Kuchnia

Kolorowe, zdrowe, pożywne. Łatwe przepisy na wegańskie dania

Kolorowe, zdrowe, pożywne. Łatwe przepisy na wegańskie dania
Fot. iStock

Katarzyna Gubała, ekspertka od kuchni wegańskiej, wyznaje zasadę, że gotowanie powinno być łatwe i przyjemne. Podpowiada, jak szybko wyczarować pyszne dania z sezonowych składników. Bez mięsa. Ale pełne wartościowych składników odżywczych. „Kalorie z warzyw i owoców potrafią dodać sił, a roślinne białko wzmocnić organizm” – przekonuje. Spróbujmy!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Katarzyna Gubała (@katarzyna_gubala)

 

Twarożek z nerkowców z gruszką i orzechami włoskimi

2 garści nerkowców 

garść orzechów włoskich 

1 dojrzała gruszka

szczypta mielonej laski wanilii

3 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego
opcjonalnie: 1 łyżeczka syropu z agawy

1 porcja zawiera: ok. 128 kcal/535 kJ, 8 g węglowodanów, 3,5 g białka, 10 g tłuszczu

Nerkowce zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy. Gruszkę przekrawamy na pół. Jedną część – bez skórki i gniazda nasiennego – blendujemy na gładko z nerkowcami i wanilią. Jeśli gruszka nie jest za bardzo dojrzała, dosładzamy twarożek syropem z agawy. Orzechy włoskie siekamy. Drugą połowę gruszki tniemy w plastry. Kromki chleba smarujemy twarożkiem. Dekorujemy plastrami gruszki, posypujemy posiekanymi orzechami.

 

Kasza jęczmienna z sezonowymi warzywami

1 szklanka kaszy jęczmiennej 

3 młode marchewki 

1 czerwona papryka 

2 łyżki oleju 

1 pęczek szparagów

½ puszki kukurydzy 

½ szklanki pomidorów suszonych w oleju

½ łyżeczki kuminu
szczypta soli, szczypta pieprzu

1 porcja zawiera: ok. 310 kcal/1297 kJ, 56 g węglowodanów, 10 g białka, 10 g tłuszczu

Kaszę jęczmienną przepłukujemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewki i paprykę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Odcinamy końcówki szparagów (3-5 cm od dołu), obieramy je, kroimy na kawałki i dorzucamy na patelnię. Dodajemy kukurydzę i pomidory pokrojone w paski. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem. Dusimy, aż szparagi będą miękkie, około 15 minut. Kaszę mieszamy z warzywami. Podajemy na ciepło.

 

Szakszuka z falafelami

Falafele:

1 puszka ciecierzycy 

pęczek kolendry 

1 szklanka mąki żytniej 

1 łyżeczka kurkumy 

2 łyżeczki mielonego kuminu 

2 łyżeczki ziaren kolendry (utłuczonych w moździerzu) 

2 cebule

2 ząbki czosnku

olej do smażenia

sól, pieprz do smaku 

 

Szakszuka:

6 dużych pomidorów lub 1 puszka pomidorów pelati
4 łyżki oliwy 

2 łyżki koncentratu pomidorowego 

2 łyżeczki harissy lub innej ostrej pasty z czerwonych papryczek 

2 ząbki czosnku
1 łyżka mielonego kuminu 

sól, pieprz do smaku

 

1 porcja zawiera: ok. 705 kcal/2951 kJ, 54 g węglowodanów, 22 g białka, 46 g tłuszczu

Ciecierzycę odsączamy, blendujemy z posiekanymi liśćmi kolendry, mąką oraz przyprawami. Posiekaną cebulę szklimy na patelni, na oleju. Przestudzoną łączymy z masą na falafele, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze mieszamy łyżką. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, smażymy je z każdej strony na oleju na rozgrzanej patelni. Pomidory – jeśli używamy surowych – sparzamy i obieramy. Możemy bez ich krojenia wyciąć gniazda nasienne (wtedy będziemy mieć wersję idealną) lub pokroić pomidory w ćwiartki i wykroić środek. Przekładamy je na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodajemy koncentrat pomidorowy, harissę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Smażymy około 20 minut, aż powstanie gęsty sos.

Szakszukę podajemy z ciepłymi falafelami – najlepiej zanurzonymi w sosie.

 

Burgery kukurydziane z kurkumą

Kotlety:

2 duże cebule 

olej do smażenia 

50 g kuskusu kukurydzianego 

1 puszka ciecierzycy 

1 puszka kukurydzy

1 łyżeczka kurkumy 

1 łyżeczka kuminu
szczypta soli, szczypta pieprzu
Dodatki:

2 kiszone ogórki

garść suszonych pomidorów w oleju
garść rukoli 

6 łyżek wegańskiego majonezu

6 bułek do burgerów 

1 porcja zawiera: ok. 182 kcal/761 kJ, 31 g węglowodanów, 7 g białka, 3 g tłuszczu

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do zarumienienia. W tym czasie kuskus zalewamy wrzątkiem (używamy odrobinę mniej wody, niż podano w przepisie na opakowaniu). Miękki kuskus blendujemy z odsączoną ciecierzycą i przyprawami na gładką masę. Dodajemy podsmażoną cebulę i kukurydzę odsączoną z puszki. Mieszamy. Z masy formujemy kotlety i smażymy je na patelni, na oleju do zrumienienia z każdej strony. Kiszone ogórki kroimy w plastry, suszone pomidory odsączamy z oleju, rukolę myjemy. Bułki do burgerów przekrawamy na pół – smarujemy je obficie wegańskim majonezem. Na jednej połówce układamy kilka liści rukoli, burger, ogórek i suszone pomidory, przykrywamy drugą częścią bułki.

Więcej przepisów Kasi na wegetariańskie dania dla aktywnych osób, które potrzebują zdrowo się najeść, znajdziesz w książce „Wege energia. Moc i siła z roślin” (wyd. Septem).

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również