Kuchnia

Jagodzianki: najlepsze przepisy i adresy. Jak zrobić i gdzie zjeść najlepsze jagodzianki w Warszawie

Jagodzianki: najlepsze przepisy i adresy. Jak zrobić i gdzie zjeść najlepsze jagodzianki w Warszawie
Jagodzianka z Cafe Belvedere
Fot. mat. prasowe

Początek lata ma smak jagodzianek. Pytanie z lukrem czy z kruszonką może wywołać długie dyskusje, dlatego polecamy świetne przepisy na obydwa rodzaje. A do tego dorzucamy garść adresów z najlepszymi jagodziankami w Warszawie, dla tych którzy wolą  przysmaki zrobione przez prawdziwych mistrzów.

Najlepsze jagodzianki w Warszawie

Sezon na jagodzianki budzi wśród stołecznych foodies większe emocje niż mecze polskiej reprezentacji. Z niepokojem w sercu udają się do ulubionych cukierni, kawiarni i piekarni w nadziei, żeby uda im się zdobyć upragnioną jagodziankę, a następnie z drżeniem serca obserwują prognozy dotyczące zbioru jagód. Sezon na jagody zawsze przemija za szybko i niespodziewanie, nie warto więc tracić czasu na suche i ubogie jagodzianki. Polecamy te maślane, obfite w jagody, nie rzadko z zaskakującymi dodatkami. 

Belvedere Cafe – tradycyjna jagodzianka

Belvedere Cafe to stosunkowo nowe miejsce na cukierniczej mapie Warszawy, ale czerpiące z najlepszych tradycji. Kawiarnia mieści się w kamienicy na Krakowskim Przedmieściu, w miejscu dawnej Harendy, gdzie przed laty spotykali się Mickiewicz, Słowacki, Marek Hłasko czy Jan Himilsbach. Jak wygląda tutejsza jagodzianka? To tradycyjna jagodzianka jaką pamiętamy z dzieciństwa. Maślana, mięciutka, z idealnym balansem jagód, ciasta i kruszonki.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Belvedere Café | Cukiernia Warszawa (@belvedere_cafe_warsaw)

Słodki Słony – luksus liczony w jagodach

Tutejsza bułeczka od Magdy i Lary Gessler nie boi się jagód. Pod grubą warstwą kruszonki kryje się zalew jagód, idealnych do instagramowej prezentacji. To również jedne z najdroższych jagodzianek w Warszawie, ale ich smak jak co roku robi wrażenie.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Słodki Słony (@slodki_slony)

 

Tadam - jagodowa specjalizacja

W ubiegłym roku do tej niewielkiej, autorskiej cukierni na Pradze już od rana ustawiały się kolejki jagodożerców. W tym roku potrzeby wszystkich miłośników jagodzianek powinny zostać zaspokojone, ponieważ Tadam otwiera pop-up przy ulicy Szanajcy dedykowany wyłącznie jagodziankom. Jagodzianki z Tadam zachwycają zdecydowaną kruszonką oraz wariacjami np. z cytryną czy pieprzem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Tadam! pracownia cukiernicza (@tadam.warszawa)

Ciastko z dziurką - zwycięska jagodzianka

W stołecznym rankingu 2023 roku to właśnie jagodzianki z Ciastka z Dziurką zostały uznane za najlepsze w stolicy. W tym roku wracają w dwóch odsłonach: klasycznej z kruszonką i cukrem pudrem oraz w wersji 2.0 dopełnionej aromatycznym kremem waniliowym. Zdobycie tutejszej jagodzianki to wyzwanie większe niż kupno torebki Birkin, ale warte wysiłku.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ciastko z dziurka Anna Frelak (@ciastko_z_dziurka)

Baja - wegańska jagodzianka

Prawdopodobnie najlepsze wegańskie jagodzianki w Warszawie. Można je znaleźć w ich własnym lokalu na Powiślu lub w wielu warszawskich kawiarniach. W tym sezonie demokratycznie występują w wersji z lukrem lub kruszonką.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez BAJA (@baja.weganskacukiernia)

 

Cała w Mące – jagodzianka z międzynarodową sławą

O jagodziance od Moniki Waleckiej, twórczyni „Całej w mące”, wiedzą wszyscy zainteresowani jagodowym biznesem, o czym świadczą wijące się przed piekarnią na warszawskim Żoliborzu kolejki. Jej smak docenił również brytyjskim dzienniki „Guardian”. Diana Henry, znana dziennikarka kulinarna, umieściła pachnący wypiek na krótkiej liście najlepszych rzeczy, które jadła w 2023 roku.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Cała W Mące - Piekarnia (@calawmacepiekarnia)

 

Muus - jagodzianka na śmietanowej chmurce

Niewielka cukiernia z warszawskiego Powiśla może pochwalić się dwoma rodzajami jagodzianek: klasyczną i w bogatej wersji z śmietaną i jagodami. Ich wyróżnikiem jest duża ilość kruszonki oraz bogaty jagodowy środek. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez MUUS (@muuswarsaw)

Jagodzianki przepis

Przepisów na jagodzianki jest mnóstwo, większość opiera się jednak na prostocie: drożdżowym cieście oraz świeżych jagodach. Polecamy dwa klasyczne przepisy: z lukrem oraz z kruszonką, a dla poszukiwaczy nowych smaków - jagodzianki z wanilią. 

Jagodzianki z lukrem

Przepis na 12 jagodzianek. Wartość kaloryczna jednej jagodzianki to 360 kcal. Czas przygotowania 1,5 godziny.

Składniki na jagodzianki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 45 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 120 g masła
  • 400 g jagód
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzewamy. Wsypujemy 2 łyżki cukru i wkruszamy drożdże, mieszając je do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki. Wsypujemy resztę cukru i sól. Wbijamy jajko. Wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy mikserem ze spiralnymi końcówkami.
  2. Masło kroimy na kawałeczki, dodajemy je do ciasta. Wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Jagody myjemy, osączamy i osuszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy.
  3. Z ciasta formujemy wałek. Kroimy go na 12 plasterków. Nakładamy na nie porcje jagód. Lepimy, formując bułeczki Układamy na blasze przykrytej pergaminem. Pieczemy 30 minut w temp. 175ºC. Studzimy. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładki lukier, polewamy nim jagodzianki.

Jagodzianki z kruszonką

Składniki na ciasto

  • 30 dag mąki
  • jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • skórka otarta z cytryny i pomarańczy
  • 2 szkl. jagód
  • sól

Składniki na kruszonkę

  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła 
  • 5 dag cukru

Przygotowanie

  1. Mąkę siekamy z masłem i cukrem. Połowę mleka mieszamy z drożdżami, dodaj otartą skórkę z pomarańczy i jajko oraz szczyptę soli. Dodajemy do przesianej mąki, zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Mieszamy składniki na kruszonkę.
  2. Ciasto dzielimy na 8 części, odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podrosną, każdą spłaszczamy, układamy jagody wymieszane ze skórką z cytryny, lepimy. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut. Smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 minut w 200 st. C.

Jagodzianki z wanilią

Z przepisu powstanie 12 jagodzianek. Wartość kaloryczna jednaj jagodzianki to 275 kcal. Czas przygotowania to 90 minut. 

Składniki na jagodzianki

  • 600 g mąki
  • 50 g drożdży + 1 łyżeczka cukru
  • 4 żółtka
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 220 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier do jagód (1 łyżeczka cukru do jednej bułeczki)
  • mleko do posmarowania bułek

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy zaczyn z drożdży: w miseczce mieszamy drożdże z łyżeczką cukru, dwiema łyżkami mleka i odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno to zająć ok. 10 minut. W tym czasie myjemy jagody, osuszamy je na papierowym ręczniku.
  2. W drugiej miseczce mieszamy żółtka z pozostałym cukrem i wanilią, dodajemy mleko. Masło topimy i ostudzamy.
  3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, jajka z mlekiem i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, dolewając masło pod koniec. Dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną odrobiną mąki i wyrabiamy rękami przez minutę. Dzielimy je na 12 porcji.
  5. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną. Z każdej porcji ciasta formułujemy mały placek.  Na każdym układamy 2 łyżeczki jagód i łyżeczkę cukru. Lepimy, formując bułeczkę. Układamy na blasze przykrytej pergaminem. Przykrywamy ścierką, odstawiamy na 30 minut. Następnie smarujemy mlekiem i pieczemy 20 minut w temp. 170°C. 
  6.  
Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również