Tęsknota za greckimi smakami? To doskonały powód, aby odwiedzić najlepsze greckie restauracje, które znajdziecie w Warszawie. Gorąca pita, tzatziki, świeża sałatka z fetą, smażone sardynki, kalmary, krewetki czy ośmiornice to dania zdrowej i świeżej kuchni śródziemnomorskiej. Poznajcie najlepsze restauracje greckie w Warszawie - TOP 11 miejsc w stolicy, w których znajdziemy smaki greckich wakacji.
Spis treści
W eleganckiej greckiej tawernie Santorini Państwa Kręglickich spróbujecie sztandarowych dań kuchni śródziemnomorskiej - wyśmienitej ośmiornicy, moussaki lub souvlaków – jednym słowem prawdziwej greckiej kuchni. Do dań koniecznie zamówicie też szklaneczkę ouzo lub żywicznej retsiny – kultowych trunków Greków, przy których spędzają słoneczne popołudnia. Przytulne wnętrze tawerny Santorini przeniesie Was w gorący klimat zabawy i greckich wakacji.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wizyta w restauracji Mykonos jest jak podróż na gorącą wyspę, gdzie poczujecie się jak na sielskich wakacjach. Nowoczesne wnętrza oraz bogata oferta dań Mykonos sprawi, że będzie mieli ochotę tam wracać. Kuchnia restauracji bazuje na produktach sprowadzonych prosto z Grecji. Najlepsza oliwa z oliwek, sery – feta, manouri i graviera, przepyszne oliwki, suszone pomidory, oryginalne greckie marynaty, świeże przyprawy i zioła w mistrzowskim połączeniu, z pewnością podbiją serca amatorów autentycznej greckiej kuchni. W weekendy restauracja zmienia się w tętniącą życiem wyspę Mykonos, gdzie tawerna zamienia się w klub. Wizyta w Mykonos pomoże Wam złapać chwile wytchnienia, poczuć wakacyjny luz i dobrze się bawić przy oryginalnej greckiej uczcie.
Wyświetl ten post na Instagramie
Greek Restaurant & Bar MEZE by Teo Vafidis & Sons to autorski koncept popularnego greckiego kucharza, który tworzy wspólnie z synami. Meze to autentyczna grecka kuchnia bazująca na filozofii dzielenia się posiłkami i radosnego biesiadowania. MEZE to nowoczesne wnętrze, wypełnione tradycyjnym greckim smakiem. Wspaniałość naszych potraw wynika z dobrze ugruntowanego fundamentu gastronomicznego jakim jest autorytet Teo Vafidisa. Dzięki Jego wiedzy kulinarnej mogliśmy stworzyć miejsce, w którym nie tylko serwowane są pyszne potrawy, ale wypełnione jest wspaniałą, rodzinną atmosferą. Kuchnię opieramy przede wszystkim na koncepcji foodsheringu.
Wyświetl ten post na Instagramie
W centrum Warszawy znajdziecie miejsce, które swoim prostym i jednocześnie eleganckim wystrojem pozwoli choć na chwilę oderwać się od rzeczywistości i zatrzymać w nieustannym biegu. Jasne, przyjazne wnętrze i doskonale dobrana muzyka sprawią, że z łatwością poczujecie się, jak w greckiej tawernie - niezależnie od aury za oknem. Co warto zamówić w Paros? Grecka uczta nie może się obyć bez soutzoukakii - kotlecików jagnięcych, oktapodi krasato - ośmiornicy duszonej w winie z karmelizowaną cebulką i scordomanites me piperies - grillowane boczniaki i papryka z oliwą i czosnkiem. Wieczorem Paros również zamienia się w tętnicy życiem klub, gdzie na stołach zamiast greckiej uczty odbywają się tańce i tradyyjne tłuczenie talerzy.
Wyświetl ten post na Instagramie
Ellada to grecka tawerna, gdzie znajdziecie tradycyjne, proste dania kuchni śródziemnomorskiej, jak tzatziki z pitą, saganaki, sałatka horiatiki, souvlaki z kurczakiem gigas, gyros hirino merida, kalamaki ellada merida, kalamarakia, garides czy mix owoców morza. Wybór dań w Ellada Soulvaki Bar jest ogromny i każdy ma szansę na to, aby odnaleźć swoje ulubione greckie danie. W Elladzie koniecznie spróbujcie soulvaków, czyli popularnej mięsnej potrawie greckiej typu szaszłykowego, która podawana jest jak gyros: na talerzu, w placku pita, z sosem tzatziki czy z warzywami.
Wyświetl ten post na Instagramie
Na warszawskim Grochowie znajdziecie grecką tawernę Patris. Dania z menu oparte są na odszukanych, oryginalnych przepisach mających nawet po kilkaset lat i pamiętających weneckich i tureckich mieszkańców. Stąd w menu znajdziecie takie dania, jak Latzana – szafranowe pierożki z farszem serowym (specjał z wyspy Astypalaia) czy Arni Lemonato – jagnięcina duszona w cytrynach i oliwie (oryginalny przepis z XVIII w z wyspy Syros) a maratho (koper włoski) w tzatzikach to z kolei wpływy weneckie.
Wyświetl ten post na Instagramie
El Greco to jedna z najstarszych greckich restauracji w Warszawie, którą znajdziecie przy ul. Grzybowskiej w Warszawie. Szef kuchni Theodoros Vogdanos to kucharz z wieloletnim doświadczeniem zdobytym w renomowanych restauracjach na Mykonos, Krecie i Atenach. W jego menu znajdziecie bogaty wybór greckich przekąsek, sałat, zup, dań mięsnych , świeżych ryb i owoców morza. Wszystkie potrawy przygotowujemy z najlepszej jakości produktów sprowadzanych od zaufanych dostawców z Grecji – oliwy z oliwek, serów: feta, manouri i grawiera, suszonych pomidorów, greckich marynat, przypraw i świeżych ziół. Dużą część używanych w tawernie greckich produktów, możecie kupić w sklepiku tuż przy wejściu do restauracji.
Wyświetl ten post na Instagramie
Kuchnia grecka to nie tylko tzatziki i gyros. Przekonują o tym państwo Kręgliccy w swojej drugiej śródziemnomorskiej restauracji w Warszawie. Meltemi to nowe, twórcze podejście do tematu greckiej kuchni. W menu znajdziecie nietypowe propozycje, jak mezedes, dania z jagnięciny oraz przyrządzane na różne sposoby ryby i owoce morza. Przy ul. Opaczewskej spróbujecie tak niezwykłych dań, jak taramosalata - krem z ikry dorsza czy arni agioritiko -jagnięciny pieczonej z serem feta, pomidorami i kaparami. Na wyjątkową uwagę zasługuje także stylowe, przytulne wnętrze w typowo greckim klimacie.
Wyświetl ten post na Instagramie
W Papapita na Bemowie zjecie typowy grecki street food. W menu królują souvlaki, bifteki, pitogyro, jak i tradycyjne dania kuchni greckiej typu mousaka. Wszystkie dnia w Papapita przygotowywane są w oparciu o oryginalne greckie produkty i receptury - dlatego możecie liczyć na intensywny autentyczny grecki smak dań. Koniecznie zwróćcie uwagę na greckie dania z grilla, jak souvlaki, brizola, paidakia czy kalamarakia. Klimat beztroskich greckich wakacji uzupełnia przytulny wystrój tawerny i słoneczny taras.
Wyświetl ten post na Instagramie
Mr. Greek Souvlaki to więcej niż grecka tawerna. Miejsca oferuje także oryginalne greckie produkty - w tym sery, oliwki, oliwę z oliwek premium, kawę, miód, zioła i inne regionalne produkty, które kupicie po greckiej uczccie. W menu czekają na Was tradycyjne greckie przystawki, jak tzatziki, oliwki, pasta z ikry dorsza, bakłażan z pieca czy pieczona papryka. Dania główne? Koniecznie zamówcie kotleciki jagnięco-wołowe z kminem, briam, szaszłyki z serem halloumi i musakę. Nie zapomnijcie o klasycznych deserach, jak kremowy grecki jogurt z owocami w syropie i aksamitny krem z cynamonem.
Za koncept restauracji Olivos odpowiada pochodzący z Korfu Spiros Kolouris, który przez wiele lat zarządzał restauracjami w Atenach i na Mykonos. Spiros i szef kuchni Gerasimos Avgerinos chcą zaskakiwać oryginalnością, różnorodnością i pomysłowością kulinarną, której im absolutnie nie brakuje. Twórcy kuchni Olivos stawiają na sezonowość, więc każdego roku w karcie może pojawić się nawet ok. 100 dań. Nowe miejsce w Browarach Warszawskich to świetny adres jeżeli szukacie nowości i twista w dobrze znanej greckiej kuchni.
Wyświetl ten post na Instagramie