Kuchnia

Zdrowe i niskokaloryczne. Jemy świeże ogórki

Zdrowe i niskokaloryczne. Jemy świeże ogórki
Fot. iStock

Prosty, niepozorny ogórek nie tylko orzeźwia i gasi pragnienie, ale również … odchudza. Oczyszcza jelita, zwalcza stany zapalne, potrafi pomóc w walce ze zbyt wysokim ciśnieniem. A to tylko kilka jego mocy. Latem i wiosną jedzmy go zatem jak najczęściej.

Nie trafił do nas z Włoch z królową Boną. Znany był już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Juliusz Cezar uważał, że nie ma nic bardziej zaspokajającego pragnienie niż ogórki. I to święta prawda, bo ogórek, niczym arbuz, w ponad 90 procentach składa się z wody. Nie tylko orzeźwia i gasi pragnienie, co jest nie bez znaczenie w upalne dni, ale też… odchudza. Ogórek ma właściwości moczopędne – przyczynia się do usuwania nadmiaru wody z organizmu, dzięki czemu waga ciała spada. 100 g świeżego, zielonego ogórka to tylko 13 kcal, więc bezkarnie mogą go jeść osoby przy tuszy. Dobrym pomysłem w gorące dni jest przygotować sobie ogórkowy koktajl, który świetnie nawodni organizm, dostarczy soli mineralnych (tak, w ogórku jest potas, fosfor, magnez), trochę witamin, i zapewni uczucie sytości.

Ogórek zawiera enzymy, które rozkładają białko i oczyszczają jelita. Dzięki zawartości wody i błonnika może również łagodzić zaparcia. Świeży sok z ogórka pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych gardła, żołądka, nerek. Regularne spożywanie ogórków lub soku ogórkowego może zmniejszać ciśnienie tętnicze krwi u osób z nadciśnieniem. Ogórek ma na niski indeks glikemiczny (IG 15) – powinien więc znaleźć się w codziennej diecie u osób z insulinoopornością oraz cukrzycą. Warto jadać ogórki ze skórką, która jest bogata w chlorofil i krzem.

Mówi się, że od ogórków się pięknieje. I to prawda, bo pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Plasterki ogórka dobrze działają na cerę – wybielają, łagodzą podrażnienia, a nawet leczą lekkie oparzenia.

Ogórek ma jedną wadę – chce być sam. Zwiera askorbinazę, czyli silnie działający enzym, który błyskawicznie niszczy (utlenia) witaminę C. Jeden plasterek ogórka, który styka się z plastrem pomidora, zniszczy w nim całą witaminę C. Dlatego lepiej serwować ogórek solo, unikać zestawiania z warzywami bogatymi w witaminę C, a jeśli już, to dodawać ogórki do sałatki w ostatnim momencie, by zminimalizować szkodliwe działanie tego enzymu. Działanie askorbinazy można zneutralizować za pomocą kwaśnych dodatków, dodając do ogórków na przykład sok z cytryny, ocet winny, kwaśną śmietanę, jogurt (kwaszenie ogórków również ją dezaktywuje).

Świeże ogórki można podawać niemal do każdej potrawy. Można je połączyć na przykład z twarożkiem, cieciorką, dodawać do kanapek. Świetnie komponują się z koperkiem, awokado, białymi rybami, truskawkami, wieprzowiną.

Jedzmy ich jak najwięcej, właśnie teraz, kiedy są te najlepsze, z gruntu.

 

Sałatka z zielonych ogórków z koperkiem i octem balsamicznym

4 średnie ogórki

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki octu balsamicznego lub octu z białego wina

1-2 łyżki oliwy

pół łyżeczki cukru lub łyżeczka syropu klonowego (dbający o linię mogą ten składnik pominąć)

sól, pieprz

Ogórki dobrze wyszorować, pokroić na plasterki (nie obierać ze skórki). Przełożyć do miski. Dodać cukier alb syrop klonowy, koperek, ocet balsamiczny lub z białego wina, oliwę, pieprz, sól i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut, by składniki się przegryzły. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeśli zostanie nam trochę sałatki, z powodzeniem przetrwa w lodówce do następnego dnia. I jeszcze zyska na smaku. Sprawdziłam.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Bailey Mills (@gayglobetrotter)

Koktajl orzeźwiający z ogórka, roszponki, limonki

ogórek gruntowy

garść roszponki

limonka

plasterek imbiru

1 i 1/2 szklanki wody mineralnej

Roszponkę umyć, odsączyć z wody. Limonkę i imbir umyć, obrać ze skórki, z limonki usunąć pestki. Umyty ogórek pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, dolać wodę i zmiksować.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Cattleya Ana Digma (@cattleya_digma)

Koktajl oczyszczający

większy ogórek gruntowy lub 2 mniejsze

cytryna

jabłko

3/4 szklanki truskawek

szklanka wody mineralnej

Warzywa i owoce umyć. Z cytryny wycisnąć sok i usunąć pestki, z truskawek szypułki, a z jabłka – gniazdo nasienne. Ogórek pokroić (można ew. obrać ze skórki). Wszystkie składniki wrzucić do blendera, dolać wodę i zmiksować.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Becky Mirando (@beckymirando)

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również