Najlepsze lodziarnie w Warszawie serwują naturalne lody kręcone metodą rzemieślniczą. Wyróżniają się prostymi składami, najwyższą jakością składników i nietuzinkowymi smakami, jak śmietana z dodatkiem lawendy czy sorbet z dzikiej róży. Nie brakuje również klasycznych waniliowych, czekoladowych i truskawkowych, które zachwycą miłośników klasyki. Oto 20 miejsc z najlepszymi lodami w stolicy, które warto odwiedzić nie tylko latem.
Spis treści
W lodziarni Jednorożec na Mokotowie jedno jest niezmienne - róg z wafla wbity w porcję lodów. Z kolei w lodowym menu czeka na gości aż 30 smaków, od klasycznych po niebanalne kompozycje, jak krem kataloński czy śmietankowe fior di panna. Na szczególną uwagę zasługuje także stylowe wnętrze inspirowane Skandynawią i estetyką lat 80.
Wyświetl ten post na Instagramie
Lodziarnia Na końcu tęczy codziennie przyciąga tłumy gości. Każda wizyta wiąże się z oczekiwaniem z kolejce, w której zdecydowanie warto zostać. Do lokalu prowadzą dwie kolejki - do środka oraz do okienka, a w obu miejscach smaki lodów mogą się różnić. Łączy je idealnie kremowa, gęsta konsystencja i intensywne smaki.
Wyświetl ten post na Instagramie
Sucre ma aż 6 lokalizacja w całej Warszawie. Nie bez przyczyny, bo maślany smak lodów jest uzależniający. Codziennie w lodziarni czeka dziesięć smaków na bazie mleka, dziesięć lekkich sorbetów i aż sześć pozycji roślinnych.
Wyświetl ten post na Instagramie
Znana i ceniona warszawska cukiernia to także miejsce, gdzie rozkoszować się możecie doskonałymi lodami. Na liście poleceń, szczególne miejsce zajmuje smak pistacjowy, który zachwyca gęstą kremową konsystencją i intensywnym smakiem orzechów.
Wyświetl ten post na Instagramie
Lody w Pallone kręcone są według tradycyjnej toskańskiej receptury. Mleko, śmietana i jogurt pochodzą z polskich mleczarni, czekolada z Belgii, Kolumbii i Ekwadoru, a orzechy i cytryny z Sycylii.
Wyświetl ten post na Instagramie
Przy Rozbrat w Warszawie znajduje się Lukullus St. Tropez, czyli ceniona warszawska cukiernia, a także lodziarnia. Na szczególną uwagę zasługuje eklektyczny wystrój wnętrza nawiązujący do lat 80. Równie ciekawe pozycje znajdują się w lodowym menu miejsca, jak m.in. Palermo (sorbet pomarańczowy z szafranem), Truskawki w Milanówku (sorbet truskawkowy), Cassis (lody śmietankowe z wanilią z Madagaskaru i coulis z czarnej porzeczki), Armani (sorbet z ciemnej czekolady), Jasminum grandimango (jaśminowe lody śmietankowe z mango) czy Limoncello (sorbet z cytryn i yuzu).
Wyświetl ten post na Instagramie
Niewielka lodziarnia na Powiślu od razu podbiła serca Warszawiaków. Powód? Pyszne, gęste i aksamitne lody z włoskim rodowodem. Właściciel miejsca Luka dba o to, aby każdy smak był perfekcyjnie wyrazisty. W efekcie, spróbujecie doskonałych klasyków, jak lody waniliowe czy pistacjowe, a także autorskie kompozycje.
Wyświetl ten post na Instagramie
Będzie Dobrze to jedna z najlepszych piekarni rzemieślniczych w Warszawie. Obok doskonałych chlebów, bułek, cebularzy, słodkich drożdżówek i ciast, znajdziecie także lody, który powstały ze współpracy z marką Lody Speciality. Aksamitne lody bazują na mleku i śmietanie, ale wśród propozycji nie brakuje także opcji roślinnych.
Wyświetl ten post na Instagramie
Na warszawskim Mokotowie warto odwiedzić Soffini. Lodziarnia stawia jakość produktów ponad wszystko, w efekcie można delektować się tak wyśmienitymi pozycjami, jak czekolada, słony karmel, śmietanka, a nawet sorbet miętowo-ogórkowy, suszona śliwka czy piernik.
Wyświetl ten post na Instagramie
W lodziarni Pogodna serwowane są lody dla miłośników klasycznych smaków, jak i kulinarnych eksperymentów. Przykłady? Lody o smaku sera gorgonzola, które urzekają kremową konsystencją i nutką pikanterii. Warto dodać, że w lodziarni jest specjalna pozycja dla czworonogów, którym doskwiera upał - lody o smaku masła orzechowego.
Wyświetl ten post na Instagramie
Na warszawskim Muranowie znajduje się lodziarnia Roszki. W swoim lodowym menu ma tak niezwykłe pozycje, jak lody śmietankowe z 36% zawartością śmietany czy lody czekoladowe z habanero.
Wyświetl ten post na Instagramie
Tłusty Kotek specjalizuje się w lodach, w których kaloryczność nie ma znaczenie. W ich składzie są śmietana, żółtka i mleko, które gwarantują ich gęstą, ciągnącą się konsystencję. Kuszące są także dodatki do deserów lodowych, czyli ciastka, bakalie, świeże owoce i czekolada w kilku odmianach. Na szczególną uwagę zasługuję także lodowe kanapki, których smak uzależnia.
Wyświetl ten post na Instagramie
Lodziarnia Ulica Bajkowa to raj dla miłośników lodów. W menu posiadają aż 40 smaków, a wśród nich opcje tradycyjne, bez cukru czy roślinne. Baśniowe są również ich smaki, jak kefirowe, lawendowe czy limonkowe.
Wyświetl ten post na Instagramie
Deseo to eksperci od wyrafinowanych słodkości. Jednak oprócz ciast, tortów i ciastek, serwują także lody o nietuzinkowych smakach. Prawdziwym hitem są także desery lodowe na bazie orzechów pistacjowych, pekan, ziemnych czy laskowych.
Wyświetl ten post na Instagramie
W kameralnej lodziarni Palermo przy ul. Browarnej skosztujecie lodów tradycyjnych i wegańskich opcji. Na szczególną uwagę zasługują te o smaku czekoladowym, które zachwycą najbardziej wymagających miłośników kakao.
Wyświetl ten post na Instagramie
Kuncer stawia na najwyższej jakości produkty i intensywne smaki lodów, które zapamiętacie na długo. Ważnym czynnikiem w powstawaniu nietuzinkowych smaków jest sezonowość. Nie bez przyczyny latem, skosztujecie tutaj wielu wariacji smakowych z truskawkami czy jagodami w rolach głównych.
Wyświetl ten post na Instagramie
MOOcafe to specjaliści od niebanalnych smaków, które można nazwać brawurowymi. Przykłady? Gorgonzola z gruszką, sushi czy szparagi z parmezanem, a to dopiero początek niezwykłości w MOOcafe przy ul. Dereniowej.
Wyświetl ten post na Instagramie
Lodziarnia Passione na Powiślu to miejsce dedykowane fanom wegańskich lodów. Powstają one na bazie przepisów znanego włoskiego mistrza lodziarskiego Angelo Grasso. W efekcie w Passione spróbujecie jedynych w swoim rodzaju sorbetów owocowych, a także klasycznych smaków, jak gorzka czekolada czy black hawaii z ciemną czekoladą z dodatkiem wody kokosowej.
Wyświetl ten post na Instagramie
Lody w Limoni są z warszawiakami nieprzerwanie od kilku lat. Kręcone są wyłącznie z naturalnych składników, w tym w szczególności z dodatkiem świeżych owoców i warzyw sezonowych. Produkowane są metodą rzemieślniczą na bazie świeżego mleka oraz śmietany. Ich kremowa konsystencja i wyraziste smaki zachwycają!
Wyświetl ten post na Instagramie
W 2016 roku powstała lodziarnia Nice cream, w której każdy może stworzyć własny smak lodów, dzięki tradycyjnym recepturom i zastosowaniu technologii mrożenia ciekłym azotem. W efekcie, najwyższej jakości lody powstają na naszych oczach.
Wyświetl ten post na Instagramie