Prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego w dużej mierze zależy od zbilansowanej, bogatej w różnorodne składniki odżywcze diety.
Wśród nich znajdują się witaminy i mikroelementy, które powinniśmy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem praktycznie każdego dnia, ponieważ wzmacniają odporność i sprawiają, że ciało może skutecznie bronić się przed wirusami i bakteriami. Przy wzmacnianiu odporności szczególnie istotne jest przyjmowanie żelaza, cynku i magnezu oraz witamin C, B i D.
Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, jest niezbędne do regeneracji tkanek, odgrywa kluczową rolę w transporcie tlenu w organizmie. Niedobór żelaza jest poważnym zagrożeniem. Zbyt mała jego ilość może objawiać się ciągłym zmęczeniem i prowadzić do osłabienia, a nawet do anemii. Produkty żywnościowe, w których ono występuje, to m.in.: chude czerwone mięso, drób, żółtka jaj, zielone warzywa, rośliny strączkowe, orzechy.
Magnez m.in. poprawia trawienie, buduje kości i zęby, reguluje napięcie mięśniowe, wspomaga przemianę materii, zapobiega chorobom serca, poprawia działanie układu nerwowego i oczywiście wzmacnia układ odpornościowy. Najwięcej magnezu jest w warzywach strączkowych, orzechach, kaszy gryczanej, gorzkiej czekoladzie. Cynk odpowiedzialny jest za m.in. wzrost i regenerację tkanek i działanie układu odpornościowego. Najlepszym źródłem cynku są: migdały, fasola, zielony groszek, jajka, kasze i orzechy.
Chyba wszyscy w obawie przed przeziębieniem czy w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę profilaktycznie łykają witaminę C. To antyoksydant, który wspomaga ciało w walce z mikroorganizmami. Jej niedobór może mieć poważne skutki, m.in. niedokrwistość, osłabienie i spadek odporności. Najwięcej witaminy C jest w cytrusach, kiwi, ananasach, czarnych i czerwonych porzeczkach, szpinaku, szparagach, natce pietruszki, papryce, brokułach.
W profilaktyce zdrowotnej przydają się także witaminy z grupy B, zwłaszcza tiamina (B1) i pirydoksyna (B6). Ich niski poziom we krwi może zwiększać podatność na infekcje. Tiaminę można znaleźć m.in. w produktach zbożowych, orzechach arachidowych i pistacjowych, fasoli. Pirydoksyna występuje w dużej ilości w kaszy gryczanej oraz mięsie indyka i kurczaka.
To prohormon produkowany przez organizm człowieka, a jego najważniejszą rolą jest utrzymanie właściwej struktury i funkcji kości. Aby skomplikowany proces powstawania witaminy D mógł się odbywać, potrzebna jest ekspozycja ciała na słońce – niestety, w naszej strefie klimatycznej dostateczną ilość słońca mamy tylko latem. Niedobór witaminy D m.in. osłabia kości, powoduje wypadanie włosów, bole mięśni i stawów, może sprzyjać infekcjom. Na szczęście możemy wspomóc się pożywieniem zawierającym witaminę D3; są to: krewetki, ostrygi, sardynki, halibut, żółtka jaj.