Najlepsze cukiernie w Warszawie to miejsca, które łączą najlepszej jakości, naturalne składniki, autorskie receptury i piękne dekoracje. Mistrzowie cukiernictwa tworzą z ciast, ciasteczek, babeczek, tartaletek i tortów obłędnie pyszne i słodkie dzieła sztuki. Poznajcie listę 13 najlepszych cukierni w Warszawie, które spełniają marzenia o słodkościach idealnych.
Spis treści
Ciastko z dziurką to pracownia cukiernicza, w której spełnicie wszystkie cukiernicze zachcianki. Ich specjalnością są efektowne torty okolicznościowe, które zachwycają nie tylko smakami, ale także zdobieniami. W Ciastku z dziurką nie brakuje także kremowych serników z wiejskiego twarogu, brownie z masłem orzechowym, obfitych pączków z dużą porcją nadzienia i cukru pudru, tortów bezowych z owocami i chlebków bananowych. Każdego dnia pojawiają się nowości, więc wizyta w tej cukierni to zawsze okazja do odkrycia nowych słodkich wariacji.
Wyświetl ten post na Instagramie
Słodki Słony to spełnione marzenie fanów tradycyjnych słodyczy. Magda i Lara Gessler stworzyły wyjątkowe miejsce, które wyróżnia się bogactwem świeżych składników i porcjami, które zadowolą największych miłośników cukru. Tylko w Słodkim Słonym zjecie tak obłędne bezy z kremem pistacjowym, eklerki ze świeżą bitą śmietaną, drożdżówki uginające się od ilości sezonowych owoców i kruszonki oraz magiczne tête-à-tête - różane ciastko na kruchym spodzie z konfiturą różaną i twarożkiem, którego musicie spróbować przy najbliższej okazji.
Wyświetl ten post na Instagramie
Belvedere Café na Krakowskim Przedmieściu to nowe i wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy. Kawiarnia zachwyca unikalną ofertą słodkości. W Belvedere Café na gości czeka wybór tradycyjnych wypieków w klasycznym wydaniu: wuzetka, napoleonka, kremówka, sernik, szarlotka, ekler czy rurki z bitą śmietaną. Miłośników nowoczesnej sztuki cukierniczej ucieszą desery artystyczne w siedmiu wariantach smakowych – specjalność Szefa Kreatywnego Michała Iwaniuka.
Wyświetl ten post na Instagramie
MOD Donuts to ulubione miejsce miłośników amerykańskich pączków. Idealnie krągłe, drożdżowe pączki z dziurką są robione wyłącznie z najwyższej jakości składników. W ofercie MOD są klasyczne donuty z polewami, pączki wypełnione nadzieniami po brzegi i wegańskie wersje donutów dla fanów roślinnej diety. Kultowe pączki zachwyciły miłośników słodyczy niezwykłymi polewami. Szzczególnie polecamy matchę z białą czekoladą, mleko lawendowe, cytrynę z makiem i krem ciasteczkowy.
Wyświetl ten post na Instagramie
MUUS to pyszne połączenie pasji do pieczenia i dbałości o estetykę. W cukierniach znajdziecie niepowtarzalne torty, jak Red Velvet z kremem chałwowym czy tort Confetti z konfiturą malinową i kruszonką z palonej białej czekolady. Nie zapomnijcie spróbować obłędnej tartaletki pistacjowej z konfiturą różaną, tarty z białą czekoladą i konfiturą porzeczkową, sernika nowojorskiego na bazie ciasteczek korzennych i galette z kremem patissiere i wiśniami. Te smaki uzależniają.
Wyświetl ten post na Instagramie
Sukces Odette to zasługa Krzysztofa Rabka, byłego szefa kuchni w gwiazdkowej restauracji Atelier Amaro. Ta cukiernia to miejsce dla miłośników nieoczywistych połączeń smaków i oryginalnych kształtów słodkości. Te małe dzieła sztuki cukierniczej kryją w sobie niezapomniane połączenia składników. Przykłady? Palermo - mus pistacjowy z kremem yuzu, Blanca - mus perfumowany herbatą Earl Grey z marmoladą figową czy #YouShouldBeKissed, czyli mus z wanilią z Madagaskaru z galaretką malinową i różą.
Wyświetl ten post na Instagramie
Cukiernie Kukułka to wspólny projekt restauracji Ale Wino! i Przegryź. Za ścianą tej drugiej, powstała niewielka przestrzeń z uroczą antresolą. Kukułka zachwyca nowoczesnym, przytulnym dizajnem, letnim ogródkiem, w którym z przyjemnością pije się kawę oraz obficie zastawioną ladą cukierniczą. Znajdziecie w niej lekkie eklerki z kremem waniliowym, kwaskowe tartaletki cytrynowe z włoską bezą, napoleonki, mini brownie z kremem czekoladowym, ptysie z kremem, a także piękne i wyśmienite torty. Nie zapomnijcie zajrzeć do szklanej witryny po drugiej stronie kasy. Znajdziecie tam croissanty, francuskie z jabłkiem, cynamonki czy drożdżówki z owocami. Dobra wiadomość dla mieszkańców Żoliborza - drugą cukiernię Kukułka znajdziecie przy pl. Wilsona.
Wyświetl ten post na Instagramie
Smaki Warszawy to idealne miejsce na miłośników tradycyjnych wypieków i niemałych porcji. W cukierni znajdziecie doskonałe torty bezowe, sernik na czekoladowym spodzie, jagodzianki po brzegi wypełnione owocami, tartę cytrynową z bezą czy kruche faworki, obficie obsypane cukrem pudrem. Cukiernicza klasyka, która nigdy nie straci na aktualności.
Wyświetl ten post na Instagramie
Tadam! - nazwa naśladująca fanfary bezpośrednio nawiązuję do najlepszego sposobu celebrowania ważnych chwil w życiu. Ich nieodłączną częścią są ulubione słodycze, które w tej cukierni przybierają eleganckie formy i wyrafinowane smaki. Praska cukiernia Tadam! to dzieło rodzeństwa - Anny, Soni i Maksa, którzy tworzą pyszne, minimalistyczne torty. Przygotowując wypieki korzystają wyłącznie ze zdrowych, naturalnych składników i ekologicznej mąki oraz jajek. Samodzielnie gotują dżemy z lokalnych owoców, ucierają pasty i orzechów i pieczą biszkopty. Efekt? Niepowtarzalne połączenia smaków i eleganckie formy tortów, które doskonale się uzupełniają.
Wyświetl ten post na Instagramie
Warszawska cukiernia Lukullus to nieodłączna część cukierniczej historii miasta. Obecnie firmę prowadzi trzecie pokolenie rodziny Dynowskich, którzy specjalizują się w słodkich wypiekach. Lukullusa wyróżniają jakość i obsesyjna dbałość właścicieli o dizajn wnętrz cukierni, opakowań, a także sam wygląd słodkości. To marka, która od lat promuje pieczenie na najwyższej jakości składnikach, bez cienia sztucznych dodatków. Ich sztandarowe ciastka, który musicie spróbować to tarta Limoncello, sernik Grand Marnier z kajmakiem, ptyś z musem z marakui oraz efektowna beza kawowa.
Wyświetl ten post na Instagramie
Na liście najlepszych cukierni w Warszawie nie mogło zabraknąć Eter Vegan Bakery. Na amatorów roślinnej diety czekają tam w 100 % wegańskie ciasta, torty, babeczki, tarty, bezserniki i wypieki drożdżowe. Podczas pierwsze wizyty w cukierni, obowiązkowo spróbujcie bananowej tarty Coffee Banoffee, babeczek malinowych z białą czekoladą, Matcha Rolls i drożdżówki z malinami i ricottą migdałową. Wszystkie słodkości z Eter Vegan Bakery są wykonane bez jaj, mleka, nabiału, miodu i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Na zamówienie powstają także desery bezglutenowe i z ksylitolem zamiast cukru.
Wyświetl ten post na Instagramie
Chcesz poznać inne wegańskie cukiernie?
DESEO to raj dla miłośników nowoczesnego cukiernictwa i deserów typu petit gateau. Dobrze znane smaki, jak szarlotka czy sernik czy zamknięte są w prostych, oryginalnych formach. Będąc w jednej z cukierni DESEO, koniecznie zamówcie Mapple - mus na bazie syropu klonowego z jabłkami w karmelu z wanilią, Pistachio Cheesecake - kremowy sernik pistacjowy i zielony Kioto - krem chantilly z wanilią Bourbon z Madagaskaru i cremeux o smaku japońskiej zielonej herbaty matcha. W DESEO znajdzie także ich autorską linię czekolad, przekąsek czekoladowych, pralin orzechowych i słodkich past, które osłodzą Wam wieczory w domowym zaciszu.
Wyświetl ten post na Instagramie
Lourse to legendarna cukiernia na mapie Warszawy, gdzie przed wojną spotykała się warszawska socjeta. Obecnie raj dla miłośników słodyczy odzyskał dawny blask i zachwyca wnętrzem na parterze luksusowego hotelu Raffles. Na wyjątkową uwagę zasługuje zawartość lad cukierniczych, o które dba Kevin Pannier, Executive Pastry Chef w Raffles Europejski. Szef cukierników w kreatywny sposób łączy tradycyjne techniki z nowoczesnym designem, aby tworzyć desery, które zachwycą najbardziej wymagające podniebienia. Przykłady? Śliwkowy sernik, kawowe eklery czy Marie Antoinette - mono torcik z delikatnego czekoladowego biszkoptu z malinowym sosem i kremem z gorzkiej czekolady
Wyświetl ten post na Instagramie