Gdzie warto pójść na najlepsze steki wołowe w Warszawie? Typujemy najlepsze miejsca w stolicy na steki z wołowiny sezonowanej. Gdzie spróbować steka new york czy japońskie steki wagyu? W tych 5 miejscach serwowana jest wołowina najwyższej jakości dla miłośników wyrafinowanej kuchni.
Spis treści
W Warszawie znajdziemy coraz więcej restauracji, gdzie możemy zjeść mięso najwyższej jakości. W restauracjach specjalizujących się w stekach znajdziemy sezonowane mięso pochodzące z najlepszej polskiej wołowiny, ale również z hodowli z Argentyny, USA czy Japonii. Zjemy tutaj soczyste kawałki mięsa w postaci steków Rib Eye czy New York. Zapraszamy do przeglądu najlepszych steków w stolicy, dla tych co docenią najwyższą jakość.
Przy Nowogrodzkiej 4, w samym sercu Warszawy, mieści się Viva Tango Steakhouse Argentino – miejsce, które przenosi wprost do Buenos Aires. To przestrzeń, gdzie tradycja argentyńskiej kuchni spotyka się z wyrafinowaną elegancją. Wnętrza utrzymane w odcieniach kości słoniowej i czerwieni, rozświetlone blaskiem kryształowych lamp, tworzą atmosferę subtelnego luksusu. Efekt? Idealne miejsce zarówno na romantyczną kolację, jak i wieczór w większym gronie. Koncept restauracji opiera się na idei Steak & Music – spotkaniu smaków i rytmu. Menu to hołd dla sztuki grillowania: od imponującej Parillady de Carne, czyli zestawu najlepszych steków podawanych na rozgrzanym grillu z kamienia lawowego, po finezyjne ceviche z łososia i krewetek czy delikatne Pulpo a la Parrilla – grillowaną ośmiornicę z purée i ragout z papryki. Miłośnicy wołowiny będą zachwyceni unikatowymi pozycjami z menu, jak świeca wołowa, japońskie Wagyu czy wyjątkowe argentyńskie Bife de Lomo, Bife Ancho czy Bife de Chorizo.
Położony w sercu starej Pragi Koneser Grill kusi nie tylko najwyższej jakości wołowiną, ale również bogatą kartą i staranną selekcją win. W ceglanym wnętrzu Fabryki Wódek Koneser mieszają się kontrasty. Koneser Grill zna się na mięsie, które przyrządzane jest na otwartym ogniu. Mięso jest tak dobre, że skuszą się na nie nawet osoby, które na co dzień go unikają. A wybór pieczonego mięsa jest olbrzymi: od klasycznego rib eye stek po flat iron stek. W menu znajdziemy szczegółowe informacje na temat mięsa sezonowanego np. New York stek sezonowany jest na sucho 45 dni. Jednak nie musisz jeść mięsa, aby wyjść z Koneser Grill z uśmiechem. W menu znajdziemy wybitne pozycje dla nie-mięsożerców (nie bez powodu Koneser Grill ma wyróżnienie przewodnika Michelin), które zmieniają się sezonowo np. świeże ostrygi irlandzkie czy risotto dyniowe z kozim serem i palonym masłem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Niby w centrum, a jednak na uboczu. Bydło i Poidło położone jest przy ulicy Kolejowej w 19. Dzielnicy na skraju nowego zagłębia biurowego przy Rondzie Daszyńskiego w nietypowej oszklonej sali. Menu jest bardzo proste i skupione w 100% na smaku wołowiny. Znajdziemy w nim steki z polskiej wołowiny limousine i argentyńskiej black angus pod postacią rib eye, polędwicy i rostbefu. Steki serwowane są z sosami m.in. śliwkowy i ananas whisky oraz prostymi dodatkami: frytki, coleslaw. Oczywiście steki grają główną rolę, ale można tu wpaść również na burgera lub klasyczne amerykańskie kanapki: ze stekiem z wołowiny lub kanapkę Reubena.
Wyświetl ten post na Instagramie
Stekowy klasyk, Butchery&Wine, działa przy Żurawiej w centrum Warszawy i od lat karmi miłośników steków. To kolejne miejsce należące do Grupy Ferment, które specjalizuje się w świetnej jakości mięsie z Australii, Hiszpanii i Polski. Zjemy tutaj pełne smaku steki Rib Eye, New York stek czy T-Bone, jak również stek z tuńczyka lub kotleciki jagnięce. Jak wskazuje sama nazwa, w Butchery&Wine znajdziemy również rozbudowaną kartę win i koktajli.
Wyświetl ten post na Instagramie
W Beef and Pepper znajdziemy kawałki soczystego mięsa z polskiej wołowiny. W menu znajdziemy szczegółowe informacje o wołowinie sezonowanej (czasie i sposobie sezonowania mięsa). Do steków (m.in. T-bone czy Rib-Eye) można zamówić takie dodatki jak faszerowane ziemniaki, jarmuż w śmietanie czy ziemniaki z grilla oraz sosy (m.in. Jack Daniel’s czy chimichurri). Dodatkowo karta jest bardzo rozbudowana o inne pozycje, w tym makarony, zupy (np. z polędwicy wołowej) czy łososia lub kaczkę. Lokal przy Nowogrodzkiej w centrum Warszawy jest bardzo przestrzenny.
Wyświetl ten post na Instagramie