Drosed w twojstyl.pl

Ten przysmak króluje na naszych stołach od pokoleń. Inspirujące przepisy w sam raz na Wielkanoc

Ten przysmak króluje na naszych stołach od pokoleń. Inspirujące przepisy w sam raz na Wielkanoc
Fot. 123RF

Królowała na polskich stołach od wieków, ciesząc podniebienia gości i domowników. Gęś, bo o niej mowa uważana jest dzisiaj za arystokrację wśród drobiu. Podpowiadamy, jak przygotować wykwintne potrawy, które zachwycą na wielkanocnym stole.

Po gęsinę sięgali królewscy kucharze, przygotowując wykwintne dania dla wybitnych władców. Z różnych źródeł wiadomo, że gęsi stawiano na stołach Piastów i Jagiellonów. O odpowiednich dodatkach do gęsi wspomina między innymi Mikołaj Rej, który zalecał nadziewanie jej jabłkami. Gęsiną zajadał się także Jan III Sobieski – na jego stół trafiał drób chowany specjalnie na tę okazję. Cenimy ją przede wszystkim za wspaniałe, wyjątkowo smaczne mięso, pełne cennego białka oraz dobrych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Gęsina obfituje także w witaminy i minerały, w tym żelazo, cynk, fosfor, magnez i potas.

Jak wybierać gęś, żeby mieć pewność, że pochodzi z pewnego źródła? Przede wszystkim kupujmy świadomie. Młoda polska gęś owsiana marki Drosed to idealny wybór. Gęś owsiana chowana jest w rodzinnych gospodarstwach z dostępem do wolnego wybiegu i świeżego powietrza. Gęsi żywione są paszami roślinnymi, a przez ostatnie trzy tygodnie karmione są owsem.

Chociaż kulinarne mody zmieniały się na przestrzeni wieków, to potrawy z gęsiny wciąż mają rzesze swoich zwolenników.

Jak przygotować to wspaniałe mięso, żeby zachwycić wszystkich podczas wielkanocnego obiadu? Sekret tkwi w szczegółach. Oto sprawdzone przepisy na Wielkanoc z gęsią w roli głównej.

Gęś pieczona z gruszkami

Składniki:

  • gęś bez podrobów Drosed
  • 1 kg gruszek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słodka papryka dla koloru,
  • kilka gałązek świeżego tymianku.

Fotolia_9572217_S_GES 1 copy (1)

Fot. mat. prasowe

Sposób przygotowania:

Gęś myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy od środka i na zewnątrz solą i pieprzem. Gruszki kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Połowę gru­szek mieszamy z cynamonem i suszonymi ziołami, a następnie napełniamy nimi wnę­trze gęsi. Gęś umieszczamy w brytfannie i oprószamy papryką. Całość przykrywamy i pieczemy 2,5 godziny w 180°C. Następnie odlewamy część wytopionego tłuszczu, a do­okoła układamy resztę gruszek i gałązki tymianku. Zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy przez kolejną godzinę. W kolejnym kroku odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze godzinę, aby skórka ładnie się zarumieniła.

Gęsie udka z jabłkami

Składniki:

  • 4 udka gęsie Drosed
  • 20 dag cebuli,
  • 400 ml rosołu drobiowego (z kostki),
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 duże jabłka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • 12 suszonych śliwek (bez pestek),
  • 8 suszonych moreli,
  • 2-3 łyżki calvadosu lub koniaku,
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia.

gesieudka (2)

Fot. mat. prasowe

Sposób przygotowania:

Gęsie udka myjemy, solimy, a następnie przyprawiamy pieprzem. Wszystko obsmażamy na tłuszczu z każdej strony na patelni. Cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie w piórka i szklimy na tłuszczu pozostałym ze smażenia drobiu. Dodajemy rosół i majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, dzielimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca wkładamy po 2 wcześniej parzone i odcieknięte, suszone śliwki. Po 30 minutach duszenia gęsi, jabłka układamy obok gęsi i dusimy dalej przez 30 minut. 8 śliwek i 8 moreli zalewamy niewielką ilością wody (100 ml) i gotujemy przez 5 minut na silnym ogniu. Dodajemy śmietanę, zagęszczamy mąką i zagotowujemy. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i calvadosem. Usmażone udka wykładamy na półmisek i polewamy sosem.

Tak przygotowana gęś Drosed z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia naszych gości, a Wielkanoc nabierze nowej tradycji. Smacznego!

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również