Najlepsze restauracje w Szczyrku zachwycą Was daniami z lokalnych ryb, serów i mięs, na bazie autentycznych beskidzkich receptur. W menu najlepszych restauracji znajdziecie udźce baranie, jagnięce kiełbasy, kwaśnice, wędzone pstrągi, żurki na domowym zakwasie czy placki z bryndzą. Oto TOP 10 najlepszych restauracji w Szczyrku, które warto odwiedzić w sezonie i nie tylko...!
Spis treści
Stara Karczma to jedno z kultowych miejsc na gastronomicznej mapie Szczyrku. Od lat serwuje tradycyjne, regionalne dania z lokalnych składników, zachwyca niepowtarzalną atmosferą i typowym beskidzkim wnętrzem. W Starej Karczmie trudno o wolny stolik, ale zapachy wspaniałych dań, gwar rozmów i muzyka na żywo sprawiają, że warto chwilę poczekać na wolne miejsce. Góralską ucztę w Starej Karczmie warto rozpocząć od żuru szczyrkowskiego i kwaśnicy z żeberkiem. Z dań głównych obowiązkowo spróbujcie grillowanych kotlecików jagnięcych, siekanej baraniny, pstrąga potokowego i zapiekanki bacowskiej. Koniec góralskiej uczty osłodzi Wam domowa szarlotka własnego wypieku. A to zaledwie kilka propozycji z niezwykłej karty dań Starej Karczmy.
Rustykalna restauracja Markowa Destylarnia to miejsce z długą tradycją. W budynku z 1928 roku, produkowano niegdyś regionalne trunki. Obecnie miejsce słynie z doskonałej kuchni i autentycznej, góralskiej atmosfery. W obszernej karcie dań, znajdziecie nie tylko dania mięsne, ale także opcje wegetariańskie i wegańskie. Przykłady? Sałata ze szpinakiem i orzechami laskowymi, domowe pierogi z bryndzą i ziemniakami czy burger wegetariański z serem. Miłośników mięsnych dań zachwycą wołowina marynowana w Kurnwicy, śledź z creme fraiche z pieczonym burakiem, policzki wołowe z paloną kaszą gryczaną i śliwkowym demi glace oraz pstrąg salmopolski z chłodnikiem ogórkowym.
Wyświetl ten post na Instagramie
Gościniec Salmopolski to nie tylko wyjątkowa restauracja z własną wędzarnią, ale również pensjonat. Specjalnością restauracji są świeże ryby, które królują w karcie dań. Pochodzą z hodowli przy gościńcu. Krystalicznie czysta woda wykorzystywana jest właśnie do hodowli ryb. Z potoku łowione są pstrągi źródlane, jesiotry, sumy, raki, a także karpie. W Gościńcu Sampolskim ryby przyrządzane są na wiele sposobów. W efekcie spróbujecie takich przysmaków, jak tatar z pstrąga, rosół rybny, filety smażone, pieczone i grillowane oraz jako całe, naturalnie wędzone ryby.
Wyświetl ten post na Instagramie
Biały Krzyż w Szczyrku to regionalny zajazd z niezwykłą historią. Z miejscem związanych jest wiele legend miejskich, a w każdej z nich tkwi odrobina prawdy. Obecnie nadzwyczajnej atmosfery doświadczycie w restauracji zajazdu. Przestronne wnętrze wypełnione jest balami z drewna, góralskimi meblami, owczymi i baranimi skórami, a w centralnym punkcie restauracji znajduje się ceglane palenisko z żywym ogniem. Wprost z rusztu zjecie swojskie kiełbasy. Na miłośników mięs czekają także gicz jagnięca, żebro wołowe w kapuście czy golonka z kością. W menu znajdzie także pstrąga tęczowego z pieca, bigos domowy na winie czy owczy ser z brusznicą.
Restauracja Kabardo w hotelu Elbrus to kolejny świetny adres w Szczyrku, gdzie spróbujecie smaków lokalnej kuchni. Warto wpaść tam już od wczesnych godzin porannych, na śniadania. W obszernym menu znajdziecie regionalne sery, mięsa, jaja w wielu odsłonach, puszyste, ciepłe racuchy czy tosty z bekonem. Przyjemny poranek dopełnią filiżanka aromatycznej kawy i widok na panoramę gór.
Wyświetl ten post na Instagramie
Gospoda Polska to jedna z najpopularniejszych restauracji w Szczyrku. Powód? Zachwyca wysmakowanym góralskim wystrojem i dużą przestrzenią, którą wypełnia gwar rozmów i nietuzinkowe beskidzkie dekoracje. Karta dań Gospody Polskiej w pełnia skupia się na regionalnych smakach i tradycyjnych przepisach. Specjalnością restauracji jest golonko podawane na aż dziewięć sposobów. Kolejnymi sztandarowymi daniami są placki ziemniaczane w różnorodnymi dodatkami, pstrągi tęczowe, kwaśnica z grzybami na żeberku, zupa czosnkowa czy rosół na wiejskiej kurze. Deser? Obowiązkowo zamówcie domową szarlotkę według babcinej receptury.
Na szóstym piętrze pięknego hotelu Orle Gniazdo znajduje się restauracja Huta Smaków. To miejsce, w której możecie rozkoszować się daniami kuchni polskiej ze wpływami kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. W efekcie, w menu znajdziecie wątróbkę z palonym masłem i rokitnikiem czy kozi ser z orzechami pekan i miodem na przystawkę. Wśród dań głównych królują wołowina z pieczonym porem i konfitowanymi grzybami, kaczka na puree z dyni i dorsz z groszkiem na risotto. Włoskie akcenty w karcie to także sekcja z makaronami, w której warto zwrócić szczególną uwagę na spaghetti z anchovis i pietruszką.
Wyświetl ten post na Instagramie
Na polanie pod Małym Skrzycznem znajduje się Karczma Ciosana, z której rozpościera się widok piękną panoramę Beskidów. Klimatyczna restauracja to kolejny przykład ukłonu w stroję beskidzkich tradycji. Wybudowana została z ciosanego drewna, a jej wystrój to synonim góralskiego klimatu. W karcie dań również dominują autentyczne regionalne smaki, na czele z kwaśnicą z żebrem wołowym, zupą czosnkową z grzankami, serem góralskim podawanym z żurawiną, polędwiczkami wieprzowymi w sosie z maślaków czy placek Bacy z gulaszem i kwaśną śmietaną.
Kolejnym miejscem z autentyczną beskidzką kuchnią jest restauracja Góral, która mieści się w hotelu o tej samej nazwie. Wnętrza nawiązują do tradycji tego regionu. Dominuje w niej drewno, a duży kominek wypełnia restaurację ciepłym światłem i przytulnym klimatem. W karcie dań znajdziecie klasyczne lokalne dania, jak swojskie placki ziemniaczane z blachy, jagnięcinę w wielu odsłonach, mięsa w grilla i ręcznie lepione pierogi.
W hotelu Alpin mieści się nowo otwarta restauracja Beskidzka 40. Miejsce doskonale łączy autentyczne regionalne smaki i aktualne trendy kulinarne. Nowoczesne wnętrze restauracji podkreśla progresywną, góralską kartę dań, w której znajdziecie takie pozycje, jak kozi ser w towarzystwie kruchych sałat i owoców, tatar z grzybami shimeji i piklowaną cebulą czy oscypek z żurawiną przełamany kwaskowym jabłkiem. Wśród dań głównych zachwycają karczek z dzika z kopytkami i sandacz z ratatouille. Na deser warto się wybrać do hotelowej cukierni, w której również tradycyjne słodkie smaki łączą się z nowoczesną sztuką cukierniczą.