Sezon na owoce i warzywa w pełni. Korzystaj z tego! Latem nie ma nic lepszego, niż orzeźwiający koktajl. Syci, nawadnia i dostarcza mnóstwa witamin. Wypróbuj przepisy na kolorowe napoje przygotowane przez Katarzynę Błażejewską-Stuhr (@kach_blazejewska_dietetyk).
Kasia jest dietetykiem klinicznym i psychodietetykiem. Z radością eksperymentuje w kuchni, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Uważa, że jedzenie powinno być źródłem zdrowia i przyjemności. Napisała serię książek, m.in. „Koktajle dla zdrowia i urody”.
2 łyżki pestek słonecznika + 1/2 szklanki wody
1/2 awokado
2 garście drylowanych wiśni
2-3 krople olejku waniliowego (opcjonalnie)
Pestki słonecznika namocz w wodzie (minimum przez godzinę), następnie zmiksuj ze wszystkimi składnikami.
W pestkach słonecznika znajduje się mnóstwo fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu w organizmie. Witamina E, zwana witaminą młodości, wspiera układ krwionośny i przeciwdziała miażdżycy. Taki koktajl, z przeciwutleniaczami pochodzącymi z wiśni, to idealne wsparcie dla serca.
kubek młodych, szczytowych listków pokrzywy
1/4 ananasa
szklanka lodowatej wody
Wszystkie składniki miksuj przez około 2 minuty. Bardzo zimna woda spowoduje, że koktajl nadmiernie się nie podgrzeje (przez co mógłby stracić część wartości odżywczych). Zapewni orzeźwienie w upalne dni.
Liście pokrzywy są świetne m.in. na poprawę jakości krwi, wspierają odporność, ułatwiają usuwanie złogów z pęcherza moczowego.
1 ogórek
1 cytryna
1/2 pomarańczy
kilka listków mięty
szklanka wody
Składniki koktajlu wyciśnij w wyciskarce lub sokowirówce. Na koniec urządzenie przepłucz wodą – ją także dodaj do koktajlu.
Ogórek świetnie nawadnia organizm, olejki eteryczne z cytryny, pomarańczy oraz mięty działają wychładzająco i orzeźwiająco. To idealny koktajl na lato.
1 pomidor
1 garść truskawek
1⁄2 łyżeczki papryczki chili
1 pomarańcza lub 1⁄2 szklanki soku pomarańczowego
Pomidora, truskawki oraz obraną pomarańczę (lub sok pomarańczowy) zmiksuj.
W zależności od tego jak ostre potrawy lubisz, możesz dodać nieco mniej lub więcej papryczki.
Ten koktajl to prawdziwa bomba witaminowa – jest bogaty zwłaszcza w witaminę C (dlatego trzeba wypić go szybko, żeby się nie utleniła). Jest niskokaloryczny. A nawet można powiedzieć, że odchudzający, bo kapsaicyna zawarta w papryczce chili na kilka godzin przyspieszy metabolizm o 25–30%.