Wąkrota azjatycka - pomoże na zmarszczki i trądzik
Fot. IMAXTree

Wąkrota azjatycka - pomoże na zmarszczki i trądzik

Wąkrota azjatycka, a konkretnie ekstrakt pozyskiwany z tej rośliny, doskonale sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych skóry. Centella asiatica nie bez powodu trafia na listy składników kremów, toników, pianek oczyszczających czy kremów koloryzujących. Poznaj jej niesamowite działanie!

Wąkrota azjatycka (Centella Asiatica, Gotu kola) to roślina rosnąca w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Znajdziemy ją w Indiach, Chinach, Malezji, Indonezji, na Madagaskarze, w Południowej i Centralnej Afryce łub na Sri Lance.  Zanim zachwycili się nią współcześni naukowcy, roślina ta od tysięcy lat była wykorzystywana w Ajurwedzie.

W tradycyjnej medycynie indyjskiej wąkrotę stosuje się do leczenia zmian skórnych spowodowanych trądem, w bielactwie, łuszczycy, egzemie, w chorobach dróg moczowych i układu pokarmowego, przy astmie, anemii, cholerze oraz nadciśnieniu. Za to w tradycyjnej medycynie chińskiej sięga się po wąkrotę azjatycką lecząc depresję oraz przy fizycznym i psychicznym wyczerpaniu

Lecznicze działanie wąkroty azjatyckiej zostało potwierdzone badaniami naukowymi, a wyciąg z tej rośliny znalazł zastosowanie zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym. W aptekach znajdziemy żele na blizny z wyciągiem z wąkroty, a suplementy diety z tym składnikiem są polecane dla poprawienia pamięci i koncentracji. W kosmetykach wąkrota azjatycka pojawia się w najróżniejszych produktach przeznaczonych przede wszystkim do pielęgnacji cery problematycznej - a zwłaszcza trądzikowej.

wąkrota azjatycka_serum Dr. Jart+

Serum łagodzące i delikatnie maskujące zaczerwienienie skóry Cicapair Tiger Grass Re.Pair Dr. Jart+, 145 zł 

Wąkrota azjatycka - skład i działanie

Wąkrota azjatycka zawiera duże ilości tak zwanych pentacyklicznych saponin triterpenowych - związków chemicznych o szerokim działaniu leczniczym. Są to między innymi azjatykozyd, kwas azjatykowy, kwas bramikowy czy kwas centelikowy.  To, jakie saponiny wchodzą w skład wąkroty azjatyckiej zależy od miejsca jej występowania.

wąkrota azjatycka_krem CC Erborian

Redukujący niedoskonałości korygujący i rozświetlający krem CC Erborian, 75 zł

Na przykład odmiana rosnąca na Madagaskarze zawiera kwas madekasowy i azjatykowy oraz azjatykozyd i madazjatykozyd. Tymczasem wąkrota azjatycka z Chin zawiera madekasozyd i saponinę triterpenową oraz pochodną kwasu madekasowego. Oprócz saponin w skład wąkroty wchodzą monoterpeny, seskwiterpeny, związki poliacetylenowe, flawonoidy, cukry oraz witaminy A, C, K, E i magnez.

wąkrota azjatycka_tonik Cosrx

Łagodzący podrażnienia i przyspieszający regenerację skóry tonik z ekstraktem z wąkroty azjatyckiej Cosrx, 55 zł

Zawarte w wąkrocie azjatyckiej i wspomniane przez nas wcześniej pentacykliczne saponiny triterpenowe działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz pobudzają syntezę kolagenu. Za sprawą tych i pozostałych swoich składników wąkrota azjatycka:

  • przyspiesza regenerację skóry oraz gojenie ran, oparzeń oraz zmian skórnych powstałych w wyniku trądziku i opryszczki,
  • zapobiega powstawaniu rozstępów i zmniejsza widoczność tych już istniejących,
  • przyspiesza bliznowacenie skóry oraz wygładza blizny,
  • działa antyoksydacyjnie, opóźniając starzenie się skóry,
  • stymuluje syntezę kwasu hialuronowego w skórze, czyniąc ją lepiej nawilżoną oraz bardziej elastyczną,
  • pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny, poprawiając w ten sposób elastyczność i sprężystość skóry oraz działając przeciwzmarszczkowo, 
  • zmniejsza obrzęki,
  • wzmacnia naczynia krwionośne w skórze i poprawia mikrokrążenie.

wąkrota azjatycka_serum Sesderma

Serum ujędrniające i odmładzające skórę Sesderma Factor G, około 199 zł

Wszystkie te właściwości wąkroty azjatyckiej sprawiają, że w składach kosmetyków powinny jej szukać osoby z cerą dojrzałą, trądzikową lub wrażliwą

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również