Olsztyńskie restauracje w centrum swoich konceptów kulinarnych stawiają lokalne produkty. Czerpią z bogactwa jezior i lasów, z regionalnych przepisów i oferty zaufanych dostawców. W naszym zestawieniu znajdziecie restauracje w Olsztynie, które serwują doskonałe potraktowane ryby - sandacze, pstrągi, flądry -, smażone kurki i borowiki, warmińskie podpłomyki i paprykarze, mazurski gulasz zwany Karmuszką czy olsztyńską wersję piernika o nazwie "brukowiec". Oto TOP 10 restauracji w Olsztynie, które warto odwiedzić.
Spis treści
Cudne Manowce to synonim szacunku do regionalnych produktów i kultywowania tradycji regionu. To niezwykłe miejsce w centrum Olsztyna, które słynie z promowania dziedzictwa kulinarnego Warmii. Menu restauracji zmienia się sezonowo i w pełni opiera się na specjałach tego regionu. W karcie znajdziecie takie pozycje, jak Karmuszka, czyli mazurska zupa gulaszowa, latem możecie trafić na chłodnik ze śledzia lub krem z młodej pokrzywy. Na przystawkę warto zamówić podpłomyki warmińskie, które podawane są pieczoną jagnięciną, olejem rzepakowym z Glotowa, klopsy z leszcza oraz paprykarz według warmińskiej receptury. Na szczególną uwagę zasługują także pstrąg tęczowy z Kaborna, dzyndzałki warmińskie wołowe ze skrzeczką i kotlet jagnięcy z udźca z Komalwy (rasa Kamieniecka). Przed każdą wizytą w Cudnych Manowcach koniecznie zarezerwujcie stolik, bo spontaniczna wizyta w tym miejscu rzadko należy do możliwych. Nie bez przyczyny!
Wyświetl ten post na Instagramie
Nad samym jeziorem Ukiel, nazywanym także Krzywym mieści się restauracja Przystań. Przytulne, przestronne miejsce z żeglarskimi elementami wystroju już zdradza, co czeka w karcie dań. Z pewnością specjalnością tego miejsca są świeże ryby w autorskich wersjach utalentowanych kucharzy, jak pstrąg w panierce panko, filet z sandacza w sosie szafranowym czy sandacz z patelni z borowikami. W menu znajdziecie także świetnej jakości wołowinę w towarzystwie lokalnych dodatków, m.in. grillowane paski polędwicy wołowej na sosie z grzybów leśnych czy tatar z marynowanymi kurkami. Restauracja doskonale łączy wyśmienitą kuchnię, przytulne żeglarskie wnętrze i świetny serwis. Efekt? Tutaj chce się być i regularnie wracać.
Wyświetl ten post na Instagramie
W niewiele oddalonej od Olsztynie Sile doświadczycie uczty dla ciała i ducha. O Wasze wrażenia estetyczne zadba urokliwa okolica otoczona lasem, przystań żeglarska, pomost i bezpieczne kąpielisko, które pięknie oddają niepowtarzalny klimat Warmii. Przystanek Zatoka to nie tylko restauracja, ale przede wszystkim ośrodek wypoczynkowy, w którym możecie zdystansować się od zgiełku miasta. Z kolei o podniebienia zadba restauracyjna karta dań, która świetnie łączy dobrze znane klasyki i lokalne produkty. Przykłady? Opalany filet makreli z piklami, żurek na maślance z białą kiełbasą, sandacz z tłuczonym ziemniakiem, filet z jesiotra z puree z batata, górka cielęca z pikowanymi białymi szparagami czy leniwe z twarogiem, limonką i truskawkami.
Wyświetl ten post na Instagramie
Nieopodal olsztyńskiego Starego Rynku mieści się Prosta 38 - popularna wśród Olsztynian restauracja, która serwuje znakomite śniadania oraz dania kuchni międzynarodowej bazujące na lokalnych produktach. W efekcie w Prostej spróbujecie takich autorskich kompozycji, jak tatar z warmińskiej wołowiny z majonezem z rukwi wodnej z chipsem grzybowym, deskę lokalnych serów i wędlin, m.in. bursztyn, rubin, szafir i dojrzewające wędliny, zupę rybną z sandaczem i owocami morza, "open burger" z warmińskiej wołowiny Hereford, dzyndzałki warmińskie czy pierogi z jeleniem i żurawiną. Nie zapomnijcie zamówić na deser lodów z własnej pracowni lodów rzemieślniczych, które podawane są z owocami sezonowymi!
Wyświetl ten post na Instagramie
Historia Staromiejskiej sięga 1958 roku, jednak nowy rozdział jej działalności rozpoczął się w 2021 roku. Wyremontowane nowoczesne wnętrze i nowy koncept restauracyjnej kuchni sprawiły, że Staromiejska 2.0. to jedno z najsmaczniejszych miejsc w Olsztynie. Szef kuchni Tomasz Kasperlik dba o to, aby gości Staromiejskiej zaskakiwać polską kuchnią w niebanalnej odsłonie. Przykłady? Tatar wołowy z majonezem z wędzonych warzyw, grillowany oscypek z konfiturą z żurawiny i confitowanej gruszki, zupa rybna po warmińsku, filet z miętusa z sosem szczawiowym, pierogi z sandaczem czy placki warmińskie z gulaszem. Tu trzeba być!
Wyświetl ten post na Instagramie
Na olsztyńskich Jarotach znajdziecie przytulną, rodzinną restaurację Na Rogu Czasu. Świetne miejsce na obiad czy kolację w gronie najbliższych, jeżeli jesteście miłośnikami kuchni słowiańskiej i śródziemnomorskiej. W efekcie w Na Rogu Czasu spróbujecie klasycznego tatara wołowego z cebulką, matiasów marynowanych w buraczkach, rosołu z lanymi kluseczkami, zupy rybnej, sandacza z kalafiorem z pieca, żeberek w sosie barbeque czy medalionów z polędwiczki wieprzowej z sosem żurawinowo-pieprzowym.
Wyświetl ten post na Instagramie
Willa Casablanca to miejsce wyjątkowe na mapie Olsztyna i jeden z symboli starówki tego miasta. Położona jest nieopodal Zamku Kapituły Warmińskiej - w parku podzamcze. Renowacja tego historycznego obiektu, pod okiem konserwatora zabytków, przebiegała ze szczególną starannością aby oddać styl epoki, przywrócić wnętrzom ich pierwotny charakter i tchnąć w Casablankę nowe życie. W efekcie możemy cieszyć się elegancką restauracją w efektownym wnętrzem, której warto świętować wyjątkowe okazje. W karcie dań Casablanki znajdziecie klasyki kuchni międzynarodowej w najlepszym wydaniu, jak tatar wołowy, carpaccio z buraków, risotto z borowikami, polędwiczki wieprzowe z boczkiem, wątróbkę drobiową z ziemniaczanymi rosti i kurkami czy czarne tagliolini z owocami morza.
Wyświetl ten post na Instagramie
Nieopodal Olsztyna, bo w oddalonym o 10 km Tomaszkowie znajdziecie Między Deskami. Restauracja mieści się w przestronnym, nowoczesnym budynku inspirowanym bryłą stodoły. To świetnie miejsce na spędzenie urokliwego wieczoru u boku najbliższych, bo Między Deskami otoczone są pięknym ogrodem. A co znajdziecie w menu? Niezwykle udany miraż kuchni polskiej i włoskiej z azjatyckimi elementami. W Między Deskami skosztujecie takich dań, jak warmińska zupa rybna z pak choi'em, pierś kaczki w syropie klonowym, filet z sandacza z kurkami i bobem, filet z okonia w tempurze czy sielawa z sosem tatarskim. Niech Waszej uwadze nie umkną warmińskie podpłomyki podawane z kozim serem i rukolą oraz z boczkiem, parmezanem i śmietaną. Efekt? Pysznie, przytulnie i na wiele okazji.
Wyświetl ten post na Instagramie
Jaki jest przepis na najlepszą włoską kuchnię? Autentyczne włoskie składniki i miłość do gotowania, która definiuje najprostsze dania. Tak powstał właśnie Wiśniowy Piec w Olsztynie - industrialna pizzeria, która specjalizuje się w tym przysmaku. Każdy placek wypiekany jest w piecu opalanym drewnem, a każdą z pizz wyróżnia włoska prostota. Na każdej z pozycji dominują oryginalne, jakościowe składniki, jak pancetta i kurki, buffala i żółte pomidory czy grana padano i salsiccia piccante. W Wiśniowym Piecu rządzi zasada, która obecna jest w każdej autentycznej włoskiej kuchni - im prościej tym lepiej.
Wyświetl ten post na Instagramie
Słodki brukowiec mazurski został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2010 roku w kategorii „Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. warmińsko-mazurskim”. Regionalny brukowiec wyróżnia się na tle innych fakturą. Wynika to z robienia piernika z kuleczek przypominających bruk, skąd pochodzi nazwa. Ten przysmak z wyjątkową historią znajdziecie w olsztyńskiej kawiarni o nazwie "Kawiarnia Moja", której nie mogło zabraknąć w naszym zestawieniu. Brukowiec nie jest jedynym powodem, dlaczego koniecznie musicie odwiedzić to miejsce. Kolejnym jest marcepan królewiecki, który jest kolejną specjalnością kawiarni. Marcepan jest uznawany za najstarszy produkt cukierniczy na świecie. Jedną z wersji marcepanu królewieckiego są małe „marcepanki” z wgłębieniem na środku, które jest wypełnione pomadą w dowolnym smaku. Ten zapomniany specjał z Prus Wschodnich powrócił do Olsztyna właśni dzięki Kawiarni „Moja”.
Wyświetl ten post na Instagramie