Kuchnia

Najlepsze restauracje w Łodzi: TOP 10 adresów, które zachwycą Was eklektycznym menu

Najlepsze restauracje w Łodzi: TOP 10 adresów, które zachwycą Was eklektycznym menu
Fot. iStock

Najlepsze restauracje w Łodzi zaskoczą Was smakami japońskiej kuchni na najwyższym poziomie, lokalnymi daniami kuchni żydowskiej i autorskimi wizjami polskich klasyków. W naszym zestawieniu znajdziecie takie dania, jak tradycyjny ramen, nowoczesne odsłony sushi czy specjały kuchni włoskiej. Oto TOP 10 restauracji w Łodzi, które musicie odwiedzić w trakcie wizyty w stolicy polskiego włókiennictwa.

1. Ato Sushi

W Ato Sushi doświadczycie detalu o każdy detal japońskiej uczty tak, aby dania cieszyły oczy, zachwycały sposobem podania i były wykwintne w smaku. W Ato Sushi szacunek dla japońskiej tradycji, łączymy z otwartością na nowe smaki. W menu restauracji znajdziecie zarówno tradycyjne formy sushi, jak nigiri, maki, sashimi oraz nowoczesne odmiany. Wybierając się do Ato Sushi obowiązkowo spróbujcie takich pozycji, jak El maki z węgorzem i mango, które w całości smażone są w migdałach, Tako maki z ośmiornicą, awokado i truflą, Lychee maki z krewetką w panko i z tatarem z okonia oraz Pulled Beef maki z szarpaną wołowiną i szparagiem w panko.

 

 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ato Sushi Łódź (@ato_sushi_lodz)

2. Powidok

Powidok to połączenie wybornego jedzenia i galerii sztuki. To wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Łodzi, gdzie znajdziecie europejską kuchnię w nowoczesnym wydaniu w otoczeniu artystycznego klimatu i ducha miasta - skąd również nazwa restauracji. W menu królują lubiane klasyki w autorskiej odsłonie szefów kuchni - Tomasza Ziółkowskiego i Oliwiera Kowalczyka. Przykłady? Perliczka z selerowym pommes anne i purée z selera z truflą, pierś z kaczki z kluską buraczaną z nogą z kaczki z purée z buraka z rabarbarem, dorada z purée z pieczonej pietruszki i tartaletką wakame z sałatką ze szparagów i krewetki. Rezerwując wyjątkowy wieczór w Powidoku, warto wybrać menu degustacyjne, w którym skosztujecie  sześciu obłędnych dań z rąk utalentowanych szefów kuchni.

 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Powidok (@restauracjapowidok)

3. Ferment Pizza

Ferment Pizza & Krany to wariacja na temat włoskiej pizzy za pomocą niecodziennych składników. Samo ciasto do pizzy w Fermencie wyrasta ponad 70 godzin. W efekcie spróbujecie włoskich klasyków oraz autorskich pozycji, jak  pizzy z agrestem i sosem yuzu, z pesto z awokado, jajkiem i mortadelą, z szarpaną wołowiną i wędzonym ananasem czy z wege wołowiną, bobem i daktylami. A to dopiero początek niekonwencjonalnych propozycji w łódzkim Fermencie!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez ferment pizza i krany (@ferment_pizza)

4. Mitmi

Mitmi w Łodzi to miejsce, które zachwyci Was solidną kuchnią i niezobowiązującą atmosferą. To nie tylko miejsce spotkań z doskonałą kuchnią, ale również z przyjaciółmi i kulturą. Nie bez przyczyny restauracja pięciokrotnie została wyróżniona "czapką" w polskiej edycji prestiżowego przewodnika kulinarnego Gault&Millau. Co znajdziecie w menu? Roladki z cukini, frytki z batatów, panierowane kalmary, kaczkę sous-vide, stek z antrykotu Angus, makaron z owocami morza czy bowle w wielu wariantach. Nie zapomnijcie zamówić sernika nowojorskiego z owocami sezonowymi!

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez MITMI Food & Friends (@mitmi_lodz)

5.  Szykier

Szykier to unikatowa kawiarnia stworzona w zabytkowej kamienicy w sercu Łodzi. Oprócz doskonałej kawy i słodkości, spróbujecie tam pysznych bajgli śniadaniowych i wytrawnych tart, m.in. z serem Gorgonzola czy ze szparagami. Szykier to nie tylko kawiarnia, ale także miejsce spotkań z aktorami, koncertów i wernisaży, które zyskują niezwykły klimat w tym odnowionym wnętrzu z 1900 roku. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez SZYKIER Coffee & Bistro (@szykier_kawiarnia)

6. Ristorante Mare e Monti

Szefem kuchni w tej wyjątkowej restauracji jest Patryk Okraska, który w swojej pracy sięga inspiracji w oparciu o tradycyjne, regionalne receptury z wykorzystaniem współczesnych trendów w kulinariach. W Ristorante Mare e Monti spróbujecie autentycznych specjałów kuchni włoskiej w najlepszym wydaniu. W restauracji czekają na Was zachwycające dania na bazie Makaronów przygotowanych według oryginalnych włoskich receptur, jak tradycyjnie wytwarzanych wędlin i serów D.O.P., oliwy tłoczonej na zimno z oliwek dojrzewających w słońcu Sycylii i Ligurii, ryb i owoców morza z wód otaczających Italię oraz specjalności przygotowywanych w restauracji, jak • steki Fiorentina i ser Burrata.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ristorante Mare e Monti (@ristorantemareemonti)

7. Imber

Restauracja Imber serwuje kuchnię łódzko-żydowską. Za odmienioną restaurację odpowiada rewolucja Magdy Gessler, która z sukcesem wciąż przyciąga nowych gości. Menu restauracji Imber to ukłon dla historii miasta i regionu. W efekcie spróbujecie tak wyjątkowych dań, jak tatar ze śledzia po żydowsku, pasztet z kaczki z suszonymi podgrzybkami, zalewajka z kozim serem, pulpety baranie czy żulik z wędzonym mostkiem wołowym.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Imber (@restauracjaimber)

8. Ato Ramen

Ato Ramen to doskonałe miejsce dla miłośników japońskiego makaronu. Ato Ramen to eksperci od esencjonalnego bulionu w wielu wariantach. W Ato spróbujcie ramenów, na bulionie, który lubicie najbardziej, m.in. klarownym lub kremowym bulionie z kurczaka, lekkim bulionie na warzywach czy na gęstym wieprzowym bulionie. Następnie możecie wybierać wśród smakowitych rodzajów ramenów, czyli Shoyu, Shio, Kobe, Tantan, Tonkotsu czy Coconut - na sosach sojowych i kokosie.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ato ramen (@ato_ramen)

9. Kaminari Sushi

Kaminaro to kolejne miejsce w Lodzi, które serwuje doskonałej jakości sushi i specjały japońskiej kuchni. W restauracji przy ul. Piotrkowskiej spróbujecie nie tylko klasyków w najlepszym wydaniu, jak handrolle, nigiri, maki, sashimi czy futomaki. W Kaminari zamówicie także doskonałe rolki w wegańskiej wersji, np. z masłem orzechowym i tykwą czy z awokado w tempurze z miętą. Kolenym ważnym punktem menu są zupy, jak beef ramen, Tom Yum, miso z łososiem, a także bowle - z wołowiną, łososiem lub w wersji wege.

 

 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez kaminari_sushi (@kaminari_sushi)

10. Owoce i Warzywa

Łódzkie Owoce i Warzywa to klubokawiarnia, która ma już dwie lokalizacje. W naszym zestawieniu znalazła się ze względu na wyjątkową ofertę śniadań w wersjach wege i wegan - serwowanych przez cały dzień! W karcie są także propozycje, które sprawdzą się o każdej porze, jak wegański hot dog czy kotlety fasolowe na plackach ziemniaczanych. Na kuchni Owoców i Warzyw dominują najwyższej jakości składniki i prawda. Kucharze nie korzystają z półproduktów, a pesto, wegańskie twarogi i majonezy robione są na miejscu. Naturalny chleb na zakwasie dostarcza piekarnia rzemieślnicza, a sery zagrodowe przyjeżdżają spod Łodzi. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Owoce i Warzywa (@owoce_i_warzywa)

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również