Comfort food to dania, które nie mają być ładne i zachwycać na Instagramie. Tutaj liczy się domowy smak, sycące kalorie i uczucie błogości podczas jedzenia. To dania, które skutecznie poprawią Ci nastój, bo przypominają smaki dzieciństwa, zawierają dużo czekolady lub rozpływającego się w ustach sera. Poznaj sprawdzone przepisy na comfort food, od tradycyjnych racuchów z jabłkami, po amerykański mac&chesse.
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę w garnku i lekko ją posól. Twaróg rozdrobnij w misce widelcem, dodaj jajko i 1,5 łyżki mąki. Wymieszaj i całość wysyp na podsypany mąką blat. Na blacie turlaj ruloniki i krój je jak kopytka. Kluski wkładaj delikatnie na wrzątek i gotuj do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmuj je cedzakową łyżką. Masło rozpuść na patelni i przyrumień. Pierogi leniwe podawaj posypane cukrem z dodatkiem palonego masła.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zagotuj mleko, śmietanę, miód i szczyptę soli. Wsyp ryż i gotuj przez około 12-15 minut. Obierz jabłka i pokrój na niewielkie kawałki. Wrzuć je do garnka i praż z odrobiną wody i soku z cytryny, aż do momentu rozpadnięcia się jabłek. Dodaj cukier i cynamon do smaku. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem i włóż do niego 2/3 ryżu, następnie mus jabłkowy i pozostały ryż (warstwami). Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Przed podaniem posyp porcję ryżu z jabłkami cynamonem.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie (frangipane):
Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników na ciasto wyrabiamy jednolitą kulę (ręcznie lub mikserem z hakiem). Ciastem wykładamy formę do tarty lub tortownicę o średnicy ok. 24 cm formując 3-4 cm rant (ja przygotowałam tartę właśnie w tortownicy). Nakłuwamy w wielu miejscach widelcem i wstawiamy na 15-30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra-dół). Spód wyjmujemy z lodówki i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku. Następnie studzimy (nie musi być całkowicie zimny). Przygotowujemy frangipane. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem z wanilią. Dodajemy białka i połowę migdałów. Miksujemy i po zmieszaniu dodajemy całe jajka i resztę migdałów. Na końcu dodajemy pół łyżeczki ekstraktu migdałowego. Upieczony spód smarujemy dżemem lub konfiturą. Wlewamy nadzienie migdałowe i rozsmarowujemy je równomiernie. Posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C (góra-dół) i pieczemy 35-40 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce).
Wyświetl ten post na Instagramie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Bułki natnij od góry i delikatnie usuń nożem część miąższu. W dużej misce wymieszaj twaróg, majonez, posiekanym szczypiorek i cebulkę, sól i pieprz. Dodaj połowę startej mozzarelli i 2/3 cheddara. Resztę tartych serów pozostaw do posypania bułek przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 200⁰ C.
Oczyść pieczarki, odetnij dolną część, a kapelusze pokrój w ósemki. Grzyby usmaż na patelni, aby były miękkie i pełne smaku. Usmażone grzyby wymieszaj z twarogowym farszem i nadziewaj nim bułki. Na wierzchu każdej bułki rozbij jajko i posyp je z wierzchu startymi serami. Włóż do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piecz przez 15 minut, aż się przyrumienią. Podawaj gorące, z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu i szczypiorku.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Składniki:
Na ciasto:
Dodatki:
Sposób przygotowania:
Do ciepłej wody wkrusz świeże drożdże, dodaj około łyżeczki cukru i wymieszaj. Odstaw na chwilę. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier, rozdrobnione drożdże i olej. Całość zagnieć energicznie rękami. Ciasto musi być miękkie, elastyczne i łatwo odchodzić od ręki. Z ciasta uformuj kulę i pozostaw ją pod przykryciem, w ciepłym miejscu na około godzinę. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągnij je z miski. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Papier posmaruj niewielką ilością oliwy. Wyrośnięte ciasto ułóż na papierze i dłońmi uformuj kształt pizzy. Pizzę posmaruj sosem pomidorowym. Następnie nałóż startą mozzarellę, połówki pomidorków koktajlowych, a pesto nakładaj łyżką na kształt okręgów. Pizzę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 11 minut. Cały czas ją obserwuj, aby zbytnio się nie spiekła. Gotową pizzę posyp świeżą rukolą.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj mleko i dodaj szczyptę soli. Wsyp do mleka makaron i gotuj, aż do miękkości (na małym ogniu). Następnie dodaj starty cheddar i mieszaj całość energicznie. Gorący makaron nałóż na talerze. Danie oprósz świeżo zmielonym pieprzem i szczypiorkiem.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z sodą i kefir. Miksuj całość, aż do połączenia się składników. Do masy dodaj jabłka, a całość wymieszaj. Na patelni roztop masło i układaj łyżką porcje ciasta, formując z nich placki. Smaż racuchy na małym ogniu i na złoty kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson
Składniki na syrop:
Sposób przygotowania:
Do malaksera wsyp mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, ekstrakt z wanilii i śmietanę. Zmiksuj całość na gładką masę. Powoli dolewaj wrzącą wodę, cały czas miksując. Następnie wsyp kostki czekolady i wymieszaj całość. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem formy o wymiarach 21 x 11 cm. Piecz w w temperaturze 170 st. C przez około godzinę. 20 minut przed końcem pieczenia ciasta, przygotuj syrop. W garnuszku zagotowuj wodę, kakao i cukier. Gotuj przez kilka minut, aż część wody odparuje – w momencie, gdy syrop będzie klejący. Ciepłe ciasto polej syropem, który częściową wsiąknie w świeże ciasto.
Wyświetl ten post na Instagramie.