Kuchnia

Najlepsze steki w Warszawie. 6 miejsc dla miłośników wołowiny

Najlepsze steki w Warszawie. 6 miejsc dla miłośników wołowiny
Rib-eye czy T-Bone? Jakie steki lubicie najbardziej?
Fot. 123rf.com/iStock

Gdzie warto pójść na najlepsze steki wołowe w Warszawie? Typujemy najlepsze miejsca w stolicy na steki z polskiej wołowiny sezonowanej. Gdzie spróbować steka new york lub japońskie steki wagyu? W tych 6 miejscach znajdziesz najlepszą wołowinę i przekonasz się jak smakuje sezonowane mięso.

W Warszawie znajdziemy coraz więcej restauracji, gdzie możemy zjeść mięso najwyższej jakości. W restauracjach specjalizujących się w stekach znajdziemy sezonowane mięso pochodzące z najlepszej polskiej wołowiny, ale również z hodowli z Argentyny, USA czy Japonii. Zjemy tutaj soczyste kawałki mięsa w postaci steków Rib Eye czy New York. Zapraszamy do przeglądu najlepszych steków w stolicy, dla tych co docenią najwyższą jakość. 

Steki w Warszawie: Koneser Grill 

Położony w sercu starej Pragi Koneser Grill kusi nie tylko najwyższej jakości wołowiną, ale również bogatą kartą i staranną selekcją win. W ceglanym wnętrzu Fabryki Wódek Koneser mieszają się kontrasty. Wina z najwyższej półki pite są pod grafitti lokalnego artysty Tempzey. Koneser Grill zna się na mięsie, które przyrządzane jest na otwartym ogniu (z sali można obserwować popisy kucharzy). Mięso jest tak dobre, że skuszą się na nie nawet osoby, które na co dzień go unikają. A wybór pieczonego mięsa jest olbrzymi: od klasycznego rib eye stek po flat iron stek. W menu znajdziemy szczegółowe informacje na temat mięsa sezonowanego np. New York stek sezonowany jest na sucho 45 dni. Jednak nie musisz jeść mięsa, aby wyjść z Koneser Grill z uśmiechem. W menu znajdziemy wybitne pozycje dla nie-mięsożerców (nie bez powodu Koneser Grill ma wyróżnienie przewodnika Michelin), które zmieniają się sezonowo np. świeże ostrygi irlandzkie czy risotto dyniowe z kozim serem i palonym masłem. A na straży całości stoi szef kuchni Piotr Wójcik.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Koneser Grill (@koneser_grill)

Steki w Warszawie: Bydło i Poidło

Niby w centrum, a jednak na uboczu. Bydło i Poidło położone jest przy ulicy Kolejowej w 19. Dzielnicy na skraju nowego zagłębia biurowego przy Rondzie Daszyńskiego w nietypowej oszklonej sali. Menu jest bardzo proste i skupione w 100 proc. na smaku wołowiny. Znajdziemy w nim steki z polskiej wołowiny limousine i argentyńskiej black angus pod postacią rib eye, polędwicy i rostbefu. Steki serwowane są z sosami m.in. śliwkowy i ananas whisky oraz prostymi dodatkami: frytki, coleslaw. Oczywiście steki grają główną rolę, ale można tu wpaść również na burgera lub klasyczne amerykańskie kanapki: ze stekiem z wołowiny lub kanapkę Reubena.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez BYDŁO i POWIDŁO (@bydloipowidlo)

Steki w Warszawie: Butchery&Wine

Stekowy klasyk, Butchery&Wine, działa przy Żurawiej w centrum Warszawy i od lat karmi miłośników steków. To kolejne miejsce należące do Grupy Ferment, które specjalizuje się w świetnej jakości mięsie z Australii, Hiszpanii i Polski. Zjemy tutaj pełne smaku steki Rib Eye, New York stek czy T-Bone, jak również stek z tuńczyka lub kotleciki jagnięce. Jak wskazuje sama nazwa, w Butchery&Wine znajdziemy również rozbudowaną kartę win i koktajli.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Butchery&Wine (@butcheryandwine)

Steki w Warszawie: Meatologia

Meatologia może pochwalić się lokalizacjami we Wrocławiu i Warszawie. W Warszawie steki z Meatologii zjemy w lokalu w centrum miasta przy Kruczej. Soczyste steki zrobione są z wołowiny krów Black Angus i Wagyu pochodzącej z Argentyny, USA  i Japonii. Co rzadko spotykane, poza stekami wagyu z tej japońskiej wołowiny zjemy tutaj również burgera, a także filet mignon z argentyńskiej wołowiny sezonowanej 6 tygodni. Do wyboru są także kanapki m.in. z pastrami. Uwaga, jest menu dla dzieci! Meatologia działa również jako sklep internetowy.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Meatologia (@meatologia_)

Steki w Warszawie: Hoża Argentine Steakhouse

Ten steak house to idealne miejsce dla miłośników najlepszej argentyńskiej wołowiny. W eleganckiej kamienicy przy Hożej w warszawskim Śródmieściu mięso krów rasy Red i Black Angus przygotowane jest w postaci soczystych steków T-bone, polędwicy, rostbefu i rzadko spotykanego Tomahawk. Do steków przygotowano duży wybór dodatków, m.in. ziemniaki ze śmietaną, kukurydzę, kiszone rzodkiewki czy surf&turf ((połączenie owoców morza i czerwonego mięsa). Poza tym w karcie znajdziemy inne argentyńskie klasyki m.in. empanadas, polędwicę z dorsza czy paellę . Do steków możemy wybrać wino z obszernej karty, nie tylko win argentyńskich.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez HOŻA Argentine Steakhouse (@hoza.steakhouse)

 Steki w Warszawie: Beef and Pepper

W Beef and Pepper znajdziemy kawałki soczystego mięsa z polskiej wołowiny. W menu znajdziemy szczegółowe informacje o wołowinie sezonowanej (czasie i sposobie sezonowania mięsa). Do steków (m.in. T-bone czy Rib-Eye) można zamówić takie dodatki jak faszerowane ziemniaki, jarmuż w śmietanie czy ziemniaki z grilla oraz sosy (m.in. Jack Daniel’s czy chimichurri). Dodatkowo karta jest bardzo rozbudowana o inne pozycje, w tym makarony, zupy (np. z polędwicy wołowej) czy łososia lub kaczkę. Lokal przy Nowogrodzkiej w centrum Warszawy jest bardzo przestrzenny.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Beef n' Pepper (@beefnpepper)

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również