materiał partnera

8 restauracji, które warto odwiedzić podczas letniej edycji FineDiningWeek®

8 restauracji, które warto odwiedzić podczas letniej edycji  FineDiningWeek®
Fot. Materiały prasowe

Najbardziej wyczekiwany sezon smaków powraca. FineDiningWeek® znów zmienia Polskę w kulinarną mapę marzeń - pełną smaków do odkrycia. 

Przez sześć tygodni (od 1 lipca do 10 sierpnia) będziemy mogli odkrywać smaki, o jakich nawet nie śniliśmy. Najlepsi Chefowie w Polsce zaserwują swoje mistrzowskie menu przygotowane specjalnie na ten festiwalowy moment. Odkryjmy razem Festiwal Sztuki Restauracyjnej oraz restauracje, które tego lata po prostu trzeba odwiedzić. 

Epoka (rekomendacja Michelin) - Warszawa

Pod wodzą Chefa Marcina Przybysza Epoka przenosi gości w świat zapomnianych smaków staropolskiej kuchni — tajemniczej, zaskakującej i pełnej historii. W ramach Festiwalu restauracja oferuje niezwykłe doświadczenie specjalne: kolację skrojoną na miarę, indywidualnie dopasowaną do oczekiwań każdego gościa. Inspiracje czerpane są z dawnych polskich ksiąg kucharskich, a potrawy powstają z lokalnych, starannie wyselekcjonowanych składników, w duchu filozofii From Farm to Table. Zabytkowe wnętrza zaprojektowane przez Borisa Kudličkę tworzą niepowtarzalną atmosferę, sprzyjającą kulinarnej podróży w czasie. Rekomendacja przewodnika Michelin to potwierdzenie najwyższej jakości i oryginalności serwowanych dań. Adres do zapamiętania: Ossolińskich 3, Warszawa. 

EpokaWarszawa
fot. Materiały prasowe

The Time (rekomendacja Michelin) - Poznań

The Time to miejsce, które oczarowuje smakiem i zachwyca atmosferą – stworzoną wprost do celebracji wyjątkowych chwil. Wyróżniona przez inspektorów Michelin Guide 2023 i 2024 restauracja należy do kulinarnej czołówki Poznania i jest obowiązkowym przystankiem dla miłośników fine diningu. Za kulinarnymi sterami stoi tu Chef Dawid Łagowski, który mistrzowsko łączy nowoczesne techniki z miłością do mięsnych aromatów prosto z pieca opalanego węglem drzewnym. Podczas Festiwalu goście mogą wybierać spośród dwóch starannie skomponowanych propozycji. Menu mięsne kusi m.in. tatarem z gęsi z piklami i grzanką, sandaczem z purée z wędzonych ziemniaków oraz piersią z wielkopolskiej kaczki z kluskami półfrancuskimi, jabłkowym purée i demi-glace. Zwieńczeniem uczty są wyśmienite słodkości: pasztet z czekoladą i pistacjami oraz poznański rogal z białym makiem. Menu wege to roślinna podróż pełna finezji. Znajdziemy w nim pierożki z wędzonym tofu i kurkami, bakłażana z cheddarem, kapustę stożkową z sosem tahini, panna cottę z truskawkami oraz francuskiego rogala z marcepanem. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez The Time ▪️ MICHELIN GUIDE RECOMMENDED (@restauracjathetime)

Mercato (rekomendacja Michelin) - Gdańsk

Pod wodzą Chefa Dominika Karpika Mercato stało się kulinarną wizytówką Gdańska, zdobywając zasłużoną rekomendację przewodnika Michelin. Ta wyjątkowa przestrzeń fine dining czerpie z bogatej historii portowego miasta, łącząc tradycyjną polską kuchnię z inspiracjami z całego świata. Festiwalowe menu to podróż przez sezonowe smaki, w której każdy talerz opowiada o lokalnych produktach i kulinarnym kunszcie. Znajdziesz w nim kwaskową zupę szczawiową z krokietem ziemniaczanym i jajkiem przepiórczym, tatar z polędwicy wołowej z truflą i chorizo oraz delikatnego sandacza podanego z kawiorem i szampańskim sosem. W Mercato każda wizyta to harmonijne połączenie smaku i estetyki - tu forma podania ma równie duże znaczenie jak kompozycja smakowa. Odwiedź Mercato pod adresem Targ Rybny 1 i pozwól, by ta wyjątkowa kulinarna podróż na nowo zdefiniowała twój obraz gdańskiej kuchni. 

Mercato, Gdansk (2)
fot. Materiały prasowe

Przystań & Marina (rekomendacja Michelin) - Wrocław

Kolejna rekomendacja Michelin, tym razem z serca Wrocławia, to Przystań & Marina — miejsce, gdzie ponadczasowa kuchnia fine diningowa spotyka się z imponującym widokiem na miasto. Festiwalowe menu kusi smakami Europy: kremową straciatellą na brioche z wiśnią, soczystymi przegrzebkami z cytrusami i kawiorem z liczi, podwędzanym tatarem wołowym z czarną truflą, wyrazistym żeberkiem wołowym z chrzanem i gorczycą oraz egzotycznym musem mango-marakuja z żelem yuzu. 

W wersji alternatywnej dostępne są równie wykwintne propozycje: marynowany łosoś z chrzanem i shimeji, sandacz z purée z groszku i szparagami czy lekkie semifreddo z truskawkami. Dzięki pięknym widokom i atmosferze sprzyjającej zarówno romantycznym chwilom, jak i biznesowym spotkaniom, Przystań & Marina przy  ul. Księcia Witolda 2 to prawdziwa perła na kulinarnej mapie Wrocławia.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Przystań&Marina (@przystan_marina)

 

Gavi Restaurant (Bachleda Luxury Hotel 5*) - Kraków

W sercu luksusowego Bachleda Luxury Hotel przy Placu Juliusza Kossaka 6 znajduje się Gavi Restaurant – miejsce, gdzie fine dining nabiera artystycznego wymiaru. Pod kierunkiem Szefa Kuchni Kamila Pacułta goście wyruszają w sezonową podróż, pełną autorskich smaków, lokalnych składników i świeżych, nowoczesnych interpretacji klasyki. Podczas FineDiningWeek® restauracja serwuje dwa mistrzowskie menu, każde poprzedzone subtelnym amuse-bouche – wyrafinowanym wstępem do kulinarnej uczty. Na gości czekają m.in. pâté drobiowe z dżemem z agrestu, krem z oscypka, reinterpretacja maczanki po krakowsku, a także świeże ceviche z karpia czy delikatny pstrąg z młodymi warzywami i domowym sosem cydrowym. Ucztę wieńczy nostalgiczny, a zarazem finezyjny tort Oskara Pischingera z konfiturą z łąckiego jabłka. Wszystko to podane w spektakularnych wnętrzach, które stanowią idealne tło do celebracji wyszukanych doznań smakowych.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Gavi Restaurant (@gavirestaurantpl)

Ramki Restauracja - Łódź

Położona przy tętniącej życiem Piotrkowskiej 144, Restauracja Ramki to świeże spojrzenie na fine dining – swobodna w formie, ale poważnie traktująca smak. Międzynarodowa kuchnia spotyka tu lokalne inspiracje, a każda kompozycja zaskakuje kreatywnością i dbałością o najdrobniejsze detale. Podczas FineDiningWeek® Ramki prezentują dwa autorskie menu, w których królują sezonowe składniki i nieoczywiste połączenia. Na początek serwowany jest maślany quiche z młodym bobem, konfitowanymi pomidorkami i grana padano, z koperkowym majonezem i ziołową oliwą porową. W menu A czeka delikatny mus z kurczaka z truflą i knedel nadziewany zieloną fasolką, soczewicą oraz ricottą, natomiast w menu B – halibut w ziołowej skórce z tym samym dodatkiem. Zwieńczeniem kolacji jest kunsztowny deser: karmel z pomidora, bita śmietana z bazylią, rabarbar confit, financier z palonego masła i mleczna chrupka – słodka kompozycja pełna tekstur, aromatów i kulinarnej finezji. Restauracja Ramki zaprasza na festiwalową podróż bez sztywnych ram, w której smak gra główną rolę, a każda porcja to ukłon w stronę nowoczesnej kuchni z charakterem.

Ramki Restauracja
fot. materiały prasowe

Zakotwiczony - Szczecin

Zakotwiczony przyciąga nie tylko nazwą, ale przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem i wyjątkową atmosferą. Restauracja serwuje kuchnię europejską w wydaniu fine dining, z wyraźnym ukłonem w stronę ryb i owoców morza. Dowodzi jej Chef Michał Borkowski, który zaprasza gości do kulinarnego świata pełnego świeżych składników i dopracowanych detali. Festiwalowe menu A to prawdziwa uczta dla miłośników wołowiny: tatar z sosem sojowym i chipsami z parmezanu, carpaccio z majonezem truflowym, mini antrykot z sosem bearnaise i fasolką szparagową oraz szaszłyk z antrykotu z chimichurri. Słodkim finałem jest cremoso czekoladowe na czekoladowej ziemi. Alternatywne menu odkrywa bogactwo smaków morza – ceviche z dorady z salsą verde, tatar ze śledzia z crème fraîche, łosoś z popiołem i sosem bearnaise, szaszłyk z kałamarnicy z hoisin i cayenne, a na deser również wybitne cremoso czekoladowe. Nie odkładaj tej wizyty na później – Zakotwiczony przy Monte Cassino 1/9 w Szczecinie to adres, który obowiązkowo powinien znaleźć się na liście kulinarnych odkryć.

Zakotwiczony, Szczecin (2)
fot. materiały prasowe

U Kelnerów - Katowice

Jeśli wydaje Ci się, że znasz śląskie smaki, to znak, że nie byłeś jeszcze w restauracji U Kelnerów. Tu śląska dusza daje się ponieść włoskiej fantazji, tworząc ekscytującą kulinarną opowieść pełną finezji i niebanalnych połączeń. Chef Tomasz Saba brawurowo łączy tradycję z nowoczesnością, tworząc dania, które zaskakują i pozostają w pamięci na długo. Podczas FineDiningWeek® na gości czekają dwa autorskie menu, które zachwycają odważnymi smakami. Opcja mięsna to m.in. kluska w bisque drobiowym z szarpaną kaczką i mango oraz golonka w panko z porterem i zielonymi szparagami. Propozycja wege to stek z arbuza z makaronem fregula, bobem i wędzoną fetą. A wszystko to kończy lekki, owocowy mono deser. Wizyta U Kelnerów przy Wrocławskiej 54 to nie tylko posiłek, ale intrygująca przygoda, która budzi ciekawość, angażuje zmysły i na nowo odkrywa kulinarne oblicze Śląska. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez U kelnerów (@u_kelnerow)

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również