Jesienią w kuchni robi się naprawdę tłoczno… od sezonowych warzyw i owoców. Oto nowe rozwiązania, dzięki którym apetyczne śliwki, jabłka, gruszki i pomidory nie tylko znajdą swoje miejsce, ale i udekorują przestrzeń. Bez zastrzeżeń pokochają je właściciele małych kuchni, którym wciąż brakuje miejsca na blacie, a także miłośnicy stylu eko.
Nowy, gorący trend w kuchennych aranżacjach to przechowywanie owoców i warzyw w bawełnianych siatkach lub makramowych plecionkach czy minihamakach zawieszonych na ścianie. To rozwiązanie nie tylko pięknie wygląda i dodaje wnętrzu naturalnego charakteru, ale też jest niezwykle praktyczne.
Rozwiązanie to idealnie wpisuje się w ideę zero waste & DIY – siatki makramowe można zrobić samodzielnie ze sznurka bawełnianego, co jest ekologiczne i kreatywne. To trend łączący funkcjonalność z estetyką – nasza kuchnia od razu staje się bardziej przytulna i stylowa.
Wygodne, lekkie, mobilne, znajdą się akurat tam, gdzie ich potrzebujemy. Dzięki nim wszelkie ulubione produkty, także warzywa, owoce i zioła, możemy mieć zawsze w zasięgu ręki. Taki wózek ze świeżymi owocami można dowolnie przemieszczać, co ułatwi nam przygotowywanie posiłków.
Nie ma znaczenia, czy mamy odrębną spiżarnię, czy po prostu chcemy najlepiej wykorzystać miejsce w swojej kuchni, bo wciąż brakuje nam miejsca na blacie, na półkach, w szufladach czy szafkach. Rozmaite kosze i koszyczki – druciane, bambusowe, jutowe, sznurkowe czy wiklinowe, umożliwią przechowywanie warzyw, owoców, ziół, a także innych produktów spożywczych. Można mocować je na ścianie, wykorzystując drążki, szyny i relingi albo powiesić bezpośrednio nad blatem, pod szafką kuchenną.
Zrobione z juty lub innych naturalnych oddychających materiałów świetnie nadają się do przechowywania na sucho warzyw takich jak ziemniaki, cebula, marchew czy buraki. Warzywa korzeniowe przechowywane w ciemnym miejscu dłużej zachowują świeżość. Torby nie zajmują dużo miejsca, są estetyczne i wygodne. To prosty sposób na uporządkowanie spiżarni.