Latte na roślinnym, czyli co dziś zamawiamy w kawiarniach
Fot. Green Caffèe Nero

Latte na roślinnym, czyli co dziś zamawiamy w kawiarniach

Kawa z sojowym, wegańskie smoothie, pasta z bakłażana... O tym, jak zmieniają się nasze kulinarne wybory i co dziś zmawiamy w kawiarniach, rozmawiamy z Izabelą Sakowską, która trzy razy zdobyła tytuł Mistrzyni Polski Baristów oraz Agat Milewską, uzależnioną od kawy ekspertką od komunikacji marketingowej. 

Babskie spotkanie przy kawie pięć lat temu i dzisiaj? Co zamawiałyśmy wtedy, co wybieramy teraz?
Agata: W naszych kawiarniach niezmiennie przy takim spotkaniu króluje kawa latte, choć coraz częściej z napojem roślinnym, który zastępuje mleko krowie – coś, co pięć lat temu byłoby prawdopodobnie mało spotykane. Panie chętniej niż Panowie eksperymentują z kawami, tak więc na takim spotkaniu mogłaby pojawić się też smakowa poziomkowa frappe latte czy bardziej klasyczna kawa cortado. W przypadku jedzenia coraz częściej pojawiają się wegetariańskie i wegańskie dania, np. bagietka z pastą z suszonych pomidorów i bakłażanem. Natomiast niezmiennie na takim stole królują klasyczny sernik, w czasie lata sernik na zimno, czy beza.

IMG_8447

Latem zawsze wolimy lżejsze desery i sałatki? Kawę już tylko wyłącznie mrożoną?
Agata: Lato bywa kapryśne i potrafi zaskakiwać nieprzewidywalną aurą. Podobnie jest z naszymi wyborami – bywają zmienne jak pogoda i często zależą od nastroju czy „chwili”. Latem faktycznie bardziej zwracamy uwagę na kaloryczność produktów, które jemy – mamy w końcu sezon bikini, i chętniej sięgamy po lżejsze desery, sałatki czy tortille, ale bogate ciasta nadal sprzedają się bardzo dobrze. Czasami po prostu przychodzi ochota na bezę Pavlova z kremem i świeżymi owocami. Wybór jedzenia zależy też od okazji – gdy przychodzimy do kawiarni na spotkanie z przyjaciółką zazwyczaj pozwalamy sobie na jedzeniowe „grzeszki” i sięgamy po słodkie ciasta, natomiast, gdy wpadamy do kawiarni na szybkie śniadanie, chętnie wybieramy bagietkę czy jogurt. W okresie upałów spożywamy więcej kaw mrożonych lub zimnych alternatyw jak mrożone herbaty, lemoniady czy napoje gazowane. Ale o porankach nadal króluje kawa na gorąco chętnie zamawiana do świeżej bagietki, jagodzianki czy bułeczki bulle.

IMG_8177-1

Wegańskie smoothie –  co ze sobą łączyć, by było i zdrowe, i pyszne?
Izabela: Każde smoothie może być wegańskie. Wystarczy mleko zastąpić napojem roślinnym czy sokiem owocowym (np.: pomarańczowym czy jabłkowym). Jako dodatek doskonale sprawdzą się nasiona siemienia lnianego, chia, konopi, sezamu. Można też dodać miętę czy pietruszkę, by osiągnąć orzeźwiający efekt. Bardzo lubimy połączenie mango, marakui i ananasa z sokiem jabłkowym i kilkoma kostkami lodu. Wystarczy zblendować i smoothie gotowe. Jeżeli ktoś szuka bardziej odżywczych smoothie proponujemy zmiksować zielone warzywa (brokuł, pietruszka, jarmuż) z sokiem pomarańczowym. Do takiego napoju można dodać kilka nasion siemienia lnianego czy chia.

_B3A1160

Chcemy ograniczać nabiał, ale części z nas trudno zrezygnować z mleka do kawy. Czym je zastąpić?
Izabela: Na szczęście mamy wiele alternatyw dla mleka krowiego, królują wśród nich napoje roślinne. Każdy napój z kawą smakuje inaczej, dlatego warto popróbować i wybrać swój ulubiony. Do kaw mrożonych świetnie sprawdzi się napój kokosowy – nada im ciekawą kokosową nutę. Kawy na gorąco doskonale sprawdzają się na owsianym czy sojowym. Dostępny jest także napój migdałowy, ale tutaj trzeba uważać na ewentualne alergie pokarmowe.

_B3A3347

A co według Pani zmieni się za kolejne pięć lat?
Agata: Bardzo trudne i jednocześnie bardzo ważne pytanie. Przed pandemią odpowiedź byłaby zdecydowanie łatwiejsza, natomiast obecnie odpowiedź na nie przypominać będzie trochę wróżenie z fusów, bo pandemia bardzo zmienia nasze zachowania konsumencie. Spośród wcześniejszych trendów, które na pewno się utrzymają to „go local” stawianie na lokalność („Go Local”) i pochodzenie składników, czyli ciekawe połączenia smakowe z naturalnych produktów, których pochodzenie dobrze znamy i odpowiednich do danego sezonu. Jednocześnie, zaczynamy być coraz bardziej świadomym społeczeństwem zwracającym uwagę na ślad, jaki w środowisku pozostawia przygotowywanie jedzenia. Zatem możemy spodziewać się wzrostu znaczenia produktów wegańskich czy wegetariańskich. Na zachodzie widać odchodzenie od cukru, czyli mniej słodkich kaw i słodyczy – jak szybko ten trend do nas dotrze? Zobaczymy, bo jednak częścią naszej kultury zawsze były bogate torty i słodycze. 

Izabela Sakowska -trzykrotna laureatka Mistrzostw Polski Baristów, certyfikowany sędzia Speciality Coffee Association, ekspertka w dziedzinie jakości kawy i napojów związana z  Green Caffèe Nero - jej ogromną pasją jest kreowanie kaw i napojów,  lubi też eksperymentować łącząc je z lokalnymi produktami.

Agata Milewska - ekspertka w dziedzinie brandingu i komunikacji marketingowej, szef marketingu i marki Green Caffèe Nero.

Więcej na twojstyl.pl

Czytaj również