materiał partnera

Postbiotyk, który odejmuje lat? Tak Akkermansia wpływa na zdrowie i urodę

Postbiotyk, który odejmuje lat? Tak Akkermansia wpływa na zdrowie i urodę
Fot. Agencja 123RF

W nieustannym dążeniu do zachowania młodości i witalności sięgamy po zaawansowane technologie i luksusowe kosmetyki. A co, jeśli prawdziwy sojusznik w walce z upływem czasu znajduje się już w nas? Jednym z fascynujących odkryć ostatnich lat jest rola mikrobioty – naszego wewnętrznego ekosystemu, który wpływa na samopoczucie, wygląd i sposób, w jaki organizm reaguje na wyzwania czasu. W tym kontekście pasteryzowana bakteria Akkermansia muciniphila Muc może zmieniać sposób, w jaki myślimy o pielęgnacji, urodzie i procesach anti-aging.

Sekret młodości, który nosimy w sobie

Coraz częściej słyszymy, że prawdziwe piękno zaczyna się od wewnątrz. To nie tylko slogan, ale kierunek, w którym podąża współczesna nauka. U podstaw wielu schorzeń cywilizacyjnych, a także procesów związanych ze starzeniem się organizmu, leży przewlekły, tlący się stan zapalny. Jego źródłem często jest dysbioza, czyli zaburzenie delikatnej równowagi mikrobioty jelitowej.

Nasze jelita chroni specjalna bariera, która decyduje o tym, co przedostaje się do krwiobiegu. Kiedy ta bariera traci swoją integralność, do organizmu zaczynają przenikać niepożądane substancje, w tym prozapalne lipopolisacharydy (LPS). Proces ten, nazywany endotoksemią metaboliczną, inicjuje kaskadę niekorzystnych reakcji. Może prowadzić do insulinooporności, sprzyjać gromadzeniu się tkanki tłuszczowej i napędzać ogólnoustrojowy stan zapalny, który odbija się na kondycji całego organizmu.

W tym złożonym świecie mikroorganizmów na szczególną uwagę zasługuje Akkermansia muciniphila, naturalny składnik ludzkiej mikrobioty, stanowiący około 3% wszystkich mikroorganizmów jelitowych, odkryty w 2004 roku przez zespół prof. Willema de Vosa. Badania wykazały, że jej liczebność jest znacznie wyższa u osób szczupłych i cieszących się dobrym zdrowiem metabolicznym. Co fascynujące, jej wysoki poziom obserwuje się u stulatków zachowujących dobrą kondycję i sprawność, co sugeruje, że może być ona jednym z markerów długowieczności.

Dlaczego pasteryzowana A. muciniphila Muc?

Chociaż Akkermansia jest niezwykle pożądanym składnikiem mikrobioty, jej zastosowanie w formie probiotyku jest niezwykle trudne. Jest to wrażliwa bakteria beztlenowa, co komplikowało jej produkcję i przechowywanie. Przełom nastąpił, gdy naukowcy odkryli, że łagodna pasteryzacja nie tylko nie obniża jej korzystnych właściwości, ale wręcz może je potęgować. Tak powstała nowa kategoria produktów – postbiotyki, czyli preparaty zawierające nieżywe mikroogranizmy lub/i ich składniki, które mogą korzystnie oddziaływać na organizm człowieka. 

Sekretem działania pasteryzowanej Akkermansii muciniphila Muc jest unikalne, termostabilne białko Amuc_1100, znajdujące się na jej błonie zewnętrznej. Badania wskazują, że to właśnie ono odpowiada za znaczną część jej dobroczynnych efektów, a proces pasteryzacji prawdopodobnie zwiększa jego dostępność biologiczną. 

Badania sugerują, że pasteryzowana Akkermansia muciniphila może:

  • wspierać integralność bariery jelitowej, co sprzyja redukcji stanu zapalnego – przez obniżenie stężenia prozapalnych lipopolisacharydów (LPS) we krwi (Depommier 2019);
  • korzystnie wpływać na parametry metaboliczne – u osób z nadwagą i insulinoopornością poprawiła się wrażliwość na insulinę oraz obniżyło się stężenie cholesterolu całkowitego we krwi – w porównaniu z grupą placebo (Depommier 2019);
  • wpływać na wytwarzanie przez mikrobiotę związków bioaktywnych, takich jak m.in. spermidyna, znana z udziału w procesach antyoksydacyjnych i autofagii, czyli komórkowego recyklingu (Grajeda-Iglesias 2021).

Inteligentna pielęgnacja na poziomie komórkowym

Ta rewolucyjna wiedza znalazła swoje odzwierciedlenie w produkcie SANPROBI® Premium – The Akkermansia Company™. To pierwszy w Polsce postbiotyk zawierający pasteryzowaną Akkermansię muciniphila Muc, składnik o potwierdzonym bezpieczeństwie, dopuszczony w Unii Europejskiej jako „Nowa żywność” (Novel Food).

To krok w stronę „równowagi metabolicznej" – stanu, w którym wewnętrzna harmonia przekłada się na zewnętrzny blask, energię i samopoczucie. To dowód na to, że najbardziej luksusowa forma dbania o siebie zaczyna się od troski o wewnętrzną równowagę organizmu.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również