Comfort food. Przepisy na pyszne i sycące dania, które poprawią Ci humor
Fot. 123RF

Comfort food. Przepisy na pyszne i sycące dania, które poprawią Ci humor

Comfort food to dania, które nie mają być ładne i zachwycać na Instagramie. Tutaj liczy się domowy smak, sycące kalorie i uczucie błogości podczas jedzenia. To dania, które skutecznie poprawią Ci nastój, bo przypominają smaki dzieciństwa, zawierają dużo czekolady lub rozpływającego się w ustach sera. Poznaj sprawdzone przepisy na comfort food, od tradycyjnych racuchów z jabłkami, po amerykański mac&chesse.

Pierogi leniwe z palonym masłem

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę w garnku i lekko ją posól. Twaróg rozdrobnij w misce widelcem, dodaj jajko i 1,5 łyżki mąki. Wymieszaj i całość wysyp na podsypany mąką blat. Na blacie turlaj ruloniki i krój je jak kopytka. Kluski wkładaj delikatnie na wrzątek i gotuj do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmuj je cedzakową łyżką. Masło rozpuść na patelni i przyrumień. Pierogi leniwe podawaj posypane cukrem z dodatkiem palonego masła.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Katarzyna Skórska | Dietetyk (@skorskadietetyk)

Zapiekany ryż z jabłkami 

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2,5 szklanki mleka 3,2 %
  • 0,5 szklanki śmietany 30 %
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • cynamon
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Zagotuj mleko, śmietanę, miód i szczyptę soli. Wsyp ryż i gotuj przez około 12-15 minut. Obierz jabłka i pokrój na niewielkie kawałki. Wrzuć je do garnka i praż z odrobiną wody i soku z cytryny, aż do momentu rozpadnięcia się jabłek. Dodaj cukier i cynamon do smaku. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem i włóż do niego 2/3 ryżu, następnie mus jabłkowy i pozostały ryż (warstwami). Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Przed podaniem posyp porcję ryżu z jabłkami cynamonem. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Paulina Konkiewicz DIETETYK (@tocozjemy_dietetyka)

Tarta Bakewell 

 

Składniki na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (250 g)
  • 3/4 kostki zimnego masła pokrojonego na kawałki (150 g)
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 2 żółtka (białka zostawiamy)
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie (frangipane):

Sposób przygotowania:

Ze wszystkich składników na ciasto wyrabiamy jednolitą kulę (ręcznie lub mikserem z hakiem). Ciastem wykładamy formę do tarty lub tortownicę o średnicy ok. 24 cm formując 3-4 cm rant (ja przygotowałam tartę właśnie w tortownicy). Nakłuwamy w wielu miejscach widelcem i wstawiamy na 15-30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra-dół). Spód wyjmujemy z lodówki i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku. Następnie studzimy (nie musi być całkowicie zimny). Przygotowujemy frangipane. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem z wanilią. Dodajemy białka i połowę migdałów. Miksujemy i po zmieszaniu dodajemy całe jajka i resztę migdałów. Na końcu dodajemy pół łyżeczki ekstraktu migdałowego. Upieczony spód smarujemy dżemem lub konfiturą. Wlewamy nadzienie migdałowe i rozsmarowujemy je równomiernie. Posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C (góra-dół) i pieczemy 35-40 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce).

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Natalia Ruszkowska-Tabor (@poezjasmaku.blog)

Zapiekane bułki z serem i pieczarkami

Składniki:

  • 4 kajzerki z ulubionej piekarni
  • 500 g pieczarek
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 75 g startej mozzarelli
  • 50 g startego cheddara
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 małe cebulki ze szczypiorkiem
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bułki natnij od góry i delikatnie usuń nożem część miąższu. W dużej misce wymieszaj twaróg, majonez, posiekanym szczypiorek i cebulkę, sól i pieprz. Dodaj połowę startej mozzarelli i 2/3 cheddara. Resztę tartych serów pozostaw do posypania bułek przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 200⁰ C.

Oczyść pieczarki, odetnij dolną część, a kapelusze pokrój w ósemki. Grzyby usmaż na patelni, aby były miękkie i pełne smaku. Usmażone grzyby wymieszaj z twarogowym farszem i nadziewaj nim bułki. Na wierzchu każdej bułki rozbij jajko i posyp je z wierzchu startymi serami. Włóż do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piecz przez 15 minut, aż się przyrumienią. Podawaj gorące, z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu i szczypiorku.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Asia-zdrowie od św.Hildegardy (@nadrugibrzeg)

Domowa pizza z zielonym pesto i rukolą

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
  • 40 g świeżych drożdży

Dodatki:

  • sos pomidorowy do wysmarowania pizzy
  • świeża rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • pesto bazyliowe
  •  300 g sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Do ciepłej wody wkrusz świeże drożdże, dodaj około łyżeczki cukru i wymieszaj. Odstaw na chwilę. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier, rozdrobnione drożdże i olej. Całość zagnieć energicznie rękami. Ciasto musi być miękkie, elastyczne i łatwo odchodzić od ręki. Z ciasta uformuj kulę i pozostaw ją pod przykryciem, w ciepłym miejscu na około godzinę. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągnij je z miski. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Papier posmaruj niewielką ilością oliwy. Wyrośnięte ciasto ułóż na papierze i dłońmi uformuj kształt pizzy. Pizzę  posmaruj sosem pomidorowym. Następnie nałóż startą mozzarellę, połówki pomidorków koktajlowych, a pesto nakładaj łyżką na kształt okręgów. Pizzę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 11 minut. Cały czas ją obserwuj, aby zbytnio się nie spiekła. Gotową pizzę posyp świeżą rukolą.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez |غزل البنات (@ghazel_el_banet)

Makaron Mac&Chesse

Składniki:

  • 400 g makaronu typu kolanka
  • 300 g sera cheddar
  • 750 ml mleka 3,2 %
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj mleko i dodaj szczyptę soli. Wsyp do mleka makaron i gotuj, aż do miękkości (na małym ogniu). Następnie dodaj starty cheddar i mieszaj całość energicznie. Gorący makaron nałóż na talerze. Danie oprósz świeżo zmielonym pieprzem i szczypiorkiem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mac n’ Cheese Foodies (@mac_and_cheese_foodies)

Puszyste racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 1 litr kefiru
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jabłka
  • masło

Sposób przygotowania:
Obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z sodą i kefir. Miksuj całość, aż do połączenia się składników. Do masy dodaj jabłka, a całość wymieszaj. Na patelni roztop masło i  układaj łyżką porcje ciasta, formując z nich placki. Smaż racuchy na małym ogniu i na złoty kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Agata Jędraszczak (@kuchniaagaty.pl)

Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson

  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • 50 g kakao
  • 200 g drobnego cukru
  • 175 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml wrzącej wody
  • 175 g chocolate chips z gorzkiej lub mlecznej czekolady (zamiennie kostki czekolady)

Składniki na syrop:

  • 1 łyżeczka kakao
  • 125 ml wody
  • 100 g cukru
  • 25 g startej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Do malaksera wsyp mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, ekstrakt z wanilii i śmietanę. Zmiksuj całość na gładką masę. Powoli dolewaj wrzącą wodę, cały czas miksując. Następnie wsyp kostki czekolady i wymieszaj całość. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem formy o wymiarach 21 x 11 cm. Piecz w w temperaturze 170 st. C przez około godzinę. 20 minut przed końcem pieczenia ciasta, przygotuj syrop. W garnuszku zagotowuj wodę, kakao i cukier. Gotuj przez kilka minut, aż część wody odparuje – w momencie, gdy syrop będzie klejący. Ciepłe ciasto polej syropem, który częściową wsiąknie w świeże ciasto.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ursula (@lilvienna)

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również