Espresso tonic czy mrożona karmelowa latte to idealne napoje na ochłodzenie i orzeźwienie podczas upalnych dni. Możemy je same przygotować w domowym zaciszu, a smak przypomni nam klimat włoskich wakacji. Razem ze SklepKawa.pl zdradzamy przepisy na pożądane w tym sezonie mrożone kawy i napoje.
Gorące dni to idealny czas, żeby poszukać nowych smaków, które przyniosą nie tylko orzeźwienie, ale i pobudzą nasze kubki smakowe. Jednym z takich pomysłów są mrożone kawy i inne napoje z kawą w roli głównej. O ile mrożone kawy są dostępne na wyciągnięcie ręki, to my zachęcamy do własnoręcznego przygotowania i poeksperymentowania w kuchni. Jeśli więc marzą Wam się mrożone karmelowe latte czy espresso tonic, to dzielimy się sprawdzonymi przepisami na ich przygotowanie. Smak i sposób podania sprawią, że poczujemy się jak na Włoskiej Rivierze.
Fot. mat. prasowe
Mrożona karmelowa latte to wariacja na temat klasycznej mrożonej caffe latte, wzbogacona o słodki smak karmelu. Składa się z trzech podstawowych składników: świeżo zaparzonego espresso, zimnego mleka oraz kostek lodu. My w przepisie wykorzystujemy kawę Melitta BellaCrema LaCrema. To jedyna w swoim rodzaju kompozycja najszlachetniejszych, starannie dobranych ziaren gatunku Arabica (80%) i Robusta (20%). Jest idealna do przygotowywania napojów mlecznych takich jak cappuccino, czy też latte. Kawa buduje na filiżance wspaniałą, grubą piankę, będącą zwieńczeniem jej rewelacyjnego smaku i wykwintnego aromatu. Jest to idealny napój na lato, który łączy w sobie orzeźwiające właściwości zimnej kawy z aksamitnym, słodkim posmakiem karmelu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Fot. mat. prasowe
Dalgona waniliowa to wariant popularnej kawy dalgona, która zyskała ogromną popularność dzięki swoim puszystym, kremowym warstwom. Ten napój jest idealny na lato, ponieważ jest serwowany na zimno i oferuje zarówno bogaty smak kawy, jak i delikatny aromat wanilii. Do przygotowania napoju wykorzystamy kawę Passalacqua Harem, w której skład wchodzą wyłącznie starannie wyselekcjonowane ziarna najlepszych odmian gatunku Arabica (100%), których kwintesencją jest 5% domieszka legendarnej kawy Jamaica Blue Mountain. Charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym aromatem oraz unikalnym, słodkim posmakiem.
Składniki:
Do przygotowania kawy potrzebny będzie ręczny spieniacz.
Sposób przygotowania:
Fot. mat. prasowe
Espresso tonic to nowoczesny napój kawowy, który zdobył popularność wśród miłośników kawy na całym świecie. To orzeźwiające połączenie intensywnego espresso i bąbelków toniku, tworzące harmonijną mieszankę goryczki, kwasowości i słodyczy. Idealny na ciepłe dni, espresso tonic jest nie tylko smakowity, ale również bardzo efektowny wizualnie dzięki warstwowej prezentacji. Do jego przygotowania wykorzystałyśmy kawę Lucaffe Mamma Lucia, która posiada staranie wyselekcjonowane ziarna zarówno gatunku Arabica (40%), jak również Robusta pochodzące wyłącznie z plantacji Ameryki Środkowej oraz Południowej. Są one dokładnie i powoli wypalane w obrotowym bębnie, dzięki czemu udało się z nich wyeliminować nadmiar goryczy, zbędną kwaskowatość oraz substancje drażniące dla żołądka. Dzięki temu kawa Lucaffe Mamma Lucia jest niezwykle jedwabista w smaku, a przy tym charakteryzuje się wyjątkową słodyczą oraz czekoladowym aromatem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Tak przygotowane mrożone kawy i napoje kawowe idealnie sprawdzą się podczas letnich przyjęć czy w trakcie największych upałów. Są łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie zapewnią nam orzeźwienie i włoski klimat nadmorskich kurortów. Kluczowe składniki, które pojawiły się w przepisach oraz wiele innych powiązanych produktów kupisz na SklepKawa.pl.