Kuchnia

10 najlepszych restauracji azjatyckich w Warszawie: orientalne smaki, które Was zachwycą

10 najlepszych restauracji azjatyckich w Warszawie: orientalne smaki, które Was zachwycą
Fot. 123RF

Azjatycka kuchnia to bogactwo intensywnych smaków, świeżych składników i ostrości. Tradycyjne dania? Smażony ryż z woka, pad thai z krewetkami, kurczakami i wołowiną, czerwone, zielone i żółte curry czy zupy słodko-kwaśne. Macie ochotę na taką orientalną ucztę? Oto najlepsze restauracje azjatyckie w Warszawie - TOP 10 adresów w stolicy, które zachwycają autentycznymi smakami.

Restauracje azjatyckie w Warszawie: Wi-Taj

W samym sercu stolicy, przy placu Konstytucji znajduje się Wi-Taj. To rodzinna, wietnamsko-tajska restauracja, która zachwyci autentycznymi smakami najbardziej wymagających smakoszy. Restauracja utrzymana jest w minimalistycznym stylu, ale miejsca warto także zająć na przestronnym tarasie na którym znajdziecie chwilkę wytchnienia w samym centrum Warszawy. Co warto zamówić? Dosłownie każdą pozycję w karty. Tajską ucztę zacznijcie od ostrych zup słodko-kwaśnych Tom Yum Kungi Tom Kha, następnie postawcie na Pad Thai'e z krewetkami czy smażonym tofu z sosem tamaryndowym i orzechami lub na żółte, zielone lub czerwone curry, które możecie zamówić, np. z filetem z łososia, luzowaną kaczą, wołowiną czy z tofu. Na wyjątkową uwagę zasługuje także wolno gotowana karmelizowana makrela w sosie rybnym z boczkiem i imbirem.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Wi-Taj (@witaj_restauracja)

Restauracje azjatyckie w Warszawie: Thaisty

Serca Warszawiaków podbiło także Thaisty - kolejna ambasada tajskich smaków przy Placu Bankowym. Za kuchnię w Thaisty odpowiada Chanunkan Duangkumma - to pochodząca z Bangkoku, jedna z najbardziej uznanych szefów tajskiej kuchni w Polsce.  Wyuczona na tradycyjnych, rodzinnych recepturach prezentuje jedyne w swoim rodzaju podejście do tajskich potraw w autorskim wydaniu. Przykłady? Chrupiący boczek wieprzowy gotowany z czerwoną pastą curry i zieloną fasolą,  łosoś w gęstym curry  z mlekiem kokosowym i mieszanką tajskich ziół czy  mocno rozgrzewająca zupa z okoniem morskim na bazie owoców tamaryndowca, imbiru i białego pieprzu.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez THAISTY by Chanunkan (@thaistypl)

Restauracje azjatyckie w Warszawie: Thai Thai

Tuż przy gmachu Opery Narodowej w Warszawie znajduje się Thai Thai. Historyczne mury, a wewnątrz nowoczesny wystrój inspirowany Tajlandią, do tego centralna lokalizacja przy Placu Teatralnym i niepowtarzalna strefa prywatna w podziemiach budynku to niepodważalne zalety tej restauracji. W menu znajdziecie autentyczne tajskie potrawy z oryginalnych składników, jak dania z woka: Pad Krapao Talay z owocami morza, Pad Krapao Pheg - z kaczką w sosie sojowym, a także nietuzinkowe zielone curry z bakłażanem i pędami bambusa, wołowina w massaman curry z mlekiem kokosowym czy klasyczne pad thai'e z wieloma dodatkami. Thai Thai to idealny adres na romantyczną randkę i wytworną kolację w tajskim wydaniu.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Thai•Thai (@thaithai_restaurants)

Restauracje azjatyckie w Warszawie: San Thai

San Thai to skrzyżowanie rodzinnych tradycji i wieloletniego doświadczenia w gastronomii. To restauracja, w której talent znakomitych tajskich kucharzy gwarantuje autentyczność i najwyższą jakość orientalnych dań w nietuzinkowych wnętrzach. San Thai znajdziecie w centrum Warszawy, przy stylowej ulicy Próżnej. Prawdziwie orientalny smak potraw serwowanych w restauracji jest zasługą doświadczonych, tajskich kucharzy, świeżych produktów oraz oryginalnie występujących w kuchni tajskiej przypraw i dodatków. W menu San Thai znajdziecie wszystkie ulubione tajskie dania, jak curry, pad thai'e, pikantne zupy słodko-kwaśne, dania z woka oraz lekkie tradycyjne desery. Szczególnie polecamy świeże mango z ryżem, mlekiem kokosowym i sezamem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez San Thai Restaurant (@santhai_restaurant)

Restauracje azjatyckie w Warszawie: VIWOK 58

Warszawska Wola staje się nowym zagłębiem kulinarnym stolicy. Wśród wielu nowych miejsc, na gastronomicznej mapie wyróżnia się restauracja VIWOK 58. W menu znajdziecie klasyczne dania kuchni wietnamskiej i tajskiej, ale w nowoczesnej odsłonie. Aromatyczne pho, intensywny pad thai w wielu odsłonach, lekkie i chrupiące spring rollsy (w wersjach surowej i smażonej) oraz słodkie mango sticky rice to tylko niektóre z wyjątkowych propozycji. Specjalnością restauracji jest Bun Cha – tradycyjne danie z grillowanym mięsem, świeżymi warzywami i ryżowym makaronem. Ważnym elementem intensywności smaku dań w ViWOK 58 jest grill opalany węglem, który nadaje im niepowtarzalną głębię smaku. Orientalny klimat dopełnia minimalistyczny wystrój pełen zieleni, który doskonale nawiązuje do wietnamskich krajobrazów.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez VIWOK 58 (@viwok58_restaurant)

 

Restauracje azjatyckie w Warszawie: Why Thai

Przy ul. Wiejskiej warto odwiedzić Why Thai, miesjce, które łączy świetną kuchnię i tajski bar z różnorodną kartą win i koktajli. Potrawy Why Thai gotowane są od podstaw, bez użycia glutaminianu sodu i innych wzmacniaczy smaków i z użyciem wyłącznie oryginalnych tajskich produktów. Poziom ostrości oraz sposób przyrządzania potraw opisany jest w menu, a część dań nie zawiera produktów odzwierzęcych i jest oznaczona jako wegańskie. Karta dań Why Thai składa się z klasycznej i autorskiej części, która zmienia się 4 razy do roku. Szczególnie polecamy chrupiące kalmary z mango, bardzo ostrą zupę Tom Yum z boczniakami, jagnięcinę w massman curry i kurczaka kukurydzianego w curry.  Wersja wege? Chiński brokuł z makaronem ryżowym i mleczkiem kokosowym!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez WHY THAI Food&Wine Warszawa (@why_thai_waw)

Restauracje azjatyckie w Warszawie: Tuk Tuk

Tuk Tuk to bary z tajską kuchnią, które znacznie przyczyniły się do rozpropagowania tej kuchni w stolicy. Tajski street food zaczął wypierać ulubione klasyki Warszawiaków. Sekretem ich sukcesu jest połączenie świetnej jakości tajskich potraw z ekspresowym tempem podania. W rezultacie "jedzenie na mieście" nabrało zupełnie nowego znaczenia i jakości. W Tuk Tuku koniecznie spróbujcie smażonego ryżu w wielu opcjach, jungle curry z marynowanym zielonym pieprzem, zupy laksy czy makaron ryżowy smażony w słodkim sosie sojowym z jajkiem i brokułami.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Tuk Tuk (@tuk_tuk_bar)

 

 

Restauracje azjatyckie w Warszawie: Naam Thai

Naam Thai to kolejna ambasada tajskiego smaku w Warszawie. Klimatyczna restauracja znajduje się przy ulicy Burakowskiej.  Naam Thai to drugie miejsce właścicieli lokalu, bo na Saskiej Kępie warto wstąpić także do „Małej Tajlandii”. Sztuka kulinarna na której się wzoruje się szef kuchni Naam Thai to połączenie intensywnych smaków takich jak słodki, kwaśny, słony oraz ostry. W każdym daniu królują egzotyczne przyprawy, mleko kokosowe, świeże i aromatyczne zioła. W Naam Thai wszystkie sosy, pasty oraz inne składniki przyrządzane są na miejscu, aby każdy element dania wyróżniał się w 100% autentycznym tajskim smakiem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Naam Thai (@naam.thai)

Restauracje azjatyckie w Warszawie: Silk & Spicy

Silk&Spicy przy ul. Francuskiej serwuje dania kuchni tajskiej i japońskiej. W menu restauracji znajdziecie niezwykłe, orientalne potrawy, przygotowywane przez znanych mistrzów kuchni, jak zupy tom kha gai z krewetkami, egzotyczna sałata z mango, melonem i świeżą kolendrą czy okoń morski smażony na maśle z czosnkiem i z sałatką mango. Orientalny klimat podkreślają eleganckie wnętrza w tajskim stylu, dzięki którym poczujecie się, jak na egzotycznych wakacjach.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Silk & Spicy (@silk_and_spicy)

Restauracje azjatyckie w Warszawie: Bosko Tu Thai

Zupa z kaczki z makaronem ryżowym, jajkiem, kiełkami i tajską bazylią, makaron sojowy z grzybami, żeberka po tajsku i wonton z kurczakiem, wieprzowiną i wołowiną to tylko kilka pozycji dla których warto wybrać do Bosko Tu Thai. Klimatyczna restauracja przy ul. Markowskiej w Warszawie podbiła serca amatorów azjatyckich smaków niezwykłą wyrazistością i esencjonalnością dań. Jesteście vege? Obowiązkowo zamówcie pad thai'a, czyli smażony makaron ryżowy z warzywami, tofu i orzeszkami nerkowca. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez • BOSKO TUTHAI&SUSHI• (@boskotuthai)