W nieustannym dążeniu do zachowania młodości i witalności sięgamy po zaawansowane technologie i luksusowe kosmetyki. A co, jeśli prawdziwy sojusznik w walce z upływem czasu znajduje się już w nas? Jednym z fascynujących odkryć ostatnich lat jest rola mikrobioty – naszego wewnętrznego ekosystemu, który wpływa na samopoczucie, wygląd i sposób, w jaki organizm reaguje na wyzwania czasu. W tym kontekście pasteryzowana bakteria Akkermansia muciniphila Mucᵀ może zmieniać sposób, w jaki myślimy o pielęgnacji, urodzie i procesach anti-aging.
Coraz częściej słyszymy, że prawdziwe piękno zaczyna się od wewnątrz. To nie tylko slogan, ale kierunek, w którym podąża współczesna nauka. U podstaw wielu schorzeń cywilizacyjnych, a także procesów związanych ze starzeniem się organizmu, leży przewlekły, tlący się stan zapalny. Jego źródłem często jest dysbioza, czyli zaburzenie delikatnej równowagi mikrobioty jelitowej.
Nasze jelita chroni specjalna bariera, która decyduje o tym, co przedostaje się do krwiobiegu. Kiedy ta bariera traci swoją integralność, do organizmu zaczynają przenikać niepożądane substancje, w tym prozapalne lipopolisacharydy (LPS). Proces ten, nazywany endotoksemią metaboliczną, inicjuje kaskadę niekorzystnych reakcji. Może prowadzić do insulinooporności, sprzyjać gromadzeniu się tkanki tłuszczowej i napędzać ogólnoustrojowy stan zapalny, który odbija się na kondycji całego organizmu.
W tym złożonym świecie mikroorganizmów na szczególną uwagę zasługuje Akkermansia muciniphila, naturalny składnik ludzkiej mikrobioty, stanowiący około 3% wszystkich mikroorganizmów jelitowych, odkryty w 2004 roku przez zespół prof. Willema de Vosa. Badania wykazały, że jej liczebność jest znacznie wyższa u osób szczupłych i cieszących się dobrym zdrowiem metabolicznym. Co fascynujące, jej wysoki poziom obserwuje się u stulatków zachowujących dobrą kondycję i sprawność, co sugeruje, że może być ona jednym z markerów długowieczności.
Chociaż Akkermansia jest niezwykle pożądanym składnikiem mikrobioty, jej zastosowanie w formie probiotyku jest niezwykle trudne. Jest to wrażliwa bakteria beztlenowa, co komplikowało jej produkcję i przechowywanie. Przełom nastąpił, gdy naukowcy odkryli, że łagodna pasteryzacja nie tylko nie obniża jej korzystnych właściwości, ale wręcz może je potęgować. Tak powstała nowa kategoria produktów – postbiotyki, czyli preparaty zawierające nieżywe mikroogranizmy lub/i ich składniki, które mogą korzystnie oddziaływać na organizm człowieka.
Sekretem działania pasteryzowanej Akkermansii muciniphila Mucᵀ jest unikalne, termostabilne białko Amuc_1100, znajdujące się na jej błonie zewnętrznej. Badania wskazują, że to właśnie ono odpowiada za znaczną część jej dobroczynnych efektów, a proces pasteryzacji prawdopodobnie zwiększa jego dostępność biologiczną.
Badania sugerują, że pasteryzowana Akkermansia muciniphila może:
Ta rewolucyjna wiedza znalazła swoje odzwierciedlenie w produkcie SANPROBI® Premium – The Akkermansia Company™. To pierwszy w Polsce postbiotyk zawierający pasteryzowaną Akkermansię muciniphila Mucᵀ, składnik o potwierdzonym bezpieczeństwie, dopuszczony w Unii Europejskiej jako „Nowa żywność” (Novel Food).
To krok w stronę „równowagi metabolicznej" – stanu, w którym wewnętrzna harmonia przekłada się na zewnętrzny blask, energię i samopoczucie. To dowód na to, że najbardziej luksusowa forma dbania o siebie zaczyna się od troski o wewnętrzną równowagę organizmu.