Najlepsze restauracje w Gdyni zachwycają miksem japońskich, chińskich, koreańskich i tajskich inspiracji. W menu najlepszych restauracji w Gdyni królują azjatycki street food, ale w naszym zestawieniu nie brakuje także miejsca na włoskie pasty, pizze, hawajskie bowle i meksykańskie tacos. Oto TOP 16 najlepszych restauracji w Gdyni, które warto odwiedzić o każdej porze roku.
Spis treści
Neon w Gdyni to miejsce, które tętni życiem w azjatyckim rytmie. Gwar w restauracji, wystrój i menu nie pozostawiają wątpliwości, że doświadczycie tu autentycznych azjatyckich smaków - w interpretacjach Krzysztofa Koniecznego. Bogate menu sprawia, że każdy znajdzie tu swoje ulubione dania tej kuchni. Ucztę warto rozpocząć od klasycznych chipsów krewetkowych z majonezem szczypiorkowym, street tatara wołowego na grzankach i pieczonego kalafiora z salsą z pomarańczy. Z dań głównych zachwycą Was bao w wielu wersjach - mięsnych oraz vege - a także pad thai z krewetkami i kalmarem, kaczka z sezonowymi dodatkami i obłędnym sosem, wegański gołąbek z farszem z palonego kalafiora oraz autorska wersja makaronu bolognese w azjatyckim wydaniu.
View this post on Instagram
Gdyński Biały Królik regularnie pojawia się na listach najlepszych polskich restauracji. Nie bez przyczyny, bo wizyta tam to uczta dla ciała i ducha. Restauracja mieści się w pałacu, a wystrój wnętrz nawiązują do książki "Alicja w krainie czarów". Za kształt menu odpowiedzialny jest szef kuchni Marcin Popielarz. Restauracja słynnie z nowoczesnej polskiej kuchni w której wykorzystuje tylko naturalne produkty od zaufanych dostawców, z własnego ogródka oraz pola uprawnego na Żuławach.
View this post on Instagram
Szukacie autentycznego klimatu Meksyku? Obowiązkowo odwiedźcie Luis Mexicantinę. To połączenie nowoczesnego bistro oraz cocktail baru - smacznej, kolorowej i aromatycznej kuchni Meksyku w autorskiej wersji. Menu restauracji ugina się od autentycznych przystawek i dań, jak totopos z salsami, krewetki camarones z chorizo, meksykańska zupa sopa pozole czy empanadas. A to dopiero początek. Wśród głównych dań czekają na Was tacos, m.in z wolno pieczoną wołowiną, grillowanym boczniakiem, kalmarami czy szarpanym owocem chlebowca, fajitas - w wersjach mięsnych i vege, a także meksykańskie ensalada z tortillą i platos - dania mięsne.
View this post on Instagram
Moshi Moshi to miejsce dla miłośników japońskiej kuchni w najlepszym wydaniu. Restauracje znajdziecie w Gdyni i w Sopocie. Doskonałe opinie o restauracji to zasługa sushi masterów, którzy szkolili się u wybitnych kucharzy w samej Japonii. Starannie wyselekcjonowane najświeższe ryby, owoce morza oraz liczne dodatki sprawiają, że w tym miejscu możecie rozkoszować się smakiem jednego z najlepszych sushi nad całym Bałtykiem.
View this post on Instagram
Kolejne miejsce w naszym zestawieniu także należy do azjatyckiego street food'u. Haos to restauracja, które w menu proponuje wariacje na temat kuchni azjatyckiej. W Haosie spróbujecie takich dań, jak pikantny ramen z owocami morza, sałatkę z kapusty z grillowanym rostbefem i sokiem bazyliowo-limonkowym, orzechowe panang curry, pikantne kalmary smażone w sosie ostrygowym, koreańskie bulgogi z wołowiną i marchewką w miodzie czy smażona pierś kaczki w cynamonie. A to jedynie część niezwykłej karty Haosu!
View this post on Instagram
Niewielka Alga przy ul. Świętojańskiej to kolejna mekka azjatyckiej kuchni. Przez okno możecie podglądać pracę kucharzy, którzy tworzą niezwykłe miksy smaków kuchni japońskiej i koreańskiej. W menu królują typowe streetfoodowe dania, jak okonomiyaki, kluski ryżowe tteokbokki czy tori katsu - kurczak w panko z ryżem i dodatkami. W Aldze zjecie też doskonałe rolki sushi w wersji XL, m.in. z kalmarek, tofu, łososiem czy krewetką. Oprócz menu zachwyci Was wystrój kameralnej restauracji.
View this post on Instagram
Wchodząc do Honolulu Wise Food można od razu poczuć się, jak na hawajskich wakacjach. Lokal utrzymamy w pastelowych kolorach emanuje surferskim klimatem, który podkreślają detale, jak deski surfingowe, muszle czy zabawne figurki. W menu restauracje dominuje taki sam niezobowiązujący klimat, a dania to ukłon w stronę owoców morza, ryb i autorskich burgerów. W karcie znajdziecie takie pozycje, jak burger ze stekiem z tuńczyka z kanaryjskim sosem mojo rojo, kanapka z krewetkami i czipsami krewetkowymi z pesto pietruszkowym, kanapka ze śledziem z Bornholmu z serkiem filadelfia czy hawajskie bowle, m.in. z grillowanym tuńczykiem, chrupiącym boczniakiem w panierce czy z cypryjskim Halloumi.
View this post on Instagram
Jesteście miłośnikami kuchni bliskowschodniej? Wizyta w gdyńskiej Malice jest zatem obowiązkowo. Oprócz aromatycznych obiadów, zjecie także śniadania, a także skorzystacie z koktajl i wypieków piekarni Figle. Szczególnie polecamy talerz śniadaniowy na dobry początek dnia, przystawki w formie degustacyjnej uczty mezzah, hummus z baraniną oraz wegetariański Tajin. Gwarantujemy, że już pierwsza wizyta sprawi, że będziecie tu wracać.
View this post on Instagram
Nietuzinkową odsłonę włoskiej kuchni znajdziecie w Osteria Fino. Restauracja na obrzeżach miasta z Jackiem Koprowskim na czele serwuje dania inspirowane odwagą słynnego szefa kuchni Massimo Bottury. W efekcie w krótkim menu znajdziecie tak nietuzinkowe pozycje, jak pikantna zupa rybna z mlekiem kokosowym, babcine ravioli z twarogiem czy lasagne z bakłażanem zamiast makaronu. Na miłośników pizzy czeka obszerna karta a równie nietuzinkowymi dodatkami, jak np. jajko i kurki.
View this post on Instagram
Mora bistro to miejsce dedykowane wielbicielom burgerów - w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Serwowane są w tradycyjnym rozmiarze i mini - idealnych na mały głód. Koniecznie wpadnijcie tu także na śniadanie z kawą przelewową i kieliszkiem prosecco. Nasze typy to bajgiel z kurkami, pankejki z bekonem i syropem klonowym oraz jajka po turecku.
View this post on Instagram
Pasta Miasta to raj dla amatorów włoskich makaronów. Tam rządzą produkowane na miejscu makarony, gnocchi i ręcznie lepione pierożki, jak tortellini czy raviolo. W obszernej karcie znajdziecie klasyki włoskiej kuchni i ich oryginalne interpretacje. Na wyjątkowo niezwykłe pozycje możecie liczyć w sezonowych wkładkach do karty. Podczas wizyty w Paście Miasta obowiązkowo zamówcie aglio olio, mandorlę z kozim serem, lasagnę i gnocchi z masłem szałwiowym.
View this post on Instagram
Mąka i Kawa w Gdyni to doskonałe miejsce na szybką pizzę i kawę w środku dnia. W karcie królują autentyczne włoskie składniki, a w filiżankach klasyczna kawa. W karcie znajdziecie pizze "classicia" na bazie mozzarelli fior di latte i pomidorów pelati oraz pizzę sicilianę - ma prostokątny kształt, puszyste ciasto i ciągnąca się mozzarellę Cubetti.
View this post on Instagram
Kolejny dowód, że Gdynia ma mocną reprezentację kuchni azjatyckiej. Monsun to kolejne dziecko właścicieli popularnego Alga Street Food. Monsun od niedawna serwuje kuchnię chińską w nowoczesnym wydaniu. Na przekąskę możemy sięgnąć po bao lub wontony, zaś na większy głód polecają się miski, a w nich m.in. kaczka hoisin, street food z Chinatown - kurczak Bang Bang czy kolejny klasyk z Chinaton - kurczak Generała Tso.
Wyświetl ten post na Instagramie
W 2024 roku inspektorzy Michelin po raz pierwszy zajrzeli również do Trójmiasto i wynieśli stamtąd dwie rekomendacje. Pierwsza z nich tu ukłon w stronę lokalnej kuchni kaszubskiej z francuskim twistem. Gdyńska Oberża86 mieści się w niezwykle klimatycznym budynku Domku Abrahama, przypominającym o skromnej przeszłości miasta, które jeszcze na początku XX wieku było skromną wioską rybacką. Matjas ze szczawiem i marchewką to wariacja na temat dobrze znanego śledzia. Miłośnicy ryb polubią również zabielaną zupę rybną z koprem czy rybę sezonową z dodatkami. Ciekawym wyborem jest również perliczka serwowana z ziemniakami i młodą marchewką czy pierogi z bobem. Latem warto zarezerwować stolik w nastrojowym ogrodzie.
Wyświetl ten post na Instagramie
Jedną z nich dostała siostrzana restauracja dobrze znanej warszawskim miłośnikom steków - Butchery &Wine. Poza świetnej jakości mięsem w postaci New York czy Rib Eye stek znajdziemy tutaj również szeroki wybór dań rybnych, zarówno wśród przystawek, jak i dań głównych. Zupa rybna z azjatyckim twistem, krokiety z pachnotką czy kalmarem lub grilowane kalmary patagońskie pozwalają pogodzić morze z lądem. Dobrym relacjom służy również szeroki wybór win. Warto zajrzeć również dla sezonowych pozycji, a w tygodniu - na lunch.
Wyświetl ten post na Instagramie
Przy ul. Abrahama znajdziecie Sumo Sushi, który zachwyca przytulnym wystrojem i nietuzinkowym malunkiem dwóch walczących zawodników sumo. W karcie dań królują rameny, do których makaron jest ręcznie przygotowywany w restauracyjnej kuchni. Każda miska ramenu wypełniona jest po brzegi aromatycznymi dodatkami, jak organiczny łosoś, peklowana karkówka, gyoza-pierożki faszerowane grzybami i gryką czy nie-mięso własnej produkcji z seitanu i białka pszenicznego. Z kolei na przystawkę zamówcie krewetki w panko, pikantne kimchi i tradycyjne okonomiyaki.
View this post on Instagram