Najlepsze restauracje w Lublinie to różnorodne zestawienie miejsc, które hołdują tradycji żydowskiej kuchni i czerpią inspiracji z popularnych kuchni świata: włoskiej, kaukaskiej czy amerykańskiej. Poznajcie TOP 12 najlepszych restauracji w Lublinie, które zachwycą takimi daniami, jak czulent, pascha, zupa rakowa, sum na polencie kukurydzianej, gryczane pierogi z kalafiorem czy troć z rabarbarem.
Spis treści
Mandragora to już nieodłączny element Lublina i miejsce, do którego chce się wracać już po pierwszej wizycie. To zasługa właścicielki Mandragory, której lokal jest emanacją pasji do kultywowania żydowskich tradycji i dzielenia się autentycznymi daniami na bazie rodzinnych przepisów (nawet 100-letnich!). W efekcie Mandragora to niezwykle przytulna, klimatyczna restauracja, której każdy kąt nawiązuje do kultury żydowskiej. Tak jak karta, której dania to starannie wyselekcjonowane i przygotowane od zera przysmaki tej kuchni. Tylko w Mandragorze spróbujecie takich dań, jak kawior żydowski, gęsie pipki, bliny gryczane ze śledziem, hummus z pitą, żydowski kapuśniak z migdałami i rodzynkami, karp z zatarem czy kaczka po żydowsku z cymesem na pęczaku. W Mandragorze znajdziecie także menu szabatowe, a w nim gefilte fish oraz kulinarny specjał - czulent. Wyjątkową kartę Mandragory uzupełnia szeroki wybór koszernych win. Efekt? Jest tu pięknie, smacznie, rodzinnie, magicznie.
Wyświetl ten post na Instagramie
Perłowa Pijalnie Piwo to obowiązkowe miejsce odwiedzin na gastronomicznej mapie Lublina. Jest to przede wszystkim królestwo piwa Perła w wielu odsłonach, ale na szczególną uwagę zasługuje także karta menu. Krótka, ale z niecodziennymi pozycjami, które doskonale współgrają ze złotym napojem. Przykłady? Jesiotr z Pustelni z pasztetem z cukinii i z sosem szczawiowym, rumsztyk z łopatki wieprzowej rasy puławskiej, pulpety ziemniaczane z sosem z wędzonych pomidorów, czy słynne już paroburgery - w wersji wege lub z wołowiną. Perłowa Pijalnia Piwa zachwyci Was nie tylko trunkami i karta dań, a także nowoczesnym wnętrzem - przestronny bar zdobi sufit z luster i instalacja z butelek po piwie. Proste rozwiązanie i spektakularny efekt!
Wyświetl ten post na Instagramie
Zielony Talerzyk w Lublinie to ambasada świadomej, ekologicznej kuchni. Podstawą każdego dania w tej restauracji są świeże produkty od lokalnych, zaufanych dostawców - bez sztucznyh dodatków. W menu każdy znajdzie coś dla siebie, bo znajdziecie w nim dania wegańskie, wegetariańskie oraz z mięsem. Karta dań zmienia się wraz z naturą i porami roku. Obecnie w Zielonym Talerzyku zamówicie takie pozycje, jak pierogi orkiszowe z kalafiorem i cebulowym musem, risotto buraczane z kozim serem, gulasz z boczniaka z opiekanymi ziemniakami czy faszerowanego bakłażana z mozzarellą i sosem z rukoli. Inspiracje kuchniami świata łączą lokalne składniki i paska właścicieli do promowania autentycznego, ekologicznego jedzenia.
Wyświetl ten post na Instagramie
Pelier to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Lublina. Bistro, która zostało otwarte w 2007 roku, niezmiennie dba o każdy szczegół - zarówno dań, jak i wnętrza. W Pelier Bistro kuchnia jest otwarta, dzięki czemu możecie przyglądać się każdemu etapowi powstawania Waszych zamówień. W karcie króluje bogata oferta śniadaniowa oraz pizza, która wypiekana jest ze specjalnej włoskiej mąki produkowanej ręcznie ’’w starym stylu” pod Neapolem. W efekcie możecie spróbować znakomitych Crudo, Bufalii Romy, Bufalii Gardy, Porcony czy Villaggio. Nie zapomnijcie o karcie śniadaniowej, z której obowiązkowo zamówcie bajgle, np. z karmelizowanym boczkiem i domowym kimchi lub z tuńczykiem i anchovis, croque madame, szakszukę z ostrą papryką czy chałkę z burratą i guacamole.
Wyświetl ten post na Instagramie
Cafe Mari w Lublinie to nie tylko klimatyczna kawiarnia, ale także świetne miejsce na leniwe śniadanie czy obiad w gronie najbliższych. W menu znajdziecie bogatą ofertę śniadań, która zachwyci fanów słodkiego i wytrawnego początku dnia. Przykłady? Pieczone naleśniki z sezonowymi owocami, owsianka z owocami i miodem akacjowym, paprykarz na chlebie vermont, szakszuka z twarogiem, angielski zestaw śniadaniowy - z kiełbaskami, boczkiem i fasolką - czy jajka po turecku. Warto podkreślić, że pieczywo pochodzi z ich własnej piekarni. Tak, jak słodkości, które od zera powstają w cukierni o tej samej nazwie.
Wyświetl ten post na Instagramie
W lubelskim Kardamonie już w pierwszej chwili urzeknie Was przytulna, domowa atmosfera lokalu, który mieści się w pięknej przedwojennej kamienicy. Menu również skrywa kilka zaskoczeń wartych uwagi. W menu czeka na Was m.in. zupa rakowa z serem Bursztyn i chałką, żur borowikowy czy flaczki z boczniaka. Wśród głównych dań na wyjątkową uwagę zasługują sum na polencie kukurydzianej, panierowany seler z puree ziemniaczanym oraz pierś z kaczki z sosem z rokitnika.
Wyświetl ten post na Instagramie
Slow foos - to idea, która przyświeca kuchni lubelskiej restauracji 16 Stołów. W eleganckich, przytulnych wnętrzach restauracji mieszczącej się przy rynku, doświadczycie autorskiej wersji polskiej kuchni - bazującej na lokalnych produktach. W menu 16 Stołów znajdziecie wątróbkę po żydowsku z miodem gryczanym, szparagi w palonym maśle czy sałatę z rabartarem, truskawkami i serem Manchego - idealne na przystawkę. Z dań głównych obowiązkowo skosztujcie wegańskiego bigosu z młodej kapusty z pieczarkami i soczewicą, makaronu z bobem i serem Bursztyn czy filetu z kaczki z morelami. Na miłośników mięsnych dań czeka ogon wołowy w sosie własnym podawany z pieczonymi warzywami i bagietką z tymiankiem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Magia w Lublinie to miejsce, które od lat cieszy się popularnością wśród mieszkańców miasta. Szczególnie, gdy przyszło świętować wyjątkowe okazje. Menu restauracji opiera się tradycyjnych daniach polskiej kuchni w niecodziennych odsłonach. W Magii skosztujecie carpaccio z buraków podawane z hummusem, granatem i kuminem rzymskim, pierś z kaczki z chrupiącym batatem, polędwiczkę wieprzową w towarzystwie włoskich kopytek gnocchi - zamiast klasycznych - czy polędwiczki jagnięce w sosie Dijon. Wyjątkowy wieczór warto zakończyć sernikiem z mascarpone i ricotty lub czekoladowym ciastem podanym z lodami kawowymi i kawałkami chałwy.
Wyświetl ten post na Instagramie
Spokojna 2 to przytulne bistro, które mieści się na parterze nowoczesnego biurowca. W kuchni tego miejsca rządzą produkty najwyższej jakości od lokalnych dostawców. W efekcie to świetne miejsce na pyszne, leniwe śniadanie, szybki lunch w trakcie pracy czy niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi. Rano w Spokojnej zjecie jajecznicę z ekologicznych jajek, jaja sadzone z chorizo i papryką, bułkę na zakwasie z mozzarellą i mortadellą, klasyczne angielskie śniadanie, pełnoziarnistą owsiankę z orzechami, szakszukę czy tosty francuskie z chałki. Warto podkreślić, że śniadania w bistro bazują na wypiekach z ich autorskiej piekarni. Na szczególną uwagę w karcie zasługują także "talerzyki" - przystawki, którymi możecie dzielić się z najbliższymi. Przykłady? Panierowane szproty, grillowane pory, młody ziemniak z gzikiem czy feta z oliwkami.
Wyświetl ten post na Instagramie
TINTO to restauracja i wine bar w samym centrum Lublina i Starego Miasta, które zachwyci koneserów wina. Menu restauacji również jest niezwykle ciekawe, bo opiera się na regionalnej kuchni. W efekcie w menu TINTO znajdzie takie pozycje, jak tatar z solonej gęsi, śledź marynowany w botwinie z wędzonym kawiorem z pstrąga, bulion drobiowy z piersią z kaczki, troć wędrowna z rabarbarem i sezonowymi warzywami czy seler pieczony w soli. TINTO jako projekt importera win, zapewnia gościom restauracji najlepsze wina w asyście doświadczonego sommeliera,
Wyświetl ten post na Instagramie
Lubelska restauracja Armenia to najlepszy adres dla miłośników kaukaskiej kuchni, której doświadczycie w pełni. Od niezwykłego wyboru przystawek po tradycyjne desery. W Armenii zjecie tak doskonałe pozycje, jak chaczapuri, gubdari gruzińskie, duszone warzywa - adżib sandal, gołąbki tolma, basturma - suszona, długo leżakująca wołowina, bajazet - tradycyjna ormiańska zupa z pulpetami czy czeburek - w wersji wołowej i ziemniaczanej. Na deser obowiązkowo zamówcie pachlavę - ciasto z orzechami włoskimi czy ciasto miodowe.
Wyświetl ten post na Instagramie
W centrum konceptu restauracji Wół i Stół jest najwyższej klasy wołowina. Rządzi w wyobraźni kucharzy i menu tego miejsca. W rezultacie w restauracji spróbujecie steków i burgerów, które na długo pozostaną w Waszej pamięci. Dlaczego? Sekretem sukcesu jest jakość mięsa i grill Josper opalany węglem drzewnym, który wydobywa jego smak i nie niszczy struktury. Wizytę w restauracji Wół i Stół warto rozpocząć od tatara wołowego, carpaccia z dressingiem truflowym i smażonych śledzi z sosem tatarskim. Jednak prawdziwymi gwiazdami karty są burgery i steki - sezonowane na miejscu metodą na sucho. Do wyboru macie Ribeye, New York, Sirloin, T-Bone, Cote de Boeuf czy Fillet Steak. Mięsną kartę doskonale uzupełnia szeroka karta koktajli, które świetnie współgrają z dymnymi smakami grillowanej wołowiny.
Wyświetl ten post na Instagramie