Kuchnia

W oczekiwaniu na film "Bulion i inne namiętności" zdradzamy, co podkręci smak rosołu jak u babci

W oczekiwaniu na film "Bulion i inne namiętności" zdradzamy, co podkręci smak rosołu jak u babci
Kadr z filmu "Bulion i inne namiętności"
Fot. mat. prasowe

"Bulion i inne namiętności" z Juliette Binoche to kolejny film po "Czekoladzie", który kusi i rozpala namiętność do gotowania. Zapachy i smaki pobudzają naszą kulinarną wyobraźnię i zachęcają do przygotowania dań i potraw jak tych z kuchni Binoche. Zainspirowane tytułem filmu zdradzamy, co dodać do klasycznego bulionu, żeby przywołać smak z dzieciństwa.

Chociaż przepis na tradycyjny rosół znają wszyscy, to w każdym domu smakuje on inaczej. Sekret tkwi w dodatkach, które wzbogacają smak i aromat bulionu. Doskonale wiedziały o tym nasze babcie. Jak odtworzyć bulion, żeby przywołać ciepłe wspomnienia? 

Kurkuma, czyli sekret koloru

Co mają wspólnego kurkuma i rosół? Ten superfoods wśród przypraw o intensywnej żółtej barwie sprawi, że nasz bulion będzie miał piękny kolor, nie wspominając o walorach zdrowotnych. Wystarczy dodać szczyptę tej złotej przyprawy, zwanej "indyjskim szafranem", a rosół nabierze pięknego koloru i smaku. Wystarczy przypomnieć sobie, jak apetycznie wyglądał talerz z bulionem u naszych babć na stole.

Goździki dla wzmacniania odporności

Goździki zazwyczaj kojarzą nam się jako dodatek do piernika czy kompotu z jabłek. Tymczasem ta korzenna przyprawa doskonale pasuje także do bulionu. Oprócz pięknego i wyjątkowego aromatu goździki działają przeciwzapalnie, rozgrzewająco, wzmacniają odporność i mają dobroczynne właściwości na układ trawienny. To sekretny składnik, który stosuje znana restauratorka Magda Gessler. Wystarczą 2-3 goździki na garnek rosołu. Można je dodać już na początku gotowania wywaru.

Grzyby do rosołu? Tak, ale...

Chociaż wydaje się to dziwne, ale grzyby mogą być składnikiem tradycyjnego rosołu. Ten nieoczywisty dodatek może podkręcić smak bulionu albo całkowicie zmienić go na niekorzyść. Aby tego uniknąć, do bulionu dodajemy tylko świeże lub mrożone grzyby, a unikamy suszonych. W sezonie warto wykorzystać na przykład kurki, które nie tylko dodadzą aromatu, ale również pięknego żółtego koloru, podobnie jak kurkuma.

Lubczyk, czyli przyprawa miłości

"Dodaj lubczyku do rosołu, a rozkochasz go w sobie", mawiały nasze babcie. Liście lubczyku, zwanego także naturalnym maggie, dodane do rosołu zapewnią smak i aromat, którego nie można niczym zastąpić. Nadaje potrawie głębokiej i ciepłej nuty smakowej, która sprawia, że bulion staje się bardziej aromatyczny i wyrazisty. Właśnie z tego powodu lubczyk jest tak bardzo ceniony przez kucharzy i smakoszy. 

Ocet do rosołu - czy to nie pomyłka?

Oczywiście, że nie. Ocet od lat stosowały nasze babki i prababki do przyrządzania bulionu. Ocet, zarówno ten klasyczny jak i winny dodany do bulionu wzbogaca jego smak oraz sprawia, że staje się bardziej treściwy. Ocet bowiem wydobywa z mięsa i kości więcej substancji odżywczych.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również