6 pomysłów na pyszne dania z grilla bez mięsa. Nie tylko dla wegetarian!
Fot. 123rf

6 pomysłów na pyszne dania z grilla bez mięsa. Nie tylko dla wegetarian!

Sezon grillowy trwa w najlepsze! Jeśli klasyczna grillowana kiełbaska nie jest na liście waszych ulubionych przysmaków, a warzywne szaszłyki dawno wam się przejadły, sprawdźcie nasze propozycje. Prezentujemy 6 pysznych (i szybkich) dań, które zachwycą zarówno wegetarian, jak i mięsożerców.

Grillowany ser camembert

Potrzebujemy:

  • ser camembert
  • łyżeczka tymianku
  • ząbek czosnku
  • suszony czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie)
  • łyżka oliwy + oliwa do posmarowania folii
  • natka pietruszki

Wyciśnięty ząbek czosnku, posiekaną pietruszkę, tymianek i oliwę mieszamy w miseczce. Folię delikatnie smarujemy oliwą i kładziemy na nią ser. Powstałą marynatę wylewamy na ser camembert i dokładnie zawijamy całość folią. Umieszczamy na grillu i pieczemy przez ok. 10min. Tak przygotowany camembert świetnie na przykład smakuje z grillowanymi grzankami i żurawiną.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez alohapupu.com (@alohapupu)

 

Faszerowane pieczarki

Potrzebujemy:

  • 4 duże kapelusze pieczarek (najlepiej te specjalne na grilla)
  • cebula
  • papryka
  • ulubiony ser
  • mała cukinię
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz. Cebulę, paprykę, cukinię i ser kroimy w drobną kostkę. Mieszamy je razem w misce, dodajemy trochę oliwy, sól i pieprz do smaku. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i odcinamy nóżki. Kładziemy je na ruszczcie, na folii aluminiowej blaszkami do dołu i w ten sposób podpiekamy ok 3min. Wierzch kapeluszy smarujemy oliwą i przewracamy je na drugą stronę. Na pieczarki nakładamy wcześniej przygotowany farsz (jeśli temperatura nad grillem jest za wysoka, zdejmij pieczarki z grilla na czas nakładania). Grillujemy pieczarki przez ok. 8-12 minut, do czasu aż warzywa zmiękną, a ser się roztopi.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Aneta_Maja (@jaki_dietetyk_taka_dieta)

Grillowane marchewki

Potrzebujemy:

  • 500g marchewek (ok. 10 sztuk)
  • 3 łyżeczki miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kilka gałązek tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Miód, oliwę i sok z cytryny mieszamy w miseczce. Marchewki obieramy, kroimy w słupki, moczymy w marynacie i kładziemy na aluminiowej tacce. Resztą marynaty polewamy ułożone już marchewki i posypujemy je tymiankiem. Kładziemy tacki na grilla na ok. 25-30min, aż marchewki zmiękną. Możemy je podawać z sosem czosnkowym, są przepyszne! Ciekawą alternatywą dla tymianku będzie mieszanka cynamonu, kolendry i kminu rzymskiego.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Delicious Family Recipies (@dear_delicious_life)

Grillowane awokado z salsą pomidorową

Potrzebujemy:

  • awokado
  • świeża kolendra
  • szczypiorek
  • połowa dużego pomidora
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soku z limonki
  • ¼ papryczki chili (opcjonalnie)
  • sól

Umytego pomidora kroimy w małą kostkę. Szczypiorek, kolendrę oraz chili siekamy. Wszystko mieszamy w misce, dodajemy oliwę, sok z limonki oraz sól do smaku. Awokado dzielimy na pół, wyciągamy pestkę, smarujemy resztą oliwy i kładziemy na ruszt skórką do góry. Grillujemy 5 minut i obracamy. Napełniamy awokado salsą pomidorową i grillujemy kolejne 5-8minut.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Springlane_de | Shop & Magazin (@springlane_de)

Marynowane tofu

Potrzebujemy:

  • kostka tofu
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • łyżka płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • połowa czerwonej cebuli
  • 2 cebule dymki
  • pietruszka
  • suszone chili

Tofu możemy pokroić w plastry o grubości 1 cm lub w kostkę - jeśli chcemy zrobić z niego dodatek do szaszłyków. Czosnek, cebule oraz pietruszkę drobno siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy sos sojowy, miód, oliwę z oliwek i suszoną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Tofu zamaczamy w całości w mieszance. Odstawiamy miskę do lodówki i czekamy ok. 2 godziny, aby dobrze się zamarynowało. Po tym czasie wyjmujemy tofu z zalewy i kładziemy na folii aluminiowej na ruszt. Jeśli pokroiliśmy je w kostkę wygodniej będzie przed grillowaniem nadziać kawałki na patyczki do szaszłyków i dopiero w tej formie położyć na ruszt. Tak przygotowane tofu możemy zjeść samo lub z dodatkiem ulubionych grillowanych warzyw.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Tamsin | Cupful of Kale (@cupfulofkale)

Grillowane banany z sosem z rumu

Deserów robionych na grillu nie spotykamy często, a szkoda, bo są naprawdę smaczne. Jeśli jeszcze nie jedliście bananów z grilla, koniecznie musicie je wypróbować!

Potrzebujemy:

  • 3 banany
  • 75ml soku z cytryny
  • 25ml rumu
  • 1,5 łyżeczki cukru brązowego
  • ulubione słodkie dodatki np. czekolada, pianki czy M&Ms (opcjonalnie)

Rum i sok z cytryny łączymy razem w rondelku. Podgrzewamy, dodajemy cukier i mieszamy, dopóki cukier się nie rozpuści. Skórkę banana przecinamy wzdłuż i wbijamy w banana czekoladę oraz inne słodkie dodatki. Układamy na ruszcie nacięciem do góry. Grillujemy przez ok. 5min, aż skórka całkowicie zbrązowieje. Po zdjęciu z grilla polewamy banany sosem rumowym.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Weber BBQ България (@weber_bbq_bulgaria)

 

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również