Kuchnia

Najlepsze restauracje we Wrocławiu: 22 miejsca z najlepszą kuchnią w sercu Dolnego Śląska

Najlepsze restauracje we Wrocławiu: 22 miejsca z najlepszą kuchnią w sercu Dolnego Śląska
Najlepsze restauracje we Wrocławiu: 22 miejsca z najlepszą kuchnią w mieście
Fot. iStock

Najlepsze restauracje we Wrocławiu to eklektyczny miks regionalnych dań, nowoczesnej kuchni europejskiej, tajskich smaków, ręcznie robionych makaronów i śniadań w duchu zero waste. W menu najlepszych restauracji na Dolnym Śląsku znajdziecie jajeczne ravioli z pieczonym ziemniakiem, kaczkę duszoną z młodą kapustą, japoński omlet okonomiyaki, indyjską Tikka Masalę czy burgera z serem sirtakis. Oto TOP 22 najlepsze restauracje we Wrocławiu, które zachwycą Was autorskimi wizjami dań szefów kuchni.

1. La Maddalena

La Maddalena to wyjątkowe miejsce nad pięknymi Odrzańskimi Bulwarami z widokiem na imponujący gmach Uniwersytetu Wrocławskiego. Stylowe wnętrze i taras nad rzeką sprawiają, że wizyta tam to uczta także dla oczu. W karcie menu znajdziecie klasyczne dania inspirowane kuchnią polską i europejską w autorskiej wersji szefa kuchni Pawła Kaszubskiego. Na przystawkę warto zamówić ostrygi i ceviche z przegrzebków. Wśród dań głównych na szczególną uwagę zasługują łosoś szkocki z groszkiem, porem i kalafiorem oraz ośmiornica podawana z chorizo i chipsem ziemniaczanym. Deser? Obowiązkowo spróbujcie sernika mascarpone z malinami i lichii!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez La Maddalena Restauracja (@lamaddalenarestaurant)

2. Dinette

Dinette to miejsce, które łączy elegancką śniadaniownię z nowoczesnym bistro. Od godziny 13 karta pysznych śniadań bazująca na pieczywie z piekarni Dinette ustępuje miejsca karcie restauracyjnej. To krótka sezonowa karta, która zmienia się co kilka tygodni pod wodzą szefa kuchni Luigi'ego Fiore. Co znajdziecie w menu? Białe szparagi z kremem z mozzarelli di bufalla, stek z kałamarnicy z ajo blanco, kaczkę z duszoną młodą kapustą i młodymi ziemniakami czy zielone curry z krewetkami. Nie zapomnijcie o deserze! Lody pistacjowe z ptasim mleczkiem z sokiem z pomarańczy to zaledwie przedsmak niebanalnych słodkości w Dinette.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez dinette (@dinette.pl)

3. RAGU Pracownia Makaronu

Pracownia RAGU to raj jajecznego makaronu. Pasta bar miał być jedynie dodatkiem do pracowni, która miała dostarczać świeży makaron do wrocławskich restauracji. Sukces i popularność RAGU szybko zmieniły plan właścicieli. W efekcie możecie rozkoszować się doskonałymi makaronami w wielu odsłonach. Obowiązkowo spróbujcie ravioli z pieczonym ziemniakiem, śmietanką, boczkiem i szczypiorem, gnocchi z pudrem z trufli i palonym masłem oraz spaghetti carbonara z pacettą i jajem. Równie pyszne są przystawki w RAGU, jak mortadela z pistacjami czy prosciutto z melonem i oliwą.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez RAGU Pracownia Makaronu (@ragu_wro)

4. Woo Thai

Smaki Tajlandii w Warszawie? Znajdziecie je w restauracji Woo Thai, w której szef kuchni Atthapol Kopho gotuje wraz ze swoją załogą na oryginalnych tajskich składnikach i na bazie autentycznych receptur z tej wyspy. W efekcie w Woo Thai doświadczycie zniewalających tajskich aromatów i wyjątkowych połączeń smaków. W karcie dań znajdziecie najpopularniejsze dania tej kuchni, jak pierożki Keaw, zupy Tom Kha i Tom Yum, smażony ryż z jajkiem, curry i pad thai'e w wielu odsłonach. Na Waszą wyjątkową uwagę zasługują także smażona kaczka na ostro i wołowina z cynamonem. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Woo Thai Restaurant (@woothairestaurant)

5. Mango Mama

Azjatycka uczta w najlepszym wydaniu czeka na Was także w Mango Mama. Wrocławska restauracja słynie z indyjskiej kuchni, o którą dbają kucharze z tego niezwykłego kraju. Obszerne menu zawiera w sobie esencję oryginalnych dań z Indii, więc z pewnością wybierzecie coś dla siebie. Szczególnie warto spróbować klasyków, jak Tikka Masala, Butter Masala czy Kormy na bazie orzechów nerkowca. Jeżeli lubicie nowości, zamówcie ogniste pomidorowo-cebulowe curry Vindallo, Rogan Josh - wolno gotowaną lekko pikantną jagnięcinę czy Dum Biriyani, czyli smażony ryż z masalą, miętą, cebulą i orzechami nerkowca. Wszystkie obłędnie smaczne! Nie zapomnijcie zamówić orzeźwiającego mango lassi, które jest nieodłącznym elementem indyjskiej kuchni.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez MANGO ⭐️ MAMA (@mangomamafood)

6. Soczewka

We wrocławskiej Soczewce macie okazję spróbować niecodziennych wariacji na temat burgerów. W restauracyjnej kuchni, kucharze sami wypiekają bułki, przygotowują sosy i mielą mięso. W menu królują nie tylko burgery wołowe, ale także z kurczakiem i wege. Co warto zamówić? Z mięsnych wersji skuście się na Soczewka Burger z pastrami, sosem aioli, serem pleśniowym i młodym szpinakiem, a w wersji wege na Sirtakis Burger z grillowanym serem, pesto bazyliowym, kurkami i migdałami. Burger z kurczakiem? Skuście się na Umami Burger z panierowanym kurczakiem po koreańsku, majonezem Tom Yum, grzybami Mun, makaronem soba i sosem chilli.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez SOCZEWKA KUCHNIA + BAR (@soczewka_)

7. Wilk Syty

We Wrocławiu nie brakuje także doskonałych restauracji specjalizujących się w kuchni roślinnej. Należy do nich Wilk Syty - klimatyczna knajpka, która w pełni skupia na się autorskich odsłonach wegetariańskich i wegańskich dań. Krótka sezonowa kartka zmienia się co miesiąc, czerpiąc z bogactw warzyw i owoców danej pory. Co znajdziecie w menu? Na chwilę obecną czeka na Was schabowy z seitanu z mizerią, ogórkiem małosolnym i młodymi ziemniakami, japoński omlet okonomiyaki z młodą kapustą czy sojowy gyros bowl z ziołowym ryżem i prażonymi migdałami.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Wilk Syty (@wilksytywroclaw)

8. Warsztat Food and Garden

Wrocławski Warsztat to niezwykle klimatyczna restauracja z dużym ogródkiem i tarasem. Kuchnia tego miejsca bazuje na regionalnych daniach, które w Warsztacie zyskują nowoczesne wersje. Przykłady? Tatar wołowy z serem maślanym, kotlety mielone z jelenia z młodą kapustą, krokiety z grzybami  i serem wędzonym, pierogi z ricottą i ziemniakami czy schab z orzo i chorizo. Efekt? Magiczne miejsce z kuchnią bliską naturze.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Warsztat - Food & Garden (@warsztat.wroc)

9. Nafta Neo Bistro

Nafta Neo Bistro to jedno z ulubionych adresów miłośników wyrafinowanej kuchni we Wrocławiu. Przestronna restauracja mieści się w ceglanym budynku, w dawnym składzie nafty - skąd pochodzi nazwa restauracji. Niepowtarzalnego klimatu temu miejscu nadaje też piękny ogród, gdzie również znajdują się stoliki dla gości. Menu? Karta dań regularnie się zmienia i za każdym razem zaskakuje niebanalnymi połączeniami smaków. Przykłady? Żółta marchew z wegańskim demi glacem, filet z dorady z zielonymi szparagami, risotto z nasion i mizuną czy schab z kością z gruszką w syropie. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Nafta Neo Bistro (@naftaneobistro)

10. Masala

Masala to kolejne miejsce na gastronomicznej mapie Wrocławia, w którym doświadczycie azjatyckiej uczty. Restauracja na nowo odsłania sekrety kuchni wschodniej przez połączenie tradycyjnych receptur z Półwyspu Indyjskiego z gustami europejskimi. W karcie dań królują prawdziwie indyjskie potrawy, które są przygotowywane przez rodowitych kucharzy na oczach gości. Tradycyjne podpłomyki, mięsa i ryby grillowane są w piecu z węglem drzewnym, a ser własnej produkcji to specjalność Masali. W karcie znajdziecie zarówno dania z pieca Tandoorii, curry, dania z południowych Indii czy duży wybór potraw wegetariańskich.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Masala Grill&Bar (@masalawroclaw)

11. W kontakcie

W kontakcie to miejsce, które w pełni działa w duchu slow life. W piękniej przestrzeni doświadczycie chwil beztroskiego lenistwa, a w kuchni panuje szacunek do produktów i składników, które zmieniają się sezonowo. W kontakcie to królestwo pysznych śniadań, którym przyświecają zasady lokalnej i świadomej kuchni. W menu czekają na Was grillowana młoda marchew z hummusem i olejem chilli, krem z pieczonego buraka z kamiennogórskim serem blue, pesto z melisy i nerkowców czy szakszuka w gęstym sosie z pomidorów, papryki i cebuli.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez w kontakcie (@wkontakcie.wro)

12. VaffaNapoli

Wrocławska VaffaNapoli to rodzinna restauracja, w której zjecie doskonałe dania włoskiej kuchni. W menu znajdziecie pizze neapolitańskie - idealnie cienkie, chrupiące z pęcherzykami powietrza na rantach ciasta oraz wiele rodzajów makaronów, m.in.  spaghetti aglio olio e peperoncino, penne alla puttanesca czy penne alla arrabbiata. Świetne, autentyczne włoskie smaki to nie wszystko. VaffaNapoli to przestronna, stylowa restauracja z efektownym barem, w której samo przebywanie to przyjemność.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez VaffaNapoli (@vaffa.napoli)

13. NABE

We wrocławskim NABE doświadczycie niepowtarzalnego klimatu Japonii - na talerzu oraz w samym wnętrzu restauracji. Dekoracja wnętrza, jego kolorystka i dania w menu zostały stworzone z myślą o wspólnym posiłku. Kucharze w NABE inspirują się kuchnią japońską i kreują autorskie wersje dań bazując na oryginalnych składnikach i technikach z kraju kwitnącej wiśni. Co znajdziecie w menu? Chipsy z kwiatu lotosu i kimchi na przystawkę, doskonałej jakości sushi - w tym w wersji "omakase" czyli niespodzianki szefa kuchni, nabe, czyli bulion rybny z kalmarami, łososiem, krewetkami i makaronem udon czy stek z kałamarnicy. Nie zapomnijcie zamówić sake, które pochodzą z małych japońskich browarów.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez NABE (@nabe.rest)

14. Pomiędzy

Pomiędzy we Wrocławiu to klimatyczne miejsce, w którym z łatwością poczujecie się jak w domu. Rano zjecie tu pyszne śniadania i wypijecie filiżankę aromatycznej kawy. Co warto wybrać? W Pomiędzy czekają na Was klasyczne zestawy śniadaniowe, jak angielski zestaw z jajami, fasolną i kiełbasami, omlet z boczkiem, pancakes na słodko czy domowa granola. Koniecznie zerknijcie w menu na bułki maślane, które są podawane w wielu opcjach: z jajkiem, indykiem, tempehem czy z krewetkami. Na lekki lunch w Pomiędzy świetnie sprawdzą się sałatka z wędzonym twarogiem czy kuskus z krewetkami. Już jedna wizyta w Pomiędzy sprawi, że będziecie tu wracać!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Pomiędzy Cafe&Bistro Wrocław (@pomiedzy.cafe)

15. Iggy Pizza

Miłośników neapolitańskiej pizzy zachwyci Iggy Pizza. To modne miejsce, z efektownym wnętrzem, które z wielką dbałością podchodzi do robienia autentycznej pizzy w neapolitańskim stylu. W Iggy ciasto do pizzy powstaje z mąki mielonej w najstarszym neapolitańskim młynie. Wyrabiane jest codziennie i wyrasta przez minimum 24 godziny. Pizze formowane są ręcznie i wypiekane w piecu opalanym bukowym drewnem przez 60-90 sekund. W efekcie pizza pachnie i smakuje świeżo pieczonym chlebem. Z kolei sos do pizzy powstaje z najlepszych na świecie pomidorów San Marzano DOP, a mozzarellę możecie bez problemu wymienić na wegańską wersję. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Iggy Pizza (@iggypizza)

16. Młoda Polska Bistro&Pianino

Wizyta we Wrocławiu nie może się odbyć bez wpadnięcia do Młodej Polski. To wyjątkowa restauracja, której kuchnia bazuje na polskich daniach w autorskiej wersji szefowej kuchni Beaty Śniechowskiej - zwyciężczyni jednej z edycji programu telewizyjnego "MasterChef". Co znajdziecie na talerzu? Między innymi tatara wołowego z czosnkiem niedźwiedzim, matiasa na kalarepie, grillowaną kapustę z hummusem z tofu czy wegański tatar z bakłażana - a to zaledwie przystawki. Prawdziwa celebracja nowoczesnej polskiej kuchni czeka na Was wśród dań głównych, takich jak kaczka z kruszonką cebulową, kotlet schabowy z anchovis czy smażony złoty pstrąg z Zielenicy z kawiorem. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Młoda Polska bistro & pianino (@mlodapolskabistro)

17. Stół na Szwedzkiej

Stół na Szwedzkiej to niecodzienne miejsce, które wyróżnia idea wspólnego celebrowania jedzenia. Dosłownie, bo w Stole na Szwedzkiej możesz gotować z szefem kuchni i pomysłodawcą miejsca Grzegorzem Firkowskim. Stół to warsztat kulinarny, w którym Firkowski nie tylko chce uczyć gotowania, ale też dać gościom możliwość poznawania się przy wspólnym posiłku. Stół jest miejscem, w którym kuchnia ma łączyć!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Stół na Szwedzkiej (@stolnaszwedzkiej)

18. Campo Modern Grill

Campo Modern Grill we Wrocławiu to ambasada latynoamerykańskiej kuchni w minimalistycznym, eleganckim wnętrzu w budynku hotelu Hilton. Specjalnością tego miejsca są argentyńskie steki, latynoamerykańskie dania i ekologiczne wina, którymi możecie rozkoszować się w eleganckim wnętrzu Campo lub na tarasie. Ucztę rozpocznijcie od przystawek, w których prym wiodą kalmary, kiełbaski jagnięce merguez i wołowina w cieście filo. Doskonałym wyborem na danie główne będzie stek, a do wyboru macie rump, new york, rib eye, tenderloin i chateaubriand.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez CAMPO (@campomoderngrill)

19. The Cork Wrocław

Twórcą The Cork jest Paweł Anders, szef kuchni z 27-letnim doświadczeniem i pasjonat lokalności i winiarstwa. Kuchnia The Cork opiera się na prostej, świeżej, autentycznej kuchni, która wydobywa smak każdego ze składników. Co znajdziecie w menu? Ucztę warto rozpocząć od matiasa z kremem chrzanowym i szafranowym fenkułem, selekcji serów krowich, owczych i kozich z musztardą pomarańczową oraz kremu ze szparagów z oliwą cytrynową. Dania główne zachwycą Was odważnymi połączeniami smaków, jak biodrówka jagnięca z zieloną fasolką edamame, kurczak zagrodowy z tapenadą czy pstrąg łososiowy z ragu ziemniaczanym. Nie zapomnijcie o deserze - fondant pistacjowy z musem czekoladowym z fasolą Tonka to smak, który zostanie z Wami na długo!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez The Cork (@the_cork_wroclaw)

20. Mennicza Fusion

Mennicza Fusion to elegancka restauracja ukryta w historycznym zakątku centrum Wrocławia. Miejsce umieszczone w murach XVI-wiecznego spichlerza zachwyca nie tylko pięknem ceglanych sklepień i dobrą kuchnią, lecz także ciepłym wystrojem i profesjonalną obsługą. Szefem restauracji Mennicza Fusion jest Łukasz Budzik, którego dania są oryginalnym duetem najlepszych smaków kuchni europejskiej z regionalnymi przysmakami Dolnego Śląska. W restauracji czeka na Was menu degustacyjne - z 5, 7 lub 9 dań oraz a'la carte. W karcie dań znajdziecie dobrze znane klasyki w zaskakujących odsłonach, jak fiocchi z serem ricotta i gruszką oraz parmezanem, tatar wołowy z crème fraîche czy krewetki tygrysie w sosie maślanym z peperoncino. Na szczególną uwagę zasługują desery, które przypominają małe dzieła sztuki.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mennicza Fusion (@mennicza_fusion)

21. Restauracja Konspira

W restauracji Konspira czeka Was podróż do czasów PRL-u. Konspira jest jednocześnie Centrum Edukacji Historycznej i ośrodkiem kultury nawiązującym do historii wrocławskiej opozycji, a całkowity dochód z działalności restauracji przeznaczany jest na cele społeczne. W menu znajdziecie regionalne przysmaki, jak pyry z gzikiem i wrocławską galaretę oraz klasyki minionych lat, jak placki ziemniaczane z gulaszem, podsmażane kopytka, bigos kresowy czy golonko na kapuście zasmażanej. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Katie K (@creativelythirsty)

22. Tequilarnia

Wśród najlepszych wrocławskich restauracji nie może zabraknąć także meksykańskiej kuchni. Tequilarnia to miejsce, w którym doświadczycie oryginalnych smaków tej kuchni. Menu restauracji ugina się od propozycji stricte meksykańskich dań oraz wariacji na temat tej kuchni. Co warto zamówić? Tatar z tuńczyka z chili guacamole, zupę rybną Caldo De Pescado z okoniem morskim, krewetkami, mulami i kalmarami, nachosy z szarpaną wieprzowiną, granatem i marynowanym boczkiem, tacosy z krewetkami w tempurze z piklowanymi warzywami i taco z dorszem, żeberka wieprzowe ze śliwkową tequilą oraz grillowanego okonia z kukurydzą w maśle z zielonym chilli.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Tequilarnia (@tequilarnia)

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również