Najlepsze restauracje w Sopocie zachwycają daniami ze świeżych ryb i owoców morza, hiszpańskimi tapasami, autentycznymi tajskimi smakami i oryginalnym japońskim sushi. W menu najlepszych restauracji nad Bałtykiem znajdziecie regionalne smaki i nowoczesną kuchnię fusion. Oto TOP 12 najlepszych restauracji w Sopocie, które warto odwiedzić (nie tylko w wakacje).
Spis treści
Bulaj to niekwestionowane królestwo ryb i owoców morza w Sopocie, a menu zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Wyjątkowa karta dań to zasługa szefa kuchni Artura Moroza, który czerpie z nadbałtyckiego regionu to, co najlepsze. Na kartę dań składają się ryby z Bałtyku i słodkowodne, a także gęsina, jagnięcina z Kaszub i inne dobra okolicznych lasów i gospodarstw. W efekcie menu jest sezonowe i każdego dni warto zapytać o specjały poza karty. Z obecnego menu obowiązkowo spróbujcie filetu z kapskiego morszczuka na puree z młodą kapustą i mulami, pieczonego halibuta z kaszą bulgur i nowalijkami, teriny z łososia z młodą kapustą oraz z sosem koperkowo-szczawiowym oraz sandacza na risotto cytrynowym. Już pierwsza wizyta w Bulaju uzależnia.
Wyświetl ten post na Instagramie
Jedno z najmodniejszych miejsc w Sopocie łączy doskonałą kuchnię i stylowe wnętrza w industrialnym klimacie. W środku rządzą beton, drewno i neony, a w menu romans regionalnych produktów z ulubionymi klasykami. W efekcie Cały Gaweł to świetnie miejsce na leniwe, obfite śniadanie z przyjaciółmi i lunch ze świeżymi rybami w roli głównej. Filozofia kuchni Całego opiera się na produktach z Kaszub, jak wiejskie masło, jajka z wolnego wybiegu, drób zagrodowy czy alkohole z okolicy. Regionalne smaki w połączeniu z inspiracjami ze świata to przepis na nieprzemijający sukces Całego Gawła w Sopocie.
Wyświetl ten post na Instagramie
Na miłośników zdrowej kuchni czeka kawiarnia LAS przy ul. Haffnera w Sopocie. Dopiski "gluten free", "lactose free" czy "sugar free" przy pozycjach w menu w żaden sposób na wpływają na autentyczny smak słonych tart czy ciast, które znajdziecie w kawiarni prowadzonej przez dietetyczkę Ewelinę Dobosz. W przepisach słodkich i wytrawnych królują oryginalne smaki owoców i warzyw w towarzystwie zdrowszych mąk czy oleju kokosowego. A do tego doskonałej jakości kawy parzone metodami tradycyjnymi i alternatywnymi. Wrażenie robi także eklektyczne wnętrze, wymyślone i zaprojektowane przez artystkę Asię Zastróżną.
Wyświetl ten post na Instagramie
White Marlin także należy do najsłynniejszych miejsc nadbałtyckiego kurortu. Elegancka restauracja mieści się na styku centrum Sopotu i plaży, dzięki czemu możecie delektować się pozycjami z menu i lampką szampana z oszałamiającym widokiem na morze. W menu oczywiście nie brakuje nadmorskich inspiracji - regionalnych i z kuchni świata. Obowiązkowo spróbujcie carpaccio z ośmiornicy z pieczoną szalotką, śledzia z Bornholmu marynowanego w sherry, tatara z łososia Mowi z szalotką i suszonymi pomidorami czy fishburgera z jesiotra, dorsza, kalmarów i krewetek.
Wyświetl ten post na Instagramie
Sopockie Dwie Zmiany to restauracja, kawiarnia i galeria, w której przeplatają się świadoma kuchnia i promocja kultury. W trosce o planetę, miejsce serwuje wyłącznie wegetariańskie i wegańskie dania. Przykłady? Fish & chips z selera, carbonara z seitanem, pita na zakwasie, azjatycki bowl z ryżem, mango i grillowaną pomarańczą czy schabowy z seitanu i z mizerią. Do godziny 13.00 serwowane są także roślinne śniadania, a wśród nich szakszuki, jajecznice, bajgle i jaglanka dla których warto wstać trochę wcześniej z łóżka.
Wyświetl ten post na Instagramie
Przystań to bar rybny przy samej plaży, który działa w Sopocie od ponad 25 lat. Słynne miejsce na gastronomicznej mapie kurortu to raj dla miłośników ryb smażonych, pieczonych, owoców morza i zup rybnych. W obszernym menu znajdziecie kalmary, krewetki, flądry i szprotki bałtyckie, dorsze, miętusy, sandacza, makrele, halibuta czy łososia norweskiego. Nie zapomnijcie zerknąć do propozycji przystawek, gdzie królują tatar z łososia, sałatka krabowa, dorsz po grecku czy śledzie na różne sposoby.
Wyświetl ten post na Instagramie
Tuż przy sopockim Krzywym Domku znajduje się Sztuczka - minimalistyczna restauracja, w której główne role odgrywają smak i jakość. Szare, betonowe ściany, drewniane stoliki i krzesła oraz efektowna szafa z winami determinują nowoczesny i elegancki charakter tego miejsca. Samo przebywanie w Sztuczce to przyjemność. Co czeka na Was w menu? Dania do podziału i na małych talerzykach. Wizytę w restauracji warto rozpocząć od ikry z łososia z kremem chrzanowym, bulionu rybnego z żabnicą, a następnie przejść do głównych dań inspirowanych sezonowością - podpłomyka z bobem i śmietaną, tatara wołowego z lubczykiem, filetu z kulbina z palonym masłem czy klusek z ricotty z koprem włoskim.
Wyświetl ten post na Instagramie
Prawdziwy hiszpański klimat? Tylko w sopockim Tapas de Rucola, miejscu w którym bije andaluzyjska energia i miłość do jedzenia. W Tapas de Rucola skosztujecie autentycznej szynki Serrano, croquetas, patatas bravas, panierowanych papryczek jalapeno, kalmarów z wędzoną papryką, hiszpańskich serów, faszerowanych oliwek i wielu innych oryginalnych smaków hiszpańskiej kuchni, która słynie z tapasów. Smakowity wieczór umili Wam grana na żywo latynoska muzyka oraz kieliszek południowego wina.
Wyświetl ten post na Instagramie
Miłośniczy autentycznej japońskiej kuchni będą zachwyceni wizytą w sopockim Moshi Moshi. Minimalistyczne, nowoczesne wnętrze przenosi nas w tradycyjny japoński klimat, a menu pozwoli doświadczać niezwykłych smaków tej kuchni. Sushi w Moshi Moshi to połączenie różnorodnych składników i bogactwa form, które tworzą ucztę kulinarną i wizualną. To zasługa sushi masterów, którzy szkolili się u wybitnych kucharzy w samej Japonii. Starannie wyselekcjonowane najświeższe ryby, owoce morza oraz liczne dodatki sprawiają, że w tym miejscu możecie rozkoszować się smakiem jednego z najlepszych sushi nad całym Bałtykiem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Restauracja U Wędzonych w Sopocie to przepis na autentyczne amerykańskie BBQ. W filozofii miejsca rządzą proste składniki najwyższej jakości i tajniki sztuki wędzenia, która dodaje niepowtarzalnego charakteru mięsnej karcie dań. U Wędzonych to raj dla miłośników prawdziwych burgerów, m.in. z szarpaną jagnięciną i puree z bakłażana, polikami wołowymi i sosem aioli, pastrami i korniszonami oraz z wędzonych specjałów, jak grillowane żebro wołowe, talerz wędzonego pastrami czy frytki zapiekane z wołowiną.
Restauracja L’Entre Villes mieści się w ponad 100-letniej, odrestaurowanej willi w Sopocie. Co znajdziecie w menu? Autorskie przepisy szefa kuchni Sławomira Hahna, który łączy smaki wykwintnej kuchni polskiej z elementami kuchni francuskiej. W efekcie w L’Entre Villes spróbujecie tatara z cielęciny, piersi z dzikiej kaczki, biodrówki jagnięcej czy grillowanej macki ośmiornicy. W menu restauracji nie brakuje także wegańskich propozycji, jak dziki brokuł w tempurze z letnią truflą czy karmelizowana kalarepa na puree z groszku.
Wyświetl ten post na Instagramie
Ambasadę azjatyckich smaków w Sopocie znajdziecie w Phuket. Autentyczną kuchnię i zaskakujące połączenia zapewniają szefowie kuchni z Tajlandii, prawdziwe tajskie przyprawy i składniki, wyjątkowy klimat przeniesiony prosto z azjatyckich ulic i nietuzinkowe drinki. W efekcie w Phuket skosztujecie takich specjałów, jak satay - marynowane szaszłyki z kurczaka w sosie orzechowym, sajgonki, spring rollsy, kalmary, smażone lody czy klasyczne tajskie zupy, jak Tom Kha, Tom Yum czy Wonton.
Wyświetl ten post na Instagramie