Dieta pełna warzyw korzeniowych, kapusty, kiszonek, żytniego pieczywa i polskiego miodu? Tak, bo wzmocnienie odporności będzie nadrzędnym celem zdrowego stylu życia w 2021 roku. Silny system immunologiczny to najlepszy sojusznik w walce wirusami i bakteriami, czyli nasz główny cel zdrowotny w 2021 roku.
Zadaniem diety wzmacniającej odporność zawsze była ochrona organizmu w okresach zwiększonej zachorowalności na infekcje i grypę. Nowością w trendach żywieniowych na 2021 rok jest stosowanie jej przez cały rok, co ma nierozerwalny związek ze światową pandemią wirusa COVID-19. Dieta wzmacniająca odporność polega na zwiększeniu ilości produktów w codziennym menu, które stymulują komórki organizmu do zwiększania ilości przeciwciał, czyli leukocytów i makrofagów, które chronią nas przed wirusami i bakteriami. Oprócz rozszerzania diety o świeże warzywa, owoce cytrusowe, pełnoziarniste pieczywo i dodatek miodu, kluczową rolę w diecie odgrywają produkty odkwaszające organizm, czyli kiszonki.
Głównym układem immunologicznym człowieka są jelita. To znajdujący się w nich mikrobiom, czyli bakterie jelitowe, a dokładniej ich różnorodność ma kolosalny wpływ na nasze samopoczucie i odporność organizmu. Głównym zadaniem diety wzmacniającej naszą odporność, powinno być odpowiednie „nakarmienie” bakterii jelitowych probiotykami, prebiotykami i błonnikiem.
Pierwszym krokiem do stosowania diety wzmacniającej odporność jest zwiększenie ilości błonnika pokarmowego. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 30-40 g błonnika dziennie. Średnia ilość spożywana przez Polki to zaledwie 15 g dziennie, co jednak łatwo nadrobić. Wybieraj bogate w błonnik pełnoziarniste pieczywo, jak chleb żytni, pumpernikiel, czy graham. Na śniadanie sprawdzą się także doskonale otręby pszenne, otręby żytnie, jęczmienne lub owsiane. Błonnik pokarmowy nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale także pełni rolę „szczotki” w układzie pokarmowym i naturalnie wspiera metabolizm. Świetnymi źródłami błonnika są także kasze, które z łatwością przygotujesz na lekki obiad. Postaw na kaszę jęczmienną pęczak lub perłową oraz gryczaną. Wysoką zawartość błonnika ma także brązowy ryż.
Kolejną porcję błonnika znajdziesz w warzywach, które są głównym składnikiem diety zwiększającej odporność. Bogactwo witamin, mikroelementów, błonnika oraz przeciwutleniaczy to naturalna bomba odpornościowa dla naszego organizmu. Warzywa korzeniowe, których nie może zabraknąć w codziennym menu to seler, marchew, buraki, pasternak czy rzodkiewka. Z kolei natkę pietruszki, seler naciowy, czy jarmuż traktuj jako przekąski w ciągu dnia lub dodatki do dań. To warzywa łodygowate i liściaste, które dodatkowo odkwaszają organizm i „użyźniają” mikrobiom jelitowy. Nie zapomnij także o kiszonkach. Kiszona kapusta, ogórki czy kimchi zawierają duże ilości naturalnych bakterii probiotycznych. Podobnie, jak kefir i maślanka, które także wzbogacą codziennie menu.
Idealnie zbilansowana dieta, to taka, która nie wymaga przyjmowania suplementów diety. Jednak suplementy, które warto przyjmować to te naturalne, które dodatkową wzmocnią system immunologiczny. Nie zapomnij o pomocnych przyprawach, jak imbir, kurkuma i cynamon. Śniadaniową owsiankę posłódź łyżeczką spadziowego miodu iglastego, który uważany jest za naturalny antybiotyk. Codziennie zjedź także jedną łyżkę pyłku kwiatowego, tzn. „pierzgi”. Ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Pomocne są także naturalne soki z owoców wzmacniających odporność, jak pigwa, rokitnik, czarna porzeczka, czy dzika róża. Dobrym alternatywą czystej wody jest woda kokosowa. To naturalny izotonik o antywirusowym, antygrzybicznym i przeciwbakteryjnym działaniu. Trend żywieniowy na dietę wzmacniającą odporność to hołd dla spiżarni naszych babć, w których znajdziesz większość niezbędnych składników do idealnego menu.