Sezon grillowy trwa w najlepsze! Jeśli klasyczna grillowana kiełbaska nie jest na liście waszych ulubionych przysmaków, a warzywne szaszłyki dawno wam się przejadły, sprawdźcie nasze propozycje. Prezentujemy 6 pysznych (i szybkich) dań, które zachwycą zarówno wegetarian, jak i mięsożerców.
Potrzebujemy:
Wyciśnięty ząbek czosnku, posiekaną pietruszkę, tymianek i oliwę mieszamy w miseczce. Folię delikatnie smarujemy oliwą i kładziemy na nią ser. Powstałą marynatę wylewamy na ser camembert i dokładnie zawijamy całość folią. Umieszczamy na grillu i pieczemy przez ok. 10min. Tak przygotowany camembert świetnie na przykład smakuje z grillowanymi grzankami i żurawiną.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Potrzebujemy:
W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz. Cebulę, paprykę, cukinię i ser kroimy w drobną kostkę. Mieszamy je razem w misce, dodajemy trochę oliwy, sól i pieprz do smaku. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i odcinamy nóżki. Kładziemy je na ruszczcie, na folii aluminiowej blaszkami do dołu i w ten sposób podpiekamy ok 3min. Wierzch kapeluszy smarujemy oliwą i przewracamy je na drugą stronę. Na pieczarki nakładamy wcześniej przygotowany farsz (jeśli temperatura nad grillem jest za wysoka, zdejmij pieczarki z grilla na czas nakładania). Grillujemy pieczarki przez ok. 8-12 minut, do czasu aż warzywa zmiękną, a ser się roztopi.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Potrzebujemy:
Miód, oliwę i sok z cytryny mieszamy w miseczce. Marchewki obieramy, kroimy w słupki, moczymy w marynacie i kładziemy na aluminiowej tacce. Resztą marynaty polewamy ułożone już marchewki i posypujemy je tymiankiem. Kładziemy tacki na grilla na ok. 25-30min, aż marchewki zmiękną. Możemy je podawać z sosem czosnkowym, są przepyszne! Ciekawą alternatywą dla tymianku będzie mieszanka cynamonu, kolendry i kminu rzymskiego.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Potrzebujemy:
Umytego pomidora kroimy w małą kostkę. Szczypiorek, kolendrę oraz chili siekamy. Wszystko mieszamy w misce, dodajemy oliwę, sok z limonki oraz sól do smaku. Awokado dzielimy na pół, wyciągamy pestkę, smarujemy resztą oliwy i kładziemy na ruszt skórką do góry. Grillujemy 5 minut i obracamy. Napełniamy awokado salsą pomidorową i grillujemy kolejne 5-8minut.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Potrzebujemy:
Tofu możemy pokroić w plastry o grubości 1 cm lub w kostkę - jeśli chcemy zrobić z niego dodatek do szaszłyków. Czosnek, cebule oraz pietruszkę drobno siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy sos sojowy, miód, oliwę z oliwek i suszoną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Tofu zamaczamy w całości w mieszance. Odstawiamy miskę do lodówki i czekamy ok. 2 godziny, aby dobrze się zamarynowało. Po tym czasie wyjmujemy tofu z zalewy i kładziemy na folii aluminiowej na ruszt. Jeśli pokroiliśmy je w kostkę wygodniej będzie przed grillowaniem nadziać kawałki na patyczki do szaszłyków i dopiero w tej formie położyć na ruszt. Tak przygotowane tofu możemy zjeść samo lub z dodatkiem ulubionych grillowanych warzyw.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Deserów robionych na grillu nie spotykamy często, a szkoda, bo są naprawdę smaczne. Jeśli jeszcze nie jedliście bananów z grilla, koniecznie musicie je wypróbować!
Potrzebujemy:
Rum i sok z cytryny łączymy razem w rondelku. Podgrzewamy, dodajemy cukier i mieszamy, dopóki cukier się nie rozpuści. Skórkę banana przecinamy wzdłuż i wbijamy w banana czekoladę oraz inne słodkie dodatki. Układamy na ruszcie nacięciem do góry. Grillujemy przez ok. 5min, aż skórka całkowicie zbrązowieje. Po zdjęciu z grilla polewamy banany sosem rumowym.
Wyświetl ten post na Instagramie.