Kuchnia

Najlepsze restauracje gruzińskie w Warszawie: TOP 10 miejsc w stolicy

Najlepsze restauracje gruzińskie w Warszawie: TOP 10 miejsc w stolicy
Fot. 123RF

Gruzińskie smaki to jeden z ulubionych kierunków kulinarnych Polaków. Chaczapuri z serem i jajkiem, chinkali z esencjonalnym bulionem, roladki z bakłażana z pastą z orzechów czy kulki szpinakowe to sztandarowe dania tej niezwykle bogatej w smaki kuchni. Oto najlepsze restauracje gruzińskie w Warszawie -TOP 10 miejsc w stolicy, które zachwycają.

Najlepsze restauracje gruzińskie w Warszawie: Gaumarjos

Miłośnicy gruzińskiej kuchni doskonale znają ten adres. W niepozornym miejscu przy Al. KEN w Warszawie znajdziecie autentyczne gruzińskie smaki, które pozwolą Wam się przenieść na  słoneczne ulice Tbilisi. O Waszą kulinarną podróż zadbają właściciele restauracji - Liana i David Gamtsemlidze, którzy na każdym kroku dbają o niezwykły klimat restauracji i zachwycające oryginalnymi smakami dania. Szefowa kuchni Lela Czcheidze, nazywana "Pani Leliko", gotuje tak jak robiła to we własnym domu w Tbilisi. Tworzy niepowtarzalne smaki na podstawie tradycyjnych gruzińskich receptur i specjalnie sprowadzanych przypraw, w których smakach zakochacie się od pierwszego kęsu. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Gaumarjos (@restauracja_gaumarjos)

 

 

Najlepsze restauracje gruzińskie w Warszawie: Rusiko

Przy Alejach Ujazdowskich w Warszawie czeka na Was kolejne niezwykłe miejsce z kuchnią gruzińską. Rusiko to bałkański tygiel w samym sercu Warszawy. Właściciel i szef kuchni Davit Turkestanishvili zadbał o każdy szczegół – zarówno karty dań, jak i w wystroju miejsca. Jeżeli rozpoczynanie swoją przygodę z kuchnią gruzińską, koniecznie zamówcie na przystawkę badridżani, pchali i chaczapuri, na danie główne – chinkalik lub koftę. Porę deseru osłodzi Wam medok – tradycyjne ciasto miodowo-marchewkowe w towarzystwie kawy w tygielku. Nie zapomnijcie sprawdzić karty gruzińskich win i sekcję dań z grilla.

 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Rusiko (@restauracja_rusiko)

Najlepsze restauracje gruzińskie w Warszawie: U Tato

Przy ulicy Mokotowskiej, tuż obok najmodniejszych butików w stolicy znajdziecie U Tato. To klimatyczna gruzińska restauracja w samym sercu Warszawy, która uznawana jest za jedną z najlepszych restauracji z kuchnią tego typu w mieście. Gościa wracają do U Tato ze względu na autentyczne lokalne smaki, bogatą kartę dań i domowe receptury. Przykłady? Nadugi - ugotowany twaróg z miętą, charchali - gotowane buraki po gruzińsku, lula kababi — grillowane mielone mięso wołowo-baranie z frytkami i pikantną omastą czy chinkali— tradycyjne pierożki gruzińskie z mięsem wieprzowo-baranim i esencjonalnym bulionem.

267143919_401904081546271_426057062897559621_n

 

 

Najlepsze restauracje gruzińskie w Warszawie: Chmeli Suneli

Chmeli Suneli to już więcej niż jedno miejsce, a w każdym z nich można odnaleźć prawdziwe gruzińskie smaki -  chinkali, chaczapuri, szaszłyki oraz wiele innych oryginalnych potraw. To dania robione z oryginalnych produktów wysokiej jakości, a co najważniejsze według tradycyjnych, rodzinnych receptur. Na szczególną uwagę zasługują chinkali z baraniną, soko ketze - pieczarki nadziewane mieszanką serów i grzybów, chinkali z wiśniami czy kurczak duszony w sosie śmietanowo-czosnkowym.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Gruzińska (@chmeli.suneli)

Najlepsze restauracje gruzińskie w Warszawie: Chinkalia

Warszawska Chinkalia to restauracja, której głównym daniem są oczywiście chinkali-soczyste pierożki z ciasta nadziewane cielęciną i gorącym bulionem. Szczególnym elementem jest rytuał jedzenia chinkali rękoma - bez użycia sztućców. Menu Chinkali to także tradycyjne dania kuchni gruzińskiej, czyli chinkali, chaczapuri, mięsne i warzywne dania z grilla, charczo i wiele gatunków gruzińskiego wina.

274738874_2715995891879996_4019227131192643335_n

Najlepsze restauracje gruzińskie w Warszawie: Mała Gruzja

W samym sercu stolicy znajdziecie kolejną ambasadę gruzińskich smaków. Przy ul. Nowogrodzkiej 40 znajdziecie Małą Gruzję. Klimatyczna restauracja z wieloletnią tradycją gwarantuje Wam niezapomnianą ucztę w gruzińskim stylu. W karcie dań królują tradycyjne smaki, jak banica - tradycyjne ciasto przekładane serem i szpinakiem, pieczarki po gruzińsku faszerowane pastą z orzechów, dolma, chinkali z wieprzowiną, chaczapuri w kilku odsłonach, czy specjalności restauracji z jagnięciną w roli głównej. Deser? Obowiązkowo zamówcie klasyczną baklawę z orzechami i miodem. 

 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mała Gruzja (@mala_gruzja)

Najlepsze restauracje gruzińskie w Warszawie: Marani

Macie ochotę na elegancką kolację w gruzińskim stylu? Obowiązkowo zarezerwujcie stolik w Marani. Gruzińską ucztę rozpocznijcie od zestawu tradycyjnych zimnych przystawek. Doskonałym wyborem będzie czichirtma - rosół z jajkiem, kolendrą, czosnkiem i kawałkami gotowanego indyka. Główne danie? Chaczapuri adżaruli - tradycyjny adżarski placek z serem i żółtkiem, taszmidżabi - Polędwica cielęca z tradycyjnym pure z serem z regionu Swanetia lub adżapsandali adżarulszi - to duszone bakłażany, pomidory, papryka kolorowa, cebula, czosnek, kolendra, przyprawy gruzińskie podawane w cieście w formie łódki. Doskonałą kolację dopełni bogata karta oryginalnych gruzińskich win.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Marani Restauracja i Winiarnia (@marani_restauracja)

Najlepsze restauracje gruzińskie w Warszawie: Tbilisi

To pierwsza restauracja gruzińska w Warszawie! W mokotowskiej restauracji czuć domową i odprężającą atmosferę, z której słynie Gruzja. W restauracji „Tbilisi” poczujecie ten niezwykły klimat dzięki znakomitym daniom z obfitej gruzińskiej kuchni oraz karcie win ze wszystkich regionów winiarskich Gruzji. Obowiązkowo spróbujcie specjału restauracji, czyli kotleciki jagnięce z sosem pomidorowo-ziołowym, zapiekanej w glinianym rondelku jagnięciny z bakłażanem czy pchaliani - placek drożdżowy ze szpinakiem.

180283870_4592293567452537_4279566877336838136_n

Najlepsze restauracje gruzińskie w Warszawie: Georgia Restauracja

Na warszawskim Grochowie znajdziecie Georgię - miejsce, które łączy tradycyjną restaurację z gruzińską winiarnią. W menu znajdziecie wszystko, czego dusza zapragnie: adżapsandali, tradycyjne szaszłyki z jagnięciny, pachnącą zupę lobio, chaczapuri z każdego regionu Gruzji czy przystawli lobio, inspanachi czy badridżani. Bogatą kartę dań dopełnia fantastyczna karta gruzińskich win - win dokładnie takich samych jak 8000 lat temu. Kluczem do sukcesu tego typu trunków jest praca winiarza nad samym qvevri – glinianym naczyniem, które jest ręcznie tworzone przez garncarzy i zakopywane w ziemi, aby służyć jako kolebka wina.

200406239_3018326828426054_5225182374776760521_n

Najlepsze restauracje gruzińskie w Warszawie: Chinkali Pielmieni

Chinkali to gruzińskie pierożki - duże kołduny wypełnione bulionem. Należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się ze środka bulion, a następnie zjeść sprężyste ciasto z nadzieniem z mięsa. To jedno z najpopularniejszych dań gruzińskiej kuchni, dlatego doczekało się wielu miejsc, które wyspecjalizowały się w chinkali. Gdzie warto zjeść? W warszawskiej Hali Gwardii znajdziecie Chinkali Pielmieni. Gorące chinkali z jagnięciną to pozycja, która na długo zajmie miejsce Waszych ulubionych pierogów. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Chinkali&Pielmieni (@chinkali_pielmieni)

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również