Najlepsza restauracja japońska w Warszawie? Wybór zależy od tradycyjnego dania, które jest Waszym ulubionym. W naszym zestawieniu znajdziecie topowe miejsca w stolicy, które słyną z najlepszego sushi i sashimi, ramenów w wersji mięsnej i roślinnej, zup miso oraz autentycznej tempury. Oto 10 japońskich restauracji w Warszawie, które warto odwiedzić w poszukiwaniu prawdziwych azjatyckich smaków.
Spis treści
Noriko Sushi to kameralny Sushi Bar, którego właścicielem i szefem kuchni jest utalentowany Marcin Jasiura. Wcześniej restauracja była prowadzona we Wrocławiu, natomiast wraz końcem roku 2022 została przeniesiona na warszawską Pragę. Miejsce oferuje jedno z najlepszych sushi w Polsce, serwowane w formie Omakase. Filozofią baru sushi Noriko jest przygotowywanie dań w oparciu o produkty sezonowe, w odpowiedniej temperaturze i czasie, ze składników o najwyższej jakości. Goście mogą wybrać spośród dwóch wersji setów: OMAKASE małe (10 pozycji) lub OMAKASE duże (20 pozycji). Noriko to także indywidualne doświadczenie. Goście sadzani są przy specjalnym barze na wprost szefa kuchni mogąc na bieżąco obserwować proces przygotowania ich dań. Bezpośredni kontakt z szefem pozwala też na swobodną rozmowę, dzięki czemu jeszcze lepiej mogą poznać tajniki Omakase. Jednocześnie w Noriko może przebywać tylko 8 osób, co dodaje całemu doświadczeniu wymiar niezwykle kameralny i wyjątkowy.
Wyświetl ten post na Instagramie
W kompleksie Starej Fabryki Koronek przy Burakowskiej 5/7 warto odwiedzić restaurację Sakana, która słynie z jednego z najlepszych sushi w stolicy od 17 lat! To kameralne, oryginalne miejsce dla osób szukających wyciszenia i relaksu, idealne na weekend z rodziną i przyjaciółmi. Japońską ucztę rozpocznijcie o pikantnych fasolek edamame, lekkich warzyw w tempurze i tradycyjnego bulionu rybnego. W menu Sakany znajdziecie nietuzinkowe pozycje sushi, m.in. futomaki z przegrzebkami smażonymi na maśle czosnkowym, z ośmiornicą czy nigiri z małżami Św. Jakuba.
Wyświetl ten post na Instagramie
Ul. Wilcza 73 w Warszawie to obecnie jeden z najmodniejszych adresów w stolicy. W ekskluzywnym hotelu Nobu mieści się także klub jazzowy oraz japońska restauracja o tej samej nazwie. Nobu uznawana jest za jedną z ulubionych restauracji sushi gwiazd Hollywood. Koncept doczekał się kilkudziesięciu filii na świecie, a za jego sukces odpowiadają Nobu Matsuhis - japoński szef kuchni, aktor Robert De Niro oraz producent filmowy Meira Tepera. Oprócz bogatej karty menu z sushi jest także omakase. To opcja menu degustacyjnego, w którym serwowane jest pięć potraw głównych i deser. Będziecie w zupełności zdani na szefa kuchni, a każde z dań będzie niespodzianką.
Wyświetl ten post na Instagramie
Vegan Ramen Shop należy to ulubionych miejsc miłośników ramenów w Warszawie. Bez względu na to, czy w swojej diecie uwzględniają dania mięsne czy nie. Japońskie rameny VRS w wegańskiej wersji, czyli Clear Shoyu, Spicy Miso z batatem, Tantan i Creamy Shio to niezbite dowódy na to, że kuchnia roślinna aż kipi od umami. W trakcie wizyty nie zapomnijcie o tradycyjnych japońskich przystawkach. W menu znajdziecie parzone liście szpinaku, fasolkę edamame i fermentowaną soję.
Wyświetl ten post na Instagramie
Miłośnicy japońskiej kuchni w roślinnej wersji będą zachwyceni wizytą w Uki Green. Specjalnością tego miejsca są wegańskie rameny, a do topowych pozycji zaliczają się Ginger Shio na bazie sosu imbirowego, Mushroom Shoyu z olejem truflowym i Kuro Paitan z palonym czosnkiem. Oprócz japońskiego makaronu z esencjonalnymi wywarami, warto także spróbować przystawek. Szczególnie polecamy wegańskie pierożki gyoza z kimchi i smażone grzybki eringi w panko.
Wyświetl ten post na Instagramie
Przy ulicy Wilczej w Warszawie znajduje się wyjątkowy lokal, gdzie zjecie w pełni roślinne sushi. Edamame Vegan Sushi to eksperci w swojej dziedzinie, a na gastronomicznej mapie Warszawy wyróżniają się fioletowym ryżem, który jest składnikiem każdej rolki. Co warto zamówić? W menu znajdziecie rozgrzewające zupy - różne wersje miso i grzybową. Z sushi menu na wyjątkową uwagę zasługują oshinko ze szparagami, futomaki z batatem w tempurze i tempura roll z tofu, ogórkiem i awokado.
Wyświetl ten post na Instagramie
SHOKU to popularna azjatycka restauracja, która łączy japońską kuchnią z europejskimi wpływami. W kacie znajdziecie rameny, burgery, bibimbap i tradycyjne japońskie przystawki. Restauracja przy ul. Karolkowej uznawana jest za jedną w z najlepszych ramenowni w stolicy - serwują zupę w wersji mięsnej i wegańskiej. Podczas wizyty w SHOKU obowiązkowo spróbujcie Shoyu Ramen, Tantan Ramen i niezwykle udanego Vegan Ramen. Na Waszą uwagę zasługują także przystawki, które zaostrzą apetyt na azjatycką ucztę. Polecamy krewetki w płatkach zielonego ryżu z domowym sosem sweet-chilli, młode strąki soi z solą wędzoną oraz tatar łososia z shichimi togarashi i mlekiem kokosowym.
Wyświetl ten post na Instagramie
Za każdym z dań w Izumi Sushi stoi szef kuchni Alon Than. To mistrz sushi z 20-letnim doświadczeniem, który jest wierny tradycji, jednak lubi także eksperymenty kulinarne - często przemyca do swoich potraw polskie składniki. Przykłady? Maki z pieczoną kaczką i mango czy futomaki z tuńczykiem i porem. Na wyjątkowość wizyty w Izumi Sushi wpływ na także oryginalny wystrój restauracji, która przypomina egzotyczną palmiarnię. Efekt? Pięknie i nadzwyczajnie smacznie.
Wyświetl ten post na Instagramie
Przy ul. Pięknej 54 w Warszawie często zobaczycie długą kolejkę do niepozornego lokalu - to goście Arigator Ramen Shop, którzy cierpliwie czekają na obfitą porcję japońskiego makaronu. Nie bez przyczyny. Głębia umami w ramenach Arigatora zachwyci amatorów japońskiej kuchni - mięsnej i roślinnej. Miłośnicy mięsa będą zachwyceni ramenem Tantan. To bulion wieprzowy z wieprzowiną na ostro, z pikantnym olejkiem, grillowanym pak choy'em, jajkiem, nori i szczypiorem. Głębią smaku nie ustępuje mu Miso Vehan Ramen - to bulion warzywno-grzybowy z grillowaną dynią, grzybami shiitake, mizuną i olejkiem z pestek dyni. Wrażenie robi także wnętrze Arigator Ramen Shop. Lokal stylizowany jest na autentyczny japoński bar z otwartą kuchnią.
Wyświetl ten post na Instagramie
To kolejny koncept kulinarny, za który odpowiada Alon Than - Mistrz Świata Sushi z Tokio 2015. Kago Sushi serwuje wyśmienite autentyczne dania, w których rozsmakują się nawet najbardziej wymagający amatorzy japońskich smaków. W menu znajdziecie cały wachlarz propozycji - od wariantów tradycyjnego sushi po fantazyjne kompozycje dla miłośników nietypowych połączeń. Przykłady? Ume kappa maki – śliwka marynowana z ogórkiem, jaja przepiórcze zawijane w łososia, maki z pieczoną kaczką i mango czy fushion sashimi z trzech gatunków ryb.
Wyświetl ten post na Instagramie