Kuchnia

TOP 18 najlepszych restauracji w Warszawie! Te adresy warto znać

TOP 18 najlepszych restauracji w Warszawie! Te adresy warto znać
Restauracja Opasły Tom
Fot. Mat. prasowe

Najlepsze restauracje w Warszawie to eklektyczna mieszanka miejsc, na których sukces składają się spójny koncept, najwyższej jakości składniki, intrygujące menu, stylowy wystrój, kunszt szefów kuchni i doskonała obsługa. Oto lista TOP 18 adresów na gastronomicznej mapie stolicy, które warto znać. I tam wracać!

Najlepsze restauracje w Warszawie: Ale Wino!, Mokotowska 48

Ale Wino znajduje się na liście ulubionych miejsc większości entuzjastów warszawskich restauracji. Jej sekret tkwi w prostocie. W Ale Wino znajdziecie najlepszy wybór najlepszych win i sezonowe menu. W karcie dań królują świeże, często regionalne składniki. W efekcie możecie rozsmakować się w raviolo z dynią, palonym masłem i jarmużem, sandaczem mazurskim z mulami czy pieczonymi śliwkami z lodami z wiejskiej śmietany. Nie zapomnijcie zarezerwować stolika, bo spontaniczna wizyta w Ale Wino to rzecz praktycznie niemożliwa.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez alewino restaurant/Warsaw (@alewino.pl)

Najlepsze restauracje w Warszawie: Epoka, Ossolińskich 3

Wizyta w Epoce to o wiele więcej niż wyjście do restauracji. To doświadczenie nowej interpretacji fine diningu, które zapamiętacie na długo. Składników magii tego miejsca jest wiele. Epoka znajduje się w historycznym budynku Hotelu Europejskiego w Warszawie, jej wnętrze to twist zabytkowych elementów i dekoratorskiej finezji, menu Marcina Przybysza inspirowane starymi polskimi księgami kulinarnymi oraz perfekcyjny serwis. To miejsce tętni życiem, otwartością i przyjazną atmosferą, które idą w parze z niezwykłym profesjonalizmem. Efekt? W Epoce chce się być i do niej wracać. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Epoka (@restauracjaepoka)

Najlepsze restauracje w Warszawie: Kieliszki na Próżnej, Próżna 12

Kieliszki na Próżnej to niezwykłe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy. Kiedyś przy ul. Próżnej słychać było nawoływania żydowskich handlarzy. Dziś odnowiona i klimatyczna uliczka kusi wyjątkowym klimatem i wyszukanymi konceptami kulinarnymi. W Kieliszkach na Próżnej słychać gwar rozmów przy winie. Nie bez przyczyny, ponieważ miejsce oferuje aż 300 propozycji, a każdy z kelnerów jest wykwalifikowanym sommelierem. Z kolei kuchnia w Kieliszkach oparta jest na lokalnych, sezonowych produktach, a każde z dań stworzone jest, aby doskonale komponować się z winami. Za menu odpowiada Sebastian Wełpa, który swoje doświadczenia zdobywał w najlepszych warszawskich restauracjach. W efekcie w Kieliszkach na Próżnej spróbujecie tak doskonałych dań, jak rosół rakowy, wędzoną troć marynowaną w ćwikle, selera z pieczarkami, truflą i Tallegio czy jagnięcinę na soczewicy z pieczonym burakiem. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kieliszki na Próżnej (@kieliszkinaproznej)

Najlepsze restauracje w Warszawie: Opasły Tom, Wierzbowa 9

W 2020 roku Opasły Tom został wybrany przez Wallpaper* Magazine jedną z pięciu najpiękniejszych restauracji świata. Jednak powodów do odwiedzin tego miejsca jest o wiele więcej. Właściciele restauracji, państwo Kręgliccy zapraszają do współpracy szefów kuchni-rezydentów, którzy tworzą niepowtarzalne, autorskie menu. Dania bazują na sezonowych produktach, które pochodzą̨ z prowadzonego przez właścicieli Rolniczego Targu w Fortecy. Obecnie możecie skosztować menu autorstwa Tomasza Janiczka, a wśród dań są pyzy z kurkami i palonym masłem z ziarnami kawy, kolorowe pomidory z piernikiem, kulbin z sosem z wędzonej makreli czy gofr serowy rabarbarem i serem kozim z lubczykiem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Opasły Tom (@opaslytom.kregliccy)

Najlepsze restauracje w Warszawie: Bez Gwiazdek, Wiślana 9

Szef kuchni Robert Trzópek jest ekspertem od nowych interpretacji regionalnych kuchni. Co miesiąc karta dań poświęcona jest innemu regionowi Polski i składa się z sześciu wyjątkowych kompozycji. Zaskoczeń czeka Was wiele, bo w Bez Gwiazdek możecie spróbować takich dań, jak kapuśniak z porzeczką, opolska oberiba, śląski karminadel czy ziemniaki z podlaskim kumpiakiem. Bo każdy region Polski to indywidualna, kulinarna historia warta opowiedzenia. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez BezGwiazdek (@bezgwiazdek)

Najlepsze restauracje w Warszawie: Przegryź, Mokotowska 52

Najpopularniejsze dania w Polsce mają swoje szczególne miejsce na kulinarnej mapie Warszawy. Rosół, kotlety mielone z mizerią, pierś z kaczki confit, pierogi z wołowiną i kluski śląskie znajdziecie w Przegryziu – miejscu, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Na gości Przegryzia czekają także pyszne sycące śniadania, a na ich pupili… psie menu, aby każdy przy Mokotowskiej 52 czuł się wyśmienicie.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Przegryź (@przegryz_bistro)

Najlepsze restauracje w Warszawie: Izumi Sushi, Biały Kamień 4

W Izumi Sushi możecie poczuć się, jak w tropikalnej palmiarni, której nie imają się pory roku. Minimalistyczne wnętrza w japońskim stylu i egzotyczne palmy tworzą idealny balans elegancji i swobodnej atmosfery, w których główną rolę odgrywa najwyższej jakości sushi. Za każdym z dań stoi szef kuchni Alon Than. To mistrz sushi z 20-letnim doświadczeniem, który jest wierny tradycji, jednak lubi także eksperymenty kulinarne - często przemyca do swoich potraw polskie składniki. Przykłady? Maki z pieczoną kaczką i mango czy futomaki z tuńczykiem i porem. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Izumi Sushi Biały Kamień (@izumi.sushi)

Najlepsze restauracje w Warszawie: Rusiko, Wierzbowa 11

Zapach pieczonych pomidorów i bakłażanów otuli Was od samego wejścia, a intrygujące wnętrze pełne ciepłego światła i zabytkowych dywanów przesienie wprost do Gruzji. Rusiko to bałkański tygiel w samym sercu Warszawy. Właściciel i szef kuchni Davit Turkestanishvili zadbał o każdy szczegół – zarówno karty dań, jak i w wystroju miejsca. Jeżeli rozpoczynanie swoją przygodę z kuchnią gruzińską, koniecznie zamówcie na przystawkę badridżani, pchali i chaczapuri, na danie główne – chinkalik lub koftę. Porę deseru osłodzi Wam medok – tradycyjne ciasto miodowo-marchewkowe w towarzystwie kawy w tygielku. Nie zapomnijcie sprawdzić karty gruzińskich win i sekcję dań z grilla. To doskonałe powody, by wracać do Rusiko bez końca.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Rusiko (@restauracja_rusiko)

Najlepsze restauracje w Warszawie: Paloma Inn, Poznańska 21

Paloma Inn to miejsce, jakiego jeszcze nie było na kulinarnej mapie Warszawy. Wizyta tam to doświadczenie wielowymiarowe, bo magnetyczne, w pełni zielone wnętrze przenosi nas na plan futurystycznego filmu z lat 60. Zielone kotary, efektowny sufit i bar o obłym kształcie potęgują niezwykły efekt. Równie duże wrażenie robi karta dań, która udowadnia, że dobrze znane potrawy skrywają jeszcze wiele sekretów. Przykłady? Kanapka bankietowe ze śledziem i wegańskim kawiorem, frytki z parmezanem czy tort hawajski z serem raclette - to smaki, o których trudno zapomnieć. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Paloma Inn (@paloma.inn)

Najlepsze restauracje w Warszawie: Pacyfik, Hoża 61 

Pacyfik to eklektyczna mieszanka kuchni meksykańskiej, amerykańskiej i azjatyckiej. Efekt? Świeże, ostre i wyraziste smaki, które uzależniają. Do listy ich topowych dań należą kalafiorki w tempurze, tacosy z krewetkami, frytki z batatów z kimchi i majonezem chipotle czy kanapka Mac’n’Cheese. Na szczególną uwagę zasługuje także bar – nie tylko jego wyjątkowo projekt inspirowany stylem lat 80., ale także jego menu, w którym królują tequila i mezcal. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Bar Pacyfik Warszawa (@barpacyfik)

Najlepsze restauracje w Warszawie: Regina, Koszykowa 1

W sercu Warszawy możecie poczuć się jak w Nowym Jorku. Mieszanka kuchni włoskiej, chińskiej i spektakularnych drinków, inspirowanych serialem ”Seks w wielkim mieście” to specjalność Reginy. Bar i restauracja zachwyca nie tylko kartą dań i coctail barem, a także wystrojem. Efektowny żyrandol to najczęściej fotografowany przez gości element wystroju modnego wnętrza. Drugie miejsce zajmują chińskie ciasteczka z wróżbą, które otrzymacie przed zakończeniem wizyty w Reginie. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Regina粒鸡娜 (@reginabar_)

Najlepsze restauracje w Warszawie: JOEL Sharing Concept, Koszykowa 1

Wizyta w Tel-Avivie nie jest już koniecznością, aby doświadczyć izraelskiej uczty. Wystarczy odwiedzić restaurację JOEL Sharing Concept, która pomimo niewielkiego stażu, ma już wierne grono gości. Powodem jest doskonałe menu, którego smaki są tak intensywne, że przenosi nas do orientalnego świata izraelskiej kuchni. Co warto zamówić? Ucztę zacznijcie od sera labneh z pieczonymi pomidorkami, hummusu, grillowanej cukinii z parmezanem i świetnej pity. Na wyjątkową uwagę zasługują dwukrotnie pieczony kalafior, jagnięcina i ośmiornica. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez JOEL Sharing Concept (@joelrestauracja)

Najlepsze restauracje w Warszawie: MOD, Oleandrów 8

Niewielki lokal przy ul. Oleandrów już należy do listy tych kultowych. Powód? Krótka, przemyślała karta dań, która łączy światy francuskiej i japońskiej kuchni, karta win zgodna menu i słynne pączki MOD Donuts z oryginalnymi polewami. To doskonałe miejsce na spotkanie z przyjaciółmi lub romantyczną randkę. Powód? Z łatwością zakochacie się w ramenach, ostrygach, ślimakach, talerzu francuskich serów, ośmiornicy czy w steku wołowym, które serwuje MOD. Nie zapomnijcie o deserze – donuty z polewą z matchy, białej czekolady i lawendy sprawdzą się doskonale.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Oleandrów 8, Warszawa (@modoleandrow8)

Najlepsze restauracje w Warszawie: Pizzaiolo, Krucza 16/22 (róg z Wilczą)

Jak sprawić, aby ulica Krucza znów zaczęła tętnić życiem? Sekretem są neapolitańskie pizze i foccacia z Pizziolo, które codziennie przyciągają tłumy entuzjastów włoskiej kuchni. Wystarczy zamówić foccacie z bawolim masłem i sycylijskim anchois lub Margheritę Anticę, aby przekonać się, że najlepszy smak tkwi w jakościowych składnikach, wiedzy i prostocie. Wrażenie robi także sam lokal, którego sercem jest piec do pizzy i otwarta kuchnia. Na gości czeka przestronne, stylowe wnętrze z szerokimi drewnianymi ławami i białymi, marmurowymi stolikami, przy których można obserwować zgiełk rogu ulic Kruczej i Wilczej. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Pizzaiolo (@pizzaiolo.krucza)

Najlepsze restauracje w Warszawie: Bibenda, Nowogrodzka 10

Śniadanie, lunch z przyjaciółmi, rodzinny obiad czy romantyczna randka? Bibenda to doskonałe miejsce na każdą z tych okazji. Przestronne wnętrze we włoskim stylu i ogródek na dziedzińcu kamienic sprawiają, że dla każdego gościa znajdzie się tam miejsce. Menu zmienia się sezonowo. Tej jesieni zjecie tam, mi.in chrupiące grzyby z imbirowym aioli, kiełbaski z miętą i kozieradką, kluski dyniowe z palonym masłem czy kandyzowane buraki. Jest pysznie, klimatycznie i z profesjonalną, życzliwą obsługą. Warto. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Bibenda (@bibendanowogrodzka)

Najlepsze restauracje w Warszawie: Vegan Ramen Shop, Al. Jana Pawła II 52/54

Clear Shoyu Ramen, Spicy Miso, Shio Ramen i Tantan Ramen to pozycje z menu, które znają wszyscy entuzjaści kuchni roślinnej w stolicy. Vegan Ramen Shop szturmem zdobył popularność w Warszawie stając się jedną z ulubionych ramenowni w mieście. Powód? Każdy z ramenów to esencjonalny miks grzybów, świetnej jakości japońskiego makaronu oraz smacznych dodatków, jak pieczony batat, mizuna czy blanszowany pak choi. Umami tych wegańskich ramenów jest tak intensywne, że deklasują te tradycyjne, mięsne.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Vegan Ramen Shop ️‍ (@veganramenshop)

Najlepsze restauracje w Warszawie: La Luce, Poznańska 37

 La Luce to dzieło Marcina Jackiewicza - restauratora o włoskich korzeniach, którego pasja i wiedza o włoskich produktach wypełniają każdy kąt stylowej restauracji. La Luce to eleganckie, przytulne wnętrze utrzymane we włoskiej stylistyce, a karta zachwyca autentycznymi smakami tej uwielbianej przez Polaków kuchni. W daniach dominują oryginalne produkty, które sprowadzane są w większości z Sycylii. Wizytę w La Luce warto rozpocząć od niezwykłej focacci podawanej z oliwą, serem kozim, Prosciutto Crudo i figami oraz rozpływającej się w ustach straciatelli - ze słodkimi pomidorami i prażonymi migdałami. Wśród głównych dań czekają równie doskonałe propozycje, jak ośmiornica, talerz owoców morza, makarony czy świeże ryby. A to zaledwie wstęp do najlepszej włoskiej uczty w stolicy.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez La Luce Restauracja (@la_luce_restauracja)

Najlepsze restauracje w Warszawie: Soul Kitchen, Nowogrodzka 18A

Steki wołowe z polskiej hodowli z Podhala to specjalność warszawskiej Soul Kitchen. Sezonowane w restauracji mięso rozpływa się w ustach niczym masło i nie potrzebuje dodatków, aby cieszyć się jego doskonałym smakiem. Wegetarianie z Soul Kitchen także wyjdą zadowoleni, bo czeka na nich wyjątkowa zupa pomidorowa, gryczane bliny z kawiorem z pstrąga, kwiaty cukinii w panko z ricottą czy risotto z borowikami. Eleganckie, piwniczne wnętrze wypełniają często dźwięki muzyki na żywo. Jest pysznie, przytulnie i z klasą. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez SOUL KITCHEN WARSAW (@soul_kitchen_warsaw)

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również