Dla łasuchów, którzy do kuchni trafiają głównie po to, żeby coś dobrego zjeść. A gotując sami wybierają przepisy z czasem przygotowania do pół godziny. Desery bez pieczenia. W trzech wydaniach: na eleganckie przyjęcie - tort bezowy z gruszkami, na domową imprezę - czekoladowe markizy z kremem toffi, a na zdrowy podwieczorek - mus jaglany z masłem orzechowym. Zrób i jednocześnie nakrywaj do stołu, to będzie będzie błyskawiczna akcja.
Czekoladowy tort bezowy z gruszkami
Składniki na 8 porcji:
Przygotuj masę: Posiekaj 125 g czekolady, śmietanę mocno podgrzej (uwaga, nie powinna się zagotować), zdejmij z kuchenki, wrzuć kawałki czekolady i mieszaj, aż się rozpuszczą. Przelej śmietankę do miseczki, wystudź, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne, pokrój owoce na cząstki. W garnku zagotuj 125 ml wody z cukrem waniliowym, 2 łyżkami soku cytrynowego. Do zalewy włóż gruszki i gotuj je pod przykryciem 4 minuty. Wystudź w zalewie, wyjmij i osącz na papierowym ręczniku.
Schłodzoną czekoladową śmietanę ubij na sztywno. Rozpuść w kąpieli wodnej 100 g czekolady. Jeden z blatów bezowych ułóż na paterze. Cienkim strumieniem z połowy rozpuszczonej czekolady zrób linie na bezie, a kiedy zastygnie, posmaruj musem czekoladowym i ułóż na nim pokrojone gruszki. Wstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij i powtórz czynności: przykryj drugim blatem bezowym, rozpuszczoną czekoladą zrób linie na nim. Można podawać od razu, w oczekiwaniu na gości trzymaj tort w chłodnym miejscu.
Wydanie specjalne Pyszne Twój styl 2/2018
Markizy czekoladowe z kremem toffi
Składniki na 20 sztuk:
Przygotuj krem: Cukierki posiekaj. Śmietanę wlej do garnka, wrzuć 300 g cukierków. Doprowadź do wrzenia, potem na mniejszym ogniu gotuj jeszcze ok. 10 minut, aż cukierki się rozpuszczą. Odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny. Śmietanę z cukierkami rozdziel na dwie równe porcje. Każdą z nich wymieszaj z jedną torebką zagęstnika. Osobno ubij na sztywno śmietanę. Pozostałe 50 g cukierków pokrój na małe kawałki. Dokładnie wmieszaj je z porcją dobrze ubitej śmietany.
Śmietanę bez cukierków nakładaj małymi porcjami na połowę ciastek. Przykryj porcjami śmietany z cukierkami i pozostałymi ciastkami. Wstaw do lodówki na 30 minut. Polewę czekoladową roztop według przepisu podanego na opakowaniu. Poczekaj, aż zacznie lekko gęstnieć. Orzechy grubo posiekaj. Na ciastka nałóż małe porcje polewy i posyp orzechami. Do czasu podania przechowuj w chłodnym miejscu.
Wydanie specjalne Pyszne Twój styl 2/2018
Mus jaglany z masłem orzechowym
Składniki:
Przygotuj kaszę: Zacznij od dokładnego przepłukania kaszy, aby pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki. Kaszę jaglaną przesyp na sitko i dokładnie opłucz pod bieżącą zimną wodą. Następnie zalej ją wrzątkiem i znów opłucz. Tak przepłukaną kaszę wsyp do rondelka i zalej dwiema szklankami mleka migdałowego lub krowiego. Mleka musi być tyle, aby dokładnie przykryło kaszę. Przykryj rondelek i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj jeszcze 15 minut na małym ogniu. Pamiętaj, aby mieszać co kilka minut, co zapobiegnie przywieraniu do dna rondelka. Kiedy kasza zmięknie, zmiksuj ją na gładki mus. Dodaj miód lub syrop klonowy oraz dwie łyżki masła orzechowego MASLOVE Mega Crunch z kawałkami orzechów. Znów wszystko zmiksuj. Danie możesz udekorować polewając odrobiną miodu i drobinkami orzechów arachidowych.
(przepis za zgodą maslove.pl)