Kuchnia

Najlepsze rogale marcińskie w Warszawie. 7 sprawdzonych cukierni w stolicy

Najlepsze rogale marcińskie w Warszawie. 7 sprawdzonych cukierni w stolicy
Cukiernia Domo Bake
Fot. Zdjęcie autorki

Obchody 11 listopada warto uczcić słodkim i aromatycznym rogalem z białym makiem. Rogale jako sposób na uczczenie Św. Marcina od kilku lat zyskują na popularności, zaś chętnych na te smakołyki nie brakuje również poza Poznaniem. Dlatego podpowiadamy, gdzie w stolicy można spróbować pysznych i pachnących rogali marcińskich.

Tradycyjne rogale świętomarcińskie zjemy tylko w Poznaniu i okolicach. W 2008 roku ten słodki wypiek znalazł się w unijnym rejestrze regionalnych wypieków, dlatego prawdziwego rogala świętomarcińskiego zjemy tylko w Wielkopolsce. W tym roku jest on dostępny w ponad 90 miejscach, zaś ich listę można znaleźć na stronie Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Poza miejscem pochodzenia oryginalny rogal świętomarciński musi zostać wykonany według tradycyjnej receptury: z ciasta półfrancuskiego, białego maku, orzechów, rodzynek i aromatu migdałowego i najbardziej kontrowersyjnego składnika, czyli margaryny.

Dlatego dostępne  w Warszawie rogale na 11 listopada znajdziemy pod nazwą rogal marciński, rogal Marcina, Marciniaki czy rogal z makiem. Brak certyfikacji oznacza otwarcie na modyfikacje i zmiany. Rogale marcińskie z najlepszych cukierni będą robione z masłem, mogą być robione z ciasta francuskiego, zaś cukiernicy dodają ciekawe dodatki jak amaretto czy biszkopty. Rogale marcińskie cieszą się w stolicy dużym zainteresowaniem, warto więc udać się po rogale już podczas porannego spaceru. Część cukierni robi również rezerwacje rogali. A gdzie zjeść te najsmaczniejsze? Oto 7 miejsc w Warszawie, gdzie zjemy najlepsze rogale na Św. Marcina.

Dej,Bielany

Tutejsze Marciniaki są ogromne, wypełnione masą z maku, bakalii i rumu. Na zewnątrz oblane lukrem i posypane migdałami oraz skórką pomarańczową. Idealny pretekst do spaceru po Starych Bielanach.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez DEJ / Piekarnia Rzemieślnicza / Stare Bielany (@dej_piekarnia)

Domo Bake, Powiśle

Niewielka cukiernia na Powiślu piecze wyśmienite croissanty a la marcińskie. Trochę lżejsze w formie niż tradycyjne rogaliki kuszą środkiem pełnym białego maku, marcepanu, orzechu włoskich, migdałów, miodu i skórki pomarańczowej.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Cukiernia Domo Bake 696696222 (@domobake)

 

Baja, Powiśle

W poszukiwaniu wegańskich rogali na Św. Marcina warto udać się na Powiśle do cukierni Baja. Drożdżowe ciasto obficie obsypane z wierzchu orzechami i skórką pomarańczową kryje w sobie biały mak, bakalie, migdały, wanilię, rum i domowe biszkopty.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez BAJA (@baja.weganskacukiernia)

Kukułka Cukiernia (4 lokalizacje)

Rogale Marcina to ciasto drożdżowe z masłem i białym makiem, orzechami włoskimi, migdałami, marcepanem i rodzynkami w rumie. Pyszne.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kukułka Cukiernie w Warszawie (@kukulkacukiernia)

Desseo Patisserie (wiele lokalizacji)

Na 11 listopada croissant z ciasta półfrancuskiego od Deseo wypełniony jest białym makiem, orzechami laskowymi i włoskimi, marcepanem i migdałami. Zaskakuje również skórką pomarańczową i rodzynkami nasączonymi amaretto.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez DESEO (@deseo_patisserie)

Słodki i Słony (Mokotowska)

Najbardziej luksusowy rogal Warszawy od Lary Gessler zawiera w sobie miód, biały mak i bakalie. Obficie polany jest lukrem  i posypany orzechami.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Słodki Słony (@slodki_slony)

Lukullus Warszawa (6 lokalizacji)

Lukullusowy rogal słoneczny sięga do klasyki dzięki półfrancuskiemu ciastu, a wyróżnia się świetnymi składnikami takimi jak marcepan Lubeca, biały mak i migdały. Idealny wybór dla wszystkich, którzy lubią jak rogal chrupie (na zewnątrz również są migdały). Aby zrównoważyć słodki środek, lukier jest ożywczo cytrynowy.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Cukiernia Lukullus (@lukullus_warszawa)

 

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również