Konkurs

Weź udział w naszym konkursie i wygraj
jeden z 20 zestawów kosmetyków Farmona z linii my’BIO.

Weź udział w konkursie
Sekret tkwi w składnikach - poznaj substancje, dzięki którym kosmetyki my'BIO działają
Fot. 123RF

Sekret tkwi w składnikach - poznaj substancje, dzięki którym kosmetyki my'BIO działają

Na całym świecie laboratoria koncernów kosmetycznych pracują nad stworzeniem jak najbardziej skutecznych substancji pielęgnujących skórę. Równocześnie jednak - tworząc formuły kosmetyków - naukowcy stale sięgają do zasobów natury. Dlaczego? Bo składnikom, których dostarcza nam przyroda, nic nie może się równać. 

W ostatnich latach silnymi trendami w pielęgnacji są proste, ale skuteczne formuły, oraz bezpieczne składniki pozyskane z poszanowaniem środowiska naturalnego. I właśnie w zgodzie z tymi trendami stworzono linię my'BIO - kosmetyki do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów oparte na bio-składnikach aktywnych pochodzących z ekologicznych regionów, przyjazne nie tylko dla środowiska, ale też wegan.

Naturalne składniki, które działają

Formuły kosmetyków z linii my'BIO zawierają co najmniej 90 procent substancji pochodzenia naturalnego. W ich składzie znajdziemy roślinne oleje i masła oraz wyciągi i ekstrakty stosowane od setek, a czasami wręcz tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej czy ajurwedzie. Poznaj największych pielęgnacyjnych "bohaterów", których znajdziesz w kosmetykach my'BIO.

  • oleje i masła 

W składzie kosmetyków my'BIO znajdziemy między innymi olej ze słodkich migdałów, olej kokosowy, masło shea, olej sojowy oraz masło z nasion kakaowca. Każdy z tych naturalnych emolientów pośrednio nawilża skórę, zapobiegając tak zwanej transepidermalnej ucieczce wody. Ponadto, dzięki nim skóra jest gładsza, bardziej miękka i sprężysta oraz szybciej się regeneruje. A za sprawą witaminy E zawartej w oleju sojowym czy migdałowym jest też bardziej odporna na działanie przyspieszających jej starzenie się wolnych rodników.  

  • ekstrakt z grzyba shiitake

Grzyb shiitake był wykorzystywany w celach leczniczych w Chinach, Japonii i Korei już kilka tysięcy lat.  Grzyb ten był wykorzystywany jako lek na choroby wątroby, układu krążenia, układu oddechowego i przewlekłe zmęczenie. W kosmetykach ekstrakt z tego grzyba działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo, nawilżająco, ujędrniająco i uelastyczniająco.

  • ekstrakt z mchu islandzkiego

Ekstrakt z mchu islandzkiego długotrwale nawilża skórę i łagodzi podrażnienia związane z jej suchością. Działa także przeciwzapalnie i antybakteryjnie oraz przyspiesza regenerację skóry. 

  • wyciąg z planktonu 

Ekstrakt z mikroalg morskich głęboko nawilża skórę, wzmacnia ją i łagodzi jej podrażnienia. Ponadto wyciąg z planktonu ujędrnia skórę, przyspiesza jej regenerację, uelastycznia ją oraz działa antyoksydacyjnie. Polecany jest zwłaszcza do pielęgnacji skóry suchej lub odwodnionej, wiotczejącej i z rozstępami.

  • wyciąg z alg

Algi są bogate w makro- i mikroelementy (m.in. wapń, magnez, sód, potas, siarkę), zawierają polisacharydy, tłuszcze i witaminy (C, E, K, witaminy z grupy B, prowitaminę A). Intensywnie nawilżają wysuszoną skórę, odżywiają ją i ujędrniają, poprawiają jej koloryt oraz pomagają w walce z cellulitem.

  • wyciąg z kopru morskiego

Wyciąg z kopru morskiego zawiera między innymi flawonoidy i kumaryny, wapń, żelazo, fosfor, prowitaminę A, witaminy C, D, E, K, B1, B2, B6, B12 i H. Wyciąg ten działa przeciwzapalnie, przeciwłojotokowo, antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ponadto wspomaga regenerację skóry i zmniejsza jej podrażnienia.

  • ekstrakt z kory czerwonego klonu

Ekstrakt z kory czerwonego klonu jest bogaty w polifenole -  związki, które między innymi działają bakteriobójczo, opóźniają procesy starzenia się skóry, poprawiają w niej mikrokrążenie i ujednolicają jej koloryt. Dzięki ekstraktowi z kory czerwonego klonu skóra staje się też bardziej jędrna i elastyczna.

  • wyciąg z wąkroty azjatyckiej

Wąkrota azjatycka zawiera przede wszystkim duże ilości flawonoidów oraz kwasów fenolowych, które działają przeciwrodnikowo, przeciwzapalnie i przeciwdrobnoustrojowo. Wyciąg z wąkroty azjatyckiej stymuluje także zwiększoną produkcję kolagenu, opóźniając starzenie się skóry oraz zapobiegając powstawaniu rozstępów. Ponadto, kosmetyki w składzie których znajduje się wyciąg z wąkroty azjatyckiej poprawiają mikrokrążenie skórne, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz działają antycellulitowo.

Więcej na twojstyl.pl

Czytaj również