20 najlepszych cukierni w Polsce: wyśmienite słodkości, których warto spróbować
20 najlepszych cukierni w Polsce: wyśmienite słodkości i stylowe wnętrza
Fot. Cukiernia Bonbon, Mat. prasowe

20 najlepszych cukierni w Polsce: wyśmienite słodkości, których warto spróbować

Najlepsze cukiernie w Polsce charakteryzują się nie tylko najlepszej jakości składnikami i recepturami opartymi na tradycyjnych, francuskich przepisach. To niezwykłe talenty cukierniczek i cukierników, ich wyobraźnia, nowe połączenia smaków i stylowe wnętrza cukierni, które tworzą elektryzującą mieszankę. Poznajcie 20 polskich cukierni, które zasługują na miano najlepszych.  

1. Słodki Słony, Warszawa

Warszawska cukiernia Magdy i Lary Gessler to jeden z topowych adresów miłośników słodkości. W niewielkim lokalu przy ul. Mokotowskiej 43 w Warszawie, znajdziecie najlepsze bezy wypełnione kremem pistacjowym, drożdżówki ze świeżymi malinami, czy różany tête-à-tête - francuski specjał na kruchym spodzie z konfiturą różaną i twarożkiem - tego smaku nie zapomnicie na długo!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Słodki Słony (@slodki_slony)

2. NANAN, Wrocław

Wrocławska cukiernia to dizajnerski majstersztyk w stylu Wesa Andersona. Ściany obite różowym welurem, marmurowe stoliki, eleganckie, szklane lady cukiernicze i stylizowane fotele dają oszałamiający efekt. Codziennie w pracowni powstają nowe słodkości, ale zawsze warto zamówić francuskie makaroniki, autorskie eklery, czy sezonowe bezy, np. z kremem śmietankowo-jogurtowym, prażonym jabłkiem i słonym karmelem, czy ptysia z kremem czekoladowym i piwem Guinness, konfiturą z owoców leśnych i kremem śmietankowym.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez NANAN (@nanan_patisserie)

3. Kukułka, Warszawa

Gdzie są najlepsze jagodzianki w Warszawie? W cukierni Kukułka! Świeże drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi jagodami to specjał tego miejsca. W cukierni spróbujecie także doskonałych eklerek mango-marakuja, tartaletek z czekoladą i karmelem, ptysiów z kremem z białą czekoladą i konfiturą malinowo-różaną czy pysznych puszystych croissantów. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kukułka Cukiernia (@kukulkacukiernia)

4. Eklerownia, Gdańsk

Królestwo eklerek w Polsce znajduje się w Gdańsku. Stylowa cukiernia zachwyca nowoczesnym, eklektycznym wnętrzem w modnej tonacji indygo-koralowej. A ich lady cukiernicze to wariacje na temat eklerów tradycyjnych oraz na kruchym cieście z wyjątkowymi kremami, jak marakuja, karmelowym, Earl Grey, czy mango-malina (w wersji roślinnej). Na kanałach social media Eklerowni spodziewajcie się postów ze słodkimi nowościami, które będą serwować tego dnia.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Eklerownia (@eklerownia)

5. Odette, Warszawa

Odette to specjaliści od ciastek, które zachwycają smakiem i estetyką. Małe dzieła sztuki to luksusowe wyroby cukiernicze, jak ciastka petit gateaux, torty, praliny, makaroniki, eklery czy ptysie. Przykłady? Pod nazwą Aruba kryje się aksamitny mus kokosowy z dodatkiem likieru Malibu, domowa marmolada ananasowa z limonką, galaretka malinowa, delikatny krem rumowy z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i biszkoptem kokosowym. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Odette (@odettewarsaw)

6. Ciastka z kremem, Warszawa

Za konceptem "Ciasta z kremem" stoi Ewa Wójcik, ekspertka i pasjonatka słodkości, inspirowanych amerykańskim cukiernictwem. Jej autorskie torty zachwycają smakami i zdobieniami nawiązującymi do kultowych marek słodyczy. Ciastka z kremem warto śledzić na Instagramie, bo cyklicznie organizowane są tematyczne pop-up’y, podczas których kupicie słodkości marzeń, jak czekoladowe brownie z zatopionymi Oreo na spodzie z cookie dough, kremowy sernik w słoiczku o smaku Maltesersów, czy kubeczki ciasteczkowe z solonym karmelem, orzeszkami, rodzynkami i mleczną czekoladą. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez CAKE DEALER (@ciastkazkremem)

7. Cafe Byfyj, Katowice

Cafe Byfyj łączy doskonałą restaurację z cukiernią, której wypieki pochodzą z pracowni rodziny Michalskich, którzy zajmują się piekarnictwem i cukiernictwem od 30 lat. Jest w czym wybierać, bo lady w lokalu na katowickim Nikiszowcu wypełnione są bezami, tartaletkami, tortami, kołoczami, pączkami, serniczkami na zimno, ptysiami z mascarpone i owocami, babeczkami czekoladowymi z mąki migdałowej, brioszkami z czekoladą, czy obłędnymi babeczki z malinami i lemon curdem. Warto!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Cafe Byfyj/Piekarnia Michalski (@cafebyfyj)

8. MOD donuts, Warszawa

MOD donuts to wyjątkowe pączki z dziurką, które niezmienne są jednym z topowych warszawskich adresów wśród amatorów słodkości. Pączki są produkowane ręcznie na bazie polsko-francuskiej receptury, a w ich skład wchodzą najwyższej jakości mąka, jajka, mleko, masło – zgodnie z recepturami babć właścicielek cukierni - Kamili Mroczkowskiej i Patrycji Jaskólskiej. Na uwagę zasługują także smaki polew słynnych donutów, które są naturalne i sezonowe. Obowiązkowo spróbujcie kokosa, białą czekoladę z borówką, mango, matchę, mleko lawendowe, czy cytrynę z makiem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez MOD donuts (@moddonuts)

9. MISS MELLOW, Warszawa

W niewielkiej cukierni i kawiarni przy ul. Wilczej 62 w Warszawie znajdziecie pączki, które nie bez przyczyny są jednymi z najlepszych w stolicy. Gorące drożdżowe sakiewki wypełnione są m.in. matchą i timamisu, dżemem malinowo-różanym, czy kremem waniliowym. Nie zapomnijcie także zamówić porcji nowojorskiego sernika i bostocka. Ich smaki gwarantują, że będziecie wracać do MISS MELLOW.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez MISS MELLOW (@missmellowwarsaw)

10. Maison a.s., Łódź

Szukacie prawdziwego paryskiego klimatu w Polsce? Obowiązkowo odwiedźcie Maison a.s. w Łodzi.  Właściciele po ośmiu latach zbierania doświadczenia w najlepszych francuskich cukierniach i restauracjach postanowili otworzyć w centrum Łodzi swój własny lokal. Ich znakiem firmowym są desery przygotowywane według tradycyjnych francuskich receptur, których podstawą jest ciasto parzone: ptysie, eklery, Paris-Brest, Saint-Honoré czy Religieuse. Codziennie przygotowywane są nowe desery, które powstają na bazie Valrhona, która od 1922 r. produkuje najlepszą na świecie czekoladę. Swoją marką sygnuje m.im. Mistrzostwa Świata Cukierników – Coupe du Monde de la Pâtisserie.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Maison a.s (@maisonaslodz)

11. Lourse, Warszawa

Bajkowa cukiernia Lourse to słodki zakątek w luksusowym hotelu Raffles w Warszawie. Na mapę stolicy wróciła po 74 latach, aby znów zachwycać słodkościami swoich klientów. Na niezwykły efekt składa się słodkie menu oraz stylizowane wnętrze - połączenie białej kości słoniowej i mosiądzu, które jest hołdem dla tradycji i odtworzeniem piękna dawnej warszawskiej cukierni. W menu na wyjątkową uwagę zasługuje Sacher – mus czekoladowo-karmelowy z morelą i kwiatem czarnego bzu i orzechową chrupką, ekler Pina Colada z Malibu i kremem ananasowym oraz tarta z marakują.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Lourse Warszawa (@loursewarszawa)

12. Parle Patisserie, Poznań

Słodkości z francuskim rodowodem i niezwykłe wnętrze? To musi być poznańska cukiernia Parle Patisserie. W ich ofercie znajdziecie wiele słodkości, jak makaroniki, desery, torty i wiele innych, które powstają według receptur opracowanych przez cukierniczkę, która doświadczenie zdobywała w uznanych francuskich pracowniach. W efekcie możemy rozkoszować się m.in. Tussian Tale, czyli dacquaise z kajmakiem, musem karmelowym i konfiturą malinową, czy Tokio - biszkoptem z mąki ryżowej z ganaszem pistacjowo-maślanym i wkładką juzu i pianką z limonki. Są równie piękne, co pyszne.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Parle Patisserie (@parlepatisserie)

13. Lukullus St.Tropez, Warszawa

Słynna warszawska cukiernia postawiła na wyjątkową lodziarnię, w której serwowane są także wyśmienite desery. Lukullus St.Tropez zachwyca swoim dizajnerskim wnętrzem, inspirowanym słońce, St. Tropez, latami 80. i 90., pracami Carlo Scarpy oraz twórczością designerów z grupy Memphis. W lodziarni serwowane są lody, desery oraz niektóre ciastka Lukullus, jak ptysie czy tartaletki. Wśród smaków lodów czeka na nas wiele niespodzianek, jak sorbet pomarańczowy z szafranem, lody z róży damasceńskiej i świeżych malin, śmietankowe z wanilią z Madagaskaru i coulis z czarnej porzeczki, czy sorbet z ciemnej czekolady.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Cukiernia Lukullus (@lukullus_warszawa)

14. Słodkości by Oskar Zasuń Chef, Kraków

Pracownia cukiernicza i kawiarnia „Słodkości by Oskar Zasuń Chef” jest biznesem rodzinnym, który łączy starofrancuską aurę i najnowocześniejsze techniki cukiernicze. Wystrój inspirowany jest paryską patissierią z XXI-wiecznym twistem – elegancka, a jednocześnie przytulną i przyjazna. Większą część lokalu pochłaniają blaty pracownicze, maszyny cukiernicze, zapach masła i wysokogatunkowej czekolady i szklana lada wypełniona przygotowanymi na miejscu słodkościami. Druga część cukierni przeznaczona jest dla gości. W krakowskiej cukierni Oskara Zasunia rządzą klasyczne, francuskie receptury, które gwarantują niezwykłe smaki powstających tam na bieżąco słodkości.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Oskar Zasuń (@slodkosci_by_oskar_zasun_chef)

15. Happa to Mame, Poznań

Happa to Mame nie jest zwykłą cukiernią, a ukłonem dla bogatej kultury Japonii. Poznańska cukiernia serwuje klasyczne słodkości, które w Japonii dostaniemy w zarówno na ulicy, jak i w dobrych pracowniach cukierniczych. W menu Happa to Mame znajdziemy daifuku, dango i dorayaki. Daifuku i dango to słodkości przyrządzane z mochi. To rodzaj ciasta, które powstaje w wyniku ubijania kleistego ryżu  z wodą. Dorayaki to pancakes z japońskim rodowodem. W Happa to Mame podawane są, np. kremem z matchy, czy sosem angielskim. Nie zapomnij zamówić do picia matchy, której przyrządzanie jest małym spektaklem. Wizyta w Happa to Mame to prawdziwa uczta dla zmysłów.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez happa to mame (@happatomame)

16. Bonbon, Opole

Opolska cukiernia Bonbon zajmuje się tworzeniem wyjątkowych mono-deserów, doskonałych makaroników, czekoladowych pralin, luksusowych tortów oraz eklerów. Obok niezwykłych smaków, jak np. eklery z rabarbarem, truskawkami, i kremem różanym, czy Cherry z wiśniami, musem rumowym i marcepanem, zachwycają kształtami, zapachami i teksturami.  Kolejną przyjemność sprawia przebywanie w stylowym wnętrzu cukierni, które łączy dystyngowaną elegancję butelkowej zieleni z brzoskwiniowym marmurem i elementami złota. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Tomo Yarmush (@tomo_yarmush)

17. Umam Patisserie, Gdańsk

Cukiernia Umam łączy doskonały balans pomiędzy tradycyjnymi recepturami, a nowoczesnym cukiernictwem. W gdańskim lokalu spróbujecie słodkości, które zachwycą was smakami oraz oryginalnymi kształtami i kompozycjami. Każde z nich przygotowane jest w pracowni od postaw, z naturalnych składników. Podczas pierwszej wizyty w Umam obowiązkowo skosztujcie Prosecco Truskawka, czyli biszkoptu z jogurtowym musem z białej czekolady i żelką z Prosecco, francuskich makaroników, tarty jaśminowej, czy sernika ricotta.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez UMAM CUKIERNIA GDAŃSKA (@umam_cukiernia_gdanska)

18. La Baguette, Kraków

Krakowska La Baguette to raj dla miłośników słodkości: od francuskich tart, tradycyjnych bab, po wykwintne torty i bezy. Ich specjalnością są zawsze świeże tarty na kruchych maślanych spodach z nadzieniem przygotowanym z najlepszej jakości składników, jak flagowa tarta z kremem na bazie mascarpone, której uwieńczeniem jest ręcznie przygotowywana konfitura malinowa, stworzona w 100% z owoców bez dodatku cukru. Kolejnym hitem cukierni jest klasyczne, amerykańskie brownie z gorzką czekoladą, zawierającą 72% kakao oraz z przepisu dopracowywanego przez ponad pół roku. Nie zapomnij spróbować także sernika z kajmakiem, tarty pistacjowej i z orzechami laskowymi! 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez La Baguette (@labaguettepl)

19. Cukiernia Williams, Lublin

Williams to tradycyjna cukiernia z Jastkowa pod Lublinem, która każdego dnia dba o to, aby  ich słodkości trafiły do wielu lubelskich cukierni i kawiarni. Nazwa cukierni pochodzi od ich flagowego tortu Williams, którego jednym z głównych składników jest gruszka odmiany Williams. Cukiernia słynie z tradycyjnych, klasycznych wypieków, które zachwycają intensywnym, naturalnym smakiem. Cukiernicy od lat dbają o składniki od zaufanych, lokalnych dostawców, aby smak słodkości był niezmienny. Co warto zamówić? Kruche z malinami, wiśniami, szarlotkę, sernik z brzoskwiniami lub Musę – wariację na temat bezy z odrobiną kwaskowatej czarnej porzeczki, kremem śmietankowo-czekoladowym i bananem oblanym czekoladą.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Cukiernia Williams (@cukierniawilliams)

20. Cappucino Cafe Spot, Sopot

W Capuccino Cafe możesz napić się najwyższej jakości kawy -  specjalnie palonej mieszanki z Gwatemali, Peru i Etiopii. Jednak główną rolę odgrywają tutaj serniki, tartaletki, bezy i torty, które przyciągają codziennie do sopockiej kawiarni tłumy gości. Wszystkie słodkości pieczone są na miejscu z najwyższej jakości naturalnych składników. Na osoby liczące kalorie czekają desery z chii i tapioki. Specjalnością sopockiej cukierni i kawiarni są także piękne torty artystyczne oraz słodkie stoły, które podbijają polskie Wybrzeże. Podczas wizyty w Sopocie, warto skusić się na cytrynową tartę z bezą, tort bezowy z rokitnikiem, sernik pomarańczowy lub porcję tortu z paloną, białą czekoladą. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Capuccino Cafe® (@capuccinocafe_sopot)

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również