Medycyna

Odporność zimą to podstawa. Jak zadbać o formę, aby móc w pełni korzystać z uroków tej pory roku?

Odporność zimą to podstawa. Jak zadbać o formę, aby móc w pełni korzystać z uroków tej pory roku?
Fot. 123RF

Zabawy na śniegu i mrozie oraz walka z wirusami stanowią dla organizmu nie lada wyzwanie. Wystarczy chwilowy spadek odporności, aby złapać infekcję. Jak zadbać o odporność i skutecznie zapobiegać chorobom?

Jak wspierać odporność organizmu zimą?

O odporność warto dbać przez cały rok zwłaszcza jesienią i zimą. Dlatego warto sięgać po sprawdzone sposoby naszych babć. Jedz pomarańcze, mandarynki i grejpfruty. Owoce te zawierają mnóstwo witaminy C, która stymuluje produkcję przeciwciał odpowiedzialnych za walkę z infekcją. Dzięki temu podnosi odporność i wspomaga skracanie czasu trwania choroby. Herbatę warto dosładzać miadem, który ma działanie bakteriobójcze i antyseptycznie. Łagodzi objawy przeziębienia oraz wspomaga leczenie zapalenia gardła. Miód jest również bardzo bogatym źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, a także witamin A, B1, B2, B6, B12 i C. Warto pamiętać o tym, że miód nie lubi wysokich temperatur, ponieważ traci swoje cenne właściwości. W trosce o odporność sprawdzą się także naturalne probiotyki. Znajdziemy je m.in. w kiszonkach, kefirach i jogurtach naturalnych, które z powodzeniem możesz sobie zaserwować w towarzystwie płatków owsianych czy owoców.

Sposoby na walkę z infekcją

Kiedy dopadnie nas infekcja, warto sięgać po naturalne metody, które nie tylko przynoszą ulgę, ale i poprawiają samopoczucie. Jednym z nich jest mleko z miodem, masłem i czosnkiem. Aby je przygotować, należy podgrzać kubek mleka do około 36 stopni Celsjusza, następnie dodać łyżkę miodu, łyżkę masła oraz dwa posiekane ząbki czosnku. Całość należy delikatnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Taka mikstura działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Dodatkowo czosnek dostarcza fitoncydów, które ograniczają rozwój drobnoustrojów, miód łagodzi podrażnione błony śluzowe, a masło ułatwia przełykanie i łagodzi ból. To prawdziwa bomba witaminowa.

Podczas przeziębienia nie zapominajmy o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Warto sięgnąć po wodę mineralną z dodatkiem odrobiny miodu, cytryny lub naturalnego soku owocowego. Soki z czarnego bzu, dzikiej róży i porzeczki są bogate w witaminę C. Sprawdzą się także ziołowe napary i herbatki z lipy, pokrzywy, rumianku. Szałwia lekarska również pomaga podczas infekcji. Zawarte w niej taniny, olejki eteryczne i karnazol działają antyseptycznie, grzybobójczo i bakteriostatycznie. Napary z szałwii mają działanie ściągające i wykrztuśne, dlatego są stosowane przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Ponadto szałwia łagodzi ból gardła, a jako płukanka jest skuteczna w leczeniu aft i pleśniawek.

Nie zapominajmy o hartowaniu

Hartowanie i odporność są jak naczynia połączone. Praktykujmy codzienne spacery, starając się spędzać czas na świeżym powietrzu. Aktywność fizyczna wspomaga krążenie krwi i wzmacnia organizm, co utrudnia zarazkom jego infekcję. Podczas zimowych spacerów pamiętajmy o odpowiednim ubiorze. Unikajmy nadmiernego przegrzewania się i wybierzmy ubiór warstwowy. Regularnie wietrzmy mieszkanie, aby usunąć większość wirusów i bakterii, które preferują ciepłe, domowe warunki. 

Cukierki Szałwiowe z miodem i witaminą C niemieckiej marki Reutter wspierają odporność organizmu. Cukierki dzięki zawartości dobroczynnych składników pochodzących z szałwii, miodu i witaminy C wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego. Wspierają pracę gardła, krtani i korzystne są podczas infekcji. To produkt dla całej rodziny zawierający naturalny ekstrakt i olejek szałwiowy(!), a nie soki.

barel (1)
Fot. Mat. prasowe
Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również