Przepis na tradycyjną babkę wielkanocną Magdy Gessler
Fot. 123RF

Przepis na tradycyjną babkę wielkanocną Magdy Gessler

Wielkanoc tuż tuż. To święta, które są synonimem tradycyjnych smaków i suto zastawionego stołu. Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na babę wielkanocną, poznaj recepturę Magdy Gessler. Królowa kuchennych rewolucji jest także ekspertką w cukiernictwie. Oto przepis na drożdżową babę, która zachwyci smakiem wszystkich gości.

Składniki na ciasto drożdżowe: 

  • mleko 3,2%
  • 15 g drożdży
  • 135 g cukru
  •  600 g mąki
  • 135 g masła
  • 35 g smalcu
  • 7 jajek
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Podgrzej mleko i rozkruszone drożdże. Dodaj niewielką ilość cukru, ok. 70 g. Do podgrzanej masy dosyp mąkę i mieszaj do uzyskania gęstej i płynnej konsystencji. Następnie odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Przygotuj dwa naczynia. W pierwszym podgrzej 7 jajek z pozostałością cukru. W drugim rozpuść masło i smalec. Po 30 minutach dodaj masę jajeczną do wyrośniętej masy należy dodać podgrzane jajka z cukrem, szczyptę soli i mąkę. Zagnieć ciasto, aż masa stanie się jednolita. Następnie dodaj rozpuszczone masło i smalec i znów zagnieć ciasto. Posyp je mąką i  odstawić ponownie do wyrośnięcia.

 

Dodatki do baby drożdżowej:

  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g masła klarowanego
  • 10 g rodzynek
  • 10 g płatków migdałowych
  • 150 g domowego lukru
  • 2 żółtka
  • 50 g migdałów

Do wyrośniętego ciasta drożdżowego dodaj rodzynki, całe migdały, ubite żółtka, skórkę pomarańczową i masło. Ponownie wyrób ciasto z bakaliami i odstaw je do wyrośnięcia. Włóż gotowe ciasto do formy na babkę i znów odstaw, aż będzie zajmować około 80% foremki. Wstaw ją do piekarnika na około 40 minut na temperaturę ok. 180°C. Kiedy babka wystygnie, posmaruj ją posmarować lukrem, a następnie ozdób rodzynkami i migdałami.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Słodki Słony (@slodki_slony)

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również