Kuchnia

Najlepsze restauracje w Lublinie: TOP 12 adresów z kuchnią żydowską, kaukaską i włoską

Najlepsze restauracje w Lublinie: TOP 12 adresów z kuchnią żydowską, kaukaską i włoską
Fot. iStock

Najlepsze restauracje w Lublinie to różnorodne zestawienie miejsc, które hołdują tradycji żydowskiej kuchni i czerpią inspiracji z popularnych kuchni świata: włoskiej, kaukaskiej czy amerykańskiej. Poznajcie TOP 12 najlepszych restauracji w Lublinie, które zachwycą takimi daniami, jak czulent, pascha, zupa rakowa, sum na polencie kukurydzianej, gryczane pierogi z kalafiorem czy troć z rabarbarem. 

Restauracje w Lublinie: Mandragora

Mandragora to już nieodłączny element Lublina i miejsce, do którego chce się wracać już po pierwszej wizycie. To zasługa właścicielki Mandragory, której lokal jest emanacją pasji do kultywowania żydowskich tradycji i dzielenia się autentycznymi daniami na bazie rodzinnych przepisów (nawet 100-letnich!). W efekcie Mandragora to niezwykle przytulna, klimatyczna restauracja, której każdy kąt nawiązuje do kultury żydowskiej. Tak jak karta, której dania to starannie wyselekcjonowane i przygotowane od zera przysmaki tej kuchni. Tylko w Mandragorze spróbujecie takich dań, jak kawior żydowski, gęsie pipki, bliny gryczane ze śledziem, hummus z pitą, żydowski kapuśniak z migdałami i rodzynkami, karp z zatarem czy kaczka po żydowsku z cymesem na pęczaku. W Mandragorze znajdziecie także menu szabatowe, a w nim gefilte fish oraz kulinarny specjał - czulent. Wyjątkową kartę Mandragory uzupełnia szeroki wybór koszernych win. Efekt? Jest tu pięknie, smacznie, rodzinnie, magicznie.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Mandragora (@restauracja.mandragora)

Restauracje w Lublinie: Perłowa Pijalnia Piwa 

Perłowa Pijalnie Piwo to obowiązkowe miejsce odwiedzin na gastronomicznej mapie Lublina. Jest to przede wszystkim królestwo piwa Perła w wielu odsłonach, ale na szczególną uwagę zasługuje także karta menu. Krótka, ale z niecodziennymi pozycjami, które doskonale współgrają ze złotym napojem. Przykłady? Jesiotr z Pustelni z pasztetem z cukinii i z sosem szczawiowym, rumsztyk z łopatki wieprzowej rasy puławskiej, pulpety ziemniaczane z sosem z wędzonych pomidorów, czy słynne już paroburgery - w wersji wege lub z wołowiną. Perłowa Pijalnia Piwa zachwyci Was nie tylko trunkami i karta dań, a także nowoczesnym wnętrzem - przestronny bar zdobi sufit z luster i instalacja z butelek po piwie. Proste rozwiązanie i spektakularny efekt!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Perlowa Pijalnia Piwa (@perlowapijalniapiwa)

Restauracje w Lublinie: Zielony Talerzyk 

Zielony Talerzyk w Lublinie to ambasada świadomej, ekologicznej kuchni. Podstawą każdego dania w tej restauracji są świeże produkty od lokalnych, zaufanych dostawców - bez sztucznyh dodatków. W menu każdy znajdzie coś dla siebie, bo znajdziecie w nim dania wegańskie, wegetariańskie oraz z mięsem. Karta dań zmienia się wraz z naturą i porami roku. Obecnie w Zielonym Talerzyku zamówicie takie pozycje, jak pierogi orkiszowe z kalafiorem i cebulowym musem, risotto buraczane z kozim serem, gulasz z boczniaka z opiekanymi ziemniakami czy faszerowanego bakłażana z mozzarellą i sosem z rukoli. Inspiracje kuchniami świata łączą lokalne składniki i paska właścicieli do promowania autentycznego, ekologicznego jedzenia.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Zielony talerzyk (@zielonytalerzyk)

Restauracje w Lublinie: Pelier Bistro

Pelier to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Lublina. Bistro, która zostało otwarte w 2007 roku, niezmiennie dba o każdy szczegół - zarówno dań, jak i wnętrza. W Pelier Bistro kuchnia jest otwarta, dzięki czemu możecie przyglądać się każdemu etapowi powstawania Waszych zamówień. W karcie króluje bogata oferta śniadaniowa oraz pizza, która wypiekana jest ze specjalnej włoskiej mąki produkowanej ręcznie ’’w starym stylu” pod Neapolem. W efekcie możecie spróbować znakomitych Crudo, Bufalii Romy, Bufalii Gardy, Porcony czy Villaggio. Nie zapomnijcie o karcie śniadaniowej, z której obowiązkowo zamówcie bajgle, np. z karmelizowanym boczkiem i domowym kimchi lub z tuńczykiem i anchovis, croque madame, szakszukę z ostrą papryką czy chałkę z burratą i guacamole.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Pelier (@pelier_bistro)

Restauracje w Lublinie: Cafe Mari

Cafe Mari w Lublinie to nie tylko klimatyczna kawiarnia, ale także świetne miejsce na leniwe śniadanie czy obiad w gronie najbliższych. W menu znajdziecie bogatą ofertę śniadań, która zachwyci fanów słodkiego i wytrawnego początku dnia. Przykłady? Pieczone naleśniki z sezonowymi owocami, owsianka z owocami i miodem akacjowym, paprykarz na chlebie vermont, szakszuka z twarogiem, angielski zestaw śniadaniowy - z kiełbaskami, boczkiem i fasolką - czy jajka po turecku. Warto podkreślić, że pieczywo pochodzi z ich własnej piekarni. Tak, jak słodkości, które od zera powstają w cukierni o tej samej nazwie. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez bistro/kawiarnia (@cafe_mari)

Restauracje w Lublinie: Kardamon

W lubelskim Kardamonie już w pierwszej chwili urzeknie Was przytulna, domowa atmosfera lokalu, który mieści się w pięknej przedwojennej kamienicy. Menu również skrywa kilka zaskoczeń wartych uwagi. W menu czeka na Was m.in. zupa rakowa z serem Bursztyn i chałką, żur borowikowy czy flaczki z boczniaka. Wśród głównych dań na wyjątkową uwagę zasługują sum na polencie kukurydzianej, panierowany seler z puree ziemniaczanym oraz pierś z kaczki z sosem z rokitnika. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Food Couple (@___foodcouple___)

Restauracje w Lublinie: 16 Stołów

Slow foos - to idea, która przyświeca kuchni lubelskiej restauracji 16 Stołów. W eleganckich, przytulnych wnętrzach restauracji mieszczącej się przy rynku, doświadczycie autorskiej wersji polskiej kuchni - bazującej na lokalnych produktach. W menu 16 Stołów znajdziecie wątróbkę po żydowsku z miodem gryczanym, szparagi w palonym maśle czy sałatę z rabartarem, truskawkami i serem Manchego - idealne na przystawkę. Z dań głównych obowiązkowo skosztujcie wegańskiego bigosu z młodej kapusty z pieczarkami i soczewicą, makaronu z bobem i serem Bursztyn czy filetu z kaczki z morelami. Na miłośników mięsnych dań czeka ogon wołowy w sosie własnym podawany z pieczonymi warzywami i bagietką z tymiankiem.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez 16 Stołów (@16stolow)

Restauracje w Lublinie: Magia

Magia w Lublinie to miejsce, które od lat cieszy się popularnością wśród mieszkańców miasta. Szczególnie, gdy przyszło świętować wyjątkowe okazje. Menu restauracji opiera się tradycyjnych daniach polskiej kuchni w niecodziennych odsłonach. W Magii skosztujecie carpaccio z buraków podawane z hummusem, granatem i kuminem rzymskim, pierś z kaczki z chrupiącym batatem, polędwiczkę wieprzową w towarzystwie włoskich kopytek gnocchi - zamiast klasycznych - czy polędwiczki jagnięce w sosie Dijon. Wyjątkowy wieczór warto zakończyć sernikiem z mascarpone i ricotty lub czekoladowym ciastem podanym z lodami kawowymi i kawałkami chałwy.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez restauracja.magia (@restauracja.magia)

Restauracje w Lublinie: Spokojna 2

Spokojna 2 to przytulne bistro, które mieści się na parterze nowoczesnego biurowca. W kuchni tego miejsca rządzą produkty najwyższej jakości od lokalnych dostawców. W efekcie to świetne miejsce na pyszne, leniwe śniadanie, szybki lunch w trakcie pracy czy niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi. Rano w Spokojnej zjecie jajecznicę z ekologicznych jajek, jaja sadzone z chorizo i papryką, bułkę na zakwasie z mozzarellą i mortadellą, klasyczne angielskie śniadanie, pełnoziarnistą owsiankę z orzechami, szakszukę czy tosty francuskie z chałki. Warto podkreślić, że śniadania w bistro bazują na wypiekach z ich autorskiej piekarni. Na szczególną uwagę w karcie zasługują także "talerzyki" - przystawki,  którymi możecie dzielić się z najbliższymi. Przykłady? Panierowane szproty, grillowane pory, młody ziemniak z gzikiem czy feta z oliwkami.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Spokojna2 (@spokojna2)

Restauracje w Lublinie: TINTO Wine Bar Restauracja

TINTO to restauracja i wine bar w samym centrum Lublina i Starego Miasta, które zachwyci koneserów wina. Menu restauacji również jest niezwykle ciekawe, bo opiera się na regionalnej kuchni. W efekcie w menu TINTO znajdzie takie pozycje, jak tatar z solonej gęsi, śledź marynowany w botwinie z wędzonym kawiorem z pstrąga, bulion drobiowy z piersią z kaczki, troć wędrowna z rabarbarem i sezonowymi warzywami czy seler pieczony w soli. TINTO jako projekt importera win, zapewnia gościom restauracji najlepsze wina w asyście doświadczonego sommeliera,

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez TINTO Wine Bar Restauracja (@tintolublin)

Restauracje w Lublinie: Armenia

Lubelska restauracja Armenia to najlepszy adres dla miłośników kaukaskiej kuchni, której doświadczycie w pełni. Od niezwykłego wyboru przystawek po tradycyjne desery. W Armenii zjecie tak doskonałe pozycje, jak chaczapuri, gubdari gruzińskie, duszone warzywa - adżib sandal, gołąbki tolma, basturma - suszona, długo leżakująca wołowina, bajazet - tradycyjna ormiańska zupa z pulpetami czy czeburek - w wersji wołowej i ziemniaczanej. Na deser obowiązkowo zamówcie pachlavę - ciasto z orzechami włoskimi czy ciasto miodowe. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Armenia Lublin (@armenialublin)

Restauracje w Lublinie: Wół i Stół

W centrum konceptu restauracji Wół i Stół jest najwyższej klasy wołowina. Rządzi w wyobraźni kucharzy i menu tego miejsca. W rezultacie w restauracji spróbujecie steków i burgerów, które na długo pozostaną w Waszej pamięci. Dlaczego? Sekretem sukcesu jest jakość mięsa i grill Josper opalany węglem drzewnym, który wydobywa jego smak i nie niszczy struktury. Wizytę w restauracji Wół i Stół warto rozpocząć od tatara wołowego, carpaccia z dressingiem truflowym i smażonych śledzi z sosem tatarskim. Jednak prawdziwymi gwiazdami karty są burgery i steki - sezonowane na miejscu metodą na sucho. Do wyboru macie Ribeye, New York, Sirloin, T-Bone, Cote de Boeuf czy Fillet Steak. Mięsną kartę doskonale uzupełnia szeroka karta koktajli, które świetnie współgrają z dymnymi smakami grillowanej wołowiny.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Krystian Sawicki (@mrkryha)

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również