Najlepsze restauracje w Zakopanem zachwycają daniami z regionalnych serów, mięs i wypieków na bazie autentycznych góralskich przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W menu najlepszych restauracji na Podhalu znajdziecie tradycyjne moskole, pstrągi, kiełbaski baranie, kwaśnicę czy grule z ogniska podawane z kwaśnym mlekiem. Oto 19 najlepszych restauracji w Zakopanem, które warto odwiedzić w sezonie i nie tylko...!
Spis treści
Restauracja Bąkowo Zohylina położona jest na granicy otuliny Parku Tatrzańskiego, poniżej wielkiej krokwi. To przestronny góralski szałas wkomponowany jest w przyrodę z pięknym widokiem na Tatry. Przy restauracji znajduje się zagospodarowana polana z grillami, paleniskami i rybnym stawem. Menu restauracji Bąkowo Zohylina Wyżnio to esencja lokalnej kuchni w tradycyjnym wydaniu. W karcie dań czekają na was tradycyjne moskole z masłem czosnkowym, grule z kwaśnym mlekiem, grillowany oscypek, gulasz z jelenia, kiełbaski baranie, kwaśnica po góralsku czy pstrąg górski. Ucztę dopełnia niezwykłe wnętrze, góralska muzyka na żywo i wspaniała obsługa kelnerska.
Wyświetl ten post na Instagramie
Położona z dala od hałaśliwego centrum Zakopanego restauracja Stara Papiernia w Kuźnicach stawia na lokalną kuchnię w wydaniu neo fine dining. Tutaj liczy się przede wszystkim produkt i jego pochodzenie. Karta dań zmienia się sezonowo, w zależności od pór roku, zaś składniki pochodzą z miejsc oddalonych o maksymalnie 100 km. Nad całością czuwa szef kuchni Jakub Celek, który wyczarowuje smakowite pierogi z bryndzą czy pełnego smaku jesiotra. Na deser polecamy zaskakującą bezę z maślanką. Przed obiadem warto udać się na spacer w celu zaostrzenia apetytu, ponieważ Stara Papiernia leży w sercu Tatrzańskiego Parku Narodowego na wysokości 1030 m n.p.m. Całość, podobnie jak EN Hotel, w który znajduje się restauracja, została starannie zaprojektowana z poszanowanie dla zabytkowego, kamiennego wnętrza dawnego Energetyka. Każdy element wystroju został starannie dobrany przez właścicieli i jest wykonany z naturalnych materiałów, zaś w celu zapewnienia najlepszej obsługi sprowadzono pracowników restauracji White Marlin z Sopotu. Stara Papiernia istnieje dopiero od 2022 a już trafiła na listę 50 najlepszych restauratorów w Polsce.
Wyświetl ten post na Instagramie
Restauracja Halka to synonim zakopiańskiej tradycji w nowoczesnym wydaniu. Autorskie dania szefa kuchni Sławomira Mazura to uczta dla mięsnych hedonistów i koneserów niebanalnych połączeń smakowych bazujących na lokalnych produktach. Oprócz wyjątkowej kolacji i obiadu warto tu wpaść na obłędne śniadanie z kieliszkiem prosecco. Co znajdziecie w menu? Tatar wołowy z kaparami, kozi ser z czarną porzeczką, polędwiczkę cielęcą z czarną porzeczką, perliczkę z kasztanami, pierogi z gęsiną, bulion wędzony z migdałami czy polędwicę z dzika z majonezem truflowym.
Wyświetl ten post na Instagramie
Restauracja La Prima mieści się w spokojnej, willowej części Zakopanego: między ścisłym centrum miasta a tatrzańskimi dolinkami wtulonymi w reglowe lasy. Restauracja La Prima jest elementem kompleksu Bachleda Resort Zakopane. Wśród restauracji w Zakopanem wyróżnia nas doskonała włoska kuchnia wzbogacona regionalnymi akcentami. Jeśli ravioli to z delikatną podhalańską jagnięciną, zaś sałatka - combrem z sarny. Z włoskich akcentów znajdziemy tutaj znakomite pizze oraz makarony i risotta np. borowikami, oliwą truflową i majonezem pietruszkowym. To jedna z nielicznych odsłon włoskiej kuchni, na którą ma się ochotę w Zakopanem!
Wyświetl ten post na Instagramie
Starannie wyselekcjonowane produkty od lokalnych dostawców, wyjątkowy wybór organicznych i biodynamicznych win, szczypta nowoczesności oraz dostatek tradycji - to składniki sukcesu Restauracji Zakopiańskiej. Restaurację znajdziemy w Willi Konstantynówka, zaś jej właściciele prowadzą również Starą Papiernię. Co warto zjeść w Restauracji Zakopiańskiej? Wasze podniebienia podbiją moskole z szarpaną kaczką, tatar z pstrąga, zupa rybna z pstrąga, gicz jagnięca z puree z pietruszki czy ziemniaki z ogniska z grzybami. A to dopiero początek góralskiej uczty, która czeka na Was w Restauracji Zakopiańskiej, bo znajdziemy tutaj również wyśmienite śniadania oraz pyszne ciasta i desery w tutejszej cukierni.
Wyświetl ten post na Instagramie
Lechalet to włoska butikowa restauracja położona we wsi Murzasichle niedaleko Zakopanego. Prowadzona jest od 1991 roku przez włoską rodzinę Graffi. Karta dań bazuje na sezonowości i zmienia się co tydzień, zaś kucharze czerpią również z darów z ogrodu restauracji takich jak owoce czy zioła. W efekcie możecie spróbować tak doskonałych dań, jak risotto z truskawkami i octem balsamicznym, tagliatelle ze świeżą mozzarellą czy jagnięcinę podhalańską. Sezonowa zjemy tu również pyszną, włoską pizzę. Nie zapomnijcie o deserze, bo w Lechalet to prawdziwa rozkosz. Przykłady? Panna cotta z konfiturą porzeczkową, lody z amaretti i likierem kawowym czy probiotyczne frappe z kefirem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Zakopiańska Obrochtówka przeżywa renesans od czasu wizyty Magdy Gessler. Restauratorka poddała słynną willę "kuchennej rewolucji" i od 2011 roku restauracja znów przyciąga tłumy gości. Nic dziwnego, bo Obrochtówka może pochwalić się nie tylko dopracowanym, regionalnym menu, ale także niezwykłą historią. Willa została wybudowana 1898 roku przez Jana Obrachta. Regularnie bywała w nim zakopiańska śmietanka towarzyska, a także takie osobistości, jak Henryk Sienkiewicz, Stefan Żeromski, Czesław Niemen czy Anna German. Sam budynek zachwyca tradycyjną, podhalańską architekturą, a wystrój wnętrza przyciąga uwagę kamiennymi ścianami i góralskimi meblami z drewna. Co znajdziemy w menu? Przekrój zakopiańskich specjalności, na czele z kwaśnicą na gęsi, jagnięciną pod śmietaną, barszczem z kołdunami z baraniny i oscypkiem z żurawiną.
Owczarnia oznacza miejsce, gdzie górale po wypasie spędzali owce. Restauracja jest wzorowana na jednej z takich budowli: dół nawiązuje do pomieszczeń dla owiec, natomiast piętro to wnętrze tradycyjnej góralskiej chaty. Znajduje się w centrum Zakopanego, tuż przy Krupówkach, trzeba się więc nastawić na kolejkę w sezonie, jednak czekanie umila góralska muzyka.. Postawę menu stanowią dania na bazie regionalnych produktów. Najpopularniejsze są tutaj dania mięsne, jakie górale przygotowują od kilku wieków, jak faszerowany drób, schab po góralsku oraz dania z jagnięciny, która od zawsze stanowiła podstawę mięsnej diety mieszkańców Tatr.
Wyświetl ten post na Instagramie
Mała Szwajcaria zachwyci Was przytulnym góralskim wnętrzem i doskonałą obsługą, co czyni je świetnym miejscem na romantyczną kolację. Co znajdziecie w menu? Góralskie placuszki z pesto czosnkowo-pietruszkowym, ser kozi zawijany w szynce szwajcarskiej, rydze smażone na maśle, zupa borowikowa z kluskami kładzionymi. Na wyjątkową uwagę zasługują pozycje wymarzone dla dwojga, jak serowe fondue z ementalerem, gruyerem i appenzellerem z białym winem na gorąco czy fondue w wersji na słodko - czekoladowe ze świeżymi owocami. W Małej Szwajcarii znajdziemy również szwajcarską specjalność, potrawę szwajcarskich pasterzy, dodając energii i ciepła w czasie zimowych wieczorów - raclette, topiony ser z dodatkami. W Małej Szwajcarii znajdziemy raclette m.in. z kaszanką, ziemniakami lub szwajcarskim serem z kiszoną kapustą.
Wyświetl ten post na Instagramie
Javorina w Zakopanem to tradycyjne domki, w których można się zatrzymać i regionalna restauracja do której będziecie mieli ochotę wracać. Potrawy w menu zmieniają się w zależności od pory roku. Do potraw używane są świeże, sezonowe oraz regionalne produkty. W efekcie będziecie mogli skosztować w Javorinie pierogów z jagnięciną, ricotta z grzybami i mascarpone, kremu z kiszonej kapusty, aromatycznej zupy z bryndzy czy pieczonych żeberek w sosie miodowym. Javorina to również dobry wybór dla podróżujących z dziećmi - tutejszy kącik pozwoli na rozkoszowanie się posiłkiem w spokoju.
Wyświetl ten post na Instagramie
Restauracja Pstrąg Górski znajduje się na samym dole Krupówek, a w jej menu króluje regionalna ryba - pstrąg, który zamieszkuje górskie rzeki o bystrym nurcie. Pstrąg jest podawany w restauracji na kilkadziesiąt sposobów – zarówno znanych w całej Polsce, regionalnych, jak i autorskich, przygotowanych przez kucharzy. Obowiązkowo spróbujcie grillowanego pstrąga w z oscypkiem, w białym winie, w migdałach, w sosie chrzanowym i w sosie maślanym.
Wyświetl ten post na Instagramie
Karczma Bacówka to jedno z najpopularniejszych miejsc w Zakopanem. We wnętrzu restauracji roznosi się zapach grillowanego mięsa i regionalnych kiełbas. W menu nie brakuje także klasycznych potraw tego regionu w najlepszej wersji, jak oscypek z grilla, patelnia bacowska z jagnięciną, smażone rydze czy glazurowana golonka - a to wszystko w towarzystwie ludowej muzyki na żywo!
Wyświetl ten post na Instagramie
O akcenty kuchni włoskiej i francuskiej w Zakopanem dba Casa Mia. Ta restauracja, która ulokowała się na samych Krupówkach. łączy tradycje tych dwóch sztuk kulinarnych z darami Podhala. W efekcie spróbujecie takich przystawek, jak pate z wątróbki z królika, pierogów z grzybami i kaszą, kremu z rydzy czy befsztyka tatarskiego z żółtkiem i lubczykiem. Wśród dań głównych, warto zwrócić szczególną uwagę na polędwiczkę z prosiaka podawaną z kaszą pęczak, borowikami i puree z dyni, policzki wołowe z pietruszkowym puree oraz ręcznie cięte parardelle z borowikami i czosnkiem. Deser? Obowiązkowo zamówcie rozpływający się w ustach creme brulee.
Wyświetl ten post na Instagramie
Bar Marzanna to kultowe miejsce na gastronomicznej mapie Zakopanego. To miejsce skrada serce autentycznym zakopiańskim klimatem, tradycyjną kuchnią tego regionu i niezwykłą atmosferą. Warto zajrzeć na ich Facebooka, gdzie nawet informacje o urlopie podane są w prawdziwie rodzinny i dowcipny sposób. W karcie dań królują smażone i pieczone ryby z grulami, placki ziemniaczane, kwaśnica, góralskie kotlety, bryzole czy pierogi - wytrawne i na słodko z borówkami. Czego chcieć więcej po intensywnym dniu na górskim szlaku?
Fine dining w okolicy Zakopanego? Położona w Kościelisku elegancka restauracja Giewont, pod pieczą Przemysława Sieradzkiego, oferuje wyjątkowe smaki, które docenił przewodnik Michelin, dając restauracji jedyną na Podhalu rekomendację. Aby w pełni docenić tutejszą kuchnię warto skusić się na degustacyjne menu sezonowe, klasyczne lub wegańskie. Polecamy krem z kurek z wędzonym pstrągiem, comber z sarny z burakami lub wegańskie pierogi z bobem i pomidorem. Tradycyjne smaki z autorskim twistem spożywamy tutaj z niesamowitym widokiem na Tatry.
Wyświetl ten post na Instagramie
W Góralskiej Tradycji znajdziecie wspaniałe potrawy przygotowane przez jednego z najlepszych podhalańskich szefów kuchni, który łączy góralskie tradycje i nowoczesne rozwiązania. Zachwyci Was nie tylko wspaniała, góralska kuchnia ale też przepiękne wnętrza stworzone z inspiracji zakopiańskim stylem Stanisława Witkiewicza. Każdy element wystroju restauracji jest dopracowanym dziełem sztuki stworzonym przez rzemieślników z Podhala, związanych z góralską sztuką i rzemiosłem od lat. Co warto zamówić? Obowiązkowo spróbujcie moskoli z oscypkiem i rydzami, bigosu na dziczyźnie, kotlecików jagnięcych, sandacza z koprem czy zupy bryndzowej z krokietem ziemniaczanym.
Wyświetl ten post na Instagramie
Budynek restauracji Leśniczówka ma ścisły związek z tatrzańska przyrodą. Ściany, więźba i dach zostały zbudowane z miejscowych świerków. Przez lata był miejscem pracy dla leśników Tatrzańskiego Parku Narodowego. Tu właśnie mieści się restauracja Leśniczówka. Przywiązanie do natury i historii znajdziemy także w karcie dań miejsca. W menu znajdziecie tak wyjątkowe pozycje, jak knedle ze śliwkami z orzechową kruszonką, placek ziemniaczany z marynowanym pstrągiem, babka ziemniaczana z sosem grzybowym czy gotowany ziemniak z boczkiem i kefirem.
Wyświetl ten post na Instagramie
W wyjątkowych wnętrzach Karczmy u Fiakra odkryć można autentyczne dekoracje góralskie, wyszukane z najdalszych zakątków Podhala. Każdego wieczoru gra na żywo kapela góralska, która zapewnia autentyczny, góralski klimat. Karczma swą nazwę wzięła od stojących dorożkami, już od dziesiątek lat, naprzeciw karczmy, fiakrów, czyli dorożkarzy. Miejsce zostało stworzone z miłości do dobrego jedzenia oraz przywiązania do tradycji góralskiej. Co znajdziemy w karcie dań? Regionalne specjały oraz klasyki kuchni polskiej, które wszyscy uwielbiamy - przygotowywane z najlepszej jakości produktów od lokalnych dostawców. Przykłady? Żurek na maślance, polędwica wołowa z grilla, pierogi z bryndzą czy jagnięciną, a na deser oczywiście szarlotka z sosem malinowym.
Wyświetl ten post na Instagramie
Niewątpliwym wyróżnikiem Gazdowej Kuźni jest kuchnia oparta na niepowtarzalnych recepturach miejscowych gaździn oraz wiekowej tradycji kuchni staropolskiej. Oprócz autentycznej, regionalnej kuchni, w menu znajdziemy dania z staropolskie oraz tradycyjne obiady domowe. Restauracja znajduje się w samym sercu Krupówek, w zabytkowym, drewnianym budynku z XIX wieku, gdzie kiedyś mieścił się pierwszy w Zakopanem hotel „Pod Giewontem”. Co warto zamówić z karty dań? Pasztet z dziczyzny, moskol z bryndzą, kwaśnicę na baraninie, gicz jagnięcą oraz pstrąga górskiego z grilla.
Wyświetl ten post na Instagramie