Poke bowl to pyszne i proste danie, idealne na lato. Ta wywodząca się z Hawajów miska pełna pyszności nie tylko pięknie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje. Gdzie w Warszawie spróbować poke bowle?
Spis treści
Tradycja poke wywodzi się z Hawajów. Poke w języku hawajskim oznacza „pokrojony na małe kawałki”. Tradycja ta wywodzi się ze zwyczaju krojenia świeżo złowionych ryb na małe kawałki i traktowania ich jako przekąsek. Poke bowl zaczęły zdobywać popularność na latach 70., zaś w ostatniej dekadzie pojawiły się w wersji street food na Zachodzie. W kuchni hawajskiej wpływy azjatyckie są bardzo silne (zwłaszcza japońskie i koreańskie), nic więc dziwnego że tradycyjnie poke bowl serwuje się z sosem sojowym, olejem sezamowym czy wodorostami. Głównym składnikiem jest zazwyczaj surowa ryba (tuńczyk, łosoś czy ośmiornica na Hawajach lub krewetka w polskiej wersji). Wariacją na temat poke bowl jest wegetariańska wersja buddha bowl, gdzie zamiast ryby znajdziemy tofu lub cieciorkę. Poke bowl jest otwarte na wszelkie dodatki, lecz te najpopularniejsze to świeże owoce (zwłaszcza mango, ananasa czy awokado) i warzywa (edamame, wakame, pomidory, ogórek), serwowane na ryżu.
Poke bowl to świetny pomysł na szybki i zdrowy lunch, a w dodatku sposób serwowania (artystycznie ułożone w misce składniki) powoduje, że pięknie wyglądają na talerzu czy Instagramie. W dodatku często podawane są w miskach na wynos, więc łatwo zabrać je z sobą do biura czy na piknik w parku. Gdzie zatem zjemy pyszne poke bowl w Warszawie?
Szukasz pomysłów na lunch w Warszawie? Mamy ich aż 15.
Poke bowl wywodzi się z kuchni hawajskiej, nic więc dziwnego że pierwsze kroki na to danie skierujemy do jednej z pierwszych w Warszawie restauracji z kuchnią hawajską. Zjemy tutaj przepyszne tradycyjne Ahi poke bowl z świeżym tuńczykiem, jak również z łososiem czy krewetką. Roślinożercy mogą sięgnąć po poke bowl z tofu lub grzybami portobello. Raj w Niebie to również klub nocy i miejsce z świetnymi koktajlami, skryte na tyłach Nowego Światu.
Wyświetl ten post na Instagramie
Poke Bowl Chmielna to świetne miejsce, żeby zaopatrzyć się w poke bowl na wynos. Ulokowany w centrum Warszawy (w zacisznym podwórku przy ruchliwej Chmielnej) sprzedaje bowle w wersji na wynos. Poza klasykami z tuńczykiem czy łososiem możemy tu również przygotować własną wersjęwybierając zamiast ryżu na przykład nachosy lub surową marchewkę, zaś wśród dodatków m.in. wakame, edamame czy mango.
Wyświetl ten post na Instagramie
Jeśli szukasz miejsca na relaks i poke bowl na prawym brzegu Warszawy, zajrzyj do Chono Lulu Bisto&Bar. Ulokowane na terenie Soho Factory na Pradze Południe miejsce jest idealne na letni relaks. Wieczorami możemy usiąść do jednego z trzech poke bowl (tuńczyk, łosoś i tofu) i rozkoszować się odpoczynkiem na leżaku, jednocześnie biorąc udział w pokazie filmowym.
Wyświetl ten post na Instagramie
Jeśli uwielbiasz poke bowl, ale Twoi znajomi niekoniecznie, to fajnym pomysłem jest udać się do food courtu, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. W stylowych wnętrzach Hali Koszyki oraz Fabryki Norblina znajdziemy Buena Vista Social Food specjalizujące się w kuchni hawajskiej i karaibskiej. Znajdziemy tutaj wiele wariacji na temat bowli z tuńczykiem i łososiem, również dla tych, którzy nie przepadają za surową rybą (m.in grilowany łosoś czy krewetka w tempurze). Dla osób na dieci keto przygotowano Keto bowl z kurczakiem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Aroha znaczy po maorysku miłość, zaś Aroha Bowl z miłością skupia się na poke bowlach na warszawskim Mokotowie. Znajdziemy tutaj szeroki wybór zarówno mięsnych (marynowany lub grilowany łosoś oraz marynowany tuńczyk), jak i roślinnych bowli (z tofu wakame, sticky tofu i jackfrutem). Miejsce wyróżnia specjalny brązowy ryż Aroha.
Wyświetl ten post na Instagramie
Jeśli szukacie niestandardowych poke bowl z pomocą przyjdzie Bar Pacyfik. Znajdziemy tutaj m.in arbuzowe poke z chipsami z platana i żółtą kalarepą czy West PCFK Poke z tofu, czarnym ryżem i makaronem z cukinii. Latem bonusem będzie świetny ogródek w warszawskim Śródmieściu.
Wyświetl ten post na Instagramie
Bowle kojarzą się głównie z lunchem albo kolacją, ale mogą być również świetną alternatywą śniadaniową. Dowodzą tego pyszne, zdrowe i piękne Coco Bowls. Znajdziemy tutaj trzy rodzaje bowli: z granolą, na bazie zimnych, zmiksowanych owoców oraz z puddingiem chia. Każdy z nich serwowany jest z różnymi dodatkami np. Acai bowl, Peanut Butter Granola Bowl czy Pink Chia z pudrem z buraka.
Wyświetl ten post na Instagramie