Piękne życie

Naczynia w kształcie warzyw i owoców dodadzą smaku jesiennym aranżacjom stołu. Kto stoi za tym trendem?

Naczynia w kształcie warzyw i owoców dodadzą smaku jesiennym aranżacjom stołu. Kto stoi za tym trendem?
Fot. Materiały prasowe Westwing

Kapuściane dzbanki i półmiski, patery i talerze w kształcie pomidorów lub kwiatów, garnki niczym pękate dynie, salaterki jak papryki, a solniczki niczym strączki groszku – trend na ceramikę inspirowaną warzywami i owocami rośnie wraz z początkiem jesieni. Znajdziemy je dzisiaj i w dizajnerskich kolekcjach topowych marek, i w popularnych sieciówkach. Ale mało kto wie, że naczynia przypominające liście kapusty to wcale nie jest wynalazek naszych czasów...  

Krótka historia "kapuścianej" ceramiki 

Pierwsze projekty takich naczyń pochodzą już z XVIII wieku, kiedy zrodziła się fascynacja naśladowaniem natury. W drugiej połowie XIX wieku rozsławił je zaś portugalski artysta, malarz, ceramik i projektant Raphael Bordallo Pinheiro. W jego fabryce Fábrica de Faianças das Caldas, założonej w 1884 roku powstawały niezwykłe ceramiczne wyroby inspirowane fauną i florą. Marka przetrwała do dziś, znana jako Bordallo Pinheiro wciąż produkuje naczynia, kontynuując tradycję swojego założyciela. 

54627493212_ff1dac7ad9_k
Słynna portugalska marka Bordallo Pinheiro od ponad 100 lat produkuje ceramikę inspirowaną fauną i florą.
fot. Materiały prasowe Westwing

W latach 60. ubiegłego wieku po motyw ten sięgnęła również Dodie Thayer (właściwie: Doris DuBois Thayer Hawthorn, 1926-2018) amerykańska artystka i przedsiębiorczyni, znana jako "Królowa Ceramiki z Palm Beach". Dodie była samoukiem – ceramikę początkowo traktowała wyłącznie jako hobby, a inspirację czerpała bezpośrednio z natury, tworząc różne wazy, talerze i ozdobne przedmioty metodą prób i błędów. Jej unikalne, ręcznie wykonane ceramiczne naczynia w kształcie liści sałaty i kapusty, zwane Lettuce Ware w krótkim czasie stały się hitem. Wyglądały jak prawdziwe liście – z wyraźnymi białymi żyłkami i intensywnie zielonym miąższem. Szybko przyniosły jej sławę, były kolekcjonowane przez znane postacie tamtych czasów. Zachwycali się nimi m.in.: Frank i Barbara Sinatra, Jacqueline Kennedy Onassis oraz ówczesna elita Palm Beach. Nawet królowa Elżbieta II jadła lunch na specjalnie zamówionym serwisie Lettuce Ware podczas wizyty na farmie koni w Kentucky w 1986 roku. Podobno Thayer nigdy nie chciała sprzedawać swoich dzieł na masową skalę, aż do momentu, gdy w 2013 roku zadzwoniła do niej projektantka mody Tory Burch. Kolekcja Dodie Thayer for Tory Burch, nadal dostępna na stronie Burch, występuje w kolorze zielonym lub białym i obejmuje rozmaite przedmioty od świeczki po wazę - za 350 dolarów – co i tak jest całkiem przystępną ceną w porównaniu z tymi, jakie osiągają oryginały Thayer na światowych aukcjach…

Dodie Thayer, autorka ceramiki inspirowanej liśćmi sałaty i kapusty
fot. toryburch.com
Kolekcja Dodie Thayer dla Tory Burch.
fot. toryburch.com

 

Dlaczego ten trend powraca?

Cabbageware, czyli ceramika – talerze, miski, dzbany czy półmiski – kształtem i fakturą przypominające kapustę lub inne elementy natury, np. warzywa, owoce czy kwiaty powraca w wielkim stylu i zyskuje coraz więcej fanów. Takie naczynia przyciągają i zachęcają, aby podać w nich coś pysznego. Trend króluje na TikToku, Instagramie, Pintereście i w sklepach wnętrzarskich. Jego siła tkwi chyba w tym, że ma ponadczasowy urok: naturalistyczne, roślinne formy są pełne wdzięku i nigdy nie wychodzą z mody, przywołują wspomnienia tradycyjnych przyjęć i klasycznej dekoracji stołu. Pozwala też łączyć kolekcjonerskie zestawy vintage z nowoczesnymi i przystępnymi cenowo elementami, tworząc urokliwą, ponadczasową atmosferę. 

naczynia w kształcie warzyw
fot. pinterest @jennahnquist
naczynia w kształcie warzyw2
fot. instagram @casadeperrin
naczynia w kształcie warzyw3
fot. intagram @casadeperrin

Warzywno-owocowy miks doda uroku aranżacjom

Kolorowe ceramiczne naczynia inspirowane naturą można wykorzystać na wiele sposobów. Na wyjątkową okazję warto pokusić się o pełną aranżację stołu: zestawić ceramikę z wzorzystymi obrusami, vintage’owym szkłem i kwiatami, aby uzyskać bogaty efekt. Można też aranżować je jedynie w formie subtelnych akcentów: pojedynczy talerz czy miska w kształcie kapusty będzie efektowną ozdobą lub praktycznym dodatkiem. Świetnie zaprezentują się w towarzystwie ziół czy miniaturowych pomidorów w doniczkach. Wyglądają równie apetycznie jak serwowane w nich przysmaki. Naczynia inspirowane warzywami i owocami dopasujemy do każdego dania i różnorodnych przekąsek, zwłaszcza jesienią. Rozgrzewająca zupa krem podana w takim naczyniu pobudzi zmysły! I jest jeszcze coś, czego nie można pominąć: urok tych pięknych naczyń docenimy także wtedy, gdy nadejdzie jesienna szaruga…

naczynia w kształcie warzyw4
fot. pinterest @lynnsieja
naczynia w kształcie warzyw5
fot. pinterest @Hildreth
naczynia w kształcie warzyw6
fot. pinterest @iamginger1
naczynia-w-kształcie-warzyw11
fot. instagram @anotherstorybangkok
naczynia-w-kształcie-warzyw12
fot. instagram @bloomingville
naczynia w kształcie warzyw9
fot. instagram @bordallopinheiroofficial
Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również