Kuchnia

Faworki Magdy Gessler. Przepis restauratorki na idealny chrust!

Faworki Magdy Gessler. Przepis restauratorki na idealny chrust!
Faworki Magdy Gessler. Przepis restauratorki na idealny chrust
Fot. 123RF

Faworki Magdy Gessler wyróżniają się idealnie kruchym ciastem, złotym kolorem i obfitą pierzynką z cukru pudru. Teraz możecie wykonać je samodzielnie w domach. Restauratorka podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na idealny słodki chrust. Jak wykonać faworki według królowej kulinariów?

Faworki, zwane także chrustem to nieodłączny element karnawałowego menu. Nie może ich również zabraknąć obok pączków - w trakcie celebrowania Tłustego Czwartku. Kruche wstążeczki z ciasta, smażone na głębokim tłuszczu i posypane puszystym cukrem pudrem to przysmak, który jest częścią kulinarnych tradycji w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Spożywanie faworków ma być symbolem obfitości, która zagości w kolejnych miesiącach nowego roku. Wykonanie ciasteczek jest pracochłonne, ale ich smak zachwyca. Są słodkie, lekkie, kruche, a po chwili rozpływają się w ustach. Faworki Magdy Gessler to przepis dzięki któremu, będziecie mogli cieszyć się obłędnym smakiem domowego chrustu. Jak wykonać faworki? Poznajcie sprawdzony przepis Magdy Gessler na karnawałowy przysmak.

 

Faworki Magdy Gessler – przepis na idealny chrust

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 15 żółtek
  • 200 g cukru
  • 6 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka araku
  • 500 g smalcu do smażenia
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie faworków rozpocznij od utarcia smalcu do konsystencji śmietany.
  2. Następnie wbij 15 żółtek. Do masy dodaj cukier, alkohole, śmietanę i mąkę.
  3. Całość wyrabiaj, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto.
  4. Gotowe ciasto rozwałkuj bardzo cienko, lekko podsypując je mąką.
  5. Rozwałkowane ciasto pokrój ostrym nożem na paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. Gotowe paski nacinaj nożem wzdłuż w środku. Jedną krawędź ciasta przeciągnij przez dziurkę, aby powstała kokardka.
  6. Rozgrzej smalec w głębokim i szerokim garnku. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednio wysoką temperaturę, wrzuć do garnka kawałek ciasta. Jeżeli natychmiast wypłynie na powierzchnię, rozpocznij smażenie faworków.
  7. Faworki smaż partiami. Przewracaj je na drugą stronę w garnku, gdy uzyskają złoty kolor.
  8. Usmażone faworki odsączaj na papierowym ręczniku.
  9. Gdy chrust wystygnie, obficie posyp całość cukrem pudrem. Gotowe!
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Słodki Słony (@slodki_slony)

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również