Początek lata ma smak jagodzianek. Pytanie z lukrem czy z kruszonką może wywołać długie dyskusje, dlatego polecamy świetne przepisy na obydwa rodzaje. A do tego dorzucamy garść adresów z najlepszymi jagodziankami w Warszawie, dla tych którzy wolą przysmaki zrobione przez prawdziwych mistrzów.
Spis treści
Sezon na jagodzianki budzi wśród stołecznych foodies większe emocje niż mecze polskiej reprezentacji. Z niepokojem w sercu udają się do ulubionych cukierni, kawiarni i piekarni w nadziei, żeby uda im się zdobyć upragnioną jagodziankę, a następnie z drżeniem serca obserwują prognozy dotyczące zbioru jagód. Sezon na jagody zawsze przemija za szybko i niespodziewanie, nie warto więc tracić czasu na suche i ubogie jagodzianki. Polecamy te maślane, obfite w jagody, nie rzadko z zaskakującymi dodatkami.
Belvedere Cafe to stosunkowo nowe miejsce na cukierniczej mapie Warszawy, ale czerpiące z najlepszych tradycji. Kawiarnia mieści się w kamienicy na Krakowskim Przedmieściu, w miejscu dawnej Harendy, gdzie przed laty spotykali się Mickiewicz, Słowacki, Marek Hłasko czy Jan Himilsbach. Jak wygląda tutejsza jagodzianka? To tradycyjna jagodzianka jaką pamiętamy z dzieciństwa. Maślana, mięciutka, z idealnym balansem jagód, ciasta i kruszonki.
Wyświetl ten post na Instagramie
Tutejsza bułeczka od Magdy i Lary Gessler nie boi się jagód. Pod grubą warstwą kruszonki kryje się zalew jagód, idealnych do instagramowej prezentacji. To również jedne z najdroższych jagodzianek w Warszawie, ale ich smak jak co roku robi wrażenie.
Wyświetl ten post na Instagramie
W ubiegłym roku do tej niewielkiej, autorskiej cukierni na Pradze już od rana ustawiały się kolejki jagodożerców. W tym roku potrzeby wszystkich miłośników jagodzianek powinny zostać zaspokojone, ponieważ Tadam otwiera pop-up przy ulicy Szanajcy dedykowany wyłącznie jagodziankom. Jagodzianki z Tadam zachwycają zdecydowaną kruszonką oraz wariacjami np. z cytryną czy pieprzem.
Wyświetl ten post na Instagramie
W stołecznym rankingu 2023 roku to właśnie jagodzianki z Ciastka z Dziurką zostały uznane za najlepsze w stolicy. W tym roku wracają w dwóch odsłonach: klasycznej z kruszonką i cukrem pudrem oraz w wersji 2.0 dopełnionej aromatycznym kremem waniliowym. Zdobycie tutejszej jagodzianki to wyzwanie większe niż kupno torebki Birkin, ale warte wysiłku.
Wyświetl ten post na Instagramie
Prawdopodobnie najlepsze wegańskie jagodzianki w Warszawie. Można je znaleźć w ich własnym lokalu na Powiślu lub w wielu warszawskich kawiarniach. W tym sezonie demokratycznie występują w wersji z lukrem lub kruszonką.
Wyświetl ten post na Instagramie
O jagodziance od Moniki Waleckiej, twórczyni „Całej w mące”, wiedzą wszyscy zainteresowani jagodowym biznesem, o czym świadczą wijące się przed piekarnią na warszawskim Żoliborzu kolejki. Jej smak docenił również brytyjskim dzienniki „Guardian”. Diana Henry, znana dziennikarka kulinarna, umieściła pachnący wypiek na krótkiej liście najlepszych rzeczy, które jadła w 2023 roku.
Wyświetl ten post na Instagramie
Niewielka cukiernia z warszawskiego Powiśla może pochwalić się dwoma rodzajami jagodzianek: klasyczną i w bogatej wersji z śmietaną i jagodami. Ich wyróżnikiem jest duża ilość kruszonki oraz bogaty jagodowy środek.
Wyświetl ten post na Instagramie
Przepisów na jagodzianki jest mnóstwo, większość opiera się jednak na prostocie: drożdżowym cieście oraz świeżych jagodach. Polecamy dwa klasyczne przepisy: z lukrem oraz z kruszonką, a dla poszukiwaczy nowych smaków - jagodzianki z wanilią.
Przepis na 12 jagodzianek. Wartość kaloryczna jednej jagodzianki to 360 kcal. Czas przygotowania 1,5 godziny.
Składniki na jagodzianki:
Przygotowanie
Składniki na ciasto
Składniki na kruszonkę
Przygotowanie
Z przepisu powstanie 12 jagodzianek. Wartość kaloryczna jednaj jagodzianki to 275 kcal. Czas przygotowania to 90 minut.
Składniki na jagodzianki
Przygotowanie