Najlepsza restauracja japońska w Warszawie? Wybór zależy od tradycyjnego dania, które jest Waszym ulubionym. W naszym zestawieniu znajdziecie topowe miejsca w stolicy, które słyną z najlepszego sushi i sashimi, ramenów w wersji mięsnej i roślinnej, zup miso oraz autentycznej tempury. Oto 10 japońskich restauracji w Warszawie, które warto odwiedzić w poszukiwaniu prawdziwych azjatyckich smaków.
Spis treści
Japonka to dzieło Linh Nguyen i Dawida Uszyńskiego, który po sukcesie poprzednich konceptów kulinarnych (Japonek i Azjatki), zdecydowali się otworzyć w Browarach Warszawskich restaurację w nowej formie. Japonka szybko została okrzyknięta najlepszym miejscem z sushi w stolicy. Dlaczego? Właściciele stworzyli menu tak, aby móc dzielić się najlepszymi smakami japońskiej kuchni, a posiłek stanowił przejście przez różne techniki kulinarne. Poza sushi i sashimi, możecie także spróbować dań z grilla robata, prawdziwą tempurę czy japońską wołowinę. Japonka to miejsce, które dba o każdy detal i najwyższą jakość Waszej japońskiej uczty.
Wyświetl ten post na Instagramie
W kompleksie Starej Fabryki Koronek przy Burakowskiej 5/7 warto odwiedzić restaurację Sakana, która słynie z jednego z najlepszych sushi w stolicy od 17 lat! To kameralne, oryginalne miejsce dla osób szukających wyciszenia i relaksu, idealne na weekend z rodziną i przyjaciółmi. Japońską ucztę rozpocznijcie o pikantnych fasolek edamame, lekkich warzyw w tempurze i tradycyjnego bulionu rybnego. W menu Sakany znajdziecie nietuzinkowe pozycje sushi, m.in. futomaki z przegrzebkami smażonymi na maśle czosnkowym, z ośmiornicą czy nigiri z małżami Św. Jakuba.
Wyświetl ten post na Instagramie
Ul. Wilcza 73 w Warszawie to obecnie jeden z najmodniejszych adresów w stolicy. W ekskluzywnym hotelu Nobu mieści się także klub jazzowy oraz japońska restauracja o tej samej nazwie. Nobu uznawana jest za jedną z ulubionych restauracji sushi gwiazd Hollywood. Koncept doczekał się kilkudziesięciu filii na świecie, a za jego sukces odpowiadają Nobu Matsuhis - japoński szef kuchni, aktor Robert De Niro oraz producent filmowy Meira Tepera. Oprócz bogatej karty menu z sushi jest także omakase. To opcja menu degustacyjnego, w którym serwowane jest pięć potraw głównych i deser. Będziecie w zupełności zdani na szefa kuchni, a każde z dań będzie niespodzianką.
Wyświetl ten post na Instagramie
Vegan Ramen Shop należy to ulubionych miejsc miłośników ramenów w Warszawie. Bez względu na to, czy w swojej diecie uwzględniają dania mięsne czy nie. Japońskie rameny VRS w wegańskiej wersji, czyli Clear Shoyu, Spicy Miso z batatem, Tantan i Creamy Shio to niezbite dowódy na to, że kuchnia roślinna aż kipi od umami. W trakcie wizyty nie zapomnijcie o tradycyjnych japońskich przystawkach. W menu znajdziecie parzone liście szpinaku, fasolkę edamame i fermentowaną soję.
Wyświetl ten post na Instagramie
Miłośnicy japońskiej kuchni w roślinnej wersji będą zachwyceni wizytą w Uki Green. Specjalnością tego miejsca są wegańskie rameny, a do topowych pozycji zaliczają się Ginger Shio na bazie sosu imbirowego, Mushroom Shoyu z olejem truflowym i Kuro Paitan z palonym czosnkiem. Oprócz japońskiego makaronu z esencjonalnymi wywarami, warto także spróbować przystawek. Szczególnie polecamy wegańskie pierożki gyoza z kimchi i smażone grzybki eringi w panko.
Wyświetl ten post na Instagramie
Przy ulicy Wilczej w Warszawie znajduje się wyjątkowy lokal, gdzie zjecie w pełni roślinne sushi. Edamame Vegan Sushi to eksperci w swojej dziedzinie, a na gastronomicznej mapie Warszawy wyróżniają się fioletowym ryżem, który jest składnikiem każdej rolki. Co warto zamówić? W menu znajdziecie rozgrzewające zupy - różne wersje miso i grzybową. Z sushi menu na wyjątkową uwagę zasługują oshinko ze szparagami, futomaki z batatem w tempurze i tempura roll z tofu, ogórkiem i awokado.
Wyświetl ten post na Instagramie
SHOKU to popularna azjatycka restauracja, która łączy japońską kuchnią z europejskimi wpływami. W kacie znajdziecie rameny, burgery, bibimbap i tradycyjne japońskie przystawki. Restauracja przy ul. Karolkowej uznawana jest za jedną w z najlepszych ramenowni w stolicy - serwują zupę w wersji mięsnej i wegańskiej. Podczas wizyty w SHOKU obowiązkowo spróbujcie Shoyu Ramen, Tantan Ramen i niezwykle udanego Vegan Ramen. Na Waszą uwagę zasługują także przystawki, które zaostrzą apetyt na azjatycką ucztę. Polecamy krewetki w płatkach zielonego ryżu z domowym sosem sweet-chilli, młode strąki soi z solą wędzoną oraz tatar łososia z shichimi togarashi i mlekiem kokosowym.
Wyświetl ten post na Instagramie
Za każdym z dań w Izumi Sushi stoi szef kuchni Alon Than. To mistrz sushi z 20-letnim doświadczeniem, który jest wierny tradycji, jednak lubi także eksperymenty kulinarne - często przemyca do swoich potraw polskie składniki. Przykłady? Maki z pieczoną kaczką i mango czy futomaki z tuńczykiem i porem. Na wyjątkowość wizyty w Izumi Sushi wpływ na także oryginalny wystrój restauracji, która przypomina egzotyczną palmiarnię. Efekt? Pięknie i nadzwyczajnie smacznie.
Wyświetl ten post na Instagramie
Przy ul. Pięknej 54 w Warszawie często zobaczycie długą kolejkę do niepozornego lokalu - to goście Arigator Ramen Shop, którzy cierpliwie czekają na obfitą porcję japońskiego makaronu. Nie bez przyczyny. Głębia umami w ramenach Arigatora zachwyci amatorów japońskiej kuchni - mięsnej i roślinnej. Miłośnicy mięsa będą zachwyceni ramenem Tantan. To bulion wieprzowy z wieprzowiną na ostro, z pikantnym olejkiem, grillowanym pak choy'em, jajkiem, nori i szczypiorem. Głębią smaku nie ustępuje mu Miso Vehan Ramen - to bulion warzywno-grzybowy z grillowaną dynią, grzybami shiitake, mizuną i olejkiem z pestek dyni. Wrażenie robi także wnętrze Arigator Ramen Shop. Lokal stylizowany jest na autentyczny japoński bar z otwartą kuchnią.
Wyświetl ten post na Instagramie
To kolejny koncept kulinarny, za który odpowiada Alon Than - Mistrz Świata Sushi z Tokio 2015. Kago Sushi serwuje wyśmienite autentyczne dania, w których rozsmakują się nawet najbardziej wymagający amatorzy japońskich smaków. W menu znajdziecie cały wachlarz propozycji - od wariantów tradycyjnego sushi po fantazyjne kompozycje dla miłośników nietypowych połączeń. Przykłady? Ume kappa maki – śliwka marynowana z ogórkiem, jaja przepiórcze zawijane w łososia, maki z pieczoną kaczką i mango czy fushion sashimi z trzech gatunków ryb.
Wyświetl ten post na Instagramie