Kuchnia

Najlepsze restauracje w Zakopanem: TOP 14 adresów z regionalnymi smakami Podhala

Najlepsze restauracje w  Zakopanem: TOP 14 adresów z regionalnymi smakami Podhala
Góralska Tradycja
Fot. Mat. prasowe

Najlepsze restauracje w Zakopanem zachwycą Was daniami z regionalnych serów, mięs i wypieków na bazie autentycznych góralskich przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W menu najlepszych restauracji na Podhalu znajdziecie tradycyjne moskole, pstrągi, kiełbaski baranie, kwiaśnicę czy grule z ogniska podawane z kwaśnym mlekiem. Oto TOP 14 najlepszych restauracji w Zakopanem, które warto odwiedzić w sezonie i nie tylko...!

1. Restauracje w Zakopanem: Bąkowo Zohylina Wyżnio

Restauracja Bąkowo Zohylina położona jest na granicy otuliny Parku Tatrzańskiego, poniżej wielkiej krokwi. To przestronny góralski szałas wkomponowany jest w przyrodę z pięknym widokiem na Tatry. Przy restauracji znajduje się zagospodarowana polana z grillami, paleniskami i rybnym stawem. Menu restauracji Bąkowo Zohylina Wyżnio to esencja lokalnej kuchni w tradycyjnym wydaniu. W karcie dań czekają na was tradycyjne moskole z masłem czosnkowym, grule z kwaśnym mlekiem, grillowany oscypek, gulasz z jelenia, kiełbaski baranie, kwaśnica po góralsku czy pstrąg górski. Ucztę dopełnia niezwykłe wnętrze, góralska muzyka na żywo i wspaniała obsługa kelnerska.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Bąkowo Zohylina Wyźnio (@bakowo_zohylina_wyznio)

2. Restauracje w Zakopanem: Góralska Tradycja

W Góralskiej Tradycji znajdziecie wspaniałe potrawy przygotowane przez jednego z najlepszych podhalańskich szefów kuchni, który łączy góralskie tradycje i nowoczesne rozwiązania. Zachwyci Was nie tylko wspaniała, góralska kuchnia ale też przepiękne wnętrza stworzone z inspiracji zakopiańskim stylem Stanisława Witkiewicza. Każdy element wystroju restauracji jest dopracowanym dziełem sztuki stworzonym przez rzemieślników z Podhala, związanych z góralską sztuką i rzemiosłem od lat. Co warto zamówić? Obowiązkowo spróbujcie moskoli z oscypkiem i rydzami, bigosu na dziczyźnie, kotlecików jagnięcych, sandacza z koprem czy zupy bryndzowej z krokietem ziemniaczanym.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Góralska Tradycja (@goralskatradycja)

3. Restauracje w Zakopanem: Halka

Restauracja Halka to synonim zakopiańskiej tradycji w nowoczesnym wydaniu. Autorskie dania szefa kuchni Sławomira Mazura to uczta dla mięsnych hedonistów i koneserów niebanalnych połączeń smakowych bazujących na lokalnych produktach. Oprócz wyjątkowej kolacji i obiadu warto tu wpaść na obłędne śniadanie z kieliszkiem prosecco. Co znajdziecie w menu? Tatar wołowy z kaparami, kozi ser z czarną porzeczką, polędwiczkę cielęcą z czarną porzeczką, perliczkę z kasztanami, bulion wędzony z migdałami czy polędwicę z dzika z majonezem truflowym.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Halka Zakopane (@restauracjahalkazakopane)

4. Restauracje w Zakopanem: La Prima

Restauracja La Prima mieści się w spokojnej, willowej części Zakopanego: między ścisłym centrum miasta a tatrzańskimi dolinkami wtulonymi w reglowe lasy. Wśród restauracji w Zakopanem wyróżnia nas doskonała włoska kuchnia wzbogacona regionalnymi akcentami. Jeśli ravioli to z delikatną podhalańską jagnięciną. Jeśli Pizza  to z dodatkiem tradycyjnych włoskich serów. To jedna z nielicznych odsłon włoskiej kuchni, na którą ma się ochotę w Zakopanem!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja La Prima (@restauracjalaprima)

5. Restauracje w Zakopanem: Restauracja Zakopiańska

Starannie wyselekcjonowane produkty od lokalnych dostawców, wyjątkowy wybór organicznych i biodynamicznych win, szczypta nowoczesności oraz dostatek tradycji - to składniki sukcesu Restauracji Zakopiańskiej. Wasze podniebienia podbiją moskole z szarpaną kaczką, tatar z pstrąga, zupa rybna z pstrąga, gicz jagnięca z puree z pietruszki czy ziemniaki z ogniska z grzybami. A to dopiero początek góralskiej uczty, która czeka na Was w Restauracji Zakopiańskiej...

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Zakopiańska (@restauracjazakopianska)

6. Restauracje w Zakopanem: Lechalet

Lechalet to włoska butikowa restauracja położona we wsi Murzasichle niedaleko Zakopanego. Prowadzona jest od 1991 roku przez włoską rodzinę Graffi. Karta dań bazuje na sezonowości i zmienia się co tydzień. W efekcie możecie spróbować tak doskonałych dań, jak risotto z truskawkami i octem balsamicznym, tagliatelle ze świeżą mozzarellą czy jagnięcinę podhalańską. Nie zapomnijcie o deserze, bo w  Lechalet to prawdziwa rozkosz. Przykłady? Panna cotta z konfiturą porzeczkową, lody z amaretti i likierem kawowym czy probiotyczne frappe z kefirem.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Magda Wasilewska (@wasilewska__wasilewska)

7. Restauracje w Zakopanem: Obrochtówka

Zakopiańska Obrochtówka przeżywa renesans od czasu wizyty Magdy Gessler. Restauratorka poddała słynną willę "kuchennej rewolucji" i od 2011 roku restauracja znów przyciąga tłumy gości. Nic dziwnego, bo Obrochtówka może pochwalić się nie tylko dopracowanym, regionalnym menu, ale także niezwykłą historią. Willa została wybudowana 1898 roku przez Jana Obrachta. Regularnie bywała w nim zakopiańska śmietanka towarzyska, a także takie osobistości, jak Henryk Sienkiewicz, Stefan Żeromski, Czesław Niemen czy Anna German. Sam budynek zachwyca tradycyjną, podhalańską architekturą, a wystrój wnętrza przyciąga uwagę kamiennymi ścianami i góralskimi meblami z drewna. Co znajdziemy w menu? Przekrój zakopiańskich specjalności, na czele z kwaśnicą na gęsi, jagnięciną pod śmietaną, barszczem z kołdunami z baraniny i oscypkiem z żurawiną. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Karolina Adamowicz (@karolina_adamowiczz)

8. Restauracje w Zakopanem: Owczarnia

Owczarnia oznacza miejsce, gdzie górale po wypasie spędzali owce. Restauracja jest wzorowana na jednej z takich budowli: dół nawiązuje do pomieszczeń dla owiec, natomiast piętro to wnętrze tradycyjnej góralskiej chaty. Postawę menu stanowią dania na bazie regionalnych produktów. Najpopularniejsze są tutaj dania mięsne, jakie górale przygotowują od kilku wieków, jak faszerowany drób, schab po góralsku oraz dania z jagnięciny, która od zawsze stanowiła podstawę mięsnej diety mieszkańców Tatr.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Owczarnia (@owczarnia_zakopane)

9. Restauracje w Zakopanem: Mała Szwajcaria

Mała Szwajcaria zachwyci Was przytulnym góralskim wnętrzem i doskonałą obsługą, co czyni je świetnym miejscem na romantyczną kolację. Co znajdziecie w menu? Góralskie placuszki z pesto czosnkowo-pietruszkowym, ser kozi zawijany w szynce szwajcarskiej, rydze smażone na maśle, zupa borowikowa z kluskami kładzionymi. Na wyjątkową uwagę zasługują pozycje wymarzone dla dwojga, jak serowe fondue z ementalerem, gruyerem i appenzellerem z białym winem na gorąco czy fondue w wersji na słodko - czekoladowe ze świeżymi owocami.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez mała Szwajcaria Zakopane (@malaszwajcariazakopane)

10. Restauracje w Zakopanem: Javorina

Javorina w Zakopanem to tradycyjne domki, w których można się zatrzymać i regionalna restauracja do której będziecie mieli ochotę wracać. Potrawy w menu zmieniają się w zależności od pory roku. Do potraw używane są świeże, sezonowe oraz regionalne produkty. W efekcie będziecie mogli skosztować w Javorinie pierogów z jagnięciną, ricotta z grzybami i mascarpone, kremu z kiszonej kapusty, aromatycznej zupy z bryndzy czy pieczonych żeberek w sosie miodowym.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Javorina (@javorina__zakopane)

11. Restauracje w Zakopanem: Pstrąg Górski

Restauracja Pstrąg Górski znajduje się na samym dole Krupówek, a w jej menu króluje regionalna ryba - pstrąg,  który zamieszkuje górskie rzeki o bystrym nurcie. Pstrąg jest podawany w restauracji na kilkadziesiąt sposobów – zarówno znanych w całej Polsce, regionalnych, jak i autorskich, przygotowanych przez kucharzy. Obowiązkowo spróbujcie grillowanego pstrąga w z oscypkiem, w białym winie, w migdałach, w sosie chrzanowym i w sosie maślanym.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Najdih à paris (@njdpr5)

12. Restauracje w Zakopanem: Karczma Bacówka

Karczma Bacówka to jedno z najpopularniejszych miejsc w Zakopanem. We wnętrzu restauracji roznosi się zapach grillowanego mięsa i regionalnych kiełbas. W menu nie brakuje także klasycznych potraw tego regionu w najlepszej wersji, jak oscypek z grilla, patelnia bacowska z jagnięciną, smażone rydze czy glazurowana golonka - a to wszystko w towarzystwie ludowej muzyki na żywo!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Karczma Bacówka (@karczma.bacowka)

13. Restauracje w Zakopanem: Casa Mia

O akcenty kuchni włoskiej i francuskiej w Zakopanem dba Casa Mia. To restauracja, która łączy tradycje tych dwóch sztuk kulinarnych z darami Podhala. W efekcie spróbujecie takich przystawek, jak pate z wątróbki z królika, pierogów z grzybami i kaszą, kremu z rydzy czy befsztyka tatarskiego z żółtkiem i lubczykiem. Wśród dań głównych, warto zwrócić szczególną uwagę na polędwiczkę z prosiaka podawaną z kaszą pęczak, borowikami i puree z dyni, policzki wołowe z pietruszkowym puree oraz ręcznie cięte parardelle z borowikami i czosnkiem. Deser? Obowiązkowo zamówcie rozpływający się w ustach creme brulee. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Casa Mia Zakopane (@casamiazakopane)

14. Restauracje w Zakopanem: Marzanna

Bar Marzanna to kultowe miejsce na gastronomicznej mapie Zakopanego. To miejsce skrada serce autentycznym zakopiańskim klimatem, tradycyjną kuchnią tego regionu i niezwykłą atmosferą. W karcie dań królują smażone i pieczone ryby z grulami, placki ziemniaczane, góralskie kotlety, bryzole czy pierogi - wytrawne i na słodko z borówkami. Czego chcieć więcej po intensywnym dniu na górskim szlaku?

Restauracja Zakopane

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również