Trzy pomysły na śledzie. Sprawdzone, proste, pyszne!
Fot. istock

Trzy pomysły na śledzie. Sprawdzone, proste, pyszne!

Niepozorny, ale jakże smaczny. Obowiązkowy na Wigilię. Niezastąpiony jako przekąska o każdej porze roku. Istnieje mnóstwo sposobów na śledzia - ja zdradzę Wam swoje. Przepisy są proste, szybkie i … warte spróbowania.

Śledzie z duszoną cebulą i suszonymi pomidorami w oleju

Ja je uwielbiam. W sezonie nie korzystam z koncentratu pomidorowego czy gotowej pulpy pomidorowej, tylko duszę cebulę z dodatkiem świeżych pomidorów (2-3 szt.). Reszta składników zostaje bez zmian, często dorzucam też trochę kaparów.

Składniki dla 6-8 osób:

  • 8 filetów ze śledzia (matiasy)
  • 3 średnie cebule cukrowe 
  • słoik (ok. 305 ml) suszonych pomidorów w oleju z ziołami, najlepiej krojone w paskach, można też kupić takie z dodatkiem kaparów
  • olej rzepakowy 
  • czarny pieprz grubo mielony 
  • koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki) albo trochę pomidorowej passaty ok. 1/2 szklanki 
  • łyżka suszonego oregano 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • nieco chili w płatkach 

Śledzie namoczyć na 1-2 godziny w zimnej wodzie. Gdyby były jeszcze za słone po tym czasie, należy moczenie przedłużyć. Odsączyć z wody na durszlaku i odcisnąć z każdego fileta resztkę wody za pomocą papierowego ręcznika. Potem pokroić je na mniejsze kawałki. Cebule obrać, umyć i pokroić w piórka. Na patelnię wlać kilka łyżek oleju rzepakowego i  podsmażyć na nim cebulę (najlepiej udusić ją pod przykryciem). Gdy będzie miękka, do cebuli dołożyć paski suszonych pomidorów ze słoika (gdy są w całości, trzeba je wcześniej pokroić w paski), oregano, wędzoną paprykę i kurkumę, nieco chili w płatkach. Wymieszać, chwilę smażyć  i na koniec dodać jeszcze koncentrat pomidorowy albo passatę. Całość dokładnie wymieszać i dusić przez kilka minut.  Doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą do smaku, dolać jeszcze trochę oliwy z przyprawami ze słoika z suszonymi pomidorami. Wymieszać  i odstawić do ostygnięcia. 

Na dno większego pojemnika wyłożyć pierwszą warstwę cebuli z pomidorami i ułożyć na niej jeden obok drugiego kawałki śledzi. Potem na śledzie wyłożyć drugą warstwę cebulowo-pomidorowgo farszu, a nią kolejną warstwę śledzi. I tak układamy 3-4 warstwy (zależy od wielkości i wysokości naczynia, w którym to robimy). Ostatnią warstwę śledzi przykrywamy resztą cebuli z pomidorami.  W razie potrzeby skrapiamy jeszcze olejem. Zamykamy pojemnik i odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę. Serwujemy na zimno z ulubionym pieczywem.

Śledzie po myśliwsku z duszoną cebulą i suszonymi grzybami

Są pyszne. Mam wrażenie, że każdego kolejnego dnia jeszcze bardziej zyskują na smaku.

Składniki dla 6-8 osób:

  • 8 filetów ze śledzia (matiasy) 
  • 3 średnie cebule cukrowe 
  • garść grzybów suszonych, np. prawdziwków lub podgrzybków
  • 4-5 gałązek świeżego tymianku  (ew. łyżeczka suszonego)
  • olej rzepakowy (ok. pół szklanki)
  • czarny pieprz grubo mielony 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Suszone grzyby wsypać do rondla, zalać wrzątkiem i zostawić na kilka godzin. Można też zalać je poprzedniego dania wieczorem i zostawić na całą noc.  Potem wyjąć, odcisnąć i pokroić w paseczki.

Śledzie namoczyć na 1-2 godziny w zimnej wodzie. Wtedy nie są tak słone. Odsączyć z wody na durszlaku i odcisnąć z każdego fileta resztkę wody za pomocą papierowego ręcznika. Potem pokroić je na mniejsze kawałki.

Cebule obrać, umyć i pokroić w piórka. Na patelnię wlać kilka łyżek oleju rzepakowego i  podsmażyć na nim cebulę (najlepiej pod przykryciem), potem dorzucić gałązki tymianku i pokrojone grzyby. Dusić całość pod przykryciem 5-6 minut, dodać kurkumę dusić jeszcze chwilkę  i na koniec doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i  solą. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. 

Potem postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku przyrządzania śledzi z pomidorami. Na dno pojemnika trzeba wyłożyć pierwszą warstwę cebuli z grzybami, na niej jeden obok drugiego kawałki śledzi. Potem na śledzie znowu warstwę cebuli z grzybami, a nią kolejną warstwę śledzi itd. Na koniec oczywiście wędruje warstwa cebuli z grzybami.  W razie potrzeby można jeszcze polać po wierzchu olejem. Zamykamy pojemnik i odstawiamy do lodówki na co najmniej na dobę. Serwujemy na zimno.

Śledzie w miodowej cebulce

Przepis jest bardzo prosty i takie śledzie można zrobić na ostatnią chwilę. Dosłownie na 2-3 godziny przed podaniem. 

Składniki dla 4 osób:

  • 4 filety ze śledzia (matiasy)
  • duża cebula cukrowa 
  • łyżeczka miodu 
  • olej rzepakowy (ok. 1/2 szklanki) 
  • czarny pieprz grubo mielony 
  • sok z cytryny (łyżeczka) 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)

Śledzie namoczyć na 1-2 godziny w zimnej wodzie. Wtedy nie są tak słone. Odsączyć z wody na durszlaku i odcisnąć resztkę wody za pomocą papierowego ręcznika. Pokroić na kawałki. 

Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.  Przełożyć do miseczki, dodać miód, szczyptę soli, olej, nieco mielonego pieprzu i wymieszać. Zostawić na kilka minut, aby cebula puściła trochę soku.

Śledzie pokroić na kawałki. Na dno pojemnika przełożyć pierwszą warstwę cebuli w miodowym oleju, ułożyć na niej jeden obok drugiego kawałki śledzi. Potem wyłożyć drugą warstwę cebuli, a nią warstwę śledzi i na koniec warstwę cebuli. Zalać  jeszcze olejem.  Posypać świeżo mielonym pieprzem. Zamknąć pojemnik i odstawić do lodówki.  Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i udekorować drobno posiekaną natką pietruszki.

Dlaczego warto jeść śledzie?

1. Są dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka.

2. Mają sporo witamin z grupy B i mikroelementów, m.in. fosforu, żelaza, miedzi, cynku i jodu.

3. Są bogate w zdrowe tłuszcze - wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT). Dzięki zawartości kwasów omega-3 wpływają pozytywnie na nasz nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie,  dobrze wpływają na naszą koncentrację i pamięć.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również