Polskie restauracje w Warszawie zachwycają połączeniem tradycji regionalnych kuchni, lokalnych składników najwyższej jakości i nowoczesnego podejścia do kulinariów. Oto 18 restauracji w stolicy, które serwują najlepsze tatary, babki ziemniaczane, kluski śląskie, rosoły z wiejskich kur, krupniki z kaszą jęczmienną, policzki wołowe czy placki ziemniaczane z kawiorem ze szczupaka - w wersjach tradycyjnych oraz dla miłośników najnowszych trendów w gastronomii.
Spis treści
Najpopularniejsze dania kuchni polskiej mają swoje szczególne miejsce na kulinarnej mapie Warszawy. Rosół, kotlety mielone z mizerią, pierś z kaczki confit, pierogi z wołowiną i kluski śląskie znajdziecie w restauracji Przegryź – miejscu przy ul. Mokotowskiej, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Na gości czekają także wyśmienite śniadania z wyselekcjonowanych lokalnych składników, jak jajka od wiejskich kur, świeżo wypiekany chleb, puszyste jak piana masło czy warzywa od lokalnych dostawców. A na ich pupili… psie menu, aby każdy przy Mokotowskiej 52 czuł się wyśmienicie.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wizyta w Epoce to o wiele więcej niż wyjście do restauracji. To doświadczenie nowej interpretacji fine diningu, które zapamiętacie na długo. Składników magii tego miejsca jest wiele. Epoka znajduje się w historycznym budynku Hotelu Europejskiego w Warszawie, jej wnętrze to twist zabytkowych elementów i dekoratorskiej finezji, menu Marcina Przybysza inspirowane starymi polskimi księgami kulinarnymi oraz perfekcyjny serwis. To miejsce tętni życiem, otwartością i przyjazną atmosferą, które idą w parze z niezwykłym profesjonalizmem. Efekt? W Epoce chce się przebywać i regularnie do niej wracać.
Wyświetl ten post na Instagramie
Bez Gwiazdek to bezpretensjonalna atmosfera, swobodna obsługa, nowoczesna autorska odsłona polskich kuchni regionalnych i najlepsze sezonowe produkty. Nietuzinkowe miejsce otwiera się jedynie wieczorami od wtorku do soboty, ponieważ zespół sam robi zakupy, mi.in. u Pana Ziółko oraz u Państwa Majlertów. Szef kuchni i właściciel restauracji Piotr Trzópek, co miesiąc skupia się na innym obszarze Polski i przedstawia jego kuchnię poprzez sześć dań w menu degustacyjnym, a wśród nich znajdują się, np.: wielkopolskie ślepe ryby, zachodniopomorskie hołubcie bielkowskie czy śląskie karminadle.
Wyświetl ten post na Instagramie
Na warszawskim Mokotowie mieści się niezwykle klimatyczna i przytulna restauracja Zielnik. Swój nietuzinkowy charakter zawdzięcza Magdzie Gessler, która współtworzyła to miejsce. Od zawsze Zielnik czerpał inspiracje z tradycji polskich regionalnych przepisów i autentycznych produktów, które tworzą niezwykłe dania. Przykłady? Babka ziemniaczana z okrasą z boczku i cebuli z sosem grzybowym, ręcznie ugniatane pierożki z cielęciną, śledź w śmietanie na pieczonym ziemniaku, tradycyjny krupnik z kaszy jęczmiennej, z ziemniakami i marchewką, policzki wołowe duszone w czerwonym winie z puree chrzanowym czy polędwica z dorsza na ziołowym risotto z groszkiem i oliwą szczypiorkową. To wyjątkowe miejsce, które zachwyca zarówno kartą dań, jak i niepowtarzalną atmosferą.
Wyświetl ten post na Instagramie
Restauracja Baczewskich w wyjątkowym miejscu przy Al. Szucha nawiązuje nostalgią do lat dwudziestych i trzydziestych ubiegłego stulecia. Szanuje przeszłość i kulinarne dziedzictwo minionych pokoleń, a jednocześnie czerpie inspiracje ze współczesności. W efekcie, w wyjątkowo eleganckim wnętrzu można delektować się tatarami z wołowiny, sarniny i jelenia, kawiorem ze szczupaka, pierogami z królika i orzechami laskowymi, giczą jagnięcą czy plackami ziemniaczanymi serwowanymi z trocią gravlax, kawiorem ze szczupaka i kwaśną śmietaną.
Steki wołowe z polskiej hodowli z Podhala to specjalność warszawskiej restauracji Soul Kitchen. Sezonowane na miejscu mięso rozpływa się w ustach niczym masło i nie potrzebuje dodatków, aby cieszyć się jego doskonałym smakiem. Wegetarianie z Soul Kitchen także wyjdą zadowoleni, ponieważ czekają na nich wyjątkowa zupa pomidorowa, gryczane bliny z kawiorem z pstrąga, kwiaty cukinii w panko z ricottą. Eleganckie, piwniczne wnętrze wypełniają często dźwięki muzyki na żywo. Pysznie, przytulnie i z klasą.
Wyświetl ten post na Instagramie
Stary Dom to restauracja z tradycją dobrej kuchni. Historia tego miejsca sięga lat 50. ubiegłego stulecia będąc ulubionym miejscem spotkań dżokejów i miłośników wyścigów konnych położonego nieopodal Służewca. Szef kuchni Łukasz Federowicz tworzy potrawy oparte na dawnych przepisach serwując wybrane specjały bezpośrednio przy gościach. W roku 2016 lokal otrzymał rekomendację Slow Food Polska, doceniając staranność w doborze regionalnych produktów i troskę o lokalnych dostawców. Menu restauracji to ukłon w stronę polskich klasyków w najlepszym wydaniu, jak śledź pod pierzyną z tartego jabłka i cebuli, tatar z dojrzewającej wołowiny, galareta z nóg wieprzowych, gołąbki z cielęciną, cynaderki z czosnkiem, śląskie cepeliny, bigos myśliwski czy pieczeń z jelenia z buraczkami.
Wyświetl ten post na Instagramie
Na warszawskiej Pradze o polskie smaki w nowoczesnej odsłonie dba Źródło. To miejsce autorstwa Adriana Górniaka, znanego warszawskiego menedżera i sommeliera. Z kolei menu to dzieło Grzegorza Dawidziuka, który doświadczenie zdobywał pod okiem Dariusza Barańskiego znanego z Concept 13 i hotelu Warszawa. Źródło to bezpretensjonalne miejsce, w którym na nowo odkryjecie kuchnię różnych regionów Polski. Menu jest krótkie i sezonowe, a kartę dań uzupełnia ciekawa selekcja etykiet - w większości biodynamicznych lub z certyfikatem bio. Co znajdziemy w menu? Obecnie serwowane są m.in. pasta z grochu łuskanego z mandarynką, raki w całości z natką pietruszki, kopytka z palonym masłem i serem Bursztyn czy podlaski sękacz na deser.
Wyświetl ten post na Instagramie
Elixir to pierwsza na świecie restauracja w której wszystkie dania w karcie menu zostały połączone z degustacyjnymi porcjami okowity dla wydobycia smaków i aromatów, zgodnie z zasadami food and vodka pairingu. W karcie dań restauracji dominuje nowoczesna interpretacja klasycznych receptur, regionalne produkty i nowatorskie podejście do idei łączenia potraw z wysokogatunkowymi trunkami. W efekcie, w menu znajdują się klasyki polskiej kuchni w dotąd nieznanej odsłonie, jak kaszanka w panko, zupa grzybowa z białą truflą, rosół z wiejskiej kury z lubczykiem, nóżki w galarecie z chrzanową panna cottą, golonka filetowana z duszoną kapustą czy kotlety mielone w trzech odsłonach.
Wyświetl ten post na Instagramie
Warszawska restauracja Magdy Gessler skrywa niezwykle bogatą historię, która sięga początków XVI wieku. Słynny handlarz winami Grzegorz Korab, zbudował w tamtych czasach na warszawskim rynku kamienicę, a w jej piwnicach otworzył skład z winami. Rodzina Fukierów pojawiła się w gronie właścicieli na początku XVIII wieku i przez kolejne lata odkładała najstarsze i najprzedniejsze wina, które przez wieki stworzyły imponującą kolekcję. Obecnie U Fukiera to restauracja w której króluje najlepsza polska kuchnia oraz sezonowe karty - z miłości i szacunku do świeżych naturalnych składników. Obowiązkowe dania przy składaniu zamówienia to pierogi z kaczką z pieczonym jabłkiem, z serem kozim i orzechami, rumiany rosół na wielu mięsach z lanymi kluskami bursztynowymi i "zupa nic" z bezowymi chmurkami i czerwonymi owocami.
Wyświetl ten post na Instagramie
"Willa Biała" przy ul. Narbutta w Warszawie to miejsce z niezwykłą historią miłosną w tle. Mieszkał w nim słynny architekt Feliks Roch Siedlanowski wraz z rodziną. Nagła i ciężka choroba żony sprawiła, że architekt zajął się gotowaniem jako odskocznią od trudności w życiu prywatnym. Wykorzystywał galicyjskie przepisy, które należały do jego rodzinnych zbiorów. Niezwykłe dania sprawiły, że wieści o kulinarnym talencie Siedlanowskiego obiegły całą Warszawę, a architekt zaczął wkrótce organizować obiady dla gości. W efekcie, Willa Biała stała się ważnym miejscem na kulinarnej mapie stolicy. Tradycję rodziny rozwijają dzisiejsi właściciele tego miejsca. W menu restauracji znajdziemy tak wyjątkowe pozycje, jak tatar z jelenia czy z troci fiordowej, forszmak po żydowsku, pierogi z kaczką, jesiotr w sosie serowym czy szpundrę kresową.
Wyświetl ten post na Instagramie
KUK to miejsce, które dba o kulinarną jakość na warszawskim Starym Mieście. Restauracja mieści się w pięknym budynku hotelu Verte przy ul Miodowej. Szefem kuchni jest Maciej Majewski, który stworzył nowatorskie menu nawiązujące do historii stolicy. Co znajduje się w karcie dań? Sezonowe produkty i dobrze znane smaki w zupełnie nowej wersji. Przykłady? Dynia z tapenadą i jogurtem, jesiotr z karmelem i ogórkiem, orzechowa Foie Gras z burakiem i jeżynami czy oberżynowe „Tacos” z miso. Wizytę w KUK'u obowiązkowo zakończcie zdekonstruowaną wuzetką, która zachwyca zarówno smakiem, jak i formą.
Wyświetl ten post na Instagramie
Smaki lasu w samym sercu stolicy? To gwarantuje nam Runo, nowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy, na rogu ulic Chmielnej i Nowego Światu. Restauracja Runo sięga wprost do leśnych inspiracji i stworzyła swoje menu na bazie klasycznej, polskiej kuchni z dodatkiem ziół i składników wprost z okolicznych pól lasów. Przykłady? Tatar z boczniaka, carpaccio z jelenia, pierogi z dzikiem duszonym w winie, kremowa zupa borowików czy gulasz z jelenia. Leśną kartę dań doskonale dopełniają propozycję naparów, jak rokitnikowy, imbirowy czy z czarnej porzeczki!
Wyświetl ten post na Instagramie
Cafe Mozaika to restauracja z 60. letnią tradycją. Od powstania w 1960 roku serwuje dania kuchni polskiej oraz obecnie kuchni bliskowschodniej, śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Przestronne miejsce w sercu warszawskiego Mokotowa niezmiennie słynie z klasyków polskiej kuchni, które doskonale znamy. Jedną z kultowych pozycji w Mozaice jest tatar wołowy po warszawsku z wędzoną sardelą, a także galareta cielęca z chrzanowym majonezem, placki ziemniaczane z pastą z makreli czy confitowana kaczka na danie główne.
Wyświetl ten post na Instagramie
"U Wieniawy" przy pl. Piłsudskiego 9 to restauracja dedykowana postaci Generała Bolesława Wieniawy-Długoszowskiego, ulubieńca marszałka Piłsudskiego. Był on popularną i cenioną postacią wśród towarzyskiej śmietanki Warszawy. Generał oprócz rozlicznych kontaktów towarzyskich, słynął z zamiłowania do wykwintnych uczt. Nie bez przyczyny menu "U Wieniawy" to hołd dla kuchni polskiej tamtego okresu. Przykłady? Jaja faszerowane po polsku, schab po warszawsku z musem chrzanowym, cynaderki cielęce w śmietanie, gęsi pipek, sum po polsku z puree z selera, gołąbki po biłgorajsku czy pół kaczki z kopytkami i modrą kapustą.
Wyświetl ten post na Instagramie
W sercu warszawskiego Mokotowa znajduje się Akademia. Elegancka restauracja słynie z nowoczesnej odsłony polskich dań, które podbiły podniebienia warszawiaków. W menu Akademii, obok tradycyjnego tatara wołowego i tarty z koziego sera znajdziecie śledzia w śmietanie lub średnio wysmażoną wątróbkę drobiową. Wśród dań głównych królują staropolska pierś kaczki, drobiowy devolay, biodrówka jagnięca czy ręcznie lepione pierogi. Warto także zamówić wuzetkę, które będzie idealnym zakończeniem uczty w polskim wydaniu.
Wyświetl ten post na Instagramie
Ale Wino znajduje się na liście ulubionych miejsc większości entuzjastów warszawskich restauracji. Jej sekret tkwi w prostocie. W Ale Wino znajdziecie najlepszy wybór doskonałych etykiet i sezonowe menu bazujące na tradycjach polskiej kuchni. W karcie dań królują świeże, często regionalne składniki. W efekcie, w menu znajdziemy takie pozycje, jak drosz Skrei z kalarepą, pierś z kaczki Magret z sosem śliwkowym, tatar wołowy z chrzanem i grzybami czy bulion z palonej kapusty.
Wyświetl ten post na Instagramie
Ale Gloria słynnej restauratorki Magdy Gessler to ukłon w stronę okresu Młodej Polski. Charakterystyczny klimat dotyczy nie tylko kuchni, ale także aranżacji wnętrza eleganckiej restauracji, która mieści się przy placu Trzech Krzyży. Szczególnym punktem w menu jest gęsina, w której specjalizuje się restauracja. Co jeszcze znajduje się w karcie dań Ale Glorii? Śledzie w zalewie korzennej, tatar wołowy z sardelą, faworki z karpia na chrzanowym koglu-moglu, comber z sarny na kapeluszach prawdziwków z kopytkami i konfiturą z buraków czy połówka kaczki po polsku faszerowana kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą.
Wyświetl ten post na Instagramie