Kuchnia

Najlepsze restauracje w Szczecinie: TOP 10 miejsc, które zachwycą Was nową odsłoną regionalnych dań

Najlepsze restauracje w Szczecinie: TOP 10 miejsc, które zachwycą Was nową odsłoną regionalnych dań
Fot. iStock

Najlepsze restauracje w Szczecinie czerpią inspiracje z regionalnych przepisów oraz autentycznych produktów kuchni brazylijskiej, włoskiej i chińskiej. W naszym zestawieniu znajdziecie restauracje, które serwują polskie klasyki w autorskim wydaniu, jak kiszony schabowy, nowe odsłony lokalnego paprykarza, tradycyjny brazylijski gulasz z solonej wołowiny czy chrupiące roladki z kaczki z sosem hoi-sin. Oto TOP 10 restauracji w Szczecinie, które warto odwiedzić w trakcie wizyty w stolicy województwa zachodniopomorskiego!

1. Restauracje w Szczecinie: Brasileirinho Brazylijska Kuchnia & Bar

"Bo wszystko, co jest stworzone z miłością, rozkwita” - brzmi sentencja Haia Maraka, która jest mottem twórców brazylijskiej restauracji Brasileirinho. Szczecińska restauracja to niezwykle klimatyczne, przytulne miejsce w centrum miasta, w którym doświadczycie autentycznej brazylijskiej kuchni i kultury. W Brasileirinho czeka Was ekscytująca podróż po smakach Ameryki Południowej i oryginalnych brazylijskich produktach, które są podstawą restauracyjnej kuchni. W efekcie w menu znajdziecie tradycyjne potrawy, jak Pasteis camaro - brazylijskie pierożki z krewetkami i serkiem requeijao, chrupiące krewetki w panierce z kokosem, zupa rybna na wywarze z ośmiornicy z mlekiem kokosowym, wolnogotowany stek z antrykotu z maniokiem czy polędwica z dorsza w panierce z orzechów z ryżem kokosowym.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Brasileirinho (@brasileirinhoszczecin)

 

2. Restauracje w Szczecinie: Karkut

Jesteście miłośnikami wołowiny? Obowiązkowo wpadnijcie do restauracji Karkut. W eleganckim industrialnym miejscu spróbujecie najwyższej jakości sezonowanej wołowiny. W Karkucie znajdziecie takie klasyki, jak T-Bone, rostbef z kością, Tomahawk, Rib-Eye czy Wagyu. Jednak wołowina to nie jedyna specjalność tego miejsca. Na uwagę zasługują także ryby przygotowywane z ogromną starannością, jak okoń morski, turbot czy stek z tuńczyka.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez RESTAURACJA KARKUT (@karkut_restauracja)

3. Restauracje w Szczecinie: Paprykarz Fish Market

Paprykarz Fish Market to miejsce zainspirowane tradycją miast portowych i tamtejszych targów rybnych. W centrum konceptu kulinarnego są jakość i świeżość produktów, bo w karcie królują owoce morza oraz ryby. W restauracji spróbujecie niesamowitych ostryg w dwóch odsłonach – na lodzie i na ciepło. Ponad to w menu czekają na Was, m.in. kalmary z grilla, krewetki, mule, ośmiornicę czy znany w całej Polsce przysmak ze szczecińskim rodowodem - paprykarz!

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Paprykarz fish market (@paprykarz_fishmarket)

4. Restauracje w Szczecinie: Bajgle Króla Jana

Bajgle Króla Jana powstały w 2015 roku w sercu Starego Miasta w Szczecinie, w cieniu Zamku Książąt Pomorskich i Starego Ratusza. Tworzone są według autorskiej, sekretnej receptury - naturalnej, bez konserwantów ani spulchniaczy. Każdy bajgiel formowany jest ręcznie i poddawany procesowi powolnego rozrostu. Następnie, zgodnie z kilkusetletnią metodą, bajgle kąpane są we wrzątku przed wypieczeniem w piecu chlebowym. W efekcie w Bajglach Króla Jana zjecie jedne z najlepszych bajgli w Polsce - w wielu odsłonach. W karcie znajdziecie bajglowe klasyki, jak: z wędzonym łososiem na kremowym serku z kaparami i rukolą czy BLT, czyli bekon na sałacie z pomidorem. Większość stanowią jednak autorskie kompozycje na ciepło i zimno - również w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Bajgle Króla Jana (@bajgle_krola_jana)

5. Restauracje w Szczecinie: El Globo

W klimatycznym El Globo spędzicie uroczy wieczór w towarzystwie dań inspirowanych kuchnią argentyńską, w której centrum są ryby i owoce morze. W efekcie spróbujecie znakomitego morszczuka argentyńskiego ze szpinakiem i serem, Fritto di mare, czyli chrustu z owoców morza z krewetek, kalmarów i omułek, dorsza w migdałach czy klasycznych krewetek smażonych na białym winie. Na deser nie zapomnijcie zamówić słodkiego Eton Mess - bezy z malinami, lodami i bitą śmietaną.

36376193_1855399781186699_6032525843496960000_n
El Globo
mat. prasowe

6. Restauracje w Szczecinie: Browar Wyszak

Szczeciński Browar Wyszak mieści się w piwnicach Ratusza Staromiejskiego, który wchodzi w skład międzynarodowej trasy turystycznej Europejskiego Szlaku Gotyku Ceglanego. Na co dzień w  browarze, piwowarzy warzą metodą rzemieślniczą piwo, którym można delektować się w zabytkowych wnętrzach ratuszowych piwnic. Jednak Browar Wyszak to nie tylko doskonałe piwo, ale również nowoczesna kuchnia oparta na regionalnych produktach. Przykłady? W bogatej karcie dań czekają na Was m.in. kozidymek - smażony ser zagrodowy z migdałami, kiszone pomidory z serem z gospodarstwa Kaszubska Koza, dorsz w cieście piwnym, comber jagnięcy z portobello i sosem demi glace czy zupa rybna. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Browar Wyszak (@wyszakbrowar)

7. Restauracje w Szczecinie: Spiżarnia Szczecińska

Spiżarnia Szczecińska to miejsce, w którym tradycyjna polska kuchnia spotyka się z nowoczesnym podejściem i najnowszymi trendami kulinarnymi. Ważnym elementem konceptu kulinarnego Spiżarni są lokalni dostawcy, który gwarantują świeże, regionalne produkty o najwyższej jakości. Wizytę w restauracji warto rozpocząć od paprykarza z żelem z kiszonego ogórka, śledzia w cherry oraz racuchów gryczanych z wędzonym pstrągiem i kawiorem. Wśród dań głównych na szczególną uwagę zasługują domowe pierogi gryczane z gęsiną, schabowy kiszony z kością - smażony na smalcu, smażony sandacz z puree z zielonego groszku czy  karkówka sous-vide z grilla. Idealnym finiszem uczty w Spiżarni będzie karmelizowane jabłko z sosem cynamonowym i kruszonką - kolejny dowód na to, że klasyczne smaki nigdy nie wyjdą z mody.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Spiżarnia Szczecińska (@spizarniaszczecinska)

8. Restauracje w Szczecinie: Rosso Fuoco Restauracja

Rosso Fuoco to restauracja prowadzona przez dwóch Włochów z Toskanii, którzy postanowili przenieść rodzime smaki do Szczecina. W rezultacie w Rosso Fuoco Restauracja doświadczycie autentycznej toskańskiej kuchni, bo w sercu restauracji i karcie dań dominują oryginalne włoskie produkty - oczywiście głównie z rejonu Toskanii. Przykłady? Carpaccio wołowe z rukolą i Grana Padano, selekcja wędlin i serów z Toskanii, tatar z krewetek z kaparami, pikantne omułki w sosie pomidorowym, makaron jajeczny typu spaghetti z toskańską oliwą z oliwek, czosnkiem i pikantnym peperoncino, ziemniaczane gnocchi z nadzieniem z trufli i koziego sera z masłem i szałwią czy grillowana polędwica z sosem z zielonego pieprzu.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Rosso Fuoco Szczecin (@rossofuocoszczecin)

 

9. Restauracje w Szczecinie: Mała Tumska

Mała Tumska to kolejna szczecińska restauracja, w której lokalne przepisy łączą się z inspiracjami kuchni świata. Wizyta w tym miejscu to świetna okazja, aby spróbować lokalnej odsłony gołąbków z kaszą perłową i dorszem w sosie śmietanowym z kurkami, paprykarza szczecińskiego podawanego z żytnim chlebem na zakwasie, naleśników gryczanych na cydrze czy pikantnej zupy z dorsza. W karcie dań nie brakuje także azjatyckich akcentów, jak gryczany makaron soba z polędwiczką wieprzową czy łososia pieczonego w chrupiącym cieście filo.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mała Tumska (@mala_tumska)

10. Restauracje w Szczecinie: Shanghai Chinese Restaurant 

W Szczecinie zawitali najlepsi kucharze wyselekcjonowani przez chińskiego mistrza kuchni Pon Han, który związał się wieloletnią współpracą z grupą do której należy szczecińska restauracja Shanghai. Każdy z nich specjalizuje się w innej sztuce kulinarnej, w efekcie w menu restauracji czeka na Was cała gama kolorów, smaków i aromatów chińskiej kuchni. W karcie dań znajdziecie wszystkie specjały tej wyjątkowej kuchni o niezwykłej tradycji, jak pierożki dim sum, ostro-kwaśna zupa syczuańska, kaczka po pekińsku, wieprzowina z woka w sosie słodko-kwaśnym, kurczak Generała TSO czy kokosowo-daktylowe naleśniki na deser.

menu-22
Shanghai Chinese Resturant
mat. prasowe
Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również