Kuchnia

Najlepsze pączki w Polsce. Oto cukiernie, które warto odwiedzić - nie tylko w Tłusty Czwartek

Najlepsze pączki w Polsce. Oto cukiernie, które warto odwiedzić - nie tylko w Tłusty Czwartek
Najlepsze pączki w Polsce. Cukiernie, które warto odwiedzić - nie tylko w Tłusty Czwartek
Fot. Belvedere Café

Gdzie znaleźć najlepsze pączki w Warszawie? Karnawał inspiruje, aby w menu nie brakowało faworków, donutów, oponek z twarogiem czy tradycyjnych pączków. Oto zestawienie najlepszych cukierni z pączkami w stolicy, Krakowie, Poznaniu, Katowicach, Gdyni, Łodzi oraz we Wrocławiu, które warto odwiedzić - nie tylko z  okazji Tłustego Czwartku.

Tłusty Czwartek – historia słodkiego zwyczaju

Świętowanie Tłustego Czwartku należy do chrześcijańskich tradycji i jest celebrowaniem ostatniego dnia przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Trwa on aż do świąt Wielkanocnych. W dniu Tłustego Czwartku dozwolone jest objadanie się słodkościami, w których najpopularniejsze to pączki, faworki i oponki z twarogiem. 

Dawniej pączki miały wytrawne nadzienia ze słoniny, boczku i mielonego mięsa. Nieodłącznym elementem świętowania tego dnia było zapijanie wytrawnych pączków wódką, która miała ułatwiać proces trawienia. Tradycja jedzenia słodkich pączków pojawiła się w Polsce w XVI wieku. Popularność wtedy zdobyły słodkie pączki z migdałem lub orzeszkiem w środku. Nowoczesna wersja tej tradycji została z nami do dziś. Nowe rodzaje pączków, ich nadzień, posypek, lukrów i sposobów przygotowania (wegańskie) to najlepszy dowód na niezwykły rozwój sztuki cukierniczej. 

Jak doskonale wiemy, w życiu liczy się nie ilość, a jakość. Jeżeli planujecie celebrowanie karnawału lub Tłustego Czwartku, warto zajrzeć do zestawienia polecanych cukierni w Polsce z najlepszymi pączkamiW ich pracowniach cukierniczych powstają wyśmienite pączki z różą, amerykańskie donuty, wegańskie pączki czy oponki - wszystkie słodkie wypieki, których warto spróbować w czasie karnawału.

Najlepsze pączki w Warszawie

Belvedere Café

Belvedere Café na Krakowskim Przedmieściu to nowe i wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy. Kawiarnia zachwyca unikalną ofertą słodkości. W Belvedere Café na gości czeka wybór tradycyjnych wypieków w klasycznym wydaniu: wuzetka, napoleonka, kremówka, sernik, szarlotka, ekler czy rurki z bitą śmietaną. Miłośników nowoczesnej sztuki cukierniczej ucieszą desery artystyczne w siedmiu wariantach smakowych – specjalność Szefa Kreatywnego Michała Iwaniuka. Na szczególną uwagę zasługują także tradycyjne pączki - słodki symbol Tłustego Czwartku. W ofercie będą wyjątkowe odsłony, jak pączek tradycyjny z nadzieniem z marmolady różanej; orzechowy z kremowym nadzieniem orzechowym, w polewie kakaowej z kruszonymi orzechami; pączek z kremowym nadzieniem waniliowym w polewie cukrowej z pomarańczą, a także pączek z kremowym nadzieniem pistacjowym! Słodką ucztę warto zakończyć kruchymi faworkami, które zachwycają cienką warstwą ciasta i smakiem z dzieciństwa.

bbbbbbbbbb
Pączek pistacjowy. , 16 zł
mat. prasowe Belvedere Café

Pracownia Cukiernicza Zagoździński

Kultowa warszawska cukiernia, która co roku w Tłusty Czwartek gromadzi najdłuższą kolejkę klientów. Nie bez przyczyny, bo pączki z Pracowni Cukierniczej przy Górczewskiej to smak tradycji, z którym trudno konkurować. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kinga Przybylska (@przybylska.kinga)

Lukullus

Najbardziej klasyczne pączki, które nie zawiodą fanów tradycyjnych smaków. Pączki z Lukullusa z nadzieniem różanym już należą do kultowych pozycji.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Cukiernia Lukullus (@lukullus_warszawa)

Słodki Słony

Królowa kulinariów to także niekwestionowana mistrzyni słodkości. Pod cukiernią Magdy Gessler „Słodki Słony” gromadzą się tłumy. Powód? Pączki, których bogactwo smaku i ilość nadzienia zwalają z nóg.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Słodki Słony (@slodki_slony)

Chaud Pain

Rzemieślnicza piekarnia specjalizuje się w tradycyjnych francuskich wypiekach i najlepszym pieczywie. Każdego roku z okazji Tłustego Czwartku można liczyć na wyśmienite pączki spod ręki mistrzów. Naszym zeszłorocznymi faworytami były słodkości z nadzieniem z białej czekolady i prosecco, karmelem i orzechem oraz z wiśniami i różą. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez CHAUD PAIN Warsaw (@chaudpain_warsaw)

Kukułka

Ich jagodzianki są uznawane za jedne z najlepszych w Warszawie. To samo dotyczy pączków. Kukułka doskonale wie, że prawdziwy smak kryje się w składnikach najwyższej jakości.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kukułka Cukiernie w Warszawie (@kukulkacukiernia)

MUUS

Warszawski MUUS stawia na pączki w nowoczesnej wersji. W ich dwóch rzemieślniczych cukierniach znajdziecie idealnie okrągłe, lśniące od lukru kuleczki z puszystego ciasta. Szczególnie polecamy nadzienia z powideł śliwkowych, pistacji oraz z wiśni z kremem patissiere.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez MUUS (@muuswarsaw)

MOD Donuts

Najmodniejsza pączkarnia w Warszawie zachwyca także pięknym wnętrzem cukierni. Ich wariacje na temat amerykańskich donutów, np. z matchą lub lawendą są warte każdej kalorii.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez MOD donuts (@moddonuts)

Lubaszka

Lubaszka to sieć cukierni, którą znajdziemy w całej Polsce. Swoje miejsce na liście zawdzięcza wprowadzeniu do swojej oferty wegańskich pączków. Takie roślinne alternatywy szczególnie doceniamy.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Galeria Wypieków Lubaszka (@lubaszkapl)

Najlepsze pączki w Krakowie

La Baguette

Krakowska La Baguette to cukiernia zakochana we francuskim cukiernictwie. Na co dzień rządzą w niej tarty, ale tradycyjne polskie pączki z naturalnych składników to pozycja, dla której warto wybrać La Baguette, nie tylko w Tłusty Czwartek.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez LA BAGUETTE tarty i ciasta (@labaguettepl)

Cukiernia Michałek

Przy ulicy Krupniczej 6 w Krakowie znajduje się cukiernia Michałek, która smaży cudownie klasyczne pączki z tradycyjnymi nadzieniami. Każdego roku w Tłusty Czwartek do Michałka ustawiają się kolejki, więc przed wizytą w ten dzień warto uzbroić się w cierpliwość. Smak gorącego pączka z tej cukierni wynagrodzi Wam wszystko.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kasia (@kasia.joga)

Najlepsze pączki w Katowicach

Byfyj

Katowicki Byfyj na Nikiszowcu to nie tylko jedna z najbardziej znanych i cenionych śląskich restauracji, ale także doskonała cukiernia. Rodzina Michalskich zajmuje się cukiernictwem i piekarnictwem od ponad 30 lat. Pączki ich autorstwa już dzisiaj wyprzedają się na pniu. Wniosek? Te kreple (pączki w języku śląskim) są warte grzechu.  

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Cafe Byfyj/Piekarnia Michalski (@cafebyfyj)

Najlepsze paczki w Gdyni

 Pączuś

Cukiernia Pączuś to ukłon w stronę tradycji pączków: smażenie w głębokim tłuszczy, lukier i cukier puder. Klasyk według rodowitych Gdynian.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez ᴷᴬᴹᴵᴸᴬ (@kamabarancewicz)

Justynka

Cukiernia Justynka to kolejne znane i lubiane miejsce na mapie Gdyni. Po klasyczne pączki ze słodkim nadzieniem czekają kolejki klientów.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Cukiernia Justynka (@cukiernia.justynka)

Najlepsze pączki w Poznaniu

Pączek w maśle

Poznaniacy doskonale znają się na słodkich przysmakach. W Pączkach w maśle znajdziecie nie tylko rogale marcińskie z bakaliami, ale także pączki o wyjątkowych nadzieniach. Krem cytrynowy, owoce leśne, powidła śliwkowe, pomarańcza, czy Snickers?

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Pączek w Maśle (@paczek_w_masle)

Najlepsze pączki w Łodzi

Wasiakowie

Rodzinna cukiernia rzemieślnicza postawiła na tradycyjne pączki z wyrafinowanymi nadzieniami. Nasz typ to lemon curd!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Cukiernia Wasiakowie (@wasiakowie)

Zjadliwości

Wegańskie pączki znajdziemy już wielu cukierniach w całej Polsce. Te ze Zjadliwości są warte wycieczki do industrialnej Łodzi. Szczególnie pączki z gruszkami i szafranem...

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Zjadliwości (@zjadliwosci)

Najlepsze pączki we Wrocławiu

Gigi Cukiernia

Jedna z najlepszych wrocławskich cukierni serwuje także obłędne pączki. Ich hitem jest pączek z nadzieniem z owczej ricotty, aromatyzowanej świeżo startą skórką z pomarańczy. To tylko jeden z wielu powodów, dlaczego musicie odwiedzić cukiernię Gigi.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez gigi Pracownia Wypieków (@gigi_cukiernia)

Piekarnia Poolish

We wrocławskiej cukierni Poolish znajdziecie najróżniejsze nadzienia w klasycznych pączkach. Tradycyjne drożdżowe kuleczki z ciasta wypełnione są, m.in. dżemem malinowym, śliwkowym, nutellą czy kremem angielskim.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Piekarnia Poolish (@piekarnia_poolish)

Bite a Donut

Na miłośników amerykańskich pączków czekają wypieki od Bite a Donut. Wyróżniają się delikatnym, puszystym ciastem i oryginalnymi posypkami, które zachwycą fanów słodkości. Przykłady? Białe Kinder-bueno, krem bananowy z Nutellą, mascarpone z malinami czy mleczna czekolada z migdałem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez biteadonut (@biteadonut)

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również