Najlepsze restauracje w Łodzi zaskakują smakami japońskiej kuchni na najwyższym poziomie, lokalnymi daniami kuchni żydowskiej i autorskimi wizjami polskich klasyków. W naszym zestawieniu znajdziecie restauracje, które serwują takie dania, jak tradycyjny ramen, nowoczesne odsłony sushi czy specjały kuchni włoskiej. Oto TOP 10 restauracji w Łodzi, które warto odwiedzić w trakcie wizyty w stolicy polskiego włókiennictwa.
Spis treści
W Ato Sushi doświadczycie detalu o każdy detal japońskiej uczty tak, aby dania cieszyły oczy, zachwycały sposobem podania i były wykwintne w smaku. W Ato Sushi szacunek dla japońskiej tradycji, łączymy z otwartością na nowe smaki. W menu restauracji znajdziecie zarówno tradycyjne formy sushi, jak nigiri, maki, sashimi oraz nowoczesne odmiany. Wybierając się do Ato Sushi obowiązkowo spróbujcie takich pozycji, jak El maki z węgorzem i mango, które w całości smażone są w migdałach, Tako maki z ośmiornicą, awokado i truflą, Lychee maki z krewetką w panko i z tatarem z okonia oraz Pulled Beef maki z szarpaną wołowiną i szparagiem w panko.
Wyświetl ten post na Instagramie
Powidok to połączenie wybornego jedzenia i galerii sztuki. To wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Łodzi, gdzie znajdziecie europejską kuchnię w nowoczesnym wydaniu w otoczeniu artystycznego klimatu i ducha miasta - skąd również nazwa restauracji. W menu królują lubiane klasyki w autorskiej odsłonie szefów kuchni - Tomasza Ziółkowskiego i Oliwiera Kowalczyka. Przykłady? Perliczka z selerowym pommes anne i purée z selera z truflą, pierś z kaczki z kluską buraczaną z nogą z kaczki z purée z buraka z rabarbarem, dorada z purée z pieczonej pietruszki i tartaletką wakame z sałatką ze szparagów i krewetki. Rezerwując wyjątkowy wieczór w Powidoku, warto wybrać menu degustacyjne, w którym skosztujecie sześciu obłędnych dań z rąk utalentowanych szefów kuchni.
Wyświetl ten post na Instagramie
Ferment Pizza & Krany to wariacja na temat włoskiej pizzy za pomocą niecodziennych składników. Samo ciasto do pizzy w Fermencie wyrasta ponad 70 godzin. W efekcie spróbujecie włoskich klasyków oraz autorskich pozycji, jak pizzy z agrestem i sosem yuzu, z pesto z awokado, jajkiem i mortadelą, z szarpaną wołowiną i wędzonym ananasem czy z wege wołowiną, bobem i daktylami. A to dopiero początek niekonwencjonalnych propozycji w łódzkim Fermencie!
Wyświetl ten post na Instagramie
Łódzka Drukarnia to miejsce, które doskonale łączy inspiracje kuchniami świata z niepowtarzalnym klimatem tego miasta. Drukarnia Skład Wina & Chleba to połączenie piekarni, kawiarni i bistro. Specjalnością tego miejsca są śniadania, które bazują na pieczywa z ich własnej piekarni. Pieczywo również zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ codziennie jest wyrabiane i wypiekane na oczach gości. Ciasto robione jest na naturalnym zakwasie z dzikich drożdży. Smakiem wypieków Drukarni możecie cieszyć się także w domu, ponieważ na miejscu możecie kupić świeże chleby, ciabatty oraz pyszne domowe ciasta. W regularnym menu znajdziecie także pizze pide w wielu odsłonach, włoskie makarony, tajskie curry czy autorskie burgery.
Wyświetl ten post na Instagramie
Szykier to unikatowa kawiarnia stworzona w zabytkowej kamienicy w sercu Łodzi. Oprócz doskonałej kawy i słodkości, spróbujecie tam pysznych bajgli śniadaniowych i wytrawnych tart, m.in. z serem Gorgonzola czy ze szparagami. Szykier to nie tylko kawiarnia, ale także miejsce spotkań z aktorami, koncertów i wernisaży, które zyskują niezwykły klimat w tym odnowionym wnętrzu z 1900 roku.
Wyświetl ten post na Instagramie
Szefem kuchni w tej wyjątkowej restauracji jest Patryk Okraska, który w swojej pracy sięga inspiracji w oparciu o tradycyjne, regionalne receptury z wykorzystaniem współczesnych trendów w kulinariach. W Ristorante Mare e Monti spróbujecie autentycznych specjałów kuchni włoskiej w najlepszym wydaniu. W restauracji czekają na Was zachwycające dania na bazie Makaronów przygotowanych według oryginalnych włoskich receptur, jak tradycyjnie wytwarzanych wędlin i serów D.O.P., oliwy tłoczonej na zimno z oliwek dojrzewających w słońcu Sycylii i Ligurii, ryb i owoców morza z wód otaczających Italię oraz specjalności przygotowywanych w restauracji, jak • steki Fiorentina i ser Burrata.
Wyświetl ten post na Instagramie
Restauracja Imber serwuje kuchnię łódzko-żydowską. Za odmienioną restaurację odpowiada rewolucja Magdy Gessler, która z sukcesem wciąż przyciąga nowych gości. Menu restauracji Imber to ukłon dla historii miasta i regionu. W efekcie spróbujecie tak wyjątkowych dań, jak tatar ze śledzia po żydowsku, pasztet z kaczki z suszonymi podgrzybkami, zalewajka z kozim serem, pulpety baranie czy żulik z wędzonym mostkiem wołowym.
Wyświetl ten post na Instagramie
Ato Ramen to doskonałe miejsce dla miłośników japońskiego makaronu. Ato Ramen to eksperci od esencjonalnego bulionu w wielu wariantach. W Ato spróbujcie ramenów, na bulionie, który lubicie najbardziej, m.in. klarownym lub kremowym bulionie z kurczaka, lekkim bulionie na warzywach czy na gęstym wieprzowym bulionie. Następnie możecie wybierać wśród smakowitych rodzajów ramenów, czyli Shoyu, Shio, Kobe, Tantan, Tonkotsu czy Coconut - na sosach sojowych i kokosie.
Wyświetl ten post na Instagramie
Kaminaro to kolejne miejsce w Lodzi, które serwuje doskonałej jakości sushi i specjały japońskiej kuchni. W restauracji przy ul. Piotrkowskiej spróbujecie nie tylko klasyków w najlepszym wydaniu, jak handrolle, nigiri, maki, sashimi czy futomaki. W Kaminari zamówicie także doskonałe rolki w wegańskiej wersji, np. z masłem orzechowym i tykwą czy z awokado w tempurze z miętą. Kolenym ważnym punktem menu są zupy, jak beef ramen, Tom Yum, miso z łososiem, a także bowle - z wołowiną, łososiem lub w wersji wege.
Wyświetl ten post na Instagramie
Łódzkie Owoce i Warzywa to klubokawiarnia, która ma już dwie lokalizacje. W naszym zestawieniu znalazła się ze względu na wyjątkową ofertę śniadań w wersjach wege i wegan - serwowanych przez cały dzień! W karcie są także propozycje, które sprawdzą się o każdej porze, jak wegański hot dog czy kotlety fasolowe na plackach ziemniaczanych. Na kuchni Owoców i Warzyw dominują najwyższej jakości składniki i prawda. Kucharze nie korzystają z półproduktów, a pesto, wegańskie twarogi i majonezy robione są na miejscu. Naturalny chleb na zakwasie dostarcza piekarnia rzemieślnicza, a sery zagrodowe przyjeżdżają spod Łodzi.
Wyświetl ten post na Instagramie