Najlepsze restauracje we Wrocławiu to eklektyczny miks regionalnych dań, nowoczesnej kuchni europejskiej, tajskich smaków, ręcznie robionych makaronów i śniadań w duchu zero waste. W menu najlepszych restauracji na Dolnym Śląsku znajdziecie jajeczne ravioli z pieczonym ziemniakiem, kaczkę duszoną z młodą kapustą, japoński omlet okonomiyaki, indyjską Tikka Masalę czy burgera z serem sirtakis. Oto TOP 22 najlepsze restauracje we Wrocławiu, które zachwycają autorskimi wizjami szefów kuchni.
Spis treści
La Maddalena to wyjątkowe miejsce nad pięknymi Odrzańskimi Bulwarami z widokiem na imponujący gmach Uniwersytetu Wrocławskiego. Stylowe wnętrze i taras nad rzeką sprawiają, że wizyta tam to uczta także dla oczu. W karcie menu znajdziecie klasyczne dania inspirowane kuchnią polską i europejską w autorskiej wersji szefa kuchni Pawła Kaszubskiego. Na przystawkę warto zamówić ostrygi i ceviche z przegrzebków. Wśród dań głównych na szczególną uwagę zasługują łosoś szkocki z groszkiem, porem i kalafiorem oraz ośmiornica podawana z chorizo i chipsem ziemniaczanym. Deser? Obowiązkowo spróbujcie sernika mascarpone z malinami i lichii.
Wyświetl ten post na Instagramie
Dinette to miejsce, które łączy elegancką śniadaniownię z nowoczesnym bistro. Od godziny 13 karta pysznych śniadań bazująca na pieczywie z piekarni Dinette ustępuje miejsca karcie restauracyjnej. To krótka sezonowa karta, która zmienia się co kilka tygodni pod wodzą szefa kuchni Luigi'ego Fiore. Co znajdziecie w menu? Białe szparagi z kremem z mozzarelli di bufalla, stek z kałamarnicy z ajo blanco, kaczkę z duszoną młodą kapustą i młodymi ziemniakami czy zielone curry z krewetkami. Nie zapomnijcie o deserze! Lody pistacjowe z ptasim mleczkiem z sokiem z pomarańczy to zaledwie przedsmak niebanalnych słodkości w Dinette.
Wyświetl ten post na Instagramie
Pracownia RAGU to raj jajecznego makaronu. Pasta bar miał być jedynie dodatkiem do pracowni, która miała dostarczać świeży makaron do wrocławskich restauracji. Sukces i popularność RAGU szybko zmieniły plan właścicieli. W efekcie możecie rozkoszować się doskonałymi makaronami w wielu odsłonach. Obowiązkowo spróbujcie ravioli z pieczonym ziemniakiem, śmietanką, boczkiem i szczypiorem, gnocchi z pudrem z trufli i palonym masłem oraz spaghetti carbonara z pacettą i jajem. Równie pyszne są przystawki w RAGU, jak mortadela z pistacjami czy prosciutto z melonem i oliwą.
Wyświetl ten post na Instagramie
Smaki Tajlandii w Warszawie? Znajdziecie je w restauracji Woo Thai, w której szef kuchni Atthapol Kopho gotuje wraz ze swoją załogą na oryginalnych tajskich składnikach i na bazie autentycznych receptur z tej wyspy. W efekcie w Woo Thai doświadczycie zniewalających tajskich aromatów i wyjątkowych połączeń smaków. W karcie dań znajdziecie najpopularniejsze dania tej kuchni, jak pierożki Keaw, zupy Tom Kha i Tom Yum, smażony ryż z jajkiem, curry i pad thai'e w wielu odsłonach. Na Waszą wyjątkową uwagę zasługują także smażona kaczka na ostro i wołowina z cynamonem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Azjatycka uczta w najlepszym wydaniu czeka na Was także w Mango Mama. Wrocławska restauracja słynie z indyjskiej kuchni, o którą dbają kucharze z tego niezwykłego kraju. Obszerne menu zawiera w sobie esencję oryginalnych dań z Indii, więc z pewnością wybierzecie coś dla siebie. Szczególnie warto spróbować klasyków, jak Tikka Masala, Butter Masala czy Kormy na bazie orzechów nerkowca. Jeżeli lubicie nowości, zamówcie ogniste pomidorowo-cebulowe curry Vindallo, Rogan Josh - wolno gotowaną lekko pikantną jagnięcinę czy Dum Biriyani, czyli smażony ryż z masalą, miętą, cebulą i orzechami nerkowca. Wszystkie obłędnie smaczne! Nie zapomnijcie zamówić orzeźwiającego mango lassi, które jest nieodłącznym elementem indyjskiej kuchni.
Wyświetl ten post na Instagramie
We wrocławskiej Soczewce macie okazję spróbować niecodziennych wariacji na temat burgerów. W restauracyjnej kuchni, kucharze sami wypiekają bułki, przygotowują sosy i mielą mięso. W menu królują nie tylko burgery wołowe, ale także z kurczakiem i wege. Co warto zamówić? Z mięsnych wersji skuście się na Soczewka Burger z pastrami, sosem aioli, serem pleśniowym i młodym szpinakiem, a w wersji wege na Sirtakis Burger z grillowanym serem, pesto bazyliowym, kurkami i migdałami. Burger z kurczakiem? Skuście się na Umami Burger z panierowanym kurczakiem po koreańsku, majonezem Tom Yum, grzybami Mun, makaronem soba i sosem chilli.
Wyświetl ten post na Instagramie
We Wrocławiu nie brakuje także doskonałych restauracji specjalizujących się w kuchni roślinnej. Należy do nich Wilk Syty - klimatyczna knajpka, która w pełni skupia na się autorskich odsłonach wegetariańskich i wegańskich dań. Krótka sezonowa kartka zmienia się co miesiąc, czerpiąc z bogactw warzyw i owoców danej pory. Co znajdziecie w menu? Na chwilę obecną czeka na Was schabowy z seitanu z mizerią, ogórkiem małosolnym i młodymi ziemniakami, japoński omlet okonomiyaki z młodą kapustą czy sojowy gyros bowl z ziołowym ryżem i prażonymi migdałami.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wrocławski Warsztat to niezwykle klimatyczna restauracja z dużym ogródkiem i tarasem. Kuchnia tego miejsca bazuje na regionalnych daniach, które w Warsztacie zyskują nowoczesne wersje. Przykłady? Tatar wołowy z serem maślanym, kotlety mielone z jelenia z młodą kapustą, krokiety z grzybami i serem wędzonym, pierogi z ricottą i ziemniakami czy schab z orzo i chorizo. Efekt? Magiczne miejsce z kuchnią bliską naturze.
Wyświetl ten post na Instagramie
Nafta Neo Bistro to jedno z ulubionych adresów miłośników wyrafinowanej kuchni we Wrocławiu. Przestronna restauracja mieści się w ceglanym budynku, w dawnym składzie nafty - skąd pochodzi nazwa restauracji. Niepowtarzalnego klimatu temu miejscu nadaje też piękny ogród, gdzie również znajdują się stoliki dla gości. Menu? Karta dań regularnie się zmienia i za każdym razem zaskakuje niebanalnymi połączeniami smaków. Przykłady? Żółta marchew z wegańskim demi glacem, filet z dorady z zielonymi szparagami, risotto z nasion i mizuną czy schab z kością z gruszką w syropie.
Wyświetl ten post na Instagramie
Masala to kolejne miejsce na gastronomicznej mapie Wrocławia, w którym doświadczycie azjatyckiej uczty. Restauracja na nowo odsłania sekrety kuchni wschodniej przez połączenie tradycyjnych receptur z Półwyspu Indyjskiego z gustami europejskimi. W karcie dań królują prawdziwie indyjskie potrawy, które są przygotowywane przez rodowitych kucharzy na oczach gości. Tradycyjne podpłomyki, mięsa i ryby grillowane są w piecu z węglem drzewnym, a ser własnej produkcji to specjalność Masali. W karcie znajdziecie zarówno dania z pieca Tandoorii, curry, dania z południowych Indii czy duży wybór potraw wegetariańskich.
Wyświetl ten post na Instagramie
W kontakcie to miejsce, które w pełni działa w duchu slow life. W piękniej przestrzeni doświadczycie chwil beztroskiego lenistwa, a w kuchni panuje szacunek do produktów i składników, które zmieniają się sezonowo. W kontakcie to królestwo pysznych śniadań, którym przyświecają zasady lokalnej i świadomej kuchni. W menu czekają na Was grillowana młoda marchew z hummusem i olejem chilli, krem z pieczonego buraka z kamiennogórskim serem blue, pesto z melisy i nerkowców czy szakszuka w gęstym sosie z pomidorów, papryki i cebuli.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wrocławska VaffaNapoli to rodzinna restauracja, w której zjecie doskonałe dania włoskiej kuchni. W menu znajdziecie pizze neapolitańskie - idealnie cienkie, chrupiące z pęcherzykami powietrza na rantach ciasta oraz wiele rodzajów makaronów, m.in. spaghetti aglio olio e peperoncino, penne alla puttanesca czy penne alla arrabbiata. Świetne, autentyczne włoskie smaki to nie wszystko. VaffaNapoli to przestronna, stylowa restauracja z efektownym barem, w której samo przebywanie to przyjemność.
Wyświetl ten post na Instagramie
Nieopodal wrocławskiego Rynku znajdziemy miejsce, w którym doświadczycie klimatu Japonii - na talerzu oraz w samym wnętrzu restauracji. Wnętrze powstało z myślą o japońskim minimalizmie, ale na talerzach panuje kreatywność. W tej japońskiej restauracji znajdziemy świeże owoce morza w postaci klasycznego sashimi czy dobrze znanych rolek np. z krewetką, ale tutejsi sushi masterzy nie stronią od autorskich kreacji. Warto skusić się np. na uramaki z krewetką, majonezem z czosnkiem niedźwiedzim i szczypiorkiem lub Surf&Turf, potrawę znaną ze stekowni, tym razem pod postacią oryginalnego uramaki z krewetką, wołowiną kobe i szparagami. Posiłek trzeba koniecznie zakończyć przepysznym deserem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Pomiędzy we Wrocławiu to klimatyczne miejsce, w którym z łatwością poczujecie się jak w domu. Rano zjecie tu pyszne śniadania i wypijecie filiżankę aromatycznej kawy. Co warto wybrać? W Pomiędzy czekają na Was klasyczne zestawy śniadaniowe, jak angielski zestaw z jajami, fasolną i kiełbasami, omlet z boczkiem, pancakes na słodko czy domowa granola. Koniecznie zerknijcie w menu na bułki maślane, które są podawane w wielu opcjach: z jajkiem, indykiem, tempehem czy z krewetkami. Na lekki lunch w Pomiędzy świetnie sprawdzą się sałatka z wędzonym twarogiem czy kuskus z krewetkami. Już jedna wizyta w Pomiędzy sprawi, że będziecie tu wracać!
Wyświetl ten post na Instagramie
Miłośników neapolitańskiej pizzy zachwyci Iggy Pizza. To modne miejsce, z efektownym wnętrzem, które z wielką dbałością podchodzi do robienia autentycznej pizzy w neapolitańskim stylu. W Iggy ciasto do pizzy powstaje z mąki mielonej w najstarszym neapolitańskim młynie. Wyrabiane jest codziennie i wyrasta przez minimum 24 godziny. Pizze formowane są ręcznie i wypiekane w piecu opalanym bukowym drewnem przez 60-90 sekund. W efekcie pizza pachnie i smakuje świeżo pieczonym chlebem. Z kolei sos do pizzy powstaje z najlepszych na świecie pomidorów San Marzano DOP, a mozzarellę możecie bez problemu wymienić na wegańską wersję.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wizyta we Wrocławiu nie może się odbyć bez wpadnięcia do Młodej Polski. To wyjątkowa restauracja, której kuchnia bazuje na polskich daniach w autorskiej wersji szefowej kuchni Beaty Śniechowskiej - zwyciężczyni jednej z edycji programu telewizyjnego "MasterChef". Co znajdziecie na talerzu? Między innymi tatara wołowego z czosnkiem niedźwiedzim, matiasa na kalarepie, grillowaną kapustę z hummusem z tofu czy wegański tatar z bakłażana - a to zaledwie przystawki. Prawdziwa celebracja nowoczesnej polskiej kuchni czeka na Was wśród dań głównych, takich jak kaczka z kruszonką cebulową, kotlet schabowy z anchovis czy smażony złoty pstrąg z Zielenicy z kawiorem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Stół na Szwedzkiej to niecodzienne miejsce, które wyróżnia idea wspólnego celebrowania jedzenia. Dosłownie, bo w Stole na Szwedzkiej możesz gotować z szefem kuchni i pomysłodawcą miejsca Grzegorzem Firkowskim. Stół to warsztat kulinarny, w którym Firkowski nie tylko chce uczyć gotowania, ale też dać gościom możliwość poznawania się przy wspólnym posiłku. Stół jest miejscem, w którym kuchnia ma łączyć!
Wyświetl ten post na Instagramie
Campo Modern Grill we Wrocławiu to ambasada latynoamerykańskiej kuchni w minimalistycznym, eleganckim wnętrzu w budynku hotelu Hilton. Specjalnością tego miejsca są argentyńskie steki, latynoamerykańskie dania i ekologiczne wina, którymi możecie rozkoszować się w eleganckim wnętrzu Campo lub na tarasie. Ucztę rozpocznijcie od przystawek, w których prym wiodą kalmary, kiełbaski jagnięce merguez i wołowina w cieście filo. Doskonałym wyborem na danie główne będzie stek, a do wyboru macie rump, new york, rib eye, tenderloin i chateaubriand.
Wyświetl ten post na Instagramie
Twórcą The Cork jest Paweł Anders, szef kuchni z 27-letnim doświadczeniem i pasjonat lokalności i winiarstwa. Kuchnia The Cork opiera się na prostej, świeżej, autentycznej kuchni, która wydobywa smak każdego ze składników. Co znajdziecie w menu? Ucztę warto rozpocząć od matiasa z kremem chrzanowym i szafranowym fenkułem, selekcji serów krowich, owczych i kozich z musztardą pomarańczową oraz kremu ze szparagów z oliwą cytrynową. Dania główne zachwycą Was odważnymi połączeniami smaków, jak biodrówka jagnięca z zieloną fasolką edamame, kurczak zagrodowy z tapenadą czy pstrąg łososiowy z ragu ziemniaczanym. Nie zapomnijcie o deserze - fondant pistacjowy z musem czekoladowym z fasolą Tonka to smak, który zostanie z Wami na długo!
Wyświetl ten post na Instagramie
Restauracja znajduje się w XVI-wiecznym spichlerzu. Szefem restauracji Mennicza Fusion jest Łukasz Budzik, którego dania są oryginalnym duetem najlepszych smaków kuchni europejskiej z regionalnymi przysmakami Dolnego Śląska. W restauracji czeka na Was menu degustacyjne - z 5, 7 lub 9 dań oraz a'la carte. W karcie dań znajdziecie dobrze znane klasyki w zaskakujących odsłonach, jak fiocchi z serem ricotta i gruszką oraz parmezanem, tatar wołowy z crème fraîche czy krewetki tygrysie w sosie maślanym z peperoncino. Na szczególną uwagę zasługują desery, które przypominają małe dzieła sztuki.
Wyświetl ten post na Instagramie
W restauracji Konspira czeka Was podróż do czasów PRL-u. W menu znajdziecie regionalne przysmaki, jak pyry z gzikiem i wrocławską galaretę oraz klasyki minionych lat, jak placki ziemniaczane z gulaszem, podsmażane kopytka, bigos kresowy czy golonko na kapuście zasmażanej.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wśród najlepszych wrocławskich restauracji nie może zabraknąć także meksykańskiej kuchni. Tequilarnia to miejsce, w którym doświadczycie oryginalnych smaków tej kuchni. Menu restauracji ugina się od propozycji stricte meksykańskich dań oraz wariacji na temat tej kuchni. Co warto zamówić? Tatar z tuńczyka z chili guacamole, zupę rybną Caldo De Pescado z okoniem morskim, krewetkami, mulami i kalmarami, nachosy z szarpaną wieprzowiną, granatem i marynowanym boczkiem, tacosy z krewetkami w tempurze z piklowanymi warzywami i taco z dorszem, żeberka wieprzowe ze śliwkową tequilą oraz grillowanego okonia z kukurydzą w maśle z zielonym chilli.
Wyświetl ten post na Instagramie