Kuchnia

6 restauracji, które warto odwiedzić podczas jesiennej edycji RestaurantWeek

6 restauracji, które warto odwiedzić podczas jesiennej edycji RestaurantWeek
Fot. Materiały prasowe

Nie potrzebujemy gwiazdek ani prestiżowych rankingów, by odkryć miejsca godne uwagi. W tegorocznej edycji RestaurantWeek to społeczność Foodies wyznacza kulinarne kierunki, tworząc mapę topowych restauracji, które warto poznać. Twojstyl.pl ma patronat nad wydarzeniem.

Warszawa - Mandala Sienna

Co polecają Foodies w stolicy? Jeśli jeszcze nie byliście, koniecznie zajrzyjcie do Mandala Sienna przy ul. Siennej 87. To miejsce, w którym egzotyczne smaki Indii łączą się z nowoczesnym, swobodnym klimatem, a każdy talerz opowiada aromatyczną historię. Podczas Festiwalu na gości czekają dwa wyjątkowe menu pełne rozgrzewających, intensywnie przyprawionych dań. W menu A królują: wegetariańska samosa z chutney’em tamaryndowym i imbirowo-kolendrowym, butter chicken, czyli klasyczny kurczak tikka w kremowym, maślano-pomidorowym curry z pastą z orzechów nerkowca oraz brownie na maśle ghee z musem mango i liściem curry. Menu B zachwyca nepalskimi pierożkami momo z wegetariańskim farszem, kultowym Dal Makhani Bukhara w aksamitnym sosie z czarnej soczewicy oraz słodkim jamun tiramisu z kardamonem, anyżem i likierem migdałowym. Mandala Sienna to obowiązkowy punkt na mapie Warszawy dla fanów wyrazistych smaków i aromatycznych dań – w sam raz  na chłodne, jesienne popołudnia.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mandala x Thai Gaang (@mandala_restaurants)

Poznań - Insieme

Insieme to coś więcej niż restauracja – to wspólny stół, przy którym smak, radość i bliskość tworzą codzienne rytuały. Jedzenie staje się tu pretekstem do spotkań i rozmów, a połączenie włoskich tradycji z polskimi upodobaniami sprawia, że każda potrawa powstaje z dbałością o najwyższą jakość i autentyczny smak. W menu znajdziesz prawdziwe włoskie składniki, świeże, sezonowe produkty oraz ręcznie wyrabiane makarony. Podczas Festiwalu goście mogą skosztować wybornych dań: na przystawkę – arancini z kaczką i serem Pecorino Romano lub z gorgonzolą, gruszką i orzechami. W roli głównej – wołowe ossobuco z pieczoną marchewką, polentą z truflą i sosem szałwiowym lub w wersji wegetariańskiej fiore di carcofi, czyli nadziewane pierożki z farszem z karczochów i parmezanu, podawane na sosie marinara. Na deser –panna cotta z figami i białą czekoladą lub babà au rum z kremem waniliowym. Każda wizyta w Insieme to kapitalne doświadczenie – pełne doskonałego smaku, ciepła i prawdziwej, włoskiej gościnności. Buon appetito!

Insieme 3
fot. materiały prasowe

Białystok - Skórka Bistro Wino

Są restauracje, które zachwycają smakiem i do których chce się wracać – taką właśnie jest Skórka Bistro Wino przy ul. Włókienniczej 3 w stolicy Podlasia. To miejsce, w którym menu zmienia się wraz z porami roku, a na talerzu zawsze królują świeże, sezonowe składniki w autorskiej interpretacji. Specjalnie na RestaurantWeek powstało menu pełne niebanalnych smaków. Wśród propozycji znaleźć można m.in. pierś z kaczki z purée z topinamburu i chałwy z karmelizowanymi marchewkami, a także halibuta z sosem szafranowym, dzikim brokułem i pudrem z kopru. Na deser serwowana jest lawendowa papierówka z lodami śmietankowymi i kruszonką albo pudding śmietankowy z miso-toffi i malinowymi sezamkami. Obłęd – tak jednym słowem można podsumować kulinarne doznania w Skórka Bistro Wino.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Skórka Bistro Wino (@skorka.bistrowino)

Lublin – 2PiEr

Lubelszczyzna to prawdziwy raj dla smakoszy, a Lublin – położony na styku kultur wschodu i zachodu – dumnie prezentuje swoje barwne oblicze i chętnie korzysta z bogactwa natury, które inspiruje lokalną kuchnię. W samym sercu miasta, przy ul. Artura Grottgera 2, na piątym piętrze, mieści się 2PiEr – kulinarna perełka regionu. To właśnie tutaj tradycja polskiej kuchni spotyka się z nowoczesną finezją, a panoramiczny widok na miasto dopełnia całe wyjątkowe doświadczenie restauracyjne. Z okazji RestaurantWeek przygotowano dwa autorskie menu. W propozycji A królują wyraziste smaki: balotyna z kurczaka z majonezem wasabi i piklowaną cebulą oraz wellington z karkówki, z pieczarkami i kruszonką serową. Menu B to ukłon w stronę roślinnych kompozycji. Przystawka to krem z dyni z lodami kokosowymi i krokietem z sera Bursztyn, a danie główne - gratin z boczniakiem, piklowaną żurawiną i sosem tymiankowym. Zwieńczeniem uczty w obu wariantach jest aromatyczna babka cytrynowa z lodami kajmakowymi, żelem mlecznym i coulis porzeczkowym. Daj się zachwycić! 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez 2pier Restauracja (@2pierrestauracja)

Bydgoszcz - MONKA Młyny Rothera

W centrum Bydgoszczy, w odrestaurowanym Spichrzu Mącznym na terenie Młynów Rothera, powstało miejsce, w którym historia spotyka się ze smakiem. Kuchnia Monki czerpie inspiracje z tradycji włoskiej i francuskiej.  Oparta jest na świeżych produktach od lokalnych dostawców i rzemieślników. Karta dań imponuje różnorodnością. Znajdziemy w niej zarówno klasyczną pizzę neapolitańską i aromatyczną zupę bouillabaisse, jak i wyrafinowane autorskie kompozycje Chefa Michała Kozłowskiego. Specjalnie na RestaurantWeek przygotował on dwie wersje menu. Pierwsza składa się z kremu z dyni i kokosa z nutą chilli i prażonymi pestkami, polędwiczki wieprzowej sous-vide z krokietami serowymi i pieczonym burakiem oraz delikatnego sernika na zimno z wanilią madagaskarską, glazurowanymi śliwkami i chrupiącym ciastkiem cygaretkowym.  Druga propozycja to porowo-ziemniaczany krem à la Paris, chrupiąca pinsa z fior di latte, ziołowym chrustem i rukolą, a na koniec – pieczone śliwki z maślano-migdałową kruszonką i waniliowym crème anglaise. Prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Monka (@monka_mlyny_rothera)

Szczecin - Bellevue

Czas na Szczecin i znakomitą rekomendację Foodies – Bellevue! To restauracja mieszcząca się przy ul. 3 Maja 22, w której każde danie jest małą francuską przygodą: od kremowych zup i aromatycznych mięs, po deserowe propozycje zachwycające smakiem i wyglądem. Bellevue łączy elegancję z przyjemnością jedzenia, tworząc doświadczenie, do którego chce się wracać. Wśród festiwalowych propozycji znajdziesz tu francuską zupę cebulową z grzanką z serem raclette, filet z kaczki Mulard z galette z buraka, kremowym purée ziemniaczanym, konfitowanym jabłkiem i sosem porto oraz klasyczne tarte au citron z kruchego ciasta z kremem cytrynowym. Alternatywnie możesz spróbować rillettes z wędzonego łososia na chrupiącej bagietce z piklami, doradę z ratatouille prowansalskim, pieczonym w popiele ziemniakiem i pistou z natki pietruszki oraz crème caramel z solą Maldon. Brzmi dobrze, prawda?

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja BelleVue - Szczecin (@restauracja_bellevue)

Festiwal odbywa się w dniach: 7 października - 19 listopada

Popisowe menu zasługuje na Pepsi! Dodaj do swojej rezerwacji Pepsi, która idealnie podkręci smak każdego dania, albo wybierz Pepsi Zero Cukru - maksimum smaku, zero cukru i ciesz się maksymalną przyjemnością. Napoje dostępne są gratis jako uzupełnienie festiwalowego menu. Od tego zaczyna się doświadczenie. Do każdej rezerwacji Goście mogą dodać festiwalową herbatę Lipton. Do wyboru czekają dwie aromatyczne propozycje: herbata sezonowa z rozmarynem, miodem i cytryną na bazie Lipton Yellow Label oraz Lipton Variety Pack, o smaku której możesz zdecydować na miejscu w restauracji. Którą opcję wybierasz? Spróbuj, odkryj smaki sezonu i daj się zachwycić!