Kuchnia

Najlepsze lodziarnie w Warszawie: 20 miejsc z lodami mlecznymi i wege. Te smaki zachwycają

Najlepsze lodziarnie w Warszawie: 20 miejsc z lodami mlecznymi i wege. Te smaki zachwycają
Fot. 123RF

Najlepsze lodziarnie w Warszawie serwują naturalne lody kręcone metodą rzemieślniczą. Wyróżniają się prostymi składami, najwyższą jakością składników i nietuzinkowymi smakami, jak śmietana z dodatkiem lawendy czy sorbet z dzikiej róży. Nie brakuje również klasycznych waniliowych, czekoladowych i truskawkowych, które zachwycą miłośników klasyki. Oto 20 miejsc z najlepszymi lodami w stolicy, które warto odwiedzić nie tylko latem.

Jednorożec

W lodziarni Jednorożec na Mokotowie jedno jest niezmienne - róg z wafla wbity w porcję lodów. Z kolei w lodowym menu czeka na gości aż 30 smaków, od klasycznych po niebanalne kompozycje, jak krem kataloński czy śmietankowe fior di panna. Na szczególną uwagę zasługuje także stylowe wnętrze inspirowane Skandynawią i estetyką lat 80. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Jednorożec Lody Tradycyjne (@lodyjednorozec)

Na końcu tęczy

Lodziarnia Na końcu tęczy codziennie przyciąga tłumy gości. Każda wizyta wiąże się z oczekiwaniem z kolejce, w której zdecydowanie warto zostać. Do lokalu prowadzą dwie kolejki - do środka oraz do okienka, a w obu miejscach smaki lodów mogą się różnić. Łączy je idealnie kremowa, gęsta konsystencja i intensywne smaki.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez NA KOŃCU TĘCZY (@nakoncuteczy)

Sucre

Sucre ma aż 6 lokalizacja w całej Warszawie. Nie bez przyczyny, bo maślany smak lodów jest uzależniający. Codziennie w lodziarni czeka dziesięć smaków na bazie mleka, dziesięć lekkich sorbetów i aż sześć pozycji roślinnych.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Sucré Pâtisserie Official (@sucre.patisserie)

Smaki Warszawy

Znana i ceniona warszawska cukiernia to także miejsce, gdzie rozkoszować się możecie doskonałymi lodami. Na liście poleceń, szczególne miejsce zajmuje smak pistacjowy, który zachwyca gęstą kremową konsystencją i intensywnym smakiem orzechów.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Smaki Warszawy (@smakiwarszawy_cukiernia)

Lodziarnia Pallone

Lody w Pallone kręcone są według tradycyjnej toskańskiej receptury. Mleko, śmietana i jogurt pochodzą z polskich mleczarni, czekolada z Belgii, Kolumbii i Ekwadoru, a orzechy i cytryny z Sycylii.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez @pallonenaturalnelody (@pallonenaturalnelody)

Lukullus St. Tropez

Przy Rozbrat w Warszawie znajduje się Lukullus St. Tropez, czyli ceniona warszawska cukiernia, a także lodziarnia. Na szczególną uwagę zasługuje eklektyczny wystrój wnętrza nawiązujący do lat 80. Równie ciekawe pozycje znajdują się w lodowym menu miejsca, jak m.in. Palermo (sorbet pomarańczowy z szafranem), Truskawki w Milanówku (sorbet truskawkowy), Cassis (lody śmietankowe z wanilią z Madagaskaru i coulis z czarnej porzeczki), Armani (sorbet z ciemnej czekolady), Jasminum grandimango (jaśminowe lody śmietankowe z mango) czy Limoncello (sorbet z cytryn i yuzu). 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Cukiernia Lukullus (@lukullus_warszawa)

Dal Dalla Gelato

Niewielka lodziarnia na Powiślu od razu podbiła serca Warszawiaków. Powód? Pyszne, gęste i aksamitne lody z włoskim rodowodem. Właściciel miejsca Luka dba o to, aby każdy smak był perfekcyjnie wyrazisty. W efekcie, spróbujecie doskonałych klasyków, jak lody waniliowe czy pistacjowe, a także autorskie kompozycje.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Dal Dalla Gelato (@daldallagelato)

Będzie Dobrze

Będzie Dobrze to jedna z najlepszych piekarni rzemieślniczych w Warszawie. Obok doskonałych chlebów, bułek, cebularzy, słodkich drożdżówek i ciast, znajdziecie także lody, który powstały ze współpracy z marką Lody Speciality. Aksamitne lody bazują na mleku i śmietanie, ale wśród propozycji nie brakuje także opcji roślinnych.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez BĘDZIE DOBRZE (@bedziedobrze.piekarnia)

Soffini

Na warszawskim Mokotowie warto odwiedzić Soffini. Lodziarnia stawia jakość produktów ponad wszystko, w efekcie można delektować się tak wyśmienitymi pozycjami, jak czekolada, słony karmel, śmietanka, a nawet sorbet miętowo-ogórkowy, suszona śliwka czy piernik.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Lodziarnia Soffini (@lodziarnia_soffini)

Lodziarnia Pogodna

W lodziarni Pogodna serwowane są lody dla miłośników klasycznych smaków, jak i kulinarnych eksperymentów. Przykłady? Lody o smaku sera gorgonzola, które urzekają kremową konsystencją i nutką pikanterii. Warto dodać, że w lodziarni jest specjalna pozycja dla czworonogów, którym doskwiera upał - lody o smaku masła orzechowego. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Agata Starzyk (@lodziarniapogodnaonline)

Lodziarnia Roszki

Na warszawskim Muranowie znajduje się lodziarnia Roszki. W swoim lodowym menu ma tak niezwykłe pozycje, jak lody śmietankowe z 36% zawartością śmietany czy lody czekoladowe z habanero.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Lodziarnia Roszki (@lodziarnia_roszki)

Lodziarnia Tłusty Kotek

Tłusty Kotek specjalizuje się w lodach, w których kaloryczność nie ma znaczenie. W ich składzie są śmietana, żółtka i mleko, które gwarantują ich gęstą, ciągnącą się konsystencję. Kuszące są także dodatki do deserów lodowych, czyli ciastka, bakalie, świeże owoce i czekolada w kilku odmianach. Na szczególną uwagę zasługuję także lodowe kanapki, których smak uzależnia.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez lody ciastka kawa☕️ (@tlusty_kotek)

Lodziarnia Ulica Baśniowa

Lodziarnia Ulica Bajkowa to raj dla miłośników lodów. W menu posiadają aż 40 smaków, a wśród nich opcje tradycyjne, bez cukru czy roślinne. Baśniowe są również ich smaki, jak kefirowe, lawendowe czy limonkowe.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ulica Baśniowa (@ulica_basniowa)

Deseo Patisserie & Chocolaterie

Deseo to eksperci od wyrafinowanych słodkości. Jednak oprócz ciast, tortów i ciastek, serwują także lody o nietuzinkowych smakach.  Prawdziwym hitem są także desery lodowe na bazie orzechów pistacjowych, pekan, ziemnych czy laskowych.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez DESEO (@deseo_patisserie)

Lodziarnia Palermo

W kameralnej lodziarni Palermo przy ul. Browarnej skosztujecie lodów tradycyjnych i wegańskich opcji. Na szczególną uwagę zasługują te o smaku czekoladowym, które zachwycą najbardziej wymagających miłośników kakao.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Palermo Lodziarnia (@lodziarniapalermo)

Lodziarnia Kuncer

Kuncer stawia na najwyższej jakości produkty i intensywne smaki lodów, które zapamiętacie na długo. Ważnym czynnikiem w powstawaniu nietuzinkowych smaków jest sezonowość. Nie bez przyczyny latem, skosztujecie tutaj wielu wariacji smakowych z truskawkami czy jagodami w rolach głównych.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Lodziarnia Kawiarnia Warszawa (@kuncerlodyautorskie)

MOOcafe

MOOcafe to specjaliści od niebanalnych smaków, które można nazwać brawurowymi. Przykłady? Gorgonzola z gruszką, sushi czy szparagi z parmezanem, a to dopiero początek niezwykłości w MOOcafe przy ul. Dereniowej. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez (@moocafe.inspirowanemlekiem)

Lodziarnia Passione

Lodziarnia Passione na Powiślu to miejsce dedykowane fanom wegańskich lodów. Powstają one na bazie przepisów znanego włoskiego mistrza lodziarskiego Angelo Grasso. W efekcie w Passione spróbujecie jedynych w swoim rodzaju sorbetów owocowych, a także klasycznych smaków, jak  gorzka czekolada czy black hawaii z ciemną czekoladą z dodatkiem wody kokosowej.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Lodziarnia Passione (@lodziarnia_passione)

Limoni

Lody w Limoni są z warszawiakami nieprzerwanie od kilku lat. Kręcone są wyłącznie z naturalnych składników, w tym w szczególności z dodatkiem świeżych owoców i warzyw sezonowych. Produkowane są metodą rzemieślniczą na bazie świeżego mleka oraz śmietany. Ich kremowa konsystencja i wyraziste smaki zachwycają!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Limoni 1952 ® Ciacho Café ☕ (@limoni1952)

Nice cream

W 2016 roku powstała lodziarnia Nice cream, w której każdy może stworzyć własny smak lodów, dzięki tradycyjnym recepturom i zastosowaniu technologii mrożenia ciekłym azotem. W efekcie, najwyższej jakości lody powstają na naszych oczach.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Nice cream (@nicecreampl)

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również