Oparta na produktach o niskim IG dieta zalecana jest osobom z insulinoopornością. Ale – jak mówi dietetyk kliniczny Hanna Stolińska – to bardzo zdrowy sposobów odżywiania, dobry dla wszystkich, nie tylko dla tych, którzy zmagają się z nadmiarem insuliny we krwi.
Mamy dla ciebie przykładowy dzienny jadłospis opracowany specjalnie dla osób z insulinoopornością. Więcej przepisów znajdziesz w książce Hanny Stolińskiej „Insulinooporność. Leczenie dietą”
Jajka na miękko z brokułem i pomidorem
• 2 jaja
• 1/3 brokuła ugotowanego na parze
• 1 pomidor
• 1/2 awokado
• 1 kromka chleba razowego
Jagodowo-kardamonowy budyń jaglany
• 1/3 szklanki czarnych jagód
• 3,5 łyżki kaszy jaglanej
• ½ szklanki wody
• ½ szklanki napoju roślinnego
• szczypta kardamonu
• ksylitol
Kaszę jaglaną dwa razy przepłucz wrzątkiem. Przesyp do rondelka, dodaj napój ryżowy oraz szczyptę soli i gotuj przez 15 min. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj do ryżu kakao i ksylitol, zmiksuj.
Kotlety rybne z batatami i surówką z kapusty kiszonej
Kotlety:
• 1,5 łyżki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1/3 łyżeczki kopru ogrodowego
• 1/3 cebuli
• 1/3 jajka
• 100 g dorsza
• szczypta soli i pieprzu
• 1 szklanka bulionu
• 1 batat
Rybę, posiekany koperek ugotowaną kaszę jaglaną i jajko zmiksuj malakserze lub przepuść przez maszynkę. Do masy rybnej dodaj sok z cytryny, koper, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotleciki. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojoną drobno cebulkę. Dodaj pulpety, lekko podsmaż, a następnie zalej bulionem i duś ok. 10 minut. Batat możesz pokroić w kostkę i ugotować razem z kotlecikami lub upiec w piekarniku.
Surówka z kapusty
• 1 szklanka kapusty kiszonej
• 1 marchewka
• 1 łyżka natki pietruszki
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Kapustę poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce, natkę pietruszki drobno pokrój. Wszystkie warzywa wymieszaj z oliwą i przypraw do smaku.
Zupa pomidorowa z makaronem
• 1/3 szklanki makaronu pełnoziarnistego
• ½ cebuli
• 1 marchewka
• 1 szklanka pomidorów z puszki
• ½ plastra selera korzeniowego
• ½ pietruszki
• liść laurowy, ziele angielskie, szczypta soli, szczypta pieprzu
• 1/3 łyżeczki oleju rzepakowego
• 1,5 szklanki wody
Cebulę, seler, marchew i pietruszkę drobno pokrój i razem z przyprawami zalej w garnuszku wodą. Gotuj około 10 minut. Dodaj odrobinę oleju, pomidory i gotuj jeszcze 5 minut. Zupę podawaj z makaronem pełnoziarnistym ugotowanym według wskazań na opakowaniu.