20 najlepszych restauracji w Warszawie - te adresy warto znać
Restauracja Opasły Tom
Fot. Mat. prasowe

20 najlepszych restauracji w Warszawie - te adresy warto znać

Najlepsze restauracje w Warszawie to eklektyczna mieszanka miejsc, na których sukces składają się spójny koncept, najwyższej jakości składniki, intrygujące menu, stylowy wystrój, kunszt szefów kuchni i doskonała obsługa. Oto lista TOP 20 adresów na gastronomicznej mapie stolicy, które warto znać. I tam wracać!

1. Ale Wino, Mokotowska 48

Ale Wino znajduje się na liście ulubionych miejsc większości entuzjastów warszawskich restauracji. Jej sekret tkwi w prostocie. W Ale Wino znajdziecie najlepszy wybór najlepszych win i sezonowe menu autorstwa Sebastiana Wełpy. W karcie dań królują świeże, często regionalne składniki. W efekcie możecie rozsmakować się w raviolo z dynią, palonym masłem i jarmużem, sandaczem mazurskim z mulami czy pieczonymi śliwkami z lodami z wiejskiej śmietany. Nie zapomnijcie zarezerwować stolika, bo spontaniczna wizyta w Ale Wino to rzecz praktycznie niemożliwa.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez alewino restaurant/Warsaw (@alewino.pl)

2. Epoka, Ossolińskich 3

Wizyta w Epoce to o wiele więcej niż wyjście do restauracji. To doświadczenie nowej interpretacji fine diningu, które zapamiętacie na długo. Składników magii tego miejsca jest wiele. Epoka znajduje się w historycznym budynku Hotelu Europejskiego w Warszawie, jej wnętrze to twist zabytkowych elementów i dekoratorskiej finezji, menu Marcina Przybysza inspirowane starymi polskimi księgami kulinarnymi oraz perfekcyjny serwis. To miejsce tętni życiem, otwartością i przyjazną atmosferą, które idą w parze z niezwykłym profesjonalizmem. Efekt? W Epoce chce się być i do niej wracać. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Epoka (@restauracjaepoka)

 

 

3. Najlepsze restauracje w Warszawie: Bez Tytułu, Poznańska 16

Bez Tytułu to miejsce, które nie zna granic. W ich koncepcie wybrzmiewa wolność, która wyczuwalna jest zarówno w wystroju, menu jak i niezobowiązującej atmosferze. Bez Tytułu stawia także na ideę foodsharingu. Dania szefa kuchni Piotra Ceranowicza zachwycają estetyką, smakiem i różnorodnością. W jego karcie znajdziecie zarówno ślimaki, frytki, tatara, kalmary czy karczocha z sosem holenderskim – tak, aby swobodnie dzielić się potrawami i poznawać wyjątkowe smaki. Brak granic podkreśla także eklektyczne wnętrze. Ściany z mchu, cegły, ciepłe oświetlenie i dzieła sztuki tworzą wyrazistą mieszankę, w której przebywanie jest przyjemnością.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Bez Tytułu (@beztytulurestaurant)

4. Dyletanci, Rozbrat 44A

Dyletanci to miejsce, które skradnie serca miłośników minimalistycznej kuchni i amatorów najdoskonalszych win. Restauracja na warszawskim Powiślu może pochwalić się największą kartą win w Polsce – to ponad 1100 pozycji, o które dbają Norbert Dudziński i Jan Winiarski – utytułowani sommelierzy, którzy zdobywali doświadczenie w najlepszych restauracjach  na świecie. Z kolei karta dań autorstwa Rafała Hreczaniuka to ukłon dla produktów najwyższej jakości. Menu Dyletantów zmienia się sezonowo, wraz z rytmem natury, a składniki pochodzą od starannie wyselekcjonowanych, lokalnych, producentów. Efekt? Dziki kalafior z zielonymi orzechami włoskimi, turbot z fasolką szparagową i cytryną confit czy deser z gorzkiej czekolady i kasztanów to smaki, które zapamiętacie na długo. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez DYLETANCI (@dyletanci)

5. Opasły Tom, Wierzbowa 9

W 2020 roku Opasły Tom został wybrany przez Wallpaper* Magazine jedną z pięciu najpiękniejszych restauracji świata. Jednak powodów do odwiedzin tego miejsca jest o wiele więcej. Właściciele restauracji, państwo Kręgliccy zapraszają do współpracy szefów kuchni-rezydentów, którzy tworzą niepowtarzalne, autorskie menu. Dania bazują na sezonowych produktach, które pochodzą̨ z prowadzonego przez właścicieli Rolniczego Targu w Fortecy. Obecnie możecie skosztować menu autorstwa Tomasza Janiczka, a wśród dań są pyzy z kurkami i palonym masłem z ziarnami kawy, kolorowe pomidory z piernikiem, kulbin z sosem z wędzonej makreli czy gofr serowy rabarbarem i serem kozim z lubczykiem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Opasły Tom (@opaslytom.kregliccy)

6. Bez Gwiazdek, Wiślana 9

Szef kuchni Robert Trzópek jest ekspertem od nowych interpretacji regionalnych kuchni. Co miesiąc karta dań poświęcona jest innemu regionowi Polski i składa się z sześciu wyjątkowych kompozycji. Zaskoczeń czeka Was wiele, bo w Bez Gwiazdek możecie spróbować takich dań, jak kapuśniak z porzeczką, opolska oberiba, śląski karminadel czy ziemniaki z podlaskim kumpiakiem. Bo każdy region Polski to indywidualna, kulinarna historia warta opowiedzenia. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez BezGwiazdek (@bezgwiazdek)

7. Klonn, Jazdów 1B

Klonn zajął wyjątkowo urokliwe miejsce przy Zamku Ujazdowskim, w sąsiedztwie Łazienek Królewskich. Inspiracją do nazwy restauracji stał się 200-letni klon – pomnik przyrody, który znajduje się w ich ogrodzie. Miejsce zachwyca autorskim menu szefa Michała Gniadka, otulającą atmosferą, otwartą przestrzenią, bliskością natury i bogatym programem wydarzeń kulturalnych. W karcie dań nie można przejść obojętnie obok turbota z żurkiem z wędzonych ryb, kremu grzybowego i matiasa z fenkułem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez KLONN (@klonn.pl)

8. Przegryź, Mokotowska 52

Najpopularniejsze dania w Polsce mają swoje szczególne miejsce na kulinarnej mapie Warszawy. Rosół, kotlety mielone z mizerią, pierś z kaczki confit, pierogi z wołowiną i kluski śląskie znajdziecie w Przegryziu – miejscu, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Na gości Przegryzia czekają także pyszne sycące śniadania, a na ich pupili… psie menu, aby każdy przy Mokotowskiej 52 czuł się wyśmienicie.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Przegryź (@przegryz_bistro)

9. Izumi Sushi, Biały Kamień 4

W Izumi Sushi możecie poczuć się, jak w tropikalnej palmiarni, której nie imają się pory roku. Minimalistyczne wnętrza w japońskim stylu i egzotyczne palmy tworzą idealny balans elegancji i swobodnej atmosfery, w których główną rolę odgrywa najwyższej jakości sushi. Za każdym z dań stoi szef kuchni Alon Than. To mistrz sushi z 20-letnim doświadczeniem, który jest wierny tradycji, jednak lubi także eksperymenty kulinarne - często przemyca do swoich potraw polskie składniki. Przykłady? Maki z pieczoną kaczką i mango czy futomaki z tuńczykiem i porem. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Izumi Sushi Biały Kamień (@izumi.sushi)

10. Rusiko, Aleje Ujazdowskie 22

Zapach pieczonych pomidorów i bakłażanów otuli Was od samego wejścia, a intrygujące wnętrze pełne ciepłego światła i zabytkowych dywanów przesienie wprost do Gruzji. Rusiko to bałkański tygiel w samym sercu Warszawy. Właściciel i szef kuchni Davit Turkestanishvili zadbał o każdy szczegół – zarówno karty dań, jak i w wystroju miejsca. Jeżeli rozpoczynanie swoją przygodę z kuchnią gruzińską, koniecznie zamówcie na przystawkę badridżani, pchali i chaczapuri, na danie główne – chinkalik lub koftę. Porę deseru osłodzi Wam medok – tradycyjne ciasto miodowo-marchewkowe w towarzystwie kawy w tygielku. Nie zapomnijcie sprawdzić karty gruzińskich win i sekcję dań z grilla. To doskonałe powody, by wracać do Rusiko bez końca.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Rusiko (@restauracja_rusiko)

11. Paloma Inn, Poznańska 21

Paloma Inn to miejsce, jakiego jeszcze nie było na kulinarnej mapie Warszawy. Wizyta tam to doświadczenie wielowymiarowe, bo magnetyczne, w pełni zielone wnętrze przenosi nas na plan futurystycznego filmu z lat 60. Zielone kotary, efektowny sufit i bar o obłym kształcie potęgują niezwykły efekt. Równie duże wrażenie robi karta dań, która udowadnia, że dobrze znane potrawy skrywają jeszcze wiele sekretów. Przykłady? Kanapka bankietowe ze śledziem i wegańskim kawiorem, frytki z parmezanem czy tort hawajski z serem raclette - to smaki, o których trudno zapomnieć. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Paloma Inn (@paloma.inn)

12. Pacyfik, Hoża 61 

Pacyfik to eklektyczna mieszanka kuchni meksykańskiej, amerykańskiej i azjatyckiej. Efekt? Świeże, ostre i wyraziste smaki, które uzależniają. Do listy ich topowych dań należą kalafiorki w tempurze, tacosy z krewetkami, frytki z batatów z kimchi i majonezem chipotle czy kanapka Mac’n’Cheese. Na szczególną uwagę zasługuje także bar – nie tylko jego wyjątkowo projekt inspirowany stylem lat 80., ale także jego menu, w którym królują tequila i mezcal. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Bar Pacyfik Warszawa (@barpacyfik)

13. Regina, Koszykowa 1

W sercu Warszawy możecie poczuć się jak w Nowym Jorku. Mieszanka kuchni włoskiej, chińskiej i spektakularnych drinków, inspirowanych serialem ”Seks w wielkim mieście” to specjalność Reginy. Bar i restauracja zachwyca nie tylko kartą dań i coctail barem, a także wystrojem. Efektowny żyrandol to najczęściej fotografowany przez gości element wystroju modnego wnętrza. Drugie miejsce zajmują chińskie ciasteczka z wróżbą, które otrzymacie przed zakończeniem wizyty w Reginie. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Regina粒鸡娜 (@reginabar_)

14. JOEL Sharing Concept, Koszykowa 1

Wizyta w Tel-Avivie nie jest już koniecznością, aby doświadczyć izraelskiej uczty. Wystarczy odwiedzić restaurację JOEL Sharing Concept, która pomimo niewielkiego stażu, ma już wierne grono gości. Powodem jest doskonałe menu, którego smaki są tak intensywne, że przenosi nas do orientalnego świata izraelskiej kuchni. Co warto zamówić? Ucztę zacznijcie od sera labneh z pieczonymi pomidorkami, hummusu, grillowanej cukinii z parmezanem i świetnej pity. Na wyjątkową uwagę zasługują dwukrotnie pieczony kalafior, jagnięcina i ośmiornica. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez JOEL Sharing Concept (@joelrestauracja)

15. MOD, Oleandrów 8

Niewielki lokal przy ul. Oleandów już należy do listy tych kultowych. Powód? Krótka, przemyślała karta dań, która łączy światy francuskiej i japońskiej kuchni, karta win zgodna menu i słynne pączki MOD Donuts z oryginalnymi polewami. To doskonałe miejsce na spotkanie z przyjaciółmi lub romantyczną randkę. Powód? Z łatwością zakochacie się w ramenach, ostrygach, ślimakach, talerzu francuskich serów, ośmiornicy czy w steku wołowym, które serwuje MOD. Nie zapomnijcie o deserze – donuty z polewą z matchy, białej czekolady i lawendy sprawdzą się doskonale.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Oleandrów 8, Warszawa (@modoleandrow8)

16. Pizzaiolo, Krucza 16/22 (róg z Wilczą)

Jak sprawić, aby ulica Krucza znów zaczęła tętnić życiem? Sekretem są neapolitańskie pizze i foccacia z Pizziolo, które codziennie przyciągają tłumy entuzjastów włoskiej kuchni. Wystarczy zamówić foccacie z bawolim masłem i sycylijskim anchois lub Margheritę Anticę, aby przekonać się, że najlepszy smak tkwi w jakościowych składnikach, wiedzy i prostocie. Wrażenie robi także sam lokal, którego sercem jest piec do pizzy i otwarta kuchnia. Na gości czeka przestronne, stylowe wnętrze z szerokimi drewnianymi ławami i białymi, marmurowymi stolikami, przy których można obserwować zgiełk rogu ulic Kruczej i Wilczej. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Pizzaiolo (@pizzaiolo.krucza)

17. Bibenda, Nowogrodzka 10

Śniadanie, lunch z przyjaciółmi, rodzinny obiad czy romantyczna randka? Bibenda to doskonałe miejsce na każdą z tych okazji. Przestronne wnętrze we włoskim stylu i ogródek na dziedzińcu kamienic sprawiają, że dla każdego gościa znajdzie się tam miejsce. Menu zmienia się sezonowo. Tej jesieni zjecie tam, mi.in chrupiące grzyby z imbirowym aioli, kiełbaski z miętą i kozieradką, kluski dyniowe z palonym masłem czy kandyzowane buraki. Jest pysznie, klimatycznie i z profesjonalną, życzliwą obsługą. Warto. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Bibenda (@bibendanowogrodzka)

18. Vegan Ramen Shop, Aleja Jana Pawła II 52/54

Clear Shoyu Ramen, Spicy Miso, Shio Ramen i Tantan Ramen to pozycje z menu, które znają wszyscy entuzjaści kuchni roślinnej w stolicy. Vegan Ramen Shop szturmem zdobył popularność w Warszawie stając się jedną z ulubionych ramenowni w mieście. Powód? Każdy z ramenów to esencjonalny miks grzybów, świetnej jakości japońskiego makaronu oraz smacznych dodatków, jak pieczony batat, mizuna czy blanszowany pak choi. Umami tych wegańskich ramenów jest tak intensywne, że deklasują te tradycyjne, mięsne.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Vegan Ramen Shop ️‍ (@veganramenshop)

19. Pańska 85

Restauracja przy Pańskiej 85 w Warszawie to mekka amatorów nowoczesnej chińskiej kuchni. Ich kultowym daniem jest kaczka według legendarnej receptury szefa kuchni. To glazurowana kaczka z chrupiącą skórką, pieczona w całości i podawana z sosem Hosin oraz pszennymi naleśnikami. To zaledwie jeden z wielu powodów, dlaczego warto bywać w restauracji Pańska 85.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Pańska 85 (@panska85)

20. Soul Kitchen, Nowogrodzka 18A

Steki wołowe z polskiej hodowli z Podhala to specjalność warszawskiej Soul Kitchen. Sezonowane w restauracji mięso rozpływa się w ustach niczym masło i nie potrzebuje dodatków, aby cieszyć się jego doskonałym smakiem. Wegetarianie z Soul Kitchen także wyjdą zadowoleni, bo czeka na nich wyjątkowa zupa pomidorowa, gryczane bliny z kawiorem z pstrąga, kwiaty cukinii w panko z ricottą czy risotto z borowikami. Eleganckie, piwniczne wnętrze wypełniają często dźwięki muzyki na żywo. Jest pysznie, przytulnie i z klasą. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez SOUL KITCHEN WARSAW (@soul_kitchen_warsaw)

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również