Kuchnia

Najlepsze restauracje w Zakopanem: TOP 20 adresów z regionalnymi smakami Podhala

Najlepsze restauracje w  Zakopanem: TOP 20 adresów z regionalnymi smakami Podhala
Góralska Tradycja
Fot. Mat. prasowe

Najlepsze restauracje w Zakopanem zachwycają daniami z regionalnych serów, mięs i wypieków na bazie autentycznych góralskich przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W menu najlepszych restauracji na Podhalu znajdziecie tradycyjne moskole, pstrągi, kiełbaski baranie, kwaśnicę czy grule z ogniska podawane z kwaśnym mlekiem. Oto 20 najlepszych restauracji w Zakopanem, które warto odwiedzić w sezonie i nie tylko...!

1. Restauracje Zakopane: Marilor

Jak umiejętnie połączyć tradycyjne receptury i smaki Podhala ze współczesnymi trendami kulinarnymi? Niezbędne są ogromna kulinarna wiedza, nieograniczona wyobraźnia, pamięć autentycznych smaków oraz pasja do gotowania. Wszystkie te cechy niewątpliwie posiada Mateusz Malinowski, szef kuchni restauracji Marilor, który na nowo interpretuje kuchnię Podhala. Z sukcesem, bo trudno się oprzeć kolejnym pozycjom z menu zakopiańskiej restauracji. Co znajdziemy w karcie dań? Klika stałych pozycji oraz sezonowe wkładki, które inspirowane są porami roku, czyli najlepszymi jakościowo produktami w danym czasie. Kulinarną podróż w Marilor warto rozpocząć od razowego gofra z puszystym jak puch bundzem i świeżym szczypiorem. Następnie przystawki: tatar z sezonowanej wołowiny zaskakuje azjatyckimi wpływami - żółtkiem w panko oraz domowym sosem maggi, moskole z masłem zachwycają dymnym posmakiem, a leśne grzyby z patelni oszałamiają ilością umami. "Niby kwaśnica" to tradycyjny smak zupy zamknięty w aksamitnym kremie w towarzystwie chrupiącego placka z kiszonej kapusty. Z kolei autentyczna, zakopiańska polewka podawana jest z góralskim omletem i cukierkiem wołowym. Dania główne? Pozycje obowiązkowe to niezwykle delikatny pstrąg w otrębach smażony na maśle, rozpływająca się w ustach gicz jagnięca z kremowym puree oraz z prawdziwkami, a także pierogi kacze - delikatne sakiewki z ciastka wypełnione esencjonalnym kaczym mięsem z sosem joue i jagodą kamczacką. A to jedynie kilka pozycji z wyśmienitego menu restauracji Marilor!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Marilor (@restauracja_marilor)

2. Restauracje Zakopane: Bąkowo Zohylina Wyżnio

Restauracja Bąkowo Zohylina znajduje się tuż obok Parku Tatrzańskiego. Przestronny szałas w zakopiańskim stylu z pięknym widokiem na Tatry zachwyca nie tylko podróżnych, ale rownież mieszkańców Zakopanego, którzy tłumnie odwiedzają to miejce. Przy restauracji znajduje się zagospodarowana polana z grillami, paleniskami i rybnym stawem. Menu restauracji Bąkowo Zohylina Wyżnio to esencja lokalnej kuchni w tradycyjnym wydaniu. W karcie dań czekają na Was tradycyjne moskole z masłem czosnkowym, grule z kwaśnym mlekiem, grillowany oscypek, gulasz z jelenia, kiełbaski baranie, kwaśnica po góralsku czy pstrąg górski. Ucztę dopełnia niezwykłe wnętrze, góralska muzyka na żywo i wspaniała obsługa kelnerska.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Bąkowo Zohylina Wyźnio (@bakowo_zohylina_wyznio)

3. Restauracje Zakopane: Stara Papiernia

Położona z dala od hałaśliwego centrum Zakopanego restauracja Stara Papiernia w Kuźnicach stawia na lokalną kuchnię w wydaniu neo fine dining. Tutaj liczy się przede wszystkim produkt i jego pochodzenie. Karta dań zmienia się sezonowo, w zależności od pór roku, zaś składniki pochodzą z miejsc oddalonych o maksymalnie 100 km. Nad całością czuwa szef kuchni Jakub Celek, który wyczarowuje smakowite pierogi z bryndzą czy pełnego smaku jesiotra. Na deser polecamy zaskakującą bezę z maślanką. Przed obiadem warto udać się na spacer w celu zaostrzenia apetytu, ponieważ Stara Papiernia leży w sercu Tatrzańskiego Parku Narodowego na wysokości 1030 m n.p.m. Całość, podobnie jak EN Hotel, w który znajduje się restauracja, została starannie zaprojektowana z poszanowanie dla zabytkowego, kamiennego wnętrza dawnego Energetyka. Każdy element wystroju został starannie dobrany przez właścicieli i jest wykonany z naturalnych materiałów, zaś w celu zapewnienia najlepszej obsługi sprowadzono pracowników restauracji White Marlin z Sopotu. Stara Papiernia istnieje dopiero od 2022 a już trafiła na listę 50 najlepszych restauratorów w Polsce.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Stara Papiernia (@starapapiernia.zakopane)

4. Restauracje Zakopane: Halka

Restauracja Halka to synonim zakopiańskiej tradycji w nowoczesnym wydaniu. Menu autorstwa szefa kuchni Sławomira Mazura to coś wyjątkowego dla miłośników mięsa, a także koneserów lokalnych smaków i regionalnych produktów. Oprócz wyjątkowej kolacji i obiadu warto tu wpaść na obłędne śniadanie z kieliszkiem prosecco. Co znajdziecie w menu? Tatar wołowy z kaparami, kozi ser z czarną porzeczką, polędwiczkę cielęcą z czarną porzeczką, perliczkę z kasztanami, pierogi z gęsiną, bulion wędzony z migdałami czy polędwicę z dzika z majonezem truflowym.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Halka Zakopane (@restauracjahalkazakopane)

5. Restauracje Zakopane: La Prima

Restauracja La Prima jest elementem kompleksu Bachleda Resort Zakopane. Wśród restauracji w Zakopanem wyróżnia się doskonałą włoska kuchnia wzbogacona regionalnymi akcentami. Przykłady? Jeśli ravioli to z delikatną podhalańską jagnięciną, zaś sałatka - combrem z sarny. Z włoskich akcentów znajdziemy tutaj znakomite pizze oraz makarony i risotta np. borowikami, oliwą truflową i majonezem pietruszkowym. To jedna z nielicznych odsłon włoskiej kuchni, na którą ma się ochotę w Zakopanem!

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja La Prima (@restauracjalaprima)

6. Restauracje Zakopane: Restauracja Zakopiańska

Starannie wyselekcjonowane produkty od lokalnych dostawców, wyjątkowy wybór organicznych i biodynamicznych win, szczypta nowoczesności oraz dostatek tradycji - to składniki sukcesu Restauracji Zakopiańskiej. Restaurację znajdziemy w Willi Konstantynówka, zaś jej właściciele prowadzą również Starą Papiernię. Co warto zjeść w Restauracji Zakopiańskiej? Wasze podniebienia podbiją moskole z szarpaną kaczką, tatar z pstrąga, zupa rybna z pstrąga, gicz jagnięca z puree z pietruszki czy ziemniaki z ogniska z grzybami. A to dopiero początek góralskiej uczty, która czeka na Was w Restauracji Zakopiańskiej, bo znajdziemy tutaj również wyśmienite śniadania oraz pyszne ciasta i desery w tutejszej cukierni. 

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Zakopiańska (@restauracjazakopianska)

7. Restauracje Zakopane: Lechalet

Lechalet to włoska butikowa restauracja położona we wsi Murzasichle, tuż obok Zakopanego. Jej prowadzeniem od 1991 roku zajmuje się włoska rodzina Graffi. Karta dań bazuje na sezonowości i zmienia się co tydzień, zaś kucharze czerpią również z darów z ogrodu restauracji takich jak owoce czy zioła. W efekcie możecie spróbować tak doskonałych dań, jak risotto z truskawkami i octem balsamicznym, tagliatelle ze świeżą mozzarellą czy jagnięcinę podhalańską. Sezonowa zjemy tu również pyszną, włoską pizzę. Nie zapomnijcie o deserze, bo w Lechalet to prawdziwa rozkosz. Przykłady? Panna cotta z konfiturą porzeczkową, lody z amaretti i likierem kawowym czy probiotyczne frappe z kefirem.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Magda Wasilewska (@wasilewska__wasilewska)

8. Restauracje Zakopane: Obrochtówka

Zakopiańska Obrochtówka przeżywa renesans od czasu wizyty Magdy Gessler. Restauratorka poddała słynną willę "kuchennej rewolucji" i od 2011 roku restauracja znów przyciąga tłumy gości. Nic dziwnego, bo Obrochtówka może pochwalić się nie tylko dopracowanym, regionalnym menu, ale także niezwykłą historią. Willa została wybudowana 1898 roku przez Jana Obrachta. Regularnie bywała w nim zakopiańska śmietanka towarzyska, a także takie osobistości, jak Henryk Sienkiewicz, Stefan Żeromski, Czesław Niemen czy Anna German. Sam budynek zachwyca tradycyjną, podhalańską architekturą, a wystrój wnętrza przyciąga uwagę kamiennymi ścianami i góralskimi meblami z drewna. Co znajdziemy w menu? Przekrój zakopiańskich specjalności, na czele z kwaśnicą na gęsi, jagnięciną pod śmietaną, barszczem z kołdunami z baraniny i oscypkiem z żurawiną

9. Restauracje Zakopane: Owczarnia

Owczarnia oznacza miejsce, gdzie górale po wypasie spędzali owce. Restauracja o tej samej nazwie inspirowana jest architekturą właśnie takich budowli. Regionalna restauracja znajduje się w centrum Zakopanego, tuż przy Krupówkach. Postawą menu stanowią dania na bazie lokalnych produktów. Dania, które wyróżnia się to miejsce to faszerowany drób, schab po góralsku oraz dania z jagnięciny. W Owczarni przygotowywane są według starych receptur, z których słynie Podhale. 

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Owczarnia (@owczarnia_zakopane)

10. Restauracje Zakopane: Mała Szwajcaria

Mała Szwajcaria zachwyci Was przytulnym góralskim wnętrzem i doskonałą obsługą, co czyni je świetnym miejscem na romantyczną kolację. Co znajdziecie w menu? Góralskie placuszki z pesto czosnkowo-pietruszkowym, ser kozi zawijany w szynce szwajcarskiej, rydze smażone na maśle, zupa borowikowa z kluskami kładzionymi. Na wyjątkową uwagę zasługują pozycje wymarzone dla dwojga, jak serowe fondue z ementalerem, gruyerem i appenzellerem z białym winem na gorąco czy fondue w wersji na słodko - czekoladowe ze świeżymi owocami. W Małej Szwajcarii znajdziemy również szwajcarską specjalność, potrawę szwajcarskich pasterzy, dodając energii i ciepła w czasie zimowych wieczorów - raclette, topiony ser z dodatkami. W Małej Szwajcarii znajdziemy raclette m.in. z kaszanką, ziemniakami lub szwajcarskim serem z kiszoną kapustą. 

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez mała Szwajcaria Zakopane (@malaszwajcariazakopane)

11. Restauracje Zakopane: Javorina

Javorina w Zakopanem to tradycyjne domki, w których można się zatrzymać i regionalna restauracja do której będziecie mieli ochotę wracać. Potrawy w menu zmieniają się w zależności od pory roku. Do potraw używane są świeże, sezonowe oraz regionalne produkty. W efekcie będziecie mogli skosztować w Javorinie pierogów z jagnięciną, ricotta z grzybami i mascarpone, kremu z kiszonej kapusty, aromatycznej zupy z bryndzy czy pieczonych żeberek w sosie miodowym. Javorina to również dobry wybór dla podróżujących z dziećmi - tutejszy kącik pozwoli na rozkoszowanie się posiłkiem w spokoju. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Javorina (@javorina__zakopane)

12. Restauracje Zakopane: Pstrąg Górski

Restauracja Pstrąg Górski znajduje się na samym dole Krupówek. Menu popularnej restauracji bazuje na regionalnej rybie, czyli pstrągu górskim. W zakopiańskim lokalu podawany jest na kilkadziesiąt sposobów – zarówno znanych w całej Polsce, regionalnych, jak i autorskich, przygotowanych przez kucharzy. Obowiązkowo spróbujcie grillowanego pstrąga w z oscypkiem, w białym winie, w migdałach, w sosie chrzanowym i w sosie maślanym.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Najdih à paris (@njdpr5)

13. Restauracje Zakopane: Karczma Bacówka

Karczma Bacówka to jedno z najpopularniejszych miejsc w Zakopanem. We wnętrzu restauracji roznosi się zapach grillowanego mięsa i regionalnych kiełbas. W menu nie brakuje także klasycznych potraw tego regionu w najlepszej wersji, jak oscypek z grilla, patelnia bacowska z jagnięciną, smażone rydze czy glazurowana golonka - a to wszystko w towarzystwie ludowej muzyki na żywo.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Karczma Bacówka (@karczma.bacowka)

14. Restauracje Zakopane: Casa Mia

O akcenty kuchni włoskiej i francuskiej w Zakopanem dba Casa Mia. Ta restauracja, która ulokowała się na samych Krupówkach. Sprawnie łączy tradycje tych dwóch sztuk kulinarnych z darami Podhala. W efekcie spróbujecie takich przystawek, jak pate z wątróbki z królika, pierogów z grzybami i kaszą, kremu z rydzy czy befsztyka tatarskiego z żółtkiem i lubczykiem. Wśród dań głównych, warto zwrócić szczególną uwagę na polędwiczkę z prosiaka podawaną z kaszą pęczak, borowikami i puree z dyni, policzki wołowe z pietruszkowym puree oraz ręcznie cięte parardelle z borowikami i czosnkiem. Deser? Obowiązkowo zamówcie rozpływający się w ustach creme brulee. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Casa Mia Zakopane (@casamiazakopane)

15. Restauracje Zakopane: Marzanna

Bar Marzanna to kultowe miejsce na gastronomicznej mapie Zakopanego. To miejsce skrada serce autentycznym zakopiańskim klimatem, tradycyjną kuchnią tego regionu i niezwykłą atmosferą. Warto zajrzeć na ich Facebooka, gdzie nawet informacje o urlopie podane są w prawdziwie rodzinny i dowcipny sposób. W karcie dań królują smażone i pieczone ryby z grulami, placki ziemniaczane, kwaśnica, góralskie kotlety, bryzole czy pierogi - wytrawne i na słodko z borówkami. Czego chcieć więcej po intensywnym dniu na górskim szlaku?

Restauracja Zakopane

16. Restauracje Zakopane: Giewont

Fine dining w okolicy Zakopanego? Położona w Kościelisku elegancka restauracja Giewont, pod pieczą Przemysława Sieradzkiego, oferuje wyjątkowe smaki, które docenił przewodnik Michelin, dając restauracji jedyną na Podhalu rekomendację. Aby w pełni docenić tutejszą kuchnię warto skusić się na degustacyjne menu sezonowe, klasyczne lub wegańskie. Polecamy krem z kurek z wędzonym pstrągiem, comber z sarny z burakami lub wegańskie pierogi z bobem i pomidorem. Tradycyjne smaki z autorskim twistem spożywamy tutaj z niesamowitym widokiem na Tatry.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restaurant Giewont (@restaurantgiewont)

17. Restauracje Zakopane: Góralska Tradycja

W Góralskiej Tradycji znajdziecie wspaniałe potrawy przygotowane przez jednego z najlepszych podhalańskich szefów kuchni, który łączy góralskie tradycje i nowoczesne rozwiązania. Zachwyci Was nie tylko autentyczna góralska kuchnia ale też przepiękne wnętrza stworzone z inspiracji zakopiańskim stylem Stanisława Witkiewicza. Każdy element wystroju restauracji jest dopracowanym dziełem sztuki stworzonym przez rzemieślników z Podhala, związanych z góralską sztuką i rzemiosłem od lat. Co warto zamówić? Obowiązkowo spróbujcie moskoli z oscypkiem i rydzami, bigosu na dziczyźnie, kotlecików jagnięcych, sandacza z koprem czy zupy bryndzowej z krokietem ziemniaczanym.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Góralska Tradycja (@goralskatradycja)

18. Restauracje w Zakopanem: Leśniczówka Resto Bar

Budynek restauracji Leśniczówka ma ścisły związek z tatrzańska przyrodą. Ściany, więźba i dach zostały zbudowane z miejscowych świerków. Przez lata był miejscem pracy dla leśników Tatrzańskiego Parku Narodowego. Tu właśnie mieści się restauracja Leśniczówka. Przywiązanie do natury i historii znajdziemy także w karcie dań miejsca. W menu znajdziecie tak wyjątkowe pozycje, jak knedle ze śliwkami z orzechową kruszonką, placek ziemniaczany z marynowanym pstrągiem, babka ziemniaczana z sosem grzybowym czy gotowany ziemniak z boczkiem i kefirem.                    

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Leśniczówka Resto Bar (@lesniczowka_resto_bar)

19. Restauracje w Zakopanem: Karczma u Fiakra

Autentyczne góralskie dekoracje w restauracji U Fiakra pochodzą z najdalszych zakątków Podhala. Każdego wieczoru gra na żywo kapela góralska, która zapewnia autentyczny, góralski klimat. Miejsce zostało stworzone z miłości do dobrego jedzenia oraz przywiązania do tradycji góralskiej. Co znajdziemy w karcie dań? Regionalne specjały oraz klasyki kuchni polskiej, które wszyscy uwielbiamy - przygotowywane z najlepszej jakości produktów od lokalnych dostawców. Przykłady? Żurek na maślance, polędwica wołowa z grilla, pierogi z bryndzą czy jagnięciną, a na deser oczywiście szarlotka z sosem malinowym. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Karczma u Fiakra Zakopane (@karczma_u_fiakra)

20. Restauracje w Zakopanem: Gazdowo Kuźnia

Receptury gaździn to klucz do sukcesu restauracji Gazdowo Kuźnia, która słynie z autentycznej, regionalnej kuchni. W menu znajdziemy dania z staropolskie oraz tradycyjne obiady domowe. Restauracja znajduje się w samym sercu Krupówek, w zabytkowym, drewnianym budynku z XIX wieku, gdzie kiedyś mieścił się pierwszy w Zakopanem hotel „Pod Giewontem”.  Co warto zamówić z karty dań? Pasztet z dziczyzny, moskol z bryndzą, kwaśnicę na baraninie, gicz jagnięcą oraz pstrąga górskiego z grilla. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Restauracja Zakopane (@gazdowo_kuznia)

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również