SklepKawa.pl w twojstyl.pl

Przepisy od SklepKawa.pl na orzeźwiające kawy, które idealnie sprawdzą się na letnie upały

Przepisy od SklepKawa.pl na orzeźwiające kawy, które idealnie sprawdzą się na letnie upały
Fot. mat. prasowe

Espresso tonic czy mrożona karmelowa latte to idealne napoje na ochłodzenie i orzeźwienie podczas upalnych dni. Możemy je same przygotować w domowym zaciszu, a smak przypomni nam klimat włoskich wakacji. Razem ze SklepKawa.pl zdradzamy przepisy na pożądane w tym sezonie mrożone kawy i napoje.

Gorące dni to idealny czas, żeby poszukać nowych smaków, które przyniosą nie tylko orzeźwienie, ale i pobudzą nasze kubki smakowe. Jednym z takich pomysłów są mrożone kawy i inne napoje z kawą w roli głównej. O ile mrożone kawy są dostępne na wyciągnięcie ręki, to my zachęcamy do własnoręcznego przygotowania i poeksperymentowania w kuchni. Jeśli więc marzą Wam się mrożone karmelowe latte czy espresso tonic, to dzielimy się sprawdzonymi przepisami na ich przygotowanie. Smak i sposób podania sprawią, że poczujemy się jak na Włoskiej Rivierze.

Mrożona karmelowa latte

sklepkawa-fot-mrozona-latte-karmelowa (1)

Fot. mat. prasowe

Mrożona karmelowa latte to wariacja na temat klasycznej mrożonej caffe latte, wzbogacona o słodki smak karmelu. Składa się z trzech podstawowych składników: świeżo zaparzonego espresso, zimnego mleka oraz kostek lodu. My w przepisie wykorzystujemy kawę Melitta BellaCrema LaCrema. To jedyna w swoim rodzaju kompozycja najszlachetniejszych, starannie dobranych ziaren gatunku Arabica (80%) i Robusta (20%). Jest idealna do przygotowywania napojów mlecznych takich jak cappuccino, czy też latte. Kawa buduje na filiżance wspaniałą, grubą piankę, będącą zwieńczeniem jej rewelacyjnego smaku i wykwintnego aromatu. Jest to idealny napój na lato, który łączy w sobie orzeźwiające właściwości zimnej kawy z aksamitnym, słodkim posmakiem karmelu. 

Składniki:

  • 30 ml espresso na bazie kawy Melitta BellaCrema LaCrema,
  • 10 ml syropu Monin Caramel,
  • Sos Monin Caramel,
  • 100 ml zimnego mleka,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Do szklanki wlewamy 10 ml syropu Monin Caramel.
  2. Ozdabiamy szklankę sosem karmelowym.
  3. Dodajemy kostki lodu i 100 ml mleka.
  4. Na koniec dodajemy 30 ml espresso.

Kawa dalgona waniliowa

sklepkawa-fot-dalgona-waniliowa (1)

Fot. mat. prasowe

Dalgona waniliowa to wariant popularnej kawy dalgona, która zyskała ogromną popularność dzięki swoim puszystym, kremowym warstwom. Ten napój jest idealny na lato, ponieważ jest serwowany na zimno i oferuje zarówno bogaty smak kawy, jak i delikatny aromat wanilii. Do przygotowania napoju wykorzystamy kawę Passalacqua Harem, w której skład wchodzą wyłącznie starannie wyselekcjonowane ziarna najlepszych odmian gatunku Arabica (100%), których kwintesencją jest 5% domieszka legendarnej kawy Jamaica Blue Mountain. Charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym aromatem oraz unikalnym, słodkim posmakiem.

Składniki:

  • 30 ml espresso na bazie kawy Passalacqua Harem,
  • 10 ml syropu waniliowego Monin French Vanilla,
  • 120 ml mleka,
  • kostki lodu.

Do przygotowania kawy potrzebny będzie ręczny spieniacz.

Sposób przygotowania:

  1. Do szklanki wsypujemy kostki lodu.
  2. Następnie wlewamy mleko.
  3. Spieniamy syrop waniliowy i espresso i dodajemy całość do szklanki z lodem.

Espresso tonic

sklepkawa-fot-espresso-tonic (1)

Fot. mat. prasowe

Espresso tonic to nowoczesny napój kawowy, który zdobył popularność wśród miłośników kawy na całym świecie. To orzeźwiające połączenie intensywnego espresso i bąbelków toniku, tworzące harmonijną mieszankę goryczki, kwasowości i słodyczy. Idealny na ciepłe dni, espresso tonic jest nie tylko smakowity, ale również bardzo efektowny wizualnie dzięki warstwowej prezentacji. Do jego przygotowania wykorzystałyśmy kawę Lucaffe Mamma Lucia, która posiada staranie wyselekcjonowane ziarna zarówno gatunku Arabica (40%), jak również Robusta pochodzące wyłącznie z plantacji Ameryki Środkowej oraz Południowej. Są one dokładnie i powoli wypalane w obrotowym bębnie, dzięki czemu udało się z nich wyeliminować nadmiar goryczy, zbędną kwaskowatość oraz substancje drażniące dla żołądka. Dzięki temu kawa Lucaffe Mamma Lucia jest niezwykle jedwabista w smaku, a przy tym charakteryzuje się wyjątkową słodyczą oraz czekoladowym aromatem. 

Składniki:

  • 30 ml świeżo zaparzonego espresso – na bazie kawy Lucaffe Mamma Lucia,
  • 150 ml toniku,
  • 20 ml soku z pomarańczy lub syropu Monin Orange Spritz,
  • kostki lodu,
  • plasterek cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Wysoką szklankę napełniamy kostkami lodu.
  2. Dodajemy sok z pomarańczy lub syrop.
  3. Wlewamy tonik do szklanki z lodem i delikatnie mieszamy.
  4. Następnie powoli wlewamy świeżo zaparzone espresso na wierzch toniku.
  5. Dekorujemy napój plasterkiem cytryny lub limonki.

 

Tak przygotowane mrożone kawy i napoje kawowe idealnie sprawdzą się podczas letnich przyjęć czy w trakcie największych upałów. Są łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie zapewnią nam orzeźwienie i włoski klimat nadmorskich kurortów. Kluczowe składniki, które pojawiły się w przepisach oraz wiele innych powiązanych produktów kupisz na SklepKawa.pl.

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również