Rodzinna atmosfera

Eleganckie śniadanie wielkanocne. Te zasady savoir-vivre obowiązują podczas rodzinnej uroczystości

Eleganckie śniadanie wielkanocne. Te zasady savoir-vivre obowiązują podczas rodzinnej uroczystości
Fot. 123 rf

Podczas śniadania wielkanocnego nasze stoły uginają się od licznych potraw i wyjątkowych dekoracji. Wielkanoc to czas radości i odrodzenia. Stół staje się miejscem spotkań z najbliższymi. Zdarza się, że w tym czasie przyjmujemy gości w domu lub sami jedziemy w odwiedziny. W Wielkanoc wszystko kręci się wokół… stołu. Jak sprawić, by śniadanie wielkanocne przebiegło bez zakłóceń i stało się radosną okazją do wspólnego świętowania? Czy zaproponować gościom nocleg? Warto skorzystać ze wskazówek savoir-vivre zarówno będąc gospodarzem, jak i gościem.


Dom czy hotel?

Święta to czas odwiedzin. Najczęściej zapraszamy gości, rodzinę lub przyjaciół, na śniadanie wielkanocne lub późniejszy posiłek. Jeżeli goście przyjeżdżają z odległych miejsc w Polsce lub z zagranicy miłym gestem będzie zaproponowanie im noclegu, o ile nasze warunki lokalowe na to pozwalają a oni wcześniej nas nie uprzedzą, że będą nocować w hotelu. Posiadając odpowiednie środki finansowe możemy również zamówić zaproszonym zakwaterowanie w hotelu. Jednakże najlepszym rozwiązaniem jest rozmowa i ustalenie, która strona zapłaci za hotel, by nie doszło do kłopotliwego nieporozumienia. Pieniądze to delikatna materia i trzeba postąpić tak, żeby gość nie poczuł się jak "biedny krewny".

Sztuka bycia gościem

Warto przynieść ze sobą drobny wielkanocny prezent np. czekoladki w formie jajek czy bukiet żółtych tulipanów lub innych ulubionych kwiatów pani domu. Alternatywą będzie przyniesienie, wcześniej uzgodnionego dania, które trafi na świąteczny stół. Warto przybyć punktualnie. Dopuszczalne jest 10-15 minutowe spóźnienie, żeby dać czas domownikom na ostatnie przygotowania. Jeżeli przyjeżdżamy w odwiedziny 1-2 dni przed świętami i będziemy nocować, to z wyprzedzeniem zapytajmy, w jaki sposób możemy pomóc w przygotowaniach do śniadania. Włączmy się aktywnie. Będzie to miły gest.

 

Śniadanie i pokarmy świąteczne

Na stole wielkanocnym pierwsze skrzypce grają jajka. Uroczyste śniadanie rozpoczyna osoba zapraszająca składając obecnym najlepsze życzenia i podając jajko oraz inne pokarmy z wielkanocnego koszyczka osobie obok. Uczestnicy śniadania dzielą się jedzeniem przekazując półmisek wokół stołu.

Podając dania wokół stołu lub częstując innych róbmy to z uśmiechem na twarzy. Bądźmy życzliwi i nałóżmy jedzenie osobie obok oraz przytrzymajmy półmisek, gdy ktoś inny nakłada sobie porcję. Dobrze spędzona Wielkanoc to nie tylko suto zastawiony stół, ale przede wszystkim serdeczna atmosfera, jaka przy nim panuje.

Wielkanocny-savoir-vivre-przy-stole

Bez gadżetów

Podczas śniadania zrezygnujmy z przypadkowych przedmiotów, które zagracają stół i nie są do jedzenia: kluczyki, telefony, portfele, okulary przeciwsłoneczne etc. Nie należy też chwalić się świeżo zakupionymi nowinkami technologicznymi. W trakcie posiłku nie należy dawać dzieciom smartfonów – może to wzbudzić zazdrość ze strony innych dzieci. Święta to czas dla rodziny, więc włączmy dzieci do rozmowy.

Rozmowy przy stole

Stół to miejsce spotkań bliskich o różnych poglądach, dlatego warto przemyśleć podejmowane przy nim tematy. Podczas posiłku okażmy wdzięczność wszystkim zaangażowanym w przygotowanie spotkania i potraw. Komplementy na temat dekoracji stołu, potraw, wyglądu czy zachowania są jak najbardziej na miejscu.

Przy stole rozmawiajmy na lekkie tematy bez polityki lub zbyt osobistych czy negatywnych kwestii. Odpowiednich tematów jest wiele: rodzina, jedzenie, podróże, wydarzenia kulturalne, a nawet zastawa i dekoracja stołu.

W Wielkanoc bądźmy uważni i dostrzeżmy innych. Wspólny posiłek smakuje lepiej, kiedy przy stole panuje miła atmosfera i trwają radosne rozmowy. Postawmy na stół, ponieważ ma on moc budowania więzi.

Hanna Dymek-Jara ‒ ekspertka w obszarze PR, założycielka firmy Questia oraz autorka programów szkoleniowych Decoding Etiquette i Postaw na stół.