Najlepsze cukiernie w Polsce charakteryzują się nie tylko najlepszej jakości składnikami i recepturami opartymi na tradycyjnych, francuskich przepisach. To niezwykłe talenty cukierniczek i cukierników, ich wyobraźnia, nowe połączenia smaków i stylowe wnętrza cukierni, które tworzą elektryzującą mieszankę. Poznajcie 20 polskich cukierni, które zasługują na miano najlepszych.
Spis treści
Warszawska cukiernia Magdy i Lary Gessler to jeden z topowych adresów miłośników słodkości. W niewielkim lokalu przy ul. Mokotowskiej 43 w Warszawie, znajdziecie najlepsze bezy wypełnione kremem pistacjowym, drożdżówki ze świeżymi malinami, czy różany tête-à-tête - francuski specjał na kruchym spodzie z konfiturą różaną i twarożkiem - tego smaku nie zapomnicie na długo!
Wyświetl ten post na Instagramie.
Wrocławska cukiernia to dizajnerski majstersztyk w stylu Wesa Andersona. Ściany obite różowym welurem, marmurowe stoliki, eleganckie, szklane lady cukiernicze i stylizowane fotele dają oszałamiający efekt. Codziennie w pracowni powstają nowe słodkości, ale zawsze warto zamówić francuskie makaroniki, autorskie eklery, czy sezonowe bezy, np. z kremem śmietankowo-jogurtowym, prażonym jabłkiem i słonym karmelem, czy ptysia z kremem czekoladowym i piwem Guinness, konfiturą z owoców leśnych i kremem śmietankowym.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Gdzie są najlepsze jagodzianki w Warszawie? W cukierni Kukułka! Świeże drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi jagodami to specjał tego miejsca. W cukierni spróbujecie także doskonałych eklerek mango-marakuja, tartaletek z czekoladą i karmelem, ptysiów z kremem z białą czekoladą i konfiturą malinowo-różaną czy pysznych puszystych croissantów.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Królestwo eklerek w Polsce znajduje się w Gdańsku. Stylowa cukiernia zachwyca nowoczesnym, eklektycznym wnętrzem w modnej tonacji indygo-koralowej. A ich lady cukiernicze to wariacje na temat eklerów tradycyjnych oraz na kruchym cieście z wyjątkowymi kremami, jak marakuja, karmelowym, Earl Grey, czy mango-malina (w wersji roślinnej). Na kanałach social media Eklerowni spodziewajcie się postów ze słodkimi nowościami, które będą serwować tego dnia.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Odette to specjaliści od ciastek, które zachwycają smakiem i estetyką. Małe dzieła sztuki to luksusowe wyroby cukiernicze, jak ciastka petit gateaux, torty, praliny, makaroniki, eklery czy ptysie. Przykłady? Pod nazwą Aruba kryje się aksamitny mus kokosowy z dodatkiem likieru Malibu, domowa marmolada ananasowa z limonką, galaretka malinowa, delikatny krem rumowy z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i biszkoptem kokosowym.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Za konceptem "Ciasta z kremem" stoi Ewa Wójcik, ekspertka i pasjonatka słodkości, inspirowanych amerykańskim cukiernictwem. Jej autorskie torty zachwycają smakami i zdobieniami nawiązującymi do kultowych marek słodyczy. Ciastka z kremem warto śledzić na Instagramie, bo cyklicznie organizowane są tematyczne pop-up’y, podczas których kupicie słodkości marzeń, jak czekoladowe brownie z zatopionymi Oreo na spodzie z cookie dough, kremowy sernik w słoiczku o smaku Maltesersów, czy kubeczki ciasteczkowe z solonym karmelem, orzeszkami, rodzynkami i mleczną czekoladą.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Cafe Byfyj łączy doskonałą restaurację z cukiernią, której wypieki pochodzą z pracowni rodziny Michalskich, którzy zajmują się piekarnictwem i cukiernictwem od 30 lat. Jest w czym wybierać, bo lady w lokalu na katowickim Nikiszowcu wypełnione są bezami, tartaletkami, tortami, kołoczami, pączkami, serniczkami na zimno, ptysiami z mascarpone i owocami, babeczkami czekoladowymi z mąki migdałowej, brioszkami z czekoladą, czy obłędnymi babeczki z malinami i lemon curdem. Warto!
Wyświetl ten post na Instagramie.
MOD donuts to wyjątkowe pączki z dziurką, które niezmienne są jednym z topowych warszawskich adresów wśród amatorów słodkości. Pączki są produkowane ręcznie na bazie polsko-francuskiej receptury, a w ich skład wchodzą najwyższej jakości mąka, jajka, mleko, masło – zgodnie z recepturami babć właścicielek cukierni - Kamili Mroczkowskiej i Patrycji Jaskólskiej. Na uwagę zasługują także smaki polew słynnych donutów, które są naturalne i sezonowe. Obowiązkowo spróbujcie kokosa, białą czekoladę z borówką, mango, matchę, mleko lawendowe, czy cytrynę z makiem.
Wyświetl ten post na Instagramie.
W niewielkiej cukierni i kawiarni przy ul. Wilczej 62 w Warszawie znajdziecie pączki, które nie bez przyczyny są jednymi z najlepszych w stolicy. Gorące drożdżowe sakiewki wypełnione są m.in. matchą i timamisu, dżemem malinowo-różanym, czy kremem waniliowym. Nie zapomnijcie także zamówić porcji nowojorskiego sernika i bostocka. Ich smaki gwarantują, że będziecie wracać do MISS MELLOW.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Szukacie prawdziwego paryskiego klimatu w Polsce? Obowiązkowo odwiedźcie Maison a.s. w Łodzi. Właściciele po ośmiu latach zbierania doświadczenia w najlepszych francuskich cukierniach i restauracjach postanowili otworzyć w centrum Łodzi swój własny lokal. Ich znakiem firmowym są desery przygotowywane według tradycyjnych francuskich receptur, których podstawą jest ciasto parzone: ptysie, eklery, Paris-Brest, Saint-Honoré czy Religieuse. Codziennie przygotowywane są nowe desery, które powstają na bazie Valrhona, która od 1922 r. produkuje najlepszą na świecie czekoladę. Swoją marką sygnuje m.im. Mistrzostwa Świata Cukierników – Coupe du Monde de la Pâtisserie.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Bajkowa cukiernia Lourse to słodki zakątek w luksusowym hotelu Raffles w Warszawie. Na mapę stolicy wróciła po 74 latach, aby znów zachwycać słodkościami swoich klientów. Na niezwykły efekt składa się słodkie menu oraz stylizowane wnętrze - połączenie białej kości słoniowej i mosiądzu, które jest hołdem dla tradycji i odtworzeniem piękna dawnej warszawskiej cukierni. W menu na wyjątkową uwagę zasługuje Sacher – mus czekoladowo-karmelowy z morelą i kwiatem czarnego bzu i orzechową chrupką, ekler Pina Colada z Malibu i kremem ananasowym oraz tarta z marakują.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Słodkości z francuskim rodowodem i niezwykłe wnętrze? To musi być poznańska cukiernia Parle Patisserie. W ich ofercie znajdziecie wiele słodkości, jak makaroniki, desery, torty i wiele innych, które powstają według receptur opracowanych przez cukierniczkę, która doświadczenie zdobywała w uznanych francuskich pracowniach. W efekcie możemy rozkoszować się m.in. Tussian Tale, czyli dacquaise z kajmakiem, musem karmelowym i konfiturą malinową, czy Tokio - biszkoptem z mąki ryżowej z ganaszem pistacjowo-maślanym i wkładką juzu i pianką z limonki. Są równie piękne, co pyszne.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Urszi Cakes to królestwo ciast, ciasteczek, tart i tortów w Żabiej Woli. Wnętrza cukierni to jedna z najbardziej instagramowych przestrzeni w Polsce, które jest idealnym tłem dla bajkowych wypieków. Do Żabiej Woli przyjeżdżają goście z całego kraju, a żeby złożyć zamówienie na słynny "słodki stół", trzeba liczyć się z czasem oczekiwania ok. 2 lat. Odwiedzają Urszi Cakes czeka na Was słodka uczta z autorskich słodkości oraz klasyków cukiernictwa.
Wyświetl ten post na Instagramie
Pracownia cukiernicza i kawiarnia „Słodkości by Oskar Zasuń Chef” jest biznesem rodzinnym, który łączy starofrancuską aurę i najnowocześniejsze techniki cukiernicze. Wystrój inspirowany jest paryską patissierią z XXI-wiecznym twistem – elegancka, a jednocześnie przytulną i przyjazna. Większą część lokalu pochłaniają blaty pracownicze, maszyny cukiernicze, zapach masła i wysokogatunkowej czekolady i szklana lada wypełniona przygotowanymi na miejscu słodkościami. Druga część cukierni przeznaczona jest dla gości. W krakowskiej cukierni Oskara Zasunia rządzą klasyczne, francuskie receptury, które gwarantują niezwykłe smaki powstających tam na bieżąco słodkości.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Happa to Mame nie jest zwykłą cukiernią, a ukłonem dla bogatej kultury Japonii. Poznańska cukiernia serwuje klasyczne słodkości, które w Japonii dostaniemy w zarówno na ulicy, jak i w dobrych pracowniach cukierniczych. W menu Happa to Mame znajdziemy daifuku, dango i dorayaki. Daifuku i dango to słodkości przyrządzane z mochi. To rodzaj ciasta, które powstaje w wyniku ubijania kleistego ryżu z wodą. Dorayaki to pancakes z japońskim rodowodem. W Happa to Mame podawane są, np. kremem z matchy, czy sosem angielskim. Nie zapomnij zamówić do picia matchy, której przyrządzanie jest małym spektaklem. Wizyta w Happa to Mame to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Opolska cukiernia Bonbon zajmuje się tworzeniem wyjątkowych mono-deserów, doskonałych makaroników, czekoladowych pralin, luksusowych tortów oraz eklerów. Obok niezwykłych smaków, jak np. eklery z rabarbarem, truskawkami, i kremem różanym, czy Cherry z wiśniami, musem rumowym i marcepanem, zachwycają kształtami, zapachami i teksturami. Kolejną przyjemność sprawia przebywanie w stylowym wnętrzu cukierni, które łączy dystyngowaną elegancję butelkowej zieleni z brzoskwiniowym marmurem i elementami złota.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Cukiernia Umam łączy doskonały balans pomiędzy tradycyjnymi recepturami, a nowoczesnym cukiernictwem. W gdańskim lokalu spróbujecie słodkości, które zachwycą was smakami oraz oryginalnymi kształtami i kompozycjami. Każde z nich przygotowane jest w pracowni od postaw, z naturalnych składników. Podczas pierwszej wizyty w Umam obowiązkowo skosztujcie Prosecco Truskawka, czyli biszkoptu z jogurtowym musem z białej czekolady i żelką z Prosecco, francuskich makaroników, tarty jaśminowej, czy sernika ricotta.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Krakowska La Baguette to raj dla miłośników słodkości: od francuskich tart, tradycyjnych bab, po wykwintne torty i bezy. Ich specjalnością są zawsze świeże tarty na kruchych maślanych spodach z nadzieniem przygotowanym z najlepszej jakości składników, jak flagowa tarta z kremem na bazie mascarpone, której uwieńczeniem jest ręcznie przygotowywana konfitura malinowa, stworzona w 100% z owoców bez dodatku cukru. Kolejnym hitem cukierni jest klasyczne, amerykańskie brownie z gorzką czekoladą, zawierającą 72% kakao oraz z przepisu dopracowywanego przez ponad pół roku. Nie zapomnij spróbować także sernika z kajmakiem, tarty pistacjowej i z orzechami laskowymi!
Wyświetl ten post na Instagramie.
Williams to tradycyjna cukiernia z Jastkowa pod Lublinem, która każdego dnia dba o to, aby ich słodkości trafiły do wielu lubelskich cukierni i kawiarni. Nazwa cukierni pochodzi od ich flagowego tortu Williams, którego jednym z głównych składników jest gruszka odmiany Williams. Cukiernia słynie z tradycyjnych, klasycznych wypieków, które zachwycają intensywnym, naturalnym smakiem. Cukiernicy od lat dbają o składniki od zaufanych, lokalnych dostawców, aby smak słodkości był niezmienny. Co warto zamówić? Kruche z malinami, wiśniami, szarlotkę, sernik z brzoskwiniami lub Musę – wariację na temat bezy z odrobiną kwaskowatej czarnej porzeczki, kremem śmietankowo-czekoladowym i bananem oblanym czekoladą.
Wyświetl ten post na Instagramie.
W Capuccino Cafe możesz napić się najwyższej jakości kawy - specjalnie palonej mieszanki z Gwatemali, Peru i Etiopii. Jednak główną rolę odgrywają tutaj serniki, tartaletki, bezy i torty, które przyciągają codziennie do sopockiej kawiarni tłumy gości. Wszystkie słodkości pieczone są na miejscu z najwyższej jakości naturalnych składników. Na osoby liczące kalorie czekają desery z chii i tapioki. Specjalnością sopockiej cukierni i kawiarni są także piękne torty artystyczne oraz słodkie stoły, które podbijają polskie Wybrzeże. Podczas wizyty w Sopocie, warto skusić się na cytrynową tartę z bezą, tort bezowy z rokitnikiem, sernik pomarańczowy lub porcję tortu z paloną, białą czekoladą.
Wyświetl ten post na Instagramie.