Kuchnia

Restauracje hiszpańskie w Warszawie: tu serwowane są najlepsze paella, patatas bravas i owoce morza

Restauracje hiszpańskie w Warszawie: tu serwowane są najlepsze paella, patatas bravas i owoce morza
Fot. 123RF

Najlepsze restauracje hiszpańskie w Warszawie wyróżniają się andaluzyjskimi inspiracjami i oryginalnymi produktami wprost ze słonecznej Hiszpanii. W  zestawieniu znajdziecie topowe miejsca w stolicy, które słyną z wyśmienitych tapasów, paelli, owoców morza i autentycznych składników, jak chorizo czy papryczki padrón. Oto najlepsze hiszpańskie restauracje w Warszawie, które warto odwiedzić w poszukiwaniu prawdziwych smaków Madrytu, Barcelony i Sewilli.

Restauracje hiszpańskie w Warszawie: TAPAS gastrobar

TAPAS gastrobar to mała Hiszpania w sercu Warszawy. Restauracja została stworzona przez Pablo Martin Delgado, który wcześniej założył także popularną hiszpańską restauracje Casa Pablo. Przekraczając progi tego miejsca, można poczuć klimat słonecznej Hiszpanii, a w akompaniamencie pysznego jedzenia rozpocząć kulinarną podróż i poznać jej historię. Podstawą jakości dań są autentyczne produkty sprowadzane z Hiszpanii, dlatego z każdym kęsem można poznać tradycyjne smaki tego niezwykłego kraju. Na szczególną uwagę w menu zasługują zestawy Tapas Combo, które są kombinacją różnorodnych tapasów - idealne do dzielenia się z najbliższymi. W menu znajdziecie również tak wyjątkowe pozycje, jak tradycyjna paella z owocami morza, grillowany stek z kalmara czy panierowane sardynki po andaluzyjsku

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Tapas Gastrobar (@tapas_gastrobar)

Restauracje hiszpańskie w Warszawie: Bilbao

Jedną z najlepszych kuchni hiszpańskich w stolicy, doświadczycie w Bilbao. Przestronna restauracja mieści się przy ulicy Koszykowej w centrum Warszawy. Oprócz energetycznego wnętrza w kolorach Hiszpanii, do dyspozycji gości jest piękny, klimatyczny ogródek. Co znajdziemy w menu? Ucztę warto rozpocząć od krewetek z chorizo i delikatnego carpaccio z ośmiornicy. Następnie w karcie dań czeka na nas bogata lista tapasów - na zimno i ciepło. Obowiązkowo zamówcie gorące papryczki pardon z solą morską, hiszpańskie frito misto z mulami, frytki z kalmarów z kaparowym aioli, z także talerzyk doskonałej wędliny ze świni iberico karmionej żołędziami. Pozytywnym zaskoczeniem są także dania główne w wersji vege, a na szczególną uwagę zasługuje stek z kalafiora z obłędną ilością aromatycznych, pieczonych warzyw. Miłośnicy ośmiornicy także będą zachwyceni menu hiszpańskiej restauracji Bilbao.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Hiszpańska kuchnia | wino | tapas (@bilbao_restauracja)

Restauracje hiszpańskie w Warszawie: La Iberica Tradicion & Tapas 

La Iberica Tradicion & Tapas to kolejne miejsce na mapie gastronomicznej Warszawy, w którym można poczuć serce hiszpańskiej kuchni. Tradycyjne jedzenie, różnorodne etykiety i klimatyczna muzyka w tle towarzyszą warszawiakom od kilku lat. La Iberica Tradicion & Tapas stawia przede wszystkim na najwyższej jakości, oryginalne produkty, które przywołują wspomnienia słonecznych dni na Półwyspie Iberyjskim. Specjalnością miejsca jest paella, która przygotowywana jest z największą starannością. Ryż z Walencji, świeże dodatki i owoce morza, hiszpańska domowa receptura – trzeba poczekać na to danie, ale warto, bo paella w La Iberica zawsze robiona jest na zamówienie. Kolejnym sztandarowym daniem tego miejsca są popularne na całym świecie empanadas, które pochodzą z półwyspu Iberyjskigo. Już w średniowieczu wspominano o tych pierożkach z nadzieniem z owoców morza i ryb, a dziś stanowią jedną z najbardziej znanych hiszpańskich przekąsek na świecie.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez La Iberica Burakowska 5/7 (@la_iberica_burakowska)

Restauracje hiszpańskie w Warszawie: El Botellón

El Botellón od 2017 roku są znani z doskonałe kuchni hiszpańskiej w stolicy - w dwóch miejscach, na Powiślu oraz w Wilanowie. Specjalnością miejsca są autentyczne tapasy, które królują w karcie dań. Dania w restauracji przygotowywane są na bazie hiszpańskich produktów i najlepszych składników od lokalnych producentów i rolników. Do tapasów starannie dobierane są etykiety, które podkreślają smak wyrazistych dań. W efekcie, w menu El Botellón znajdziecie tak wyśmienite hiszpańskie dania, jak patatas bravas, papryczki padron, smażony bakłażan po andaluzyjsku podawany z miodem gryczanym, krewetki w cieście kataifi na guacamole z salsą mango-chili czy grillowaną kaszankę iberyjską z palonym kozi serem.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez El Botellón Powiśle (@elbotellonpowisle)

Restauracje hiszpańskie w Warszawie: Sobremesa Tapas Bar

"Sobremesa" w języku hiszpańskim oznacza deser podany po wyrafinowanych daniach głównych, ale też określa rozmowy przy stole wieńczącej wspólny posiłek. W Sobremesa Tapas Bar, w towarzystwie niezwykłych tapasów można łatwo odnaleźć radość ze spotkania i rozmowy. Miejsce w 2022 roku otrzymało certyfikat Restaurant from Spain przyznawany przez Ambasadę Hiszpanii, jako pierwsza restauracja w Warszawie i druga restauracja w Polsce. Restaurant from Spain to najwyższy znak jakości wyróżniający restauracje poza Hiszpanią, które oferują swoim gościom autentyczną kuchnię hiszpańską o wybitnej jakości i gotują na oryginalnych, importowanych z Hiszpanii produktach. W menu sezonowym Sobremesy znajdziecie między innymi takie wyśmienite pozycje, jak ręcznie krojona szynka Bellota Iberico, dojrzewający udziec wołowy Cecine de Rubia Gallega, policzki z tuńczyka, hiszpańskie małże, czarną świnię Iberyjską, dojrzewające steki czy żabnicę.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Sobremesa Tapas Bar (@sobremesa_w_browarach)

Restauracje hiszpańskie w Warszawie: Portuñol Bistro Ibérico

Portuñol Bistro Ibérico jest odzwierciedleniem charakteru całego Półwyspu Iberyjskiego. Restauracja poprzez sezonową kuchnię terytoriów zamorskich Portugalii i Hiszpanii stara się przekazać filozofię otwartości na różne kultury i migrację ich smaków. Wszystkie produkty używane w Portuñol Bistro Ibérico pochodzą od sprawdzonych dostawców z Hiszpanii i Portugalii. To dzięki nim kucharze są w stanie wydobyć niepowtarzalny aromat dań i tworzyć unikatowe kompozycje smaków. Począwszy od kawy z małej palarni pod Lizboną, suszonego dorsza Bacalhau, a skończywszy na etykietach od Paula Laureano. Każde danie z karty Portuñol Bistro Ibérico to ukłon dla najwyższej jakości kunsztu hiszpańskiej kuchni i iberyjskich smaków. Przykłady? Tortilla de Patatas, Empanada de Carne, Peixinhos fritos, Paella Mixta czy Bacalhau à Brás.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja portugalsko-hiszpańska (@portunol.bistro)

Restauracje hiszpańskie w Warszawie: Tres Toros

Tres Toros powstało z inicjatywy trzech pasjonatów kuchni hiszpańskiej marzących o stworzeniu “małej Hiszpanii” w sercu Warszawy. Różnorodność regionalna tej kuchni sprawia, że nie ma w niej miejsca na nudę. Odtworzenie zapachów i smaków kuchni rodowitych Hiszpanów to cel nadrzędny Tres Toros. W restauracji dominują klasyczne dania tej niezwykłej kuchni, które bazują wyłącznie autentycznych produktach. Na szczególną uwagę zasługują tapasy,  a wśród nich hiszpańskie wędliny, wyśmienite sery, klasyczna hiszpańska tortilla oraz owoce morza, oliwki i papryczki dojrzewające w słońcu Hiszpanii. Kolejną nietuzinkową pozycją w karcie dań są "a la plancha", czyli wyśmienite hiszpańskie mięsa z ekologicznych hodowli w połączeniu z wyjątkowymi dodatkami. 

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez @trestoros_restauracja

Restauracje hiszpańskie w Warszawie: Sol y Sombra Tapas Bar

Sol y Sombra Tapas Bar jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych miejsc z kuchnią hiszpańską w Warszawie. Wszystko to dzięki wyspecjalizowanym szefom kuchni, oryginalnym hiszpańskim produktom i nastrojowi, który przenosi na ulice pięknej Hiszpanii. Kluczową rolę w tym miejscu odgrywa oczywiście kuchnia i doskonałe dania według oryginalnych hiszpańskich przepisów. Przykłady? Tortilla z ziemniakami i cebulą, sardele marynowane, deska sera manchego, kalmary panierowane, ziemniaki w sosie brava, krokiety z dorszem czy krewetki z papryczką pil-pil. A to dopiero początek tej wyśmienitej przygody z kuchnią hiszpańską w Sol y Sombra Tapas Bar.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Sol y Sombra (@sol_y_sombra_tapas_bar)

Restauracje hiszpańskie w Warszawie: Złoto Hiszpanii

Specjalnością miejsca są ryby i owoce morza, a oprócz restauracji, znajdują się tam delikatesy, aby wszystkie ulubione hiszpańskie smaki zabrać do domu. W menu Złota Hiszpanii znajdziemy wszystkie klasyki tamtejszej kuchni, jak zupę gazpacho, pincho z chorizo, deska wędlin i serów, polędwica z tuńczyka marynowana w oliwie i ziołach, tortilla de patatas czy ośmiornicę. Z kolei w ladach delikatesów znajdziecie wybór świeżych ryb i owoców morza.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Złoto Hiszpanii (@zloto_hiszpanii)

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również