Kuchnia

16 najlepszych włoskich restauracji w Warszawie - ravioli i canotto, które zachwycają

16 najlepszych włoskich restauracji w Warszawie -  ravioli i canotto, które zachwycają
Restauracje Nonna, Tutto Bene Italian Bistro, Dziurka od Klucza
Fot. Mat. prasowe

Na kulinarnej mapie stolicy znajdziecie wiele wyjątkowych restauracji, także z kuchnią włoską. Restauracje włoskie w Warszawie zaskakują interpretacjami znanych dań i szacunkiem do tradycji. Gwarantują oryginalne włoskie składniki i menu pełne tamtejszych specjałów, od pizz neapolitańskich, canotto, przed ręcznie robione makarony, ravioli, po świeże ryby i owoce morze. Oto 16 najlepszych włoskich restauracji w Warszawie, które pozwolą Wam się poczuć, jak na wielkich włoskich wakacjach.

1. Włoskie restauracje w Warszawie: La Luce

Ulica Poznańska zyskała kolejne miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy, o którym będzie głośno. La Luce to dzieło Marcina Jackiewicza - restauratora o włoskich korzeniach, którego pasja i wiedza o włoskich produktach wypełniają każdy kąt stylowej restauracji. La Luce to eleganckie, przytulne wnętrze utrzymane we włoskiej stylistyce, a karta zachwyci Was autentycznymi smakami tej uwielbianej przez Polaków kuchni. W daniach dominują oryginalne produkty, które sprowadzane są w większości z Sycylii. W restauracyjnej kuchni powstają z kolei świeże makarony - pasta fresca - i domowe limoncello, które jest nieodłącznym elementem wizyty w La Luce. Na szczególną uwagę zasługują także ryby, którymi z wyjątkową troską zajmuje się szef kuchni Kuba Bondziul - ekspert od ryb i owoców morza po długoletniej pracy w restauracjach w Oslo. Wizytę w La Luce warto rozpocząć od niezwykłej focacci podawanej z oliwą, serem kozim, Prosciutto Crudo i figami oraz rozpływającej się w ustach straciatelli - ze słodkimi pomidorami i prażonymi migdałami. Wśród głównych dań czekają na Was równie doskonałe propozycje, jak ośmiornica, talerz owoców morza, makarony czy świeże ryby. A to zaledwie wstęp do najlepszej włoskiej uczty w stolicy!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez La Luce Restauracja (@la_luce_restauracja)

2. Włoskie restauracje w Warszawie: Le Braci Cucina

Nowo otwarta restauracja Le Braci Cucina już skradła serca miłośników włoskiej klasycznej kuchni w niecodziennym anturażu. Szef kuchni Przemysław Samul w centrum filozofii restauracji stawia produkty - oryginalne włoskie specjały, które traktuje jak najlepiej, aby w prostych daniach wydobyć ich smak. Wyróżnikiem karty dań Le Braci są weneckie przekąski, tzn. cicchitti, ręcznie robione makarony i potrawy z grilla. O stronę wizualną miejsca zadbali Karol Gronkiewicz i Michał Karolec. Efekt? Intrygujące zielone wnętrze, ceramiczne przestrzenne formy, dekoracja ścienna ze stosu talerzy oraz retro oświetlenie - wnętrze niczym z filmów Wesa Andersona. O kartę win odpowiada sommelierka Kamila Dzierżawska. Swoją wizytę w Le Braci Cucina zacznijcie od wyśmienitej cykorii z anchois i parmezanem, kremowego rissotta z groszkiem i bobem i dorsza z szafranem - to zaledwie kilka dań dla których będziecie mieli ochotę tam wracać. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Le Braci (@le_braci)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Le Braci (@le_braci)

3. Włoskie restauracje w Warszawie: Tutto Bene Italian Bistro

W sercu starego Mokotowa mieści się niewielka restauracja Tutto Bene Italian Bistro. Niewielką przestrzeń wypełniają autentyczne włoskie smaki i przytulna atmosfera, niczym w prawdziwym włoskim domu. Wnętrza zdobią plakaty na ścianach, drewniane meble z duszą, żyrandole vintage i efektowna złota półka z selekcją win. A menu? Króluje esencja włoskich  smaków... bez pizzy. "Sprowadzamy najlepszą ośmiornicę prosto z Sardynii, świeże białe trufle z Molise, które przyjeżdżają do nas bezpośrednio z targu, sery i dojrzewające wędliny. W restauracji używamy produktów najwyższej jakości, ponieważ wiemy, że ich jakość jest najważniejsza dla uzyskania wyjątkowego smaku. Zależy nam, by goście doceniali zarówno jakość serwowanych dań, jak i ich prostotę"  – mówi Paulina Głozak, właścicielka Tutto Bene Italian Bistro. Jeśli wybieracie się do Tutto Bene koniecznie spróbujcie niecodziennych past, których  nie znajdziecie w innych warszawskich lokalach, jak spaghetti z suszoną ikrą ryby cefala, cacio e pepe - tradycyjny rzymski makaron czy carbonarę serwowaną bez śmietany i spaghetti alle vongole. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Tutto Bene | Italian Bistro (@tuttobene_italian_bistro)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Tutto Bene | Italian Bistro (@tuttobene_italian_bistro)

4. Włoskie restauracje w Warszawie: SpaccaNapoli

SpaccaNapoli to eksperci od neapolitańskiej pizzy, którą wypiekają w Warszawie od 2013 roku. Ponadto w menu włoskiej restauracji znajdziecie inne autentyczne włoskie smaki w najlepszym wydaniu, jak frito misto,  Burrata Caprese, Spinacina, Calzone w wielu odsłonach, kanapki Panuozzi czy świeże makarony. Od Spaghetti Alla Carbonara po Paccheri Alla Rana Pescatrice. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez SpaccaNapoli Warszawa (@spaccanapoli_warszawa)

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez SpaccaNapoli Warszawa (@spaccanapoli_warszawa)

 

5. Włoskie restauracje w Warszawie: Dziurka od Klucza

Maczaron, pizza - niepokrojona, a w zestawie z nożyczkami czy makaron z krewetkami polanymi brandy to jedynie kilka flagowych pozycji, które sprawiły, że Dziurka od Klucza jest niepowtarzalna. Otwarte podejście do kuchni włoskiej, szczypta szaleństwa i autorski twist zagwarantowały warszawskiej restauracji stałe grono klientów. Nowa lokalizacja w Fortach Służew sprawiła, że nareszcie większe grono gości może cieszyć się tym szalonym włoskim menu, które uzależnia.  Swoją przygodę z Dziurką od Klucza rozpocznijcie od słynnego czarnego makaronu - maczaronu, tagliatelle z kurczakiem w sosie bazyliowym z miodem i peperoncino oraz słynnej pizzy, której nie można pokroić przed podaniem. Dlaczego? To rodzaj  pizzy canotto, tzn. ponton. Nazwa związana jest z brzegiem placka, który jest chrupiący i bardzo wysoki. Ciasto jest cienkie i zawiera dużo wody, a piecze się jedynie przez 70 sekund. Pizzy nie można pokroić przed podaniem, bo opadnie. Z pomocą przyjdą Wam nożyczki do pizzy, które otrzymacie ze swoim zamówieniem. Buon appetito!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Dziurka Od Klucza (@dziurkaodkluczawforcie)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Dziurka Od Klucza (@dziurkaodkluczawforcie)

6. Włoskie restauracje w Warszawie: Mąka i Woda

Historia Mąki i Wody rozpoczęła się ponad 8 lat temu przy ulicy Chmielnej w Warszawie. Do dziś w sercu jasnego, przestrzennego lokalu mieści się piec, z którym wypiekane są pyszne neapolitańskie pizze. W menu znajdziecie także świeżo robione makarony oraz ekologiczne wędliny i chleby, które także przygotowywane są w restauracji. To kultowych pozycji z ich menu należą już arancini, pieczone meatballs, raviolo z palonym masłem i szałwią oraz cała karta pizz z pieca opalanego drewnem. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mąka i Woda (@makaiwoda)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mąka i Woda (@makaiwoda)

7. Włoskie restauracje w Warszawie: Pizzaiolo

Warszawska Pizzaiolo przy Kruczej to starsza siostra pizzerii Dwa Osiem, która jest najpopularniejszym gastropunktem nad Wisłą każdej wiosny i lata. Sukces nadwiślańskiej miejscówki zaowocował pięknym, przestronnym lokalem przy ul. Kruczej. Przeszklenia sprawiają, że już z ulicy wzrok przyciąga stylowe wnętrze - z zielonymi kaflami i drewnianymi ławami w stylu vintage. Całą pizzerię wypełnia gwar rozmów i zapach gorącej pizzy, która wypiekana jest w wielkim piecu w otwartej kuchni. Ich neapolitańska receptura sprawiła, że do Pizzaiolo zawsze czeka kolejka wiernych gości. A czekać warto, bo nawet ich najprostsza pozycja, jak foccaccia z masłem bawolim, anchois i skórką z cytryny przyprawia o szybsze bicie serca. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Pizzaiolo (@pizzaiolo.krucza)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Pizzaiolo (@pizzaiolo.krucza)

8. Włoskie restauracje w Warszawie: Nonna

Przy ulicy Oboźnej w Warszawie powstało kulinarne zagłębie, które warto odwiedzać. Obok centrum kiszonek i żywego ognia Aleksandra Barona, wegańskiej Falli i koreańskiego Hesu, mieści się Nonna - królestwo neapolitańskiej pizzy. Trudno znaleźć dzień, w którym lokal nie byłby pełen gości. Nie bez powodu. Idealnie cienka pizza z dużą ilością wody wychodzi prosta z pieca na oczach gości. Swoją kulinarną przygodę  w Nonnie warto rozpocząć od Margherity, aby następnie rozkoszować się Bufaliną z mozzarellą di bufala, Nonną z burratą czy Mortadellą z pesto pesto pistacjowym z oryginalną mortadelą. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Nonna Pizzeria Napoletana (@nonna.pizzeria.napoletana)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Nonna Pizzeria Napoletana (@nonna.pizzeria.napoletana)

9. Włoskie restauracje w Warszawie:  Ciao a Tutti

Ciao a Tutti to już nie jedynie włoska pizzeria, która nauczyła nas miłości do pizzy neapolitańskiej, a już rodzina restauracji  Ciao a Tutti Due i Ciao a Żoli. To miejsca, gdzie można w pełni poczuć autentyczną, włoską atmosferę, chęć dzielenia się tym, co najlepsze i słodkiej beztroski. Menu Ciao a Tutti po brzegi wypełnione jest pizzą, której sekretem jest ciasto. Wyrasta przez 24 godziny, a po upieczeniu jego środek jest cienki i delikatny, brzegi puszyste i chrupiące - z charakterystycznymi bąblami. To obowiązkowe miejsce na mapie najlepszych neapolitańskich pizz w Warszawie. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ciao a Tutti (@pizzeria_ciao_a_tutti)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ciao a Tutti (@pizzeria_ciao_a_tutti)

10. Włoskie restauracje w Warszawie: Lupo Pasta Fresca

Wariacje na temat kuchni włoskiej znajdziecie w Lupo Pasta Fresca. Modna restauracja przy ul. Chmielnej 132 to dzieło Justyny Kosmali, właścicielki francuskich bistro Charlotte oraz Wozowni. Wystrój Lupo to połączenie estetyki lat 90. z klimatem Memphis. Jest równie zaskakujące co menu, w którym znajdziecie takie pozycje, jak tagliolini z małżami i kawiorem z pstrąga, fiori z ricottą, mascarpone i oregano czy lasagnette z długo gotowanymi policzkami wołowymi.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Lupo Pasta Fresca (@lupo.pastafresca)

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Lupo Pasta Fresca (@lupo.pastafresca)

11. Włoskie restauracje w Warszawie: AMORE by Mamma Marietta

To jedna z pierwszych warszawskich restauracji, które postanowiły promować oryginalne włoskie smaki. Pomimo rosnącej konkurencji wśród włoskich knajp, wciąż warto odwiedzać Mammę Mariettę. Oprócz szerokiej karty pizz o cienkim chrupiącym cieście, makaronów i pysznych włoskich sałat, koniecznie spróbujcie deserów. Smaki maritozzo con crema di pistacchi e mascarpone - maślanej bułeczki wypełnionej kremem pistacjowym,  sfogliatelle, czyli chrupiące warstwy ciasta z  cukrem pudrem i nadzieniem z semoliny, ricotty z kandyzowaną skórką pomarańczy i szczyptą cynamonu zapamiętacie na długo. Otwarcie nowej lokalizacji AMORE by Mamma Marietta przy ul. Gagarina 33 już wkrótce. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez AMORE by Mamma Marietta (@amore_by_mamma_marietta)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez AMORE by Mamma Marietta (@amore_by_mamma_marietta)

12. Włoskie restauracje w Warszawie: Milanovo

W sercu Wilanowa, nieopodal Pałacu Królewskiego znajduje się restauracja Milanovo. Po 6-miesięcznym remoncie znów zaprasza gości do podróży po smakach kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Powiększona przestrzeń zachwyca eleganckim i nowoczesnym dizajnem, a  w centralnym miejscu restauracji stanęły dwa złote piece do wypiekania Pizzy Napoletany Canotto, którą serwują w kilkudziesięciu odsłonach! Ponad to, w menu znajdziecie nowe intrygujące propozycje, jak  pizza Africana, pizza Bolognese e béarnaise, pizza Crema di Tonno czy sałatka Superfoods.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Milanovo (@milanovo_)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Milanovo (@milanovo_)

13. Włoskie restauracje w Warszawie: Va Bene

Włoskie bistro znajduje się przy ul. Tamka i doskonale wpisuje się w tamtejszy krajobraz. Sąsiedzi lokalu tłumnie go odwiedzają, tworząc wierne grono gości. Warto do nich dołączyć, racząc się  słynną pizzą Va Bene na kawałki czy klasykami wśród makaronów, jak Arrabiata, Gricia, Aglio Olio Peperoncino czy Fresca Pesto. Krótka karta gwarantuje, że każde z dań będzie prawdziwie włoskie. Tak jak atmosfera, która tam panuje!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Va Bene - Roma in Varsavia (@va_bene_warsaw)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Va Bene - Roma in Varsavia (@va_bene_warsaw)

14. Włoskie restauracje w Warszawie: Holy Ravioli

Jesteście miłośnikami ravioli? To doskonale się składa, bo istnieje miejsce, które serwuje wyłącznie słynne włoskie pierożki. Niewielki lokal na Żoliborzu tętni życiem, a dzięki otwartej kuchni goście podpatrują, jak powstają ich dania. W menu Holy Ravioli znajdziecie zarówno klasyki, jak ravioli z palonym masłem i rozpływającym się żółtkiem oraz ze szpinakiem, gorgonzolą i orzechami włoskimi, a także autorskie wariacje, np. ravioli w czarnym cieście barwionym sepią z cytrynowym dorszem i krewetkami. Nie zapomnijcie zamówić na deser rurki cannolo. Wam pozostaje wybór - tradycyjna, malinowa czy pistacjowa?

ravioli-3

15. Włoskie restauracje w Warszawie: Va Bene Cicchetti

Kolejne adres w zestawieniu to Va Bene Cicchetti. Niezwykły bar nocny w weneckim stylu. Pierwsze, co przyciąga wzrok to efektowne wnętrze. Karminowe kafelki, mozaika, wysokie hokery i czerwone stoliki pomalowane w pasy. Ważniejsze jest jednak menu, w którym dominują typowe weneckie przekąski na ciepło i zimno, a wśród nich miniburgery z wędzonym łososiem, pączki z parmezanem czy wytrawne cannolo z polenty nadziewane delikatnym musem ze stoccafisso. Warto też wspomnieć o ofercie baru, który specjalizuje się w szprycerach i negroni.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez @va_bene_cicchetti

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez @va_bene_cicchetti

16. Włoskie restauracje w Warszawie: Leonardo Verde

Czy kuchnia włoska może być roślinna? Zdecydowanie tak. Autorami udanego romansu włoskich smaków z wegańskimi produktami jest Leonardo Verde. Warszawska restauracja już od kilka lat karmi wegan zakochanych w pizzach i makaronach. W ich menu nie brakuje bowiem tradycyjnych dań, jak pasty Bolognese, Puttanesca, Carbonara czy Alfedo z kurczakiem w sosie śmietanowym, a także pizz - Prosciutto e Fungi czy Piccante z pepperoncino. W kuchni wykorzystywane są, m.in. parmezan z nerkowców i słonecznika, tofu wędzone, bekon z kokosa czy wegański cheddar. Roślinne produkty i włoskie przepisy sprawiają, że duet tych dwóch światów jest wyjątkowo udany.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Leonardo Verde (@leonardoverdewarsaw)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Leonardo Verde (@leonardoverdewarsaw)

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również